Ouderwetse Kippensoep

Brrr… Wat ze het koud hè?! Ik loop gewoon al de hele week te hoesten en ben echt snip en snip verkouden aan het worden ben ik bang. Tijd voor de beste huisgemaakte remedie die hier tegen bestaat. Jawel, kippensoep! Nee, geen kippensoep uit een pakje of zakje. Zelfgemaakte, verse, ouderwetse kippensoep.

Zelf kippensoep maken is echt niet moeilijk maar je hebt er wel wat tijd nodig. Het weekend is dan ook bij uitstek geschikt om een lekkere flinke pan soep te maken. Een flinke soeppan op het vuur, lekker laten pruttelen en ondertussen vult de kamer zich met de heerlijke geur van verse kippensoep.

Kippensoep als remedie

Ik ben eens gaan onderzoeken waarom kippensoep eigenlijk zo goed voor je is als je verkouden bent of griep hebt. Niet voor niets maakte je moeder het vast voor je toen je klein was en je niet zo lekker was. De bijnaam van kippensoep, Joods Penicilline is ook geen vreemde maar waarom is het nou zo goed?

Kip heeft eiwit en dat is een belangrijke bouwstof. Kippensoep is erg warm en door de hitte van de soep ga je zweten waardoor je, je luchtwegen vrijmaakt. Daarnaast zou de bouillon ook nog eens een ontstekingsremmende werking hebben.

Fabels of feit? Geen idee want een eenduidig antwoord is er niet te vinden. Behalve het antwoord dat eigenlijk niemand weet waarom we al eeuwenlang kippensoep soep eten als je niet lekker bent is er helaas niet te vinden.

Klassieker – zelf kippensoep maken

Ach, wat maakt het uit. Kippensoep is heerlijk, heeft lekker veel vitamientjes door de groenten die erin zitten en is lekker licht verteerbaar. Laten we eerlijk wezen wat is er nou fijner dan een flinke kom warme soep als het buiten guur en koud is. Niets toch?

Maken dus deze ouderwetse kippensoep! En zoals met veel klassieke recepten maakt iedereen het net weer even anders klaar. Dit is mijn versie, hoe ik ‘m maak en het lekkerst vind. Precies zoals ik het van huis uit geleerd heb. Tips of suggesties? Laat ze vooral achter bij de reacties.

Ouderwetse Kippensoep

Zelf ouderwetse kippensoep maken is echt niet moeilijk en ontzettend lekker.
4.28 van 1090 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 2 uur 30 minuten
Totale tijd: 3 uur
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 2 liter water
  • 2 kippenbouten
  • 2 uien
  • 1 prei
  • 3 winterpenen
  • 1 zakje soepgroenten (fijngesneden)
  • 1 handje vermicelli
  • 1 handje peterselie (fijngesneden – vers)
  • 2 takjes tijm
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • 1 laurierblaadje
  • 1 stukje foelie
  • 2 eetlepels citroensap
  • zout
  • Naar smaak: zoete ketjap, soja saus (Kikkoman) en/of kippenbouillon blokje(s)

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Snijd de prei in dunne plakjes.
  • Schil de winterpeen schillen en snijd deze in blokjes.
  • Snipper 1 van de uien.
  • Kneus de peperkorrels of gebruik een pepermolen om ze fijn te malen.
  • Doe de kippenbouten in een ruime (soep)pan en voeg de prei, water, winterpeen, ui, peperkorrels, tijm, het laurierblaadje, foelie en de helft van de peterselie toe.
  • Voeg geen zout toe (dit doe je pas later).
  • Breng aan de kook en schep eventueel het schuim (als de soep aan het koken is) eraf. 
  • Zet het vuur lager en laat de soep ongeveer 2 tot 3 uur zachtjes pruttelen.
  • Als de soep lekker lang heeft opgestaan haal je de kip eruit.
  • Giet de bouillon door een vergiet en vang de bouillon op in een soeppan.
  • De groenten en kruiden die je overhoudt kun je nu weggooien; deze gebruik je alleen om smaak aan de bouillon te geven. Je kunt er ook voor kiezen de groenten wel te gebruiken in de soep maar die keuze is uiteraard aan jou.
  • Als de kip is afgekoeld kun je deze gaan pluizen. Dit doe je door het vlees van de botten en het vel te ontdoen en het vlees los te trekken met een vork. Zo houd je mooie dunne stukjes kip over en deze doe je weer terug in de bouillon.
  • Zet de bouillon met de kip weer op het vuur.
  • Snijd het laatste uitje fijn en voeg deze samen met citroensap, de rest van de peterselie, vermicelli en de fijne soepgroenten toe.
  • Laat de kippensoep nog even een kwartiertje laten pruttelen en breng daarna de soep op smaak. Doe dit naar eigen smaak en gebruik hiervoor zout, een beetje ketjap, sambal, sojasaus en/of blokje(s) kippenbouillon. Opdienen in 4 kommen of diepe borden en…..Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 203kcal | Koolhydraten: 14g | Eiwitten: 12g | Vetten: 10g | Verzadigd vet: 3g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.

294 thoughts on “Ouderwetse Kippensoep

    • Barry bedankt voor je leuke reactie! Goed om te lezen dat hij bij jou in de smaak valt en ik hoop natuurlijk ook bij de rest van de familie 🙂 Eet smakelijk.

      • Het gezonde van kippen soep is (mits je de kip zo lang mogelijk laat trekken dus een hele dag) omdat er dan collageen uit de botten komt en kippen collageen komt heel dicht bij ons collageen en verzorgt en sterkt je!
        Dus waarom oa gezond is het collageen mits langgggg getrokken uit de botten van de kip!

        Mvg. Julia

      • Heerlijke soep, blaadje djoeroek poeroet gebruikt ipv citroensap en laurierblad.
        Dank voor het overheerlijke recept!
        Warme groet,
        Geegy

    • Heerlijke soep. Nog wel een vraagje: ik leerde vroeger dat soep niet mag koken. Bedoel je met ” pruttelen’ : tegen de kook aan? Of :zachtjes koken? Of anders?

      • Bep Hoogstraten says:

        Vanmiddag deze overheerlijke kippensoep gemaakt! Had er zo’n trek in…. Even een middagje stoeien in de keuken en het resultaat is een heerlijke pan zelfgemaakte kippensoep. Heerlijk op de zaterdagmiddag met een lekker broodje van de warme bakker.

  • Eric Wesseling says:

    Ben je wondersoepje aan t maken voor m’n vriendin. Ze is geveld door de horrorgriep en kan wel een opkikkert gebruiken. Bedankt voor t recept.

  • Ben erg benieuwd naar de soep. Ik ga het snel maken, ziek of niet…;)
    Had alleen een vraag over de groente wat (na 2 a 3 uur pruttelen) weggegooid mag worden. Nu ben ik niet van het weggooien van eten, dus ik vroeg mij af of ik dit niet toch in de soep mag laten, ipv het toevoegen van extra soepgroente.

    • Hi Hayet, goede vraag! Ik ben zelf ook geen voorstander van eten weggooien maar in dit geval is de groenten echt bedoeld om smaak te geven aan de bouillon. Hierdoor is de groenten behoorlijk slap/ doorgekookt en vind ik het vaak persoonlijk niet lekker in de soep maar voel je vrij om tijdens het maken zelf te bepalen wat je behoudt en wat niet. De winterpeen bijvoorbeeld kan een lange kooktijd vaak goed aan waardoor je deze bijvoorbeeld lekker in de soep kunt laten. Deze “gooi” ik zelf ook wel eens terug in de soep 🙂

      • Ik maak de soep regelmatig en verwen de hond met de groenten die eruit gezeefd worden, in combinatie met wat brokjes! Zij smult ervan☺️ Natuurlijk zonder de kruiden die ik eruit kan vissen

    • Ik gooi ook geen eten weg maar voor bouillon gebruik ik ook niet de hele prei of wortel. Maar de groene boven kant en achter kant
      Het zelfde met de wortel de schillen gebruiken. En achter kantjes. De rest kun je dan alsnog gebruiken voor de soep. Ik doe dan ook nog bleek selderij toevoegen
      Geloof mij dat je dan nog zulke lekkere soep heb en niks verspild

    • Je kunt als je de kip eruit hebt gehaald de groenten in de pan laten en dan de staafmixer erdoor laten gaan, dan hoef je niks weg te gooien, alleen heb je dan geen heldere soep maar wordt de soep wat romiger.

    • Heb deze al paar keer gemaakt al geef ik er wel beetje eigen draai aan, zo doe ik ook nog wat gember erbij en wat meer knoflook ipv ui 🙂 maar vind het heerlijk soepje en maak het geregeld ook als ik griepje oid voel aankomen.

  • Ik gebruik altijd het groene gedeelte van de prei, en de takjes van de peterselie (zit veel smaak in) dit gooi ik weg, en de rest van de prei en de peterselieblaadjes voeg ik er later aan toe.

  • wij hbbn ook helaas griep mijn moeder zei ook altijd kom straks maar dan maak ik kippensoep. dus we gaan vandaag kippensoep maken.

  • Prima recept Eef, ik haal dan wel altijd soepkip bij de poelier, net even wat vetter.Tijdens het pruttelen ruikt het huis, euh, huiselijk. Net als bij oma vroeger.

  • Ik heb hem gemaakt, maar hij werd bij mij zooooooo flauw?!
    Ik kreeg hem niet op smaak…ook nog niet na meer bouillonblokjes en wat slagen zeezout uit de molen.
    Ik weet niet wat er mis is gegaan, heb elke stap uit het recept opgevolgd.

    • Hi Marloes, wat vervelend om te lezen! Ik maak ‘m zelf behoorlijk vaak en hij is zeker niet flauw. Zelf houd ik namelijk liever van een iets te zout soepje dan zoals je schrijft een flauwe soep. Wat voor soort bouillonblokje heb je gebruikt? Misschien ligt het daar aan of de soep heeft niet lang genoeg geprutteld? Zelf gebruik ik “gewone” van maggi of knor of huismerk en dan kippenbouillon. Een scheutje kikoman of wat extra zout kan ook prima. Je kunt er ook voor kiezen bijvoorbeeld 2 blokjes kippenbouillon erin te doen, dit laatste is allemaal een beetje naar eigen smaak. Even toevoegen, roeren en dan proeven (zout en bouillon heeft even nodig om smaak vrij te geven in een gerecht/ soep). Hoop je hiermee wat tips gegeven te hebben voor de volgende keer een heerlijk soepje 🙂 Mocht je nog vragen hebben verneem ik ze natuurlijk ook graag. Groetjes,

  • Hoi Eef,
    Heerlijk die ‘ouderwetse’ kippensoep. En om toch die ultieme smaak te krijgen gebruik ik soepkip van de poelier. Vaak kun je ook een halve krijgen als je een hele teveel is.
    Soepkip van de poelier zijn meestal scharrelkippen,dus veel meer kipsmaak.
    Tipje nog. …kook een paar lege eierschalen mee,zo houd je de soep helder.

  • Super Bedankt Eef voor dit kippensoep recept. Heb nog nooit zelf kippensoep gemaakt. Pakjes en zakjes bevatten gluten, en daar word ik ziek van.Weet jij welke kippen bouillon blokjes glutenvrij zijn? Groetjes van Riny

  • Dankjewel Eef voor je snelle reactie. Ik ga zoeken naar glutenvrije kipboullon blokjes.
    Verplicht glutenvrij moeten eten is niet altijd gemakkelijk..;-)
    Fijne zondag verder.

  • Hallo,

    Ik ga deze soep morgen maken. Ik ben een beginner als het gaat om soep maken. Misschien een stomme vraag maar het pruttelen, moet dat met deksel of zonder

    Groeten, mila

    • Hi Mila, zeker geen domme vraag hoor! Bij een lange bereidingstijd zoals bij deze soep ( 2 – 3 uur pruttelen ) kun je het beste de deksel erop laten. Zo verdampt er namelijk maar weinig vocht (alleen wanneer je even de deksel even omhoog doet of via het kleine stoomgaatje in de deksel). Eet smakelijk alvast 🙂

  • Hallo,

    Oke goed hij staat nu al ongeveer 1,5 op. En na 2/3 uur zou het al een smaakvolle bouillon moeten worden? Of komt er ook nog smaak bij als het kippenbouillen blokje er in zit met de groenten? Want tot nu toe is het nog niet.
    Ik wacht af 🙂

    Groeten
    Mila

    • Als de soep straks bijna klaar is kun je ‘m lekker op smaak gaan maken dan wordt ‘ie namelijk pas echt lekker smaakvol en trek je alle smaken naar voren. De bouillon is hierbij je basis en je kunt een blokje bouillonkruiden, extra zout, sojasaus toevoegen (of een combinatie van). Voeg eerst alleen een bouillonblokje toe, even doorroeren, proeven en dan voeg je wat extra toe eventueel. Als je het beetje bij beetje doet kun je de soep zo helemaal naar eigen wens op smaak brengen :). Eet smakelijk alvast.

  • Hallo,

    Oh ja wauw echt een wereld van verschil! volgende keer gewoon zelf de bouillon blijven maken ja.. echt veel smaak en zo zoet 🙂
    top bedankt

    Groeten
    Mila

  • Gooitske Bakker says:

    Nog een belangrijke tip: het citroensap meteen in het koude water toevoegen bij het opzetten, dit bewerkt dat de voedingsstoffen uit de botjes worden getrokken!

  • spontaan besloten kippensoep te maken nadat mijn zoon ziek thuis kwam en mijn moder niet lekker. ik heb deze soep op staan, maar dan in de slowcooker, ik ben reuze benieuwd, nog een kruidenbuiltje toegevoegd en een pootje extra en de pan 3/4 met water gevuld. morgenochtend ga ik de soep afmaken en verder laten prutten in de cooker, dan kan ik na het werk smullen denk ik, en mijn zoon tussendoor denk ik al hihi

    • Wat leuk! Slim om ‘m in de slowcooker te maken dat kan inderdaad prima. Hopelijk voelen zowel je zoon als je moeder zich weer snel beter! Liefs

    • Vraagje: op welke stand en hoe lang doe jij dit in de slowcooker? Ik dacht erover om het een nacht te laten trekken op low, maar ik kon nergens vinden of dat de juiste manier is…

  • Ben bezig met dit recept, tip van citroensap direct toevoegen toegepast. Vraag me wel af: moeten de eerste groenten fijn gesneden zijn of mag grof ook? Ik ben een zo lui mogelijke kokkin! Overigens nog een tip die ik elders las: uitschillen meekoken, dan krijgt je soep zo’n mooie gele kleur. Werkt voor mij goed!

  • Hoi, voor mij ook de eerste keer dat ik een ouderwetse kippensoep maak ..ben benieuwd! Man en dochter ziek thuis hopen dat dit zal helpen. Groetjes wendy

  • Klinkt als een lekker recept, en op het plaatje ziet het er erg smaakvol uit! Ik heb nog nooit “verse” kippensoep gemaakt, maar nu man en zoonlief ziek zijn toch maar eens proberen. Het staat nu te pruttelen, en het begint aardig lekker te ruiken! We zijn dus benieuwd of het straks net zo lekker smaakt als het nu ruikt 😀

  • Ik maak kippensoep altijd in de snelkookpan. En die vind ik best erg lekker.
    Maar hoorde pas dat je betere soep krijgt als je deze laat pruttelen in een gewone pan. Ik denk dat ik het vandaag in een gewone grote pan ga proberen. Ik zie vanzelf of er veel verschil is…..
    En ik probeer dan jouw recept tegelijk ook uit.

    • Ja juist! Dat doe ik zelf ook vaak als ik een grote pan heb gemaakt. In porties invriezen en je hebt een makkelijke maaltijd of een heerlijke lunch in het vooruitzicht.

  • Morgen ga ik een pan van die ouderwetse kippensoep maken, heb alle tips en aanbevelingen gelezen en ga met behulp van eier en uienschillen een mooi en smaakvol resultaat neerzetten.
    Eef bedankt voor het recept.

  • Zoals reeds eerder opgemerk krijg je de meest smaakvolle kippensoep als je daarvoor een soepkip gebruikt. Niet voor niets die aanduiding. Soepkippen zijn oude uitgelegde moederdierer. Daar zit veel meer smaak aan het vlees, en ze hebben veel meer vet. Dat laatste maakt de soep smeuïger. Voor een extra gezondheidseffect voege men veel verse (geraspte) gember toe.Zo breng je de doden weer tot leven ( bij wijze van spreken).

    • Kippenbotjes versplinteren en kunnen daarom beter niet aan de hond gegeven worden. Voor de kat is dat misschien anders.

  • Ik voel me vandaag niet helemaal top. Hoofdpijn en lichte verkoudheid. Op advies van mijn vriendin ouderwetse kippensoep gemaakt volgens dit recept. Bedankt daarvoor Eef.
    De pan staat nu te pruttelen en ik ben reuze benieuwd naar het eindresultaat.

  • Rene van Duijn says:

    Ik heb precies volgens recept deze soep gemaakt, ook lang laten pruttelen. Maar smaakte heel erg flauw, heb er flink veel bouillon, Maggi en kikoman bijgedaan. Smaakte toen uitstekend. Bedankt voor het recept

    • Graag gedaan Rene. Soep moet je altijd zelf lekker op smaak maken zoals ik in het recept ook aangeef. De een houdt van lekker veel zout, bouillon en de ander geeft juist de voorkeur aan minder zout. Vaak ook een kwestie van gewenning. Blij om te lezen dat de soep daarna uitstekend smaakte 🙂 Een klein beetje sambal erin kan trouwens ook erg lekker zijn als je van een beetje pit houdt.

  • Mijn huis ruikt nu heerlijk terwijl de soep staat te pruttelen. Ik maak het nu voor een lieve vriendin die ziek is, maar ga hem ook een keer voor thuis maken. Dank je wel voor het recept!!

  • Mmmm soepje staat al heerlijk 1,5 uur te pruttelen. Net al stiekem geproefd en inderdaad de bouillon smaakt heerlijk zoet. Straks lekker op smaak maken. Ik ben erg benieuwd naar het eindresultaat. Ik heb er trouwens nog een rode peper doorheen gedaan

  • Lekkerste kippensoep ooit, gisteren al bereidt en vandaag opnieuw opgewarmd…is echt een heerlijke soep, beetje zoet niet te zout echt een mooie balans van smaken! Bedankt voor dit mooie gerecht! Groetjes Gerard

  • Ik ben op dit moment de soep aan het maken !! Allemaal griep hier ( 5 man ) ik ben benieuwd naar de smaak maar denk dat ie heerlijk zal zijn.

  • Roger De Vogel says:

    Afkomstig uit Belgie. Heb je ouderwetse kippensoep uitgeprobeerd.Is heel goed meegevallen en erg lekker. Is wel wat voorbereidend werk aan maar het resultaat mag er zijn!! Gezonde lekkere soep om te maken tijdens de Herfst en Winterse dagen!Geen beter medicijn tegen verkoudheden en griep toestanden!!

  • Roger De Vogel says:

    Afkomstig uit Belgie. Heb je ouderwetse kippensoep uitgeprobeerd.Is heel goed meegevallen en erg lekker. Is wel wat voorbereidend werk aan maar het resultaat mag er zijn!! Gezonde lekkere soep om te maken tijdens de Herfst en Winterse dagen!Geen beter medicijn tegen verkoudheden en griep toestanden!!

  • Ger van Vugt says:

    Enige wat ik wil toevoegen is laat de bouillon wat langer trekken en gebruik een hele kip, iets meer werk maar wat je over houd verdeel je en vries je in

  • Ger van Vugt says:

    Enige wat ik wil toevoegen is laat de bouillon wat langer trekken en gebruik een hele kip, iets meer werk maar wat je over houd verdeel je en vries je in

  • Ook ik ben de soep aan het maken maar ik vroeg me af hoelang en hoe ik de soep het beste kan bewaren
    Ik maak hem vandaag maar hij is eigelijk voor morgen kan dat ?
    Groetjes astrid

    • Juist! Daar wordt hij alleen maar lekkerder van 🙂 Wil je de soep na morgen nog bewaren? Vries hem dan in porties in. Dan heb je altijd een lekkere soep in huis en kun je het per portie ontdooien. Eet smakelijk!

  • Ook ik ben de soep aan het maken maar ik vroeg me af hoelang en hoe ik de soep het beste kan bewaren
    Ik maak hem vandaag maar hij is eigelijk voor morgen kan dat ?
    Groetjes astrid

    • Juist! Daar wordt hij alleen maar lekkerder van 🙂 Wil je de soep na morgen nog bewaren? Vries hem dan in porties in. Dan heb je altijd een lekkere soep in huis en kun je het per portie ontdooien. Eet smakelijk!

  • Hallo Eef, ik heb de kippensoep gemaakt voor het kerstdiner op de school van mijn kleinkind. De kinderen waren zeer enthousiast, wilden graag nog een kopje van die heerlijke soep. Ze vroegen wie die lekkere soep gemaakt had. Dat is toch een leuk compliment, ook voor jou! Ik heb er geen foelie, sojasaus of zoete ketjap in gedaan. Wel nog wat biologische groentebouillonpoeder en letters en cijfervermecelli, leuk voor de kinderen. Ik blijf je volgen.

    • Hi Gre, sorry voor mijn late antwoord, drukke dagen. Wat een ontzettend mooi compliment! Dank je wel voor delen, hier word ik erg blij van 🙂 Fijne jaarwisseling alvast en ik zie je graag terug.

  • Hallo Eef, ik heb de kippensoep gemaakt voor het kerstdiner op de school van mijn kleinkind. De kinderen waren zeer enthousiast, wilden graag nog een kopje van die heerlijke soep. Ze vroegen wie die lekkere soep gemaakt had. Dat is toch een leuk compliment, ook voor jou! Ik heb er geen foelie, sojasaus of zoete ketjap in gedaan. Wel nog wat biologische groentebouillonpoeder en letters en cijfervermecelli, leuk voor de kinderen. Ik blijf je volgen.

  • Hi Gre, sorry voor mijn late antwoord, drukke dagen. Wat een ontzettend mooi compliment! Dank je wel voor delen, hier word ik erg blij van 🙂 Fijne jaarwisseling alvast en ik zie je graag terug.

  • Sanne de Koning says:

    Ik maak deze soep nu al voor de 5e keer, in mijn slowcooker, en ‘t blijft een succes. Zo simpel en zo ontzettend lekker. Dankjewel, je recept maakt mij en mijn omgeving heel erg blij, zeker als het zo koud is als nu!

  • Sanne de Koning says:

    Ik maak deze soep nu al voor de 5e keer, in mijn slowcooker, en ‘t blijft een succes. Zo simpel en zo ontzettend lekker. Dankjewel, je recept maakt mij en mijn omgeving heel erg blij, zeker als het zo koud is als nu!

  • Supersoepie! Ik heb hem nu ook al een paar keer gemaakt, vooral de kids zijn er erg dol op. Het flauwe wat ik las kan door merk van boullionblokje komen. Eigen merk AH is namelijk niet te pruimen

  • Supersoepie! Ik heb hem nu ook al een paar keer gemaakt, vooral de kids zijn er erg dol op. Het flauwe wat ik las kan door merk van boullionblokje komen. Eigen merk AH is namelijk niet te pruimen

  • Hoi Eef! Ik wil zometeen of morgenochtend de bouillon gaan maken (ben in Australië is hier nu bijna 19u). Ik woon op een kippenfarm en was mn vriend zo aardig om een kip uit de vriezer te halen alvast. Hij heeft hem alleen in een slowcooker met water gedaan en nu is er natuurlijk al bouillon uit getrokken . Kan ik nu de kip in de pan doen met alle groenten en nieuw water? Of zal ik de groenten nu bij de slowcooker in gooien en deze bouillon gebruiken? Ben een beetje een leek op het gebied van kokkerellen dus heb geen idee haha. Hoop dat je me kunt helpen!

    • Wat gaaf dat “mijn soepje” in Australië wordt gemaakt 🙂 Ik zou lekker verder gaan in de slowcooker, daar de groenten bij doen en op die manier de soep garen. Misschien een beetje extra zout of een bouillonblokje erbij maar dat zou goed moeten lukken. Laat je het me weten?

  • Hoi Eef! Ik wil zometeen of morgenochtend de bouillon gaan maken (ben in Australië is hier nu bijna 19u). Ik woon op een kippenfarm en was mn vriend zo aardig om een kip uit de vriezer te halen alvast. Hij heeft hem alleen in een slowcooker met water gedaan en nu is er natuurlijk al bouillon uit getrokken . Kan ik nu de kip in de pan doen met alle groenten en nieuw water? Of zal ik de groenten nu bij de slowcooker in gooien en deze bouillon gebruiken? Ben een beetje een leek op het gebied van kokkerellen dus heb geen idee haha. Hoop dat je me kunt helpen!

    • Wat gaaf dat “mijn soepje” in Australië wordt gemaakt 🙂 Ik zou lekker verder gaan in de slowcooker, daar de groenten bij doen en op die manier de soep garen. Misschien een beetje extra zout of een bouillonblokje erbij maar dat zou goed moeten lukken. Laat je het me weten?

  • Mark de Best says:

    Hoi Eef,

    Deze soep ga ik echt eens proberen te maken. Nog nooit zelf eigen kippensoep gemaakt, dus dat wordt een fijne uitdaging. Ik ben verder absoluut benieuwd naar je andere lekker-makkelijk & makkelijk-lekker gerechten. Zeker met het warme weer geen zin om hele dagen in de keuken te staan of elke dag de BBQ aan te steken, dus erg fijn als het gezond en lekker, vullend en niet al te veel werk is. En zeg nou zelf, iets wat je zelf gemaakt hebt smaakt toch veel lekkerder (door de voldoening uit eigen werk)?

    Bedankt voor het delen!

  • Mark de Best says:

    Hoi Eef,

    Deze soep ga ik echt eens proberen te maken. Nog nooit zelf eigen kippensoep gemaakt, dus dat wordt een fijne uitdaging. Ik ben verder absoluut benieuwd naar je andere lekker-makkelijk & makkelijk-lekker gerechten. Zeker met het warme weer geen zin om hele dagen in de keuken te staan of elke dag de BBQ aan te steken, dus erg fijn als het gezond en lekker, vullend en niet al te veel werk is. En zeg nou zelf, iets wat je zelf gemaakt hebt smaakt toch veel lekkerder (door de voldoening uit eigen werk)?

    Bedankt voor het delen!

  • Heerlijke soep. Nog wel een vraagje: ik leerde vroeger dat soep niet mag koken. Bedoel je met ” pruttelen’ : tegen de kook aan? Of :zachtjes koken? Of anders?

  • Hi Eef ik heb deze soep al eens gemaak en vindt hem fantastisch. Nu wil ik deze soep voor een grote groep maken (12). Dat is best lastig omrekenen en om nu alles 3 keer te doen lijkt mij wat veel worden.
    Heb je tips? Gr Irene

  • Hi Eef ik heb deze soep al eens gemaak en vindt hem fantastisch. Nu wil ik deze soep voor een grote groep maken (12). Dat is best lastig omrekenen en om nu alles 3 keer te doen lijkt mij wat veel worden.
    Heb je tips? Gr Irene

  • Henk de wit says:

    Beste Eef, ik heb zojuist de kippensoep gemaakt met jouw recept.alleen vraag ik me af hoe groot moeten de winter penen zijn, ik heb een wat grotere maat gebruikt.Verder de groente uitgezeeft en weggedaan en aan gevuld met soepgroenten, wat mij opgevallen is, dat de soep wat aan de zoetige kant is.Komt dat door de wortels? Ik heb met het afwerken ook kippen bouillon blokjes gebruikt.gr.hc de wit

    • Dat kan inderdaad, als je hem te zoet vindt kun je er de volgende keer iets minder wortels in doen. Het neemt niet zo nauw en het is zeker geen ramp als je een iets grotere peen hebt gebruikt.

  • Henk de wit says:

    Beste Eef, ik heb zojuist de kippensoep gemaakt met jouw recept.alleen vraag ik me af hoe groot moeten de winter penen zijn, ik heb een wat grotere maat gebruikt.Verder de groente uitgezeeft en weggedaan en aan gevuld met soepgroenten, wat mij opgevallen is, dat de soep wat aan de zoetige kant is.Komt dat door de wortels? Ik heb met het afwerken ook kippen bouillon blokjes gebruikt.gr.hc de wit

  • Dat kan inderdaad, als je hem te zoet vindt kun je er de volgende keer iets minder wortels in doen. Het neemt niet zo nauw en het is zeker geen ramp als je een iets grotere peen hebt gebruikt.

  • Hallo Eef, mijn zoontje kreeg ik maar niet aan de soep, maar hij is wel dol op kip. Vandaag dus deze soep gemaakt en jawel, hij is overstag. Bedankt voor dit recept!

  • Hallo Eef, mijn zoontje kreeg ik maar niet aan de soep, maar hij is wel dol op kip. Vandaag dus deze soep gemaakt en jawel, hij is overstag. Bedankt voor dit recept!

  • Het was jaren geleden dat ik kippensoep gegeten heb. Net terug uit Thailand /Cambodja waar ik de hele lange januari maand heb doorgebracht. In Azië eet men veel kip dus ook kippensoep. Dus gegeten.
    Nu weer thuis, koud en nat en echt trek in soep.
    De pan staat nu op het vuur te pruttelen. Het ruikt al lekker. Dank Eef voor het recept. Het gaat een lekker “soepie” worden, dat weet ik zeker.

  • Het was jaren geleden dat ik kippensoep gegeten heb. Net terug uit Thailand /Cambodja waar ik de hele lange januari maand heb doorgebracht. In Azië eet men veel kip dus ook kippensoep. Dus gegeten.
    Nu weer thuis, koud en nat en echt trek in soep.
    De pan staat nu op het vuur te pruttelen. Het ruikt al lekker. Dank Eef voor het recept. Het gaat een lekker “soepie” worden, dat weet ik zeker.

  • Hi Eef,
    Ik ben van plan om dit recept vanavond te maken en ik vroeg me af of ik kipfilet kan gebruiken ipv kippenbouten zodat het ipv 2/3 uur pruttelen bijvoorbeeld een uur kan?

  • Hi Eef,
    Ik ben van plan om dit recept vanavond te maken en ik vroeg me af of ik kipfilet kan gebruiken ipv kippenbouten zodat het ipv 2/3 uur pruttelen bijvoorbeeld een uur kan?

  • Hallo Eef,

    Ik ben ook dol op kippensoep, in diverse varianten, maar inderdaad van zelf getrokken bouillion. Met die bouillion begin ik meestal op de vrijdagavond: een heleboel kippenvleugeltjes schoonwassen onder stromend water. In kippenvleugeltjes zitten relatief veel botten, waar veel gelatine uit getrokken kan worden. Deze kippenvleugeltjes leg ik in de slowcooker, voeg water toe, zodat de vleugeltjes nét onder water staan en voeg nog een eierdopje azijn toe, om het onttrekken van de gelatine te bevorderen. Dit laat ik gewoon even ca. 30 minuten rusten. Ondertussen snijd ik het donkergroen van de prei en de bleekselderij in grove stukken en was ze in ruim water. Ik pel de ui en snijd ook deze in grove stukken. Vervolgens voeg ik de gewassen/gesneden groenten plus enkele stukken lavas-stengel*, plus royaal vers gemalen peper, plus een snuf (keltisch/zee) zout toe aan de slowcooker en vul deze aan met water, zodat alles nét onderstaat.
    Ik zet de slowcooker op ‘LOW’ en laat de hele boel zo’n 36 uur zachtjes pruttelen…
    Op zondagochtend vroeg zet ik de slowcooker uit. Als de inhoud genoeg is afgekoeld giet ik deze door een zeef in een schone pan, zodat een ’troebel’ bouillon overblijft. Alles wat in de zeef is achtergebleven gaat weg! De hoeveelheid bouillion die ik niet direct nodig heb, schep ik over in apparte bakjes/zakjes om in te vriezen. Van de overgebleven bouillon in de pan maak ik vervolgens later die dag een smakelijke kippensoep, door stukjes verse kipfilet en verse groenten kort en zachtjes te koken in de rijke bouillion…

  • Hallo Eef,

    Ik ben ook dol op kippensoep, in diverse varianten, maar inderdaad van zelf getrokken bouillion. Met die bouillion begin ik meestal op de vrijdagavond: een heleboel kippenvleugeltjes schoonwassen onder stromend water. In kippenvleugeltjes zitten relatief veel botten, waar veel gelatine uit getrokken kan worden. Deze kippenvleugeltjes leg ik in de slowcooker, voeg water toe, zodat de vleugeltjes nét onder water staan en voeg nog een eierdopje azijn toe, om het onttrekken van de gelatine te bevorderen. Dit laat ik gewoon even ca. 30 minuten rusten. Ondertussen snijd ik het donkergroen van de prei en de bleekselderij in grove stukken en was ze in ruim water. Ik pel de ui en snijd ook deze in grove stukken. Vervolgens voeg ik de gewassen/gesneden groenten plus enkele stukken lavas-stengel*, plus royaal vers gemalen peper, plus een snuf (keltisch/zee) zout toe aan de slowcooker en vul deze aan met water, zodat alles nét onderstaat.
    Ik zet de slowcooker op ‘LOW’ en laat de hele boel zo’n 36 uur zachtjes pruttelen…
    Op zondagochtend vroeg zet ik de slowcooker uit. Als de inhoud genoeg is afgekoeld giet ik deze door een zeef in een schone pan, zodat een ’troebel’ bouillon overblijft. Alles wat in de zeef is achtergebleven gaat weg! De hoeveelheid bouillion die ik niet direct nodig heb, schep ik over in apparte bakjes/zakjes om in te vriezen. Van de overgebleven bouillon in de pan maak ik vervolgens later die dag een smakelijke kippensoep, door stukjes verse kipfilet en verse groenten kort en zachtjes te koken in de rijke bouillion…

  • * Ik heb geluk. Ik krijg altijd veel seizoensgebonden groenten supervers uit eigen tuin. Zo ook “lavas” = maggieplant.
    Zodra ik thuiskom was ik de stengels, scheid ik de stelen van de blaadjes, laat ze drogen en vries ze vervolgens in porties in.
    Zó heb ik bijna het hele jaar pure smaakmakers voor mijn soepen en sauzen…

  • * Ik heb geluk. Ik krijg altijd veel seizoensgebonden groenten supervers uit eigen tuin. Zo ook “lavas” = maggieplant.
    Zodra ik thuiskom was ik de stengels, scheid ik de stelen van de blaadjes, laat ze drogen en vries ze vervolgens in porties in.
    Zó heb ik bijna het hele jaar pure smaakmakers voor mijn soepen en sauzen…

  • Net gemaakt, het was heerlijk! Ik heb de tip m.b.t. de citroensap opgevolgd en ik heb twee limoenblaadjes (djeruk perut) mee laten pruttelen. Verder heb ik kippendij met bot gebruikt. Ik maak mijn soep (en zo ongeveer alles wat moet pruttelen) altijd op een ouderwets petroleumstel (gevuld met reukloze lampenolie), dan bereik je het ideale pruttelstandje. Super lekker! Bedankt voor dit recept ook namens mijn overburen die ik ook altijd een pan soep breng.

  • Carin Schripsema says:

    4 sterren
    Biologische ingredienten, dus ook de kip, zorgen voor nog véél meer smaak. Ik gebruik ook biologische kippenbouillon in blokjesvorm.

  • 4 sterren
    Heerlijk recept als basis gebruikt,
    Nog wat aardappel mee gekookt en alle groenten ( koelkast restjes) die meegekookt zijn en de aardappel met de staafmixer fijngemaakt, in de soep gelaten .
    Dan is de soep licht gebonden
    Heerlijk gegeten de volgende dag, zodat de soep nog kon “ trouwen”

  • Ben ik twee uur bezig om zelf bouillon te trekken en wat moet ik aan het einde nog toevoegen… bouillonblokjes… waarom dat dan?

    • Nee je “moet” niets toevoegen, er staat “…breng verder op smaak. Naar eigen smaak met…” dus of je een bouillonblokje of een van de andere opties wilt toevoegen is aan jou 😉

  • Jean-Michel says:

    Als ik een kip “vlinder” alvorens deze plat op de BBQ of in de oven beland dan knip ik de ruggengraat er uit en vries ik deze in om er later bouillon van te trekken. In dit geval een ideale toevoeging aan de pruttelende soep dus. De botten zijn ook eigenlijk hetgeen waar je de meeste bouillon en dus smaak uit haalt. Geen bouillon blokjes nodig dus zolang je maar genoeg bot gebruikt. Smaakt nog veel lekkerder ook.

  • 5 sterren
    Wat een heerlijke kippensoep, ik maak deze zeer regelmatig en meestal in de herfst en winter. Mijn 3 zoons smullen er ook van. Mijn moeder maakte deze ook veel vroeger dus ga weer een beetje terug in de tijd…

    Dank Eef voor dit heeeeerlijke recept!

    Martin

  • 5 sterren
    Ik heb deze soep gemaakt voor mijn moeder. Ze moet aansterken na een hersenbloeding en het eten smaakt haar niet meer. Deze soep ruikt en smaakt heerlijk, dus ik ben heel benieuwd of ze het lust. Ik heb overigens de eerste groenten, nadat ik de kip eruit had gehaald, gepureerd. Nu is het een gebonden kippensoep en ziet er erg smakelijk uit. Fijn recept en heel goed te volgen.

  • Marjolein says:

    5 sterren
    Hi Eef,
    Deze soep is zo verschrikkelijk lekker , maak vaak een dubbele hoeveelheid, verdeel het over onze kinderen , die ook weer blij ???? soms vul ik hem met champignons, prei en taugé en maak er een maaltijdsoep van . Eigenlijk vallen al jouw recepten in de smaak.
    Groetjes en ga zo door ????????
    Marjolein

  • 5 sterren
    Heerlijk! Staat weer te pruttelen want de kleine heeft buikgriep en de rest vindt soep gewoon heel erg lekker. Heb er wat verse selderij uit de kruidentuin bij gedaan, dat vind ik zo lekker erbij! En straks een beetje vermicelli want dat hoort erbij volgens de dochters! Dank jewle voor dit Recept Eef!

  • 5 sterren
    Zo ongeveer maak ik mijn soep ook heerlijk, goed recept!
    Kleine tip voor de liefhebbers: Een half of kwart rood pepertje fijn gesneden voor extra pittigheid en niet iedereen houdt ervan, maar ik vind wat verse koriander er heerlijk bij!!

  • koekenpan op laag vuur heet worden rooster dan:
    stuk verse gember door midden gesneden.
    Koreanderkorrels, steranijs, kaneelstokje, kruidnagels, peperbolletjesen teentjes knoflook.
    daarna in een zeefmandje of theezakje in de soep hangen erg lekker.

    Maak graag gebruik van je recepten, dank.

  • Hoi Eef,
    Is het stukje foelie erg belangrijk voor de smaak, want ik kan het bij mij in de buurt nergens aankomen.
    Of heb je een alternatief wat ik hiervoor kan gebruiken?

    • Liesbeth Santokhi says:

      Ik doe er ook altijd een piepklein beetje echte saffraandraadjes bij alle ingrediënten in het begin. Een stuk of 5 draadjes op een hele soepkip met 5 liter water. Niet meer, want de saffraansmaak wordt anders te veel. De peperkorrels plet ik grof in een vijzel. Dan komt er meer smaak vrij. De soepkip snij ik met een scherp mes een tiental keren in het vlees tot op het bot. Dat vergroot het oppervlak vanwaaruit de soep kan trekken. Als de soep na 3 uur net tegen het kookpunt aan getrokken is, de soep mag niet koken! zeef ik de soep. De bouillon kook ik daarna in tot 2/3 van de hoeveelheid. Het resultaat is een heerlijke diepsmakende bouillon die je verder naar smaak kan vullen met groenten, vermicelli ed of als drinkbouillon kan gebruiken. Tip voor de verkrijgbaarheid van foelie. Deze is makkelijk verkrijgbaar in Indiase winkels. Niet duur en behoorlijk wat in de verpakking.

  • Christ van den Bosch says:

    4 sterren
    Het belangtijkste is dat je een stuk kip gebruikt met bot, zoals een kippenpoot. Dat heeft iets langer nodig dan een borstfilet, maar je hoeft er niet bij te blijven staan en het geeft zo veel meer smaak. Voor het uitpluizen maakt het niet uit, Het vlees valt na het trekken zo van het bot af. Met kruiden en groenten en pasta kun je varrieren naar smaak. Zelf doe ik er altijd een groentebouillonblokje in. (kan bij alle soepen en voor de kippensmaak niet meer nodig, wel lekker kruidig.)

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Dat lijkt me wel! Ik heb zelf geen ervaring met dit recept in de slowcooker, dus hoe lang durf ik je niet precies te zeggen.

  • David Jongsma says:

    5 sterren
    Ha Eef, Toprecept en erg lekker! Ik zou persoonlijk niet voor een (plastic) zakje soepgroenten gaan maar gewoon een extra peen en prei (en alle groenten die je lekker vindt) fijn snijden en deze er door doen in de 2e ronde. Dank je!

  • 5 sterren
    Top soep! Ik heb hem lekker ‘Oosters’ gemaakt en wat ook heel lekker is: verse dragon erin (klein beetje op het einde).

    De soep was alweer op voordat ik me bedacht te reageren, dus geen foto.

  • 5 sterren
    Wat ik doe met de lang-gekookte groente is niet terug doen in de bouillon, maar bewaren en afgekoeld door de droge hondenbroden van de hond doen. Vinden honden heerlijk, want het heeft nog de smaak van de kip en is ook goed voor ze!

  • 5 sterren
    Inderdaad guur en koud en dus ook ík keelpijn en verkouden. Wat een heerlijk soepje is dit geworden! Kan haast niet anders of ik ben snel weer ‘kiplekker’..😊
    Laatst ook al je recept voor bolognesesaus gemaakt en dat was echt verrukkelijk! Ik ga zéker nog meer recepten van je proberen, dank je wel!

  • 5 sterren
    Zoveel recepten maak ik van jou, ik vind ze echt heerlijk. De gevulde groenten, beef teryaki, kipvleugels en ga maar door.. maar deze kippensoep is al jaren favoriet. Maak deze ongeveer elke 2 maanden, een hele grote pan en deel dan ook uit. Een culinaire familie heb ik en iedereen vindt hem fantastisch. Dankjewel!

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Wat ontzettend leuk om te lezen dit! Daar worden we erg blij van. Bedankt voor het delen en fijn dat jullie zo genieten van dit recept.

  • Heerlijk recept. Ik gebruik deze vaker als ik kippesoep maak. Maar pas op, VOEG GEEN zoete sojasaus of ketjap manis toe. Het is echt geen goede smaakcombinatie. Ik heb een hele pan anders lekkere soep weggegooid en opnieuw gemaakt nadat ik het toevoegde omdat het gewoon verknoeid was. Gebruik gewoon bouillonblokjes en/of zout voor een heerlijke kippesoep.

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Fijn dat de soep vaste prik is geworden Mike! Smaken verschillen natuurlijk altijd, super dat je je eigen versie naar smaak kan maken! Wij houden het lekker bij ketjap als extra smaakmaker ;-).

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Suzette, dat hebben we zelf nog niet geprobeerd maar je zou kunnen beginnen met 3-4 uur op de laagste stand tot de kip gaar is en makkelijk uit elkaar valt!

  • 5 sterren
    Top recept! Dank hiervoor 🙂
    Ik heb bij de bouillon een pepertje knoflook en grof gehakte gember toegevoegd. En de 2 uur laten trekken in een AGA over. Dan valt de kip echt uit elkaar. Subliem

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept