monchoutaart640x540_2

MonChoutaart met bastognekoekbodem

MonChoutaart, één van de eerste dingen die ik samen met mijn moeder maakte. Super leuk vond ik het als klein meisje om te mogen helpen bij het maken van taart. De koekjes verkruimelen, slagroom kloppen en natuurlijk de beslagkom uitlikken. Had je anders verwacht 😉 ?

MonChoutaart is echt een klassieke Nederlandse taart. Iedereen kent ‘m wel en iedereen heeft vaak net zijn of haar eigen variatie erop. Dat maakt klassiekers nou net zo leuk als je het mij vraagt. Iedereen kent ze, vrijwel iedereen weet hoe je ze moet maken en toch geeft iedereen een eigen draai eraan.

Twist

Mijn “eigen draai” of beter gezegd die van mijn moeder is banaan. Beter goed gejat dan slecht bedacht, toch 😉 . Een paar plakjes banaan over de MonChou en daarover de kersenvlaaivulling. Qua vlaaivulling kun je prima afwisselen. Je kunt, zoals in dit recept, kersenvlaaivulling gebruiken maar ook aardbeienvlaaivulling is erg lekker. Weet je wat trouwens ook een erg lekkere combinatie voor op de taart is? Zelfgemaakte aardbeienjam met verse aardbeien, yum!

Bastognekoeken

De bodem van een MonChoutaart wordt vaak gemaakt van biscuits maar tegelijkertijd ook vaak van bastognekoeken. Zelf vind ik het laatste het lekkerst. Bastognekoeken zijn namelijk lekker kruidig en passen perfect bij de MonChou en slagroom. Ze zijn ook net even donkerder van kleur wat weer een mooi contrast geeft met het witte van de MonChou & slagroom en het rode van de kersen. Tja, het oog wil ook wat 😉

Nieuwsgierig! Hoe maak jij jouw MonChoutaart klaar en heb je een eigen twist die je eraan geeft?

MonChoutaart met bastognekoekbodem

MonChoutaart met bastognekoekbodem

Fan-tas-tisch lekkere, klassieke MonChoutaart met een bodem van Bastogne
4.16 van 39 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Hoeveelheid: 12 stukken

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 ml slagroom
  • 400 gram MonChou
  • 400 gram Bastognekoeken
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram roomboter (ongezouten)
  • 2 zakjes klopfix
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 banaan
  • 1 blikje kersenvlaai vulling

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Zorg ervoor dat je de MonChou ongeveer een uurtje van te voren uit de koelkast haalt zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Bedek de onderkant van een springvorm met bakpapier.
  • Verkruimel de bastognekoeken (het snelste en makkelijkste is om ze even in de keukenmachine te doen). Doe de verkruimelde bastognekoeken in een ruime kom.
  • Smelt de boter in een steelpannetje en zodra deze is gesmolten giet je het in de kom bij de verkruimelde bastognekoeken.
  • Stort dit vervolgens op de bodem van de springvorm. Verdeel het en druk het aan met je handen zodat je een stevige bodem hebt.
  • Klop de slagroom stijf samen met de vanillesuiker en gebruik hierbij eventueel 2 zakjes klopfix.
  • Doe de MonChou samen met de witte basterdsuiker in een ruime kom en mix dit met een handmixer door elkaar. 
  • Schep de slagroom en MonChou voorzichtig door elkaar en stort dit op de bodem bovenop de bastognekoeken. Verdeel het weer goed over de bodem en zet dit vervolgens in de koelkast om een nachtje op te stijven.
  • De volgende dag voor je de MonChoutaart gaat serveren snijd je de banaan in dunne plakjes. Deze plakjes verdeel je over de laag MonChou en slagroom. Daarover verdeel je het blikje kersenvlaaifruit en klaar is de taart. Eet smakelijk!

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 559kcal | Koolhydraten: 47g | Eiwitten: 5g | Vetten: 39g | Verzadigd vet: 17g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

MonChoutaart met bastognekoekbodem

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

87 reacties op “MonChoutaart met bastognekoekbodem”

    1. Heerlijke taart, ben nog even op zoek naar de juiste hoeveelheid boter, dus ga dit eens proberen. Waarom 2 zakjes klopfix ipv 1?

  1. Mijn favoriete taart! Als ik er mijn hele leven nog maar één zou mogen kiezen zou ik het geen probleem vinden om deze voor altijd te eten haha.

    1. Het gebeurd mij dat de monchoutaart de volgende dag heel nat is het lijkt of dat de boter uit de bodem komt of uit de slagroom. Wat is het advies?

  2. Afgelopen weekend deze taart gemaakt. Hij viel goed in de smaak met name de plakjes banaan zorgden voor een onverwachte aangename verrassing.

  3. Mijn moeder maakt ‘m met een bodem van twee gelijke delen mariakaakjes en speculaasjes of iets meer speculaas. Heerlijk!

  4. Mijn moeder maakt ‘m met een bodem van twee gelijke delen mariakaakjes en speculaasjes of iets meer speculaas. Heerlijk!

  5. Ik gebruik zelf altijd twee blikjes vlaaivulling. Ik doe alleen de kersen op de taart, omdat ik de gelei niet zo lekker vind..

  6. Ik gebruik zelf altijd twee blikjes vlaaivulling. Ik doe alleen de kersen op de taart, omdat ik de gelei niet zo lekker vind..

  7. Hoi, ik wil deze taart gaan maken maar ik heb een taartvorm van 22 cm. Is dat een probleem? Moet ik de hoeveelheden aanpassen.
    Bedankt alvast voor je reactie.

    1. Het verschil is niet zo heel groot ca. afmetingen. Ik zou de hoeveelheden gewoon aanhouden alleen de voor de bodem ietsjes minder koekjes en boter gebruiken voor de bodem (anders wordt deze misschien ietwat dik) Bijvoorbeeld 350 gram koekjes en 80-90 gram roomboter.

  8. Hoi, ik wil deze taart gaan maken maar ik heb een taartvorm van 22 cm. Is dat een probleem? Moet ik de hoeveelheden aanpassen.
    Bedankt alvast voor je reactie.

  9. 072design

    Het verschil is niet zo heel groot ca. afmetingen. Ik zou de hoeveelheden gewoon aanhouden alleen de voor de bodem ietsjes minder koekjes en boter gebruiken voor de bodem (anders wordt deze misschien ietwat dik) Bijvoorbeeld 350 gram koekjes en 80-90 gram roomboter.

  10. Hoi Eef,

    Bedankt voor het recept; Ik ga ‘m vrijdag uitproberen (incl. de banaan)

    In de ingrediëntenlijst mist het blikje vlaaivulling!

    Klopfix = slagroomversteviger?

    Groetjes Maud

    1. Wat suf! Daar heb je helemaal gelijk in. Ik heb het direct aangepast, thx 🙂
      Klopt inderdaad klopfix is slagroomversteviger.

  11. Hoi Eef,

    Bedankt voor het recept; Ik ga ‘m vrijdag uitproberen (incl. de banaan)

    In de ingrediëntenlijst mist het blikje vlaaivulling!

    Klopfix = slagroomversteviger?

    Groetjes Maud

  12. Hoi Eef,
    Ook ik heb mijn eigen draai eraan gegeven. Ik bedek de hele bastogne bodem met banaan, voordat het MonChou/slagroom mengsel erop gaat. Ook klop ik de slagroom met iets te stijf, dan zit de taart er mooi strak uit na het snijden en doet niets af aan de smaak.

  13. Hoi Eef,
    Ook ik heb mijn eigen draai eraan gegeven. Ik bedek de hele bastogne bodem met banaan, voordat het MonChou/slagroom mengsel erop gaat. Ook klop ik de slagroom met iets te stijf, dan zit de taart er mooi strak uit na het snijden en doet niets af aan de smaak.

  14. ook lekker als je door de monChou wat lemmemCurd doet. Heel frisse smaak krijg je dan. Kan je toch ook kersen bovenop doen. net iets frisser dan

  15. ook lekker als je door de monChou wat lemmemCurd doet. Heel frisse smaak krijg je dan. Kan je toch ook kersen bovenop doen. net iets frisser dan

  16. Heb afgelopen weekend deze monchou taart gemaakt voor de verjaardag van me dochter.
    Was super lekker.
    Een echte aanrader!!!!

  17. Heb afgelopen weekend deze monchou taart gemaakt voor de verjaardag van me dochter.
    Was super lekker.
    Een echte aanrader!!!!

  18. Verse vanille, dat je dus van die mooie kleine zwarte pikkeltjes in je monchou krijgt is ook erg lekker en ziet er ook bijzonder uit!

  19. Verse vanille, dat je dus van die mooie kleine zwarte pikkeltjes in je monchou krijgt is ook erg lekker en ziet er ook bijzonder uit!

  20. Heerlijk! Ik heb wel maar 1 pak bastognekoeken gebruikt (anders moet ik rest van het 2e pak ook nog opeten) en dat was echt wel genoeg voor de bodem. Verder 300 gr Monchou ipv 400 en veel minder suiker (evengoed zoet genoeg)

  21. Heerlijk! Ik heb wel maar 1 pak bastognekoeken gebruikt (anders moet ik rest van het 2e pak ook nog opeten) en dat was echt wel genoeg voor de bodem. Verder 300 gr Monchou ipv 400 en veel minder suiker (evengoed zoet genoeg)

  22. Is het echt nodig dat de taart een nacht in de koelkast moet opstijven?
    wil hem morgenochtend maken, en morgenavond trakteren
    !

  23. Is het echt nodig dat de taart een nacht in de koelkast moet opstijven?
    wil hem morgenochtend maken, en morgenavond trakteren
    !

  24. Hoi Eef, ik ben fan van Monchou taart maar ik maak hem tegenwoordig nooit meer met slagroom, vind ik te machtig. Ik doe ipv de slagroom Lemoncurd (Chivers) door de Monchou. Heerlijk fris en citroensmaak. Ook geen extra suiker meer nodig. Voor de stevigheid nog gelatine.

  25. Hoi Eef, ik ben fan van Monchou taart maar ik maak hem tegenwoordig nooit meer met slagroom, vind ik te machtig. Ik doe ipv de slagroom Lemoncurd (Chivers) door de Monchou. Heerlijk fris en citroensmaak. Ook geen extra suiker meer nodig. Voor de stevigheid nog gelatine.

  26. Wat ik lekker vind is wel met kersen, maar dan een pot kersen uit laten lekken, de kersen verdelen over de taart, en het sap koken met taartgeleipoeder en dit dan over de kersen heen gieten. Geen gesmeer en veel lekkerder kersensmaak.
    En dan met bastognekoeken! En Verse slagroom…..zaaalig!

  27. Wat ik lekker vind is wel met kersen, maar dan een pot kersen uit laten lekken, de kersen verdelen over de taart, en het sap koken met taartgeleipoeder en dit dan over de kersen heen gieten. Geen gesmeer en veel lekkerder kersensmaak.
    En dan met bastognekoeken! En Verse slagroom…..zaaalig!

  28. Kan je in plaats van de taartvulling ook verse vruchten erop doen? bv frambozen, bessen, aardbeien?
    Moet je dit compacter maken of kan je los op de monchou vulling kunnen doen?

    1. Nee hoor dat kan prima, ik zou het verse fruit er alleen wel heel opdoen (zodat de vruchtsappen niet in de taart trekken), maar verder geen probleem 🙂

  29. Kan je in plaats van de taartvulling ook verse vruchten erop doen? bv frambozen, bessen, aardbeien?
    Moet je dit compacter maken of kan je los op de monchou vulling kunnen doen?

  30. Walter van den Bos

    Gisteren deze taart voor de eerste keer gemaakt. Hij is heerlijk!! Nog nooit zo’n lekkere Monchoutaart op!! De banaan smaakt er erg lekker bij

  31. Walter van den Bos

    Gisteren deze taart voor de eerste keer gemaakt. Hij is heerlijk!! Nog nooit zo’n lekkere Monchoutaart op!! De banaan smaakt er erg lekker bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top