Flammkuchen met serranoham en rucola

Flammkuchen met serranoham en rucola

Flammkuchen met serranoham en rucola. Zelf flammkuchen maken is echt heel makkelijk en zo fantastisch! Deze flammkuchen is heerlijk knapperig mét superlekkere toppings.

Dit is typisch zo’n gerecht dat moeilijk lijkt, maar het absoluut niet is. Het deegje maken is een fluitje van een cent en verder hoef je alleen even geduld te hebben, het deeg uit te rollen en af te bakken. Na het bakken kun je de flammkuchen naar wens beleggen met lekkers. Ik ging voor wat serranoham, rucola en Parmezaanse kaas. Simpel, maar lekker. Precies waar ik van hou!

Zelf flammkuchen maken

Wil je het jezelf er helemaal makkelijk vanaf brengen kun je natuurlijk ook kant en klaar flammkuchen deeg gebruiken. Dat is tegenwoordig bij de meeste winkels ook verkrijgbaar en vindt het in het koelschap. Ik koop het zelf ook weleens en het is prima. Natuurlijk is zelfgemaakt het aller-allerlekkerste, maar niets mis mee om het je zelf af en toe ietsje makkelijker te maken toch 😉 . Maar eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen: zelf maken is ook totaal niet moeilijk, integendeel zelfs! Probeer het maar eens met dit makkelijke receptje.

Flammkuchen met serranoham, rucola en Parmezaanse kaas

Traditionele flammkuchen

Flammkuchen lijkt een beetje op een dunne pizza, maar dat is het niet. Het is een traditioneel Duits gerecht dat je daar dan ook op veel plekken tegenkomt. Oorspronkelijk komt het gerecht uit de Elzas, dat gebied is in de geschiedenis zowel van Duitsland als van Frankrijk geweest. In Frankrijk kom je flammkuchen dan ook vaak tegen en heet het een tarte flambe. Dat betekent letterlijk brandende taart en die naam is ontstaan doordat de bakkers een klein stukje deeg dun gebruikten om te testen of de oven goed heet was. Als de oven te heet was, vatte het vlam. En zo is de flammkuchen ontstaan!

Zomerse flammkuchen

Flammkuchen met serranoham en rucola

Flammkuchen met serranoham en rucola

Een makkelijk recept voor flammkuchen met serranoham en rucola. Helemaal zelfgemaakt, eenvoudig en onwijs lekker!
4.75 van 4 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
rijzen: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Hoeveelheid: 1 flammkuchen*

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 100 gram bloem
  • 2-2,5 gram gist (1/3 van een zakje gedroogde gist)
  • 60 ml lauwwarm water
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • 100 gram serranoham
  • 1 handje rucola
  • 1 eetlepel Parmezaanse kaas (flakes of geraspt)
  • olijfolie, peper en zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Stort 100 gram bloem op het aanrecht en maak hierin een kuiltje. Doe daar de gist en het lauwwarme water in. Strooi wat zout om de bloem heen. Kneed het geheel door elkaar met een eetlepel olijfolie. Maak er een mooi deeg van.
  • Verdeel een paar druppels olijfolie over het deeg en leg in een afgedekte kom. Laat ongeveer 1 uur rijzen of tot het deeg is verdubbeld in massa.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte.
  • Strooi wat bloem op het aanrecht en rol het deeg uit tot een ovale dunne lap. Qua dikte vergelijkbaar met een tortilla.
  • Leg het deeg op een bakplaat bekleed met bakpapier. Verdeel er een lekkere laag crème fraîche over.
  • Bak de flammkuchen 10-15 minuten tot de randjes mooi goudbruin zijn.
  • Haal uit de oven en verdeel er wat serranoham, rucola en Parmezaanse kaas overheen. Breng eventueel op smaak met wat peper.

handig om te weten:

* Dit is een mooie portie voor 1 persoon als avondeten of voor meerdere personen als borrelhapje.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 591kcal | Koolhydraten: 77g | Eiwitten: 43g | Vetten: 12g | Verzadigd vet: 2g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Flammkuchen met serranoham en rucola

Flammkuchen Pinterest Collage

5 thoughts on “Flammkuchen met serranoham en rucola

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept