Volg mij:
(Zoete) Baksels, Taarten

MonChoutaart met bastognekoekbodem

MonChoutaart, één van de eerste dingen die ik samen met mijn moeder maakte. Super leuk vond ik het als klein meisje om te mogen helpen bij het maken van taart. De koekjes verkruimelen, slagroom kloppen en natuurlijk de beslagkom uitlikken. Had je anders verwacht 😉 ?

MonChoutaart is echt een klassieke Nederlandse taart. Iedereen kent ‘m wel en iedereen heeft vaak net zijn of haar eigen variatie erop. Dat maakt klassiekers nou net zo leuk als je het mij vraagt. Iedereen kent ze, vrijwel iedereen weet hoe je ze moet maken en toch geeft iedereen een eigen draai eraan.

Twist

Mijn “eigen draai” of beter gezegd die van mijn moeder is banaan. Beter goed gejat dan slecht bedacht, toch 😉 . Een paar plakjes banaan over de MonChou en daarover de kersenvlaaivulling. Qua vlaaivulling kun je prima afwisselen. Je kunt, zoals in dit recept, kersenvlaaivulling gebruiken maar ook aardbeienvlaaivulling is erg lekker. Weet je wat trouwens ook een erg lekkere combinatie voor op de taart is? Zelfgemaakte aardbeienjam met verse aardbeien, yum!

Bastognekoeken

De bodem van een MonChoutaart wordt vaak gemaakt van biscuits maar tegelijkertijd ook vaak van bastognekoeken. Zelf vind ik het laatste het lekkerst. Bastognekoeken zijn namelijk lekker kruidig en passen perfect bij de MonChou en slagroom. Ze zijn ook net even donkerder van kleur wat weer een mooi contrast geeft met het witte van de MonChou & slagroom en het rode van de kersen. Tja, het oog wil ook wat 😉

Nieuwsgierig! Hoe maak jij jouw MonChoutaart klaar en heb je een eigen twist die je eraan geeft?

MonChoutaart met bastognekoekbodem


Het recept voor MonChoutaart met bastognekoekbodem

Voorbereidingstijd: 15  | Bereidingstijd: 15  | Totale bereidingstijd: 30 minuten (+ nachtje opstijven in de koelkast)
Hoeveelheid: 1 springvorm met een diameter van 24 centimeter (ca. 12 stukkem)

Wat heb je nodig voor een MonChoutaart met bastognekoekbodem (ingrediënten):

  • 500 ml slagroom
  • 400 gram MonChou
  • 400 gram Bastognekoeken
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram roomboter
  • 2 zakjes klopfix
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 banaan
  • 1 blikje kersenvlaai vulling

Hoe je een MonChoutaart met bastognekoekbodem maakt:

  1. Zorg ervoor dat je de MonChou ongeveer een uurtje van te voren uit de koelkast haalt zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Bedek de onderkant van een springvorm met bakpapier.
  2. Verkruimel de bastognekoeken (het snelste en makkelijkste is om ze even in de keukenmachine te doen). Doe de verkruimelde bastognekoeken in een ruime kom.
  3. Smelt de boter in een steelpannetje en zodra deze is gesmolten giet je het in de kom bij de verkruimelde bastognekoeken.
  4. Stort dit vervolgens op de bodem van de springvorm. Verdeel het en druk het aan met je handen zodat je een stevige bodem hebt.
  5. Klop de slagroom stijf samen met de vanillesuiker en gebruik hierbij eventueel 2 zakjes klopfix.
  6. Doe de MonChou samen met de witte basterdsuiker in een ruime kom en mix dit met een handmixer door elkaar.
  7. Schep de slagroom en MonChou voorzichtig door elkaar en stort dit op de bodem bovenop de bastognekoeken. Verdeel het weer goed over de bodem en zet dit vervolgens in de koelkast om een nachtje op te stijven.
  8. De volgende dag voor je de MonChoutaart gaat serveren snijd je de banaan in dunne plakjes. Deze plakjes verdeel je over de laag MonChou en slagroom. Daarover verdeel je het blikje kersenvlaaifruit en klaar is de taart. Eet smakelijk!

MonChoutaart met bastognekoekbodem

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

51 Reacties

  • Beantwoorden Marijke

    Zo lekker monchou taart! Maak zelf wel eens mini versies in een glaasje.

    12 oktober 2016 at 09:11
  • Beantwoorden Jessy

    Ik heb deze taart laatst nog voor mijn familie gemaakt. Hij is echt zo lekker!

    12 oktober 2016 at 11:59
  • Beantwoorden Roos

    Mijn favoriete taart! Als ik er mijn hele leven nog maar één zou mogen kiezen zou ik het geen probleem vinden om deze voor altijd te eten haha.

    12 oktober 2016 at 13:10
  • Beantwoorden Marlies

    Lekker! Veel beter dan die versie uit pak.

    12 oktober 2016 at 15:14
  • Beantwoorden Demi | StudioKOOK

    Ziet er echt heerlijk uit!

    13 oktober 2016 at 12:42
  • Beantwoorden sunny mama

    Mmmmm… hij ziet er zo ontzettend lekker uit! Komt ook door die prachtige foto’s natuurlijk.

    13 oktober 2016 at 15:52
    • Beantwoorden Eef

      Wat lief! Dank je wel 🙂

      15 oktober 2016 at 23:18
    • Beantwoorden Els

      Heerlijke taart. Moet wel meer boter gebruiken voor de bodem tw 150 a 200 gram anders wordt de bodem erg brokkelig

      12 oktober 2019 at 11:59
  • Beantwoorden Inge

    Met speculaas ook erg lekker!

    18 oktober 2016 at 21:08
  • Beantwoorden Ellen Bartels

    Hij was overheerlijk kreeg alleen de bodem niet hard iemand nog tips? Grietjes Ellen

    23 oktober 2016 at 14:03
    • Beantwoorden Eef

      Hi Ellen, de bodem van de MonChoutaart mag een beetje kruimelig zijn en hoeft niet helemaal hard te zijn 🙂

      24 oktober 2016 at 22:00
    • Beantwoorden Nel

      Iets meer boter gebruiken, dan wordt de bodem wat compacter.

      12 juli 2019 at 14:32
  • Beantwoorden Ohmydish

    Woah!! Dit heb ik al ZO lang niet meer gegeten, en wat een leuk recept is dit!

    13 januari 2017 at 18:06
  • Beantwoorden Lisanne

    Leuk recept! Hoef je de bakvorm niet in te vetten?

    16 april 2017 at 10:52
    • Beantwoorden Eef

      Nee dat hoeft niet, je bakt deze taart niet dus dat is niet nodig 🙂

      17 april 2017 at 13:08
  • Beantwoorden Bertina

    Ik maak de mijne nog wel eens ooit een Oreo bodem.
    Geeft ook een aparte smaakcombinatie!

    22 april 2017 at 02:13
  • Beantwoorden Helène

    Afgelopen weekend deze taart gemaakt. Hij viel goed in de smaak met name de plakjes banaan zorgden voor een onverwachte aangename verrassing.

    6 juni 2017 at 21:43
    • Beantwoorden Eef

      Wat goed om te lezen Helene! Dank voor je reactie 🙂

      11 juni 2017 at 21:08
  • Beantwoorden Aukje

    Mijn moeder maakt ‘m met een bodem van twee gelijke delen mariakaakjes en speculaasjes of iets meer speculaas. Heerlijk!

    14 oktober 2017 at 19:54
  • Beantwoorden José

    Ik gebruik zelf altijd twee blikjes vlaaivulling. Ik doe alleen de kersen op de taart, omdat ik de gelei niet zo lekker vind..

    5 november 2017 at 12:05
    • Beantwoorden Eef

      Goede tip Jose! Dat kan inderdaad prima op die manier 🙂

      5 november 2017 at 20:56
  • Beantwoorden Wilma

    Hoi, ik wil deze taart gaan maken maar ik heb een taartvorm van 22 cm. Is dat een probleem? Moet ik de hoeveelheden aanpassen.
    Bedankt alvast voor je reactie.

    20 november 2017 at 19:29
    • Beantwoorden Eef

      Het verschil is niet zo heel groot ca. afmetingen. Ik zou de hoeveelheden gewoon aanhouden alleen de voor de bodem ietsjes minder koekjes en boter gebruiken voor de bodem (anders wordt deze misschien ietwat dik) Bijvoorbeeld 350 gram koekjes en 80-90 gram roomboter.

      24 november 2017 at 10:33
  • Beantwoorden Maud

    Hoi Eef,

    Bedankt voor het recept; Ik ga ‘m vrijdag uitproberen (incl. de banaan)

    In de ingrediëntenlijst mist het blikje vlaaivulling!

    Klopfix = slagroomversteviger?

    Groetjes Maud

    27 december 2017 at 17:28
    • Beantwoorden Eef

      Wat suf! Daar heb je helemaal gelijk in. Ik heb het direct aangepast, thx 🙂
      Klopt inderdaad klopfix is slagroomversteviger.

      31 december 2017 at 00:33
  • Beantwoorden Marieka

    Ziet er heerlijk uit zeg.
    Ga de monchou taart binnenkort ook maken!Mmmmm

    3 maart 2018 at 08:09
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen, eet smakelijk alvast.

      3 maart 2018 at 22:12
  • Beantwoorden Jannie

    Hoi Eef,
    Ook ik heb mijn eigen draai eraan gegeven. Ik bedek de hele bastogne bodem met banaan, voordat het MonChou/slagroom mengsel erop gaat. Ook klop ik de slagroom met iets te stijf, dan zit de taart er mooi strak uit na het snijden en doet niets af aan de smaak.

    7 april 2018 at 11:43
    • Beantwoorden Eef

      Lekkere variatie, dank voor je aanvulling en je tips 🙂

      11 april 2018 at 23:14
  • Beantwoorden Jeanne

    ook lekker als je door de monChou wat lemmemCurd doet. Heel frisse smaak krijg je dan. Kan je toch ook kersen bovenop doen. net iets frisser dan

    20 juli 2018 at 09:05
    • Beantwoorden Eef

      Wat een smaakvolle tip! Lijkt me heerlijk. Dankjewel 🙂

      28 juli 2018 at 23:05
  • Beantwoorden Madeleine.

    Heb afgelopen weekend deze monchou taart gemaakt voor de verjaardag van me dochter.
    Was super lekker.
    Een echte aanrader!!!!

    25 oktober 2018 at 23:38
    • Beantwoorden Eef

      Daar word ik blij van! Nog gefeliciteerd met je dochter en dank voor je leuke reactie 🙂

      28 oktober 2018 at 09:27
  • Beantwoorden Janneke

    Verse vanille, dat je dus van die mooie kleine zwarte pikkeltjes in je monchou krijgt is ook erg lekker en ziet er ook bijzonder uit!

    10 november 2018 at 09:18
    • Beantwoorden Eef

      Dat is een heerlijke aanvulling inderdaad 🙂

      10 november 2018 at 12:19
  • Beantwoorden Gina

    Ik ga hem morgen maken maar is 400 gr monchou niet erg veel

    17 december 2018 at 20:39
  • Beantwoorden Maike

    Heerlijk! Ik heb wel maar 1 pak bastognekoeken gebruikt (anders moet ik rest van het 2e pak ook nog opeten) en dat was echt wel genoeg voor de bodem. Verder 300 gr Monchou ipv 400 en veel minder suiker (evengoed zoet genoeg)

    18 januari 2019 at 17:55
  • Beantwoorden riekje

    Is het echt nodig dat de taart een nacht in de koelkast moet opstijven?
    wil hem morgenochtend maken, en morgenavond trakteren
    !

    30 januari 2019 at 21:50
    • Beantwoorden Eef

      Hi Riekje, excuus ik zie je bericht nu pas. Hopelijk is alles gelukt?

      1 februari 2019 at 09:25
  • Beantwoorden Anne-Marie

    Hoi Eef, ik ben fan van Monchou taart maar ik maak hem tegenwoordig nooit meer met slagroom, vind ik te machtig. Ik doe ipv de slagroom Lemoncurd (Chivers) door de Monchou. Heerlijk fris en citroensmaak. Ook geen extra suiker meer nodig. Voor de stevigheid nog gelatine.

    26 juni 2019 at 14:24
  • Beantwoorden Corry

    Wat ik lekker vind is wel met kersen, maar dan een pot kersen uit laten lekken, de kersen verdelen over de taart, en het sap koken met taartgeleipoeder en dit dan over de kersen heen gieten. Geen gesmeer en veel lekkerder kersensmaak.
    En dan met bastognekoeken! En Verse slagroom…..zaaalig!

    8 september 2019 at 13:25
    • Beantwoorden Eef

      Dat klinkt ontzettend lekker! Dank voor je aanvulling Corry, dat ga ik zelf ook eens proberen, lekker 😀

      8 september 2019 at 22:49
  • Beantwoorden Sylvia

    Kan je in plaats van de taartvulling ook verse vruchten erop doen? bv frambozen, bessen, aardbeien?
    Moet je dit compacter maken of kan je los op de monchou vulling kunnen doen?

    9 september 2019 at 12:09
    • Beantwoorden Eef

      Nee hoor dat kan prima, ik zou het verse fruit er alleen wel heel opdoen (zodat de vruchtsappen niet in de taart trekken), maar verder geen probleem 🙂

      17 september 2019 at 08:39
  • Beantwoorden Walter van den Bos

    Gisteren deze taart voor de eerste keer gemaakt. Hij is heerlijk!! Nog nooit zo’n lekkere Monchoutaart op!! De banaan smaakt er erg lekker bij

    20 september 2019 at 23:46
    • Beantwoorden Eef

      Hier word ik natuurlijk ontzettend blij van! Dankjewel 🙂

      23 september 2019 at 12:54

    Laat een reactie achter