Vegan steak tartarte

Seizoensgroenten november

Wat ik zo fijn vind aan koken met seizoensgroenten, is dat het duurzaam, lekker, gezond en goed voor de portemonnee is! Benieuwd welke groenten er in november in het seizoen zijn? Ik ga het je vertellen!

Groenten uit de volle grond

Seizoensgroenten zijn groenten die per seizoen verschillen en uitsluitend van de akker komen, uit de volle grond dus. Deze groenten hebben geen kunstmatig klimaat nodig om te kunnen groeien en worden dus natuurlijk gekweekt. Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van de seizoensgroenten uit de maand november in Nederland met nog wat extra recept-tips!

Groenten in november

De dagen worden korter (en kouder, brr..) en dat betekent dat we alweer in de laatste maanden van het jaar zitten! Stiekem vind ik dat wel lekker, want bij kouder weer horen namelijk hartverwarmende gerechten. In november maken we dus lekker stamppotjes en soepen!

Deze maand zijn stevige groenten zoals bloemkool, aardappels en knolselderij weer volop verkrijgbaar uit eigen grond. Daarnaast vind je ook weer ruimschoots koolsoorten ennnn.. natuurlijk stoofpeertjes! Nu weet ik dat het geen groenten zijn, maar ze horen toch wel echt bij dit seizoen.. vind je niet?

Stoofperen schillen

Lokale producten uit het seizoen

Zoek ook eens een lokale boer op de markt of in de omgeving en kijk naar het variërende aanbod. Hier in Nederland kunnen we namelijk supergoed en veelzijdig met de seizoenen mee eten, zo fijn! Ik heb, naast de lijst met groenten, hieronder een aantal lekkere recepten met seizoensgroenten van november voor je op een rijtje gezet.

Seizoensgroenten november

Recepten seizoensgroenten november

Gebakken aardappels

1. Aardappels – Krokant gebakken aardappels

De aardappel is een cultuurgewas, dat behoort tot de nachtschadefamilie (net als de tomaat en paprika). Een typisch Hollandse groente die je veel energie geeft dankzij de complexe koolhydraten, erg fijn in de koudere maanden!

Als je het mij vraagt. is dit hét recept voor de allerlekkerste krokant gebakken aardappels. Gelukkig is het een ontzettend makkelijk recept om te maken, perfect om te maken nu deze Hollandse groente weer in overvloed is.

Bekijk het recept voor krokant gebakken aardappels >>

Champignonsoep

2. Champignons – Champignonsoep

Champignons (en paddenstoelen) zijn enorm veelzijdig, er is voor ieder wat wils én ze zijn ook nog eens gezond. Wat je favoriet ook is – witte champignons, kastanjechampignons, shiitake of portobello – alle paddenstoelen zitten bomvol vezels, antioxidanten, vitamines en mineralen.

Een heerlijk romige, maar zeker ook makkelijke champignonsoep. Van zichzelf natuurlijk vegetarisch, maar ook heel makkelijk volledig plantaardig en dus vegan te maken en minstens net zo lekker!

Bekijk het recept voor champignonsoep >>

Pompoenrisotto

3. Pompoen – Pompoenrisotto

Pompoen bevat goede hoeveelheden vitamine C, kalium en vezels én is erg rijk aan bètacaroteen. Oh, en het is ook nog eens onwijs lekker! Genoeg redenen om dus volop gebruik te maken van het pompoen-seizoen zou ik zeggen.

Een heerlijke risotto met pompoen uit de oven. Simpel en natuurlijk onwijs lekker, met salie, warme specerijen en Parmezaanse kaas. Ultiem comfortfood!
Bekijk het recept voor pompoenrisotto >>

Vegan steak tartarte

4. Rode biet – Vegan steak tartare

Rode biet is een van de meest ijzerhoudende groenten en een écht vitaminebommetje! Onmisbaar dus om je weerstand mee op peil te houden tijdens het griepseizoen. Je kan het ook nog eens op heel erg veel manieren bereiden.

Een fantastisch feestelijk en veganistisch voorgerecht! Dit ware smaakbommetje van een plantaardig voorgerecht is zo leuk om te maken én heel erg lekker, en geef toe, hij ziet er echt heerlijk en kleurrijk uit toch?
Bekijk het recept voor vegan steak tartare >>

Zuurkoolrolletjes met ham en kaas ovenschotel

5. Witte kool – Zuurkoolrolletjes

Witte kool is een van de oudste koolsoorten. De teelt vindt vanouds voornamelijk plaats in West-Friesland, oftewel Noord-Holland. Zoals alle koolsoorten is het een veelzijdige groente én zit hij vol vitamine C.

Zuurkoolrolletjes met ham en kaas, in een ovenschotel. Ontzettend makkelijk om te maken en super lekker! Tip van Eef: maak je eigen zuurkool van witte kool, ook ontzettend makkelijk en onwijs lekker!
Bekijk het recept voor zuurkoolrolletjes >>

2 thoughts on “Seizoensgroenten november

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *