MonChoutaart, één van de eerste dingen die ik samen met mijn moeder maakte. Super leuk vond ik het als klein meisje om te mogen helpen bij het maken van taart. De koekjes verkruimelen, slagroom kloppen en natuurlijk de beslagkom uitlikken. Had je anders verwacht 😉 ?
MonChoutaart is echt een klassieke Nederlandse taart. Iedereen kent ‘m wel en iedereen heeft vaak net zijn of haar eigen variatie erop.
Dat maakt klassiekers nou net zo leuk als je het mij vraagt. Iedereen kent ze, vrijwel iedereen weet hoe je ze moet maken en toch geeft iedereen een eigen draai eraan.
Twist
Mijn “eigen draai” of beter gezegd die van mijn moeder is banaan. Beter goed gejat dan slecht bedacht, toch 😉 . Een paar plakjes banaan over de MonChou en daarover de kersenvlaaivulling.
Qua vlaaivulling kun je prima afwisselen. Je kunt, zoals in dit recept, kersenvlaaivulling gebruiken maar ook aardbeienvlaaivulling is erg lekker. Weet je wat trouwens ook een erg lekkere combinatie voor op de taart is? Zelfgemaakte aardbeienjam met verse aardbeien, yum!
Bastognekoeken
De bodem van een MonChoutaart wordt vaak gemaakt van biscuits maar tegelijkertijd ook vaak van bastognekoeken. Zelf vind ik het laatste het lekkerst.
Bastognekoeken zijn namelijk lekker kruidig en passen perfect bij de MonChou en slagroom. Ze zijn ook net even donkerder van kleur wat weer een mooi contrast geeft met het witte van de MonChou & slagroom en het rode van de kersen. Tja, het oog wil ook wat 😉
Nieuwsgierig! Hoe maak jij jouw MonChoutaart klaar en heb je een eigen twist die je eraan geeft?
Tip: ik gebruik deze springvorm van 24 centimeter voor deze taart. Je kunt ook een iets grotere of iets kleinere springvorm gebruiken alleen kan je MonChoutaart dan natuurlijk iets hoger of iets lager (bij een grotere) vorm worden.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 500 ml slagroom
- 400 gram MonChou
- 400 gram Bastognekoeken
- 125 gram witte basterdsuiker
- 100 gram roomboter (ongezouten)
- 2 zakjes klopfix
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 banaan
- 1 blikje kersenvlaai vulling
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Zorg ervoor dat je de MonChou ongeveer een uurtje van te voren uit de koelkast haalt zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Bedek de onderkant van een springvorm met bakpapier.
- Verkruimel de bastognekoeken (het snelste en makkelijkste is om ze even in de keukenmachine te doen). Doe de verkruimelde bastognekoeken in een ruime kom.
- Smelt de boter in een steelpannetje en zodra deze is gesmolten giet je het in de kom bij de verkruimelde bastognekoeken.
- Stort dit vervolgens op de bodem van de springvorm. Verdeel het en druk het aan met je handen zodat je een stevige bodem hebt.
- Klop de slagroom stijf samen met de vanillesuiker en gebruik hierbij eventueel 2 zakjes klopfix.
- Doe de MonChou samen met de witte basterdsuiker in een ruime kom en mix dit met een handmixer door elkaar.
- Schep de slagroom en MonChou voorzichtig door elkaar en stort dit op de bodem bovenop de bastognekoeken. Verdeel het weer goed over de bodem en zet dit vervolgens in de koelkast om een nachtje op te stijven.
- De volgende dag voor je de MonChoutaart gaat serveren snijd je de banaan in dunne plakjes. Deze plakjes verdeel je over de laag MonChou en slagroom. Daarover verdeel je het blikje kersenvlaaifruit en klaar is de taart. Eet smakelijk!
Marijke says:
Zo lekker monchou taart! Maak zelf wel eens mini versies in een glaasje.
Jessy says:
Ik heb deze taart laatst nog voor mijn familie gemaakt. Hij is echt zo lekker!
Iris Bakker says:
Heerlijke taart, ben nog even op zoek naar de juiste hoeveelheid boter, dus ga dit eens proberen. Waarom 2 zakjes klopfix ipv 1?
Eef says:
Om er zeker van te zijn dat de slagroom goed stijf blijft 😉
José says:
Bij mij verkruimelde de bodem. Ik denk dat 100 gr boter op 400 gr Bastogne te weinig is. Tevens is de verhouding slagroom tov de Monchou iets teveel naar mijn idee. Maarrrr de smaak was heerlijk!
Ik deed sinaasappelrasp bij de koekjes en maakte zelf de topping van diepvrieskersen
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Fijn dat het toch heeft gesmaakt! En sinaasappelrasp i.c.m. koekjes = héérlijk 🙂
Wilma says:
Omdat 1 zakje voor 250 ml slagroom is…
Roos says:
Mijn favoriete taart! Als ik er mijn hele leven nog maar één zou mogen kiezen zou ik het geen probleem vinden om deze voor altijd te eten haha.
Eef says:
Haha echt hé 😉
Chayenne says:
Hoi! Hoelang kun je deze taart bewaren?
Eef says:
Hi Chayenne, enkele dagen zou ik zeggen in de koelkast (mits dat al zo lang lukt 😉 )
Marlies says:
Lekker! Veel beter dan die versie uit pak.
Demi | StudioKOOK says:
Ziet er echt heerlijk uit!
Annelies says:
Voor de bodem is de helft van de bastogne koeken en boter meer dan voldoende!
sunny mama says:
Mmmmm… hij ziet er zo ontzettend lekker uit! Komt ook door die prachtige foto’s natuurlijk.
Eef says:
Wat lief! Dank je wel 🙂
M says:
Het gebeurd mij dat de monchoutaart de volgende dag heel nat is het lijkt of dat de boter uit de bodem komt of uit de slagroom. Wat is het advies?
Inge says:
Met speculaas ook erg lekker!
Eef says:
Dat is ook een goed idee Inge!
Ellen Bartels says:
Hij was overheerlijk kreeg alleen de bodem niet hard iemand nog tips? Grietjes Ellen
Eef says:
Hi Ellen, de bodem van de MonChoutaart mag een beetje kruimelig zijn en hoeft niet helemaal hard te zijn 🙂
Nel says:
Iets meer boter gebruiken, dan wordt de bodem wat compacter.
Patrick Flantua says:
Erg lekker…. alleen mijn bodem viel bijna geheel uit elkaar met aansnijden. Misschien meer boter?
Eef says:
Dat kan of de kruimels iets kleiner maken dan pakt het beter?
Nel says:
Iets meer boter gebruiken, dan wordt de bodem wat compacter.
Ohmydish says:
Woah!! Dit heb ik al ZO lang niet meer gegeten, en wat een leuk recept is dit!
Lisanne says:
Leuk recept! Hoef je de bakvorm niet in te vetten?
Eef says:
Nee dat hoeft niet, je bakt deze taart niet dus dat is niet nodig 🙂
Bertina says:
Ik maak de mijne nog wel eens ooit een Oreo bodem.
Geeft ook een aparte smaakcombinatie!
Eef says:
Hmm dat klinkt ook zalig Bertina!
Helène says:
Afgelopen weekend deze taart gemaakt. Hij viel goed in de smaak met name de plakjes banaan zorgden voor een onverwachte aangename verrassing.
Eef says:
Wat goed om te lezen Helene! Dank voor je reactie 🙂
Janny Van Schoonhoven says:
M.n. schoonzus doet altijd jam door de koek kruimels i.p.v. boter, en dat is erg lekker.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Leuke tip, klinkt heerlijk!
Aukje says:
Mijn moeder maakt ‘m met een bodem van twee gelijke delen mariakaakjes en speculaasjes of iets meer speculaas. Heerlijk!
Eef says:
Ook heerlijk Aukje!
Aukje says:
Mijn moeder maakt ‘m met een bodem van twee gelijke delen mariakaakjes en speculaasjes of iets meer speculaas. Heerlijk!
Eef says:
Ook heerlijk Aukje!
José says:
Ik gebruik zelf altijd twee blikjes vlaaivulling. Ik doe alleen de kersen op de taart, omdat ik de gelei niet zo lekker vind..
Eef says:
Goede tip Jose! Dat kan inderdaad prima op die manier 🙂
José says:
Ik gebruik zelf altijd twee blikjes vlaaivulling. Ik doe alleen de kersen op de taart, omdat ik de gelei niet zo lekker vind..
Tineke says:
Doe er 3 blaadjes gelatine door.wort de kersen iets steviger
Wilma says:
Hoi, ik wil deze taart gaan maken maar ik heb een taartvorm van 22 cm. Is dat een probleem? Moet ik de hoeveelheden aanpassen.
Bedankt alvast voor je reactie.
Eef says:
Het verschil is niet zo heel groot ca. afmetingen. Ik zou de hoeveelheden gewoon aanhouden alleen de voor de bodem ietsjes minder koekjes en boter gebruiken voor de bodem (anders wordt deze misschien ietwat dik) Bijvoorbeeld 350 gram koekjes en 80-90 gram roomboter.
Wilma says:
Hoi, ik wil deze taart gaan maken maar ik heb een taartvorm van 22 cm. Is dat een probleem? Moet ik de hoeveelheden aanpassen.
Bedankt alvast voor je reactie.
Eef says:
Het verschil is niet zo heel groot ca. afmetingen. Ik zou de hoeveelheden gewoon aanhouden alleen de voor de bodem ietsjes minder koekjes en boter gebruiken voor de bodem (anders wordt deze misschien ietwat dik) Bijvoorbeeld 350 gram koekjes en 80-90 gram roomboter.
Maud says:
Hoi Eef,
Bedankt voor het recept; Ik ga ‘m vrijdag uitproberen (incl. de banaan)
In de ingrediëntenlijst mist het blikje vlaaivulling!
Klopfix = slagroomversteviger?
Groetjes Maud
Eef says:
Wat suf! Daar heb je helemaal gelijk in. Ik heb het direct aangepast, thx 🙂
Klopt inderdaad klopfix is slagroomversteviger.
Maud says:
Hoi Eef,
Bedankt voor het recept; Ik ga ‘m vrijdag uitproberen (incl. de banaan)
In de ingrediëntenlijst mist het blikje vlaaivulling!
Klopfix = slagroomversteviger?
Groetjes Maud
Eef says:
Wat suf! Daar heb je helemaal gelijk in. Ik heb het direct aangepast, thx 🙂
Klopt inderdaad klopfix is slagroomversteviger.
Marieka says:
Ziet er heerlijk uit zeg.
Ga de monchou taart binnenkort ook maken!Mmmmm
Eef says:
Wat leuk om te lezen, eet smakelijk alvast.
Marieka says:
Ziet er heerlijk uit zeg.
Ga de monchou taart binnenkort ook maken!Mmmmm
Eef says:
Wat leuk om te lezen, eet smakelijk alvast.
Vanessa says:
Gekke vraag maar er staat een nacht in de koelkast.
Maar ik heb deze smiddags gemaakt zo rond een uur of twee….. Kan deze er dan savonds al uit?
Beetje weinig geduld hier ?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Haha helemaal begrijpelijk hoor 😉 Na 4-6 uurtjes zou de taart zeker wel goed opgesteven moeten zijn. Je kan het altijd even testen door te voelen hoe stevig de taart aanvoelt.
Jannie says:
Hoi Eef,
Ook ik heb mijn eigen draai eraan gegeven. Ik bedek de hele bastogne bodem met banaan, voordat het MonChou/slagroom mengsel erop gaat. Ook klop ik de slagroom met iets te stijf, dan zit de taart er mooi strak uit na het snijden en doet niets af aan de smaak.
Eef says:
Lekkere variatie, dank voor je aanvulling en je tips 🙂
Jannie says:
Hoi Eef,
Ook ik heb mijn eigen draai eraan gegeven. Ik bedek de hele bastogne bodem met banaan, voordat het MonChou/slagroom mengsel erop gaat. Ook klop ik de slagroom met iets te stijf, dan zit de taart er mooi strak uit na het snijden en doet niets af aan de smaak.
Jeanne says:
ook lekker als je door de monChou wat lemmemCurd doet. Heel frisse smaak krijg je dan. Kan je toch ook kersen bovenop doen. net iets frisser dan
Eef says:
Wat een smaakvolle tip! Lijkt me heerlijk. Dankjewel 🙂
Jolanda says:
Mag je de vaalivulling er pas op doen net voordat je gaat serveren? Of mag dat ook al als hij de koeling ingaat?
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Jolanda! De plakjes banaan ónder de vlaaivulling worden bruin van kleur als je de taart ruim van tevoren al opmaakt en in de koelkast zit.
Jeanne says:
ook lekker als je door de monChou wat lemmemCurd doet. Heel frisse smaak krijg je dan. Kan je toch ook kersen bovenop doen. net iets frisser dan
Eef says:
Wat een smaakvolle tip! Lijkt me heerlijk. Dankjewel 🙂
Madeleine. says:
Heb afgelopen weekend deze monchou taart gemaakt voor de verjaardag van me dochter.
Was super lekker.
Een echte aanrader!!!!
Eef says:
Daar word ik blij van! Nog gefeliciteerd met je dochter en dank voor je leuke reactie 🙂
Madeleine. says:
Heb afgelopen weekend deze monchou taart gemaakt voor de verjaardag van me dochter.
Was super lekker.
Een echte aanrader!!!!
Janneke says:
Verse vanille, dat je dus van die mooie kleine zwarte pikkeltjes in je monchou krijgt is ook erg lekker en ziet er ook bijzonder uit!
Eef says:
Dat is een heerlijke aanvulling inderdaad 🙂
Janneke says:
Verse vanille, dat je dus van die mooie kleine zwarte pikkeltjes in je monchou krijgt is ook erg lekker en ziet er ook bijzonder uit!
Gina says:
Ik ga hem morgen maken maar is 400 gr monchou niet erg veel
Eef says:
Nee hoor, lekker juist 🙂
Gina says:
Ik ga hem morgen maken maar is 400 gr monchou niet erg veel
Maike says:
Heerlijk! Ik heb wel maar 1 pak bastognekoeken gebruikt (anders moet ik rest van het 2e pak ook nog opeten) en dat was echt wel genoeg voor de bodem. Verder 300 gr Monchou ipv 400 en veel minder suiker (evengoed zoet genoeg)
Maike says:
Heerlijk! Ik heb wel maar 1 pak bastognekoeken gebruikt (anders moet ik rest van het 2e pak ook nog opeten) en dat was echt wel genoeg voor de bodem. Verder 300 gr Monchou ipv 400 en veel minder suiker (evengoed zoet genoeg)
riekje says:
Is het echt nodig dat de taart een nacht in de koelkast moet opstijven?
wil hem morgenochtend maken, en morgenavond trakteren
!
Eef says:
Hi Riekje, excuus ik zie je bericht nu pas. Hopelijk is alles gelukt?
riekje says:
Is het echt nodig dat de taart een nacht in de koelkast moet opstijven?
wil hem morgenochtend maken, en morgenavond trakteren
!
Anne-Marie says:
Hoi Eef, ik ben fan van Monchou taart maar ik maak hem tegenwoordig nooit meer met slagroom, vind ik te machtig. Ik doe ipv de slagroom Lemoncurd (Chivers) door de Monchou. Heerlijk fris en citroensmaak. Ook geen extra suiker meer nodig. Voor de stevigheid nog gelatine.
Anne-Marie says:
Hoi Eef, ik ben fan van Monchou taart maar ik maak hem tegenwoordig nooit meer met slagroom, vind ik te machtig. Ik doe ipv de slagroom Lemoncurd (Chivers) door de Monchou. Heerlijk fris en citroensmaak. Ook geen extra suiker meer nodig. Voor de stevigheid nog gelatine.
Corry says:
Wat ik lekker vind is wel met kersen, maar dan een pot kersen uit laten lekken, de kersen verdelen over de taart, en het sap koken met taartgeleipoeder en dit dan over de kersen heen gieten. Geen gesmeer en veel lekkerder kersensmaak.
En dan met bastognekoeken! En Verse slagroom…..zaaalig!
Eef says:
Dat klinkt ontzettend lekker! Dank voor je aanvulling Corry, dat ga ik zelf ook eens proberen, lekker 😀
Corry says:
Wat ik lekker vind is wel met kersen, maar dan een pot kersen uit laten lekken, de kersen verdelen over de taart, en het sap koken met taartgeleipoeder en dit dan over de kersen heen gieten. Geen gesmeer en veel lekkerder kersensmaak.
En dan met bastognekoeken! En Verse slagroom…..zaaalig!
Eef says:
Dat klinkt ontzettend lekker! Dank voor je aanvulling Corry, dat ga ik zelf ook eens proberen, lekker 😀
Sylvia says:
Kan je in plaats van de taartvulling ook verse vruchten erop doen? bv frambozen, bessen, aardbeien?
Moet je dit compacter maken of kan je los op de monchou vulling kunnen doen?
Eef says:
Nee hoor dat kan prima, ik zou het verse fruit er alleen wel heel opdoen (zodat de vruchtsappen niet in de taart trekken), maar verder geen probleem 🙂
Sylvia says:
Kan je in plaats van de taartvulling ook verse vruchten erop doen? bv frambozen, bessen, aardbeien?
Moet je dit compacter maken of kan je los op de monchou vulling kunnen doen?
Eef says:
Nee hoor dat kan prima, ik zou het verse fruit er alleen wel heel opdoen (zodat de vruchtsappen niet in de taart trekken), maar verder geen probleem 🙂
Walter van den Bos says:
Gisteren deze taart voor de eerste keer gemaakt. Hij is heerlijk!! Nog nooit zo’n lekkere Monchoutaart op!! De banaan smaakt er erg lekker bij
Eef says:
Hier word ik natuurlijk ontzettend blij van! Dankjewel 🙂
Walter van den Bos says:
Gisteren deze taart voor de eerste keer gemaakt. Hij is heerlijk!! Nog nooit zo’n lekkere Monchoutaart op!! De banaan smaakt er erg lekker bij
Eef says:
Wat leuk om te lezen 🙂 Dankjewel voor je reactie!
Eef says:
Hier word ik natuurlijk ontzettend blij van! Dankjewel 🙂
Angelique says:
Super lekker monchou taart ! Ik heb hem al diverse malen gemaakt en ook op bestelling 😉
Eef says:
Wat gaaf om te lezen! Dankjewel voor je berichtje 🙂
Sarah says:
Wat een onwijs lekkere monchoutaart zeg! Heel smeuïg en lekker zo’n dikke bodem 🙂 Heb hem al 2 keer voor familie gemaakt en viel helemaal in de smaak!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Tiny says:
Veel te veel die 2 pakken Bastognekoeken, de bodem wordt veel te dik, te machtig en een gigantisch gekruimel.
Jammer dat ik dit recept volgde, ik zag later ook veel recepten met 1 pak bastogne maar ja jammer, te laat!
Eef says:
Wat jammer om te horen. Zoals je op de foto kunt zien heeft deze een lekkere dikke laag. Veel mensen vinden het gelukkig lekker, maar als jij het niet lekker vind kun je uiteraard gewoon 1 pak aanhouden.
Annelies says:
Ik heb ook 1 pak bastognekoeken gebruikt, vond de bodem op de foto ook veel te dik.
Waarom staat er evt. Klopfix toevoegen? Is dit niet persé nodig?
Eef says:
Heb je ook dezelfde grote springvorm gebruikt toevallig? Als hij kleiner is wordt de bodem (logischerwijs) nog dikker natuurlijk. Nee klopfix is niet perse nodig, het is een hulpmiddel om slagroom stijf te kloppen. Zonder lukt ook, met is soms makkelijk.
Eva says:
Hoi Eef, ik wil de taart morgen maken maar lees nu dat ie een nacht in de koelkast moet opstijven. Is een x aantal uur ook voldoende denk je?
Eef says:
Het er even aan hoeveel uur. Maak je hem ‘s morgens vroeg dan zou hij ‘s avonds wel goed moeten zijn, maar voor de zekerheid adviseer ik altijd een nachtje.
Esther says:
Heel goed recept. Ik heb de bodem voor het verder opmaken van de taart in de vriezer gezet. En toen de MonChoulaag erop lag, nog een paar uur in de vriezer. ‘s Avonds meteen kunnen eten. Zowel de bodem als de MonChoulaag waren stevig. Dat heb ik niet vaak meegemaakt. En hij is heerlijk!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel ????
Eef says:
Nou ja zeg! Ik zoek op recept monchoutaart. Ik beland op deze site, terwijl ik zelf Eef heet én laat ik nou een tijd geleden een logo gemaakt hebben om mijn knutselwerken te kunnen personaliseren, en dat logo is in hetzelfde lettertype als jouw logo! Bizar.
M.a.w. Dit recept MOET ik proberen en alle andere laat ik links liggen. ????????
Groetjes Eef
Eef says:
Wat toevallig! Super leuk, ik hoop dat ‘ie bij je in de smaak valt Eef 🙂
Jolly says:
Ik heb de taart zojuist gemaakt. Maar heb m over 2,5 uur al nodig… kan dat? Zag te laat dat hij een nacht de koelkast in moet?
Eef says:
Je kunt het proberen. Zet hem onderin in de koelkast dat is de koudste plek, succes 🙂
jeroen says:
heerlijk!!! maar bij mij was de bodem erg hard, misschien de bastogne koeken te fijn gemalen in de blender??of te hard aangedrukt in de springvorm??
Eef says:
Vaak te fijn gemalen en dan te hard aangedrukt. Maal je het heel fijn met een keukenmachine dan kun je beter ietsje minder boter gebruiken dan blijft hij wat brosser 🙂
Maja, mams van zes says:
Hallo Eef,
MonChou taart maak ik bijna altijd met een combinatie vers fruit en diepvriesfruit. Het is dan erg lekker om kersen (eventueel met steeltje…staat zo grappig!), morellen (wat zuurder), aardbeien, frambozen, bramen, blauwe bessen en rode bessen te gebruiken. Prachtige afwisseling in kleur, smaak en grootte. Ik laat 3 blaadjes gelatine wellen in koud water. Verwarm een beetje vocht (een gedeelte van half kopje water met half kopje frambozen Karvan cevitam siroop), verdeel de vruchten waaronder ook wat diepvriesfruit over de MonChou room. Knijp de blaadjes gelatine uit en los ze op in het verwarmde vocht, doe de rest van het kopje vocht erbij en giet dat voorzichtig over het fruit. Door de bevroren vruchten stolt het gelei heel snel.
Nog een tip tegen een te harde en /of kruimelige bodem: meng 1 of 2 eetlepels jam door het gemalen koek/ botermengsel. Werkt fantastisch!
Eef says:
Dankjewel voor je aanvulling, leuk om te lezen en super leuk dat je hem maakt met al die kleurtjes
Annelies says:
Bodem veel te dik, de helft is meer dan genoeg!
Joke says:
Hi ik heb de taart gemaakt .morgen eten ,mij vraag de slagroom niet de stijf geklopt,toen de monchou in gedaan ,maar bleven nog wel wat klontjes in,lijkt mij niet zo erg,durfde niet laten langer te kloppen ,lekker de kom uit gelikt ,smaakte heerlijk .
Marleen says:
Hoi Eef , ik ken de MonChou Taart natuurlijk al heel lang , toen was die er nog met biscuit bodem ☺️
Vandaag samen met mijn kleindochter de taart gemaakt voor vanavond en door dat je klopfix gebruikt kan je hem best wat eerder gebruiken ipv een nacht in de koelkast , maar wel tenminste één uur of 4 laten opstijven in de koelkast voor je hem gebruikt , verder een heel smakelijk recept hoor die jij er op hebt gezet ???
Dominique - team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen Marleen! Dankjewel voor het delen van je tip, daar zullen meer mensen wat aan hebben denk ik zo 😀
Stephanie says:
De smaak is top, maar vind het wel erg veel koek vergeleken met de monchou
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Fijn dat hij goed heeft gesmaakt! Je zou zelf de volgende keer wat minder koekbodem kunnen maken, als je dat lekkerder vindt!
Monique says:
Hoi Eef,
Kan ik de klopfix vervangen door cream of tartare om de slagroom te verstevigen?
Eef says:
Ja volgens mij kun je die 1 op 1 vervangen, zijn beide verstevigers