Eiersalade, echt zoiets wat eigenlijk niet mag ontbreken op tafel tijdens Pasen! Het is zeker niet moeilijk om deze zelf te maken, integendeel zelfs, het is één van de makkelijkere salades om zelf te maken.
Je hebt maar een handjevol ingrediënten nodig voor dit heerlijke basis recept die je waarschijnlijk wel in je keukenkastje & de koelkast hebt staan. Waar wacht je nog op? Aan de slag met de deze waanzinnig lekkere eiersalade 😉
Zelf eiersalade maken
Met dit recept maak je in een handomdraai maar liefst 250 gram eiersalade (ja, ik ben zo vriendelijk geweest het even voor je na te wegen 😉 ) een kommetje vol! Het is echt iets wat ik voornamelijk op gevoel maak.
Een paar hardgekookte eitjes, wat Zaanse mayonaise (die is lekker vettig maar mocht je aan de lijn zijn kun je eventueel ook halfvolle mayonaise of mayonaise op yoghurt basis gebruiken) en wat kruiden.
Geheime ingredient voor de lekkerste eiersalade
Een theelepeltje mosterd is mijn geheime ingredient en mag zeker niet ontbreken want dat geeft juist die lekkere, volle smaak. Zonder dat theelepeltje zou de salade misschien wat flauw zijn qua smaak.
De mosterd zelf proef je niet echt terug maar het geeft wel die “oempf” die een goede eiersalade nodig heeft.
Vandaag vertel ik je precies wat er in mijn eiersalade zit. Exacte hoeveelheden en een stap voor stap recept zodat jij straks de allerlekkerste salade zelf op tafel kunt zetten.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 4 eieren (middel)
- 2 eetlepels mayonaise
- 1½ eetlepel bieslook (fijngesneden)
- 1 theelepel mosterd (bijvoorbeeld fijne Franse mosterd zoals Dijon)
- ½ theelepel kerriepoeder
- (versgemalen) zwarte peper & zout
- ter garnering eventueel wat tuinkers of wat extra fijngesneden bieslook.
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Breng wat water met een flinke snuf zout aan de kook.
- Zodra het water kookt voeg je de eieren toe en kook je ze in ca. 7 -8 minuten hard.
- Na het koken doe je ze direct onder de koude kraan om ze even te laten schrikken en daarna kun je ze pellen.
- Laat de eieren even afkoelen voor je verder gaat met het maken van de salade.
- Doe de gepelde eieren in een diep bord of een kom en prak ze met een vork fijn.
- Voeg dan de mayonaise, mosterd, bieslook & kerriepoeder toe.
- Proef en breng het geheel op smaak met wat (versgemalen) zwarte peper & zout.
- Garneer eventueel met een beetje tuinkers of wat fijngesneden bieslook. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Sandra says:
Hmm er gaat toch maar weinig boven homemade eiersalade! En inderdaad zaanse mayo gebruiken want dat is nou eenmaal de allerlekkerste (komt van boven het kanaal he)
Eef says:
Daarom juist 😉
Marcel says:
Super lekkere ,, doe er zelf een beetje sla en warm gebakken bacon op
Eef says:
Klinkt heerlijk!
Peter Timmermans says:
Erg lekker, ik heb er alleen nog wat aan toegevoegd zoals fijn gesneden ham, een fijngesneden poolse augurk, dus niet de Nederlandse zure dingen, en verse dille, sjonge wat lekker!
Eef says:
Klinkt als een heerlijke aanvulling!
gerard De Pender says:
ik heb precies gedaan volgens uw recept en heb er wat hot cajun en gemalen komijnzaad bij gedaan
Robert liliane says:
Super recept , en heel lekker , dank u wel voor receptje
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat fijn om te horen! Dankjewel voor het delen.
Phileine says:
Super lekker ende mosterd erbij maakt het helemaal af!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat heerlijk! 🙂
Rene Klaassen Hendrikse says:
Erg lekker recept, heb alleen een light versie van DL mayo genomen, deze is ook gewoon goed en denk dat deze eiersalade gewoon net zo lekker is. Eet smakelijk, deze gaat morgen zeker op de boterham 😀
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Stephanie Phenning says:
Kan je de eiersalade in vriezen?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat is een goede vraag, zelf heb ik dat niet getest, maar je kunt het natuurlijk proberen!
Bea says:
Eieren kan je niet invriezen .
Ik ga de eiersalade ook zo proberen lijkt erg lekker te zijn.
Anne-Marie says:
Woeha, we zijn soms echt twee zielen één gedachten. Zie mijn blog voor een heerlijke verse….eiersalade. Uiteraard – wat anders – met Zaanse mayonaise
Eef says:
Hahaha ’t zal niet 😉 Grappig toch!
Peter says:
Heb voor de eerste keer eiersalade
gemaakt, dit was appeltje eitje.
Heb de ingrediënten die beschreven stonden gebruikt.
En het is me gelukt, en de smaak was geweldig.
Bedankt voor de tip.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Corina says:
De salade was overheerlijk. Ook mijn zoon die geen gekookte eieren lust vond dit lekker. Echter heb ik een paar dingen aangepast van de lepel mayo de helft gedaan en de andere met volle yoghurt. Ook heb ik geen zout gebruikt i.v.m. beperkt zoutdieet en dit opgelost door meer peper en kerrie en bieslook.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je berichtje 🙂
Trudy Manenschijn says:
Ik doe er ook nog een fijngesnipperd uitje bij , en meng biogarde met een lepel mayo en poedersuiker. Verder gebruik ik dezelfde ingrediënten.
Eef says:
Klinkt ook erg lekker Trudy 🙂
Linda says:
Super gelukt
Eef says:
Wat leuk om te lezen 😀
Evert says:
Ga het maken met Pasen, je hoort van mij……
Eef says:
Lekker! Ik ben benieuwd 🙂
Steffi says:
Super easy,
Maar o zooo lekker!
Top receptje
Ik koop geen eiersalade meer in de winkel, vanaf nu gebruik ik altijd dit recept. Dankjewel om met ons te delen
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Evert says:
Hoi Eef, de eiersalade was heerlijk, een blijvertje bij ons…..Ik had er nog een paar druppels Tabasco ingedaan, lekker hoor!!
Groet, Evert
Eef says:
Dat is ook een heerlijke smaakmaker Evert! Dank je wel voor je reactie. Ik ben blij te lezen dat de eiersalade in de smaak valt 🙂
Danique says:
Beste een
Eierslade is lekker ik heb het vandaag gemaakt het is een blijvertje
Groetjes danique
Huiskok Bernhard says:
Met zelf gemaakte mayo is het nog lekkerder, geloof mij maar.
Eef says:
Dat geloof ik direct 🙂
Rob says:
Dat wilde ik hier net aan toevoegen!
Ron de Zwaan says:
Echt lekker Eef, niet als de spareribs (van de week ook gemaakt) ????
Ron de Zwaan says:
Net ipv niet????
Eef says:
Snapte je 😉
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Huiskok Bernhard says:
Met zelf gemaakte mayo is het nog lekkerder, geloof mij maar.
Cecile Kop says:
Dat doe ik altijd zelf mayonaise maken zal wel moeten.
Hans says:
Heerlijk half thee lepeltje brandal er bij gedaan
Eef says:
Ook lekker!
Hans says:
Heerlijk half thee lepeltje brandal er bij gedaan
Donald says:
Beste Eef,
Zo lekker en inderdaad gebruik ik ook Zaanse mayonaise en doe daar een klein beetje wasabi pasta door voor de pittigheid.
Eef says:
Klinkt ook zalig! Wat een lekkere aanvulling.
Donald says:
Beste Eef,
Zo lekker en inderdaad gebruik ik ook Zaanse mayonaise en doe daar een klein beetje wasabi pasta door voor de pittigheid.
Donald says:
Bete Eef
Ik ben niet zo’n schrijver maar je recepten zijn heerlijk.
Zo is behalve mijn hobby koken, ook wijn, bier en likeur maken, al zo’n 40 jaar.
En koop nooit wat uit een pakje.
Ga vooral zo door, ik had je nieuwsbrief veel eerder moeten ontdekken, hulde!!
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen. Daar doe ik het voor 🙂 Je hebt mijn dag net even leuker gemaakt. Dank voor je reactie.
Trudy van Overdam says:
Ik maak altijd een eiermouse de ingtedienten zijn bijna hetzelfde.
10 gekookte eieren , 2 eetlepels mayonaise, beetje zout, beetje kerriepoeder hot,beetje peper, bieslook of peterselie.
Doe alles in een hoge staafmixerbeker en maak het met de staafmixer tot een mouse.
Lekker in lichtgezout rookvlees als rolletje of een rolletje van gerookte zalm. Ook spuit ik het vaak op een zelfgemaakt huzareslaatje.
Donald says:
Bete Eef
Ik ben niet zo’n schrijver maar je recepten zijn heerlijk.
Zo is behalve mijn hobby koken, ook wijn, bier en likeur maken, al zo’n 40 jaar.
En koop nooit wat uit een pakje.
Ga vooral zo door, ik had je nieuwsbrief veel eerder moeten ontdekken, hulde!!
Lobke says:
Wauw, ziet er heerlijk uit! Hoe lang kan je dit bewaren?
Eef says:
Afgesloten zou ik hem persoonlijk maximaal een dagje bewaren in de koelkast maar hij is vast zo op 😉
Lobke says:
Wauw, ziet er heerlijk uit! Hoe lang kan je dit bewaren?
Monique de Greef says:
Ik maak hem nu al een paar maanden met 5 eieren en ik eet elke dag een beetje op glutenvrij brood. Ik doe er 5 dagen mee en dan moet hij ook écht op! Dus ik zou zeggen 5-6 dagen maximaal in de koelkast te bewaren! Heerlijk recept Eef!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen! Heerlijk, dat doe je goed 🙂
Stannie Koc says:
Gemaakt paaszondag ,was lekker op een stokbroodje bij de gourmet. Een echte topper, schaaltje in no time leeg…heerlijk recept.
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dank je wel 🙂
Stannie Koc says:
Gemaakt paaszondag ,was lekker op een stokbroodje bij de gourmet. Een echte topper, schaaltje in no time leeg…heerlijk recept.
Joke Smet says:
Heel lekker!
Eef says:
Ook lekker!
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dank je wel 🙂
Esther says:
Heerlijk,heb er zelf een beetje knoflokpoeder aan toegevoegd 😉
Eef says:
Lekkere afwisseling! Klinkt goed 🙂
hans meeuwsen says:
scheutje worcestershire saus en lepel piccalilly
hans
Esther says:
Heerlijk,heb er zelf een beetje knoflokpoeder aan toegevoegd 😉
Rick van Heijningen says:
Ik maak precies het zelfde recept ,maar ik doe er 5 of 6 plakjes uitgebakken en verkruimeld spek door , dat is nog lekkerder !
Eef says:
Nou dat geloof ik direct! Ga ik eens proberen 😉
Rick van Heijningen says:
Ik maak precies het zelfde recept ,maar ik doe er 5 of 6 plakjes uitgebakken en verkruimeld spek door , dat is nog lekkerder !
Eef says:
Nou dat geloof ik direct! Ga ik eens proberen 😉
Connie says:
Kun je het ook in de diepvries bewaren
Eef says:
Nee dat zou ik niet doen.
Connie says:
Kun je het ook in de diepvries bewaren
Eef says:
Nee dat zou ik niet doen.
Trudy van Overdam says:
Ik maak altijd een eiermouse de ingtedienten zijn bijna hetzelfde.
10 gekookte eieren , 2 eetlepels mayonaise, beetje zout, beetje kerriepoeder hot,beetje peper, bieslook of peterselie.
Doe alles in een hoge staafmixerbeker en maak het met de staafmixer tot een mouse.
Lekker in lichtgezout rookvlees als rolletje of een rolletje van gerookte zalm. Ook spuit ik het vaak op een zelfgemaakt huzareslaatje.
Ciska says:
Geen pasen, zelfs geen feestje in het verschiet, doch een vriendin die komt lunchen en die ik wat extra’s wil voorzetten. Dit lijkt me erg geschikt op een vers grofbruin broodje.
Ik ga het dus morgen maken,
Maar heb misschien een tip voor de kookliefhebbers.
Eieren ( maar ook avocado) zijn heel makkelijk fijn te maken in een kom en ‘prakken’ met een garde, gaat snel zonder dat het alle kanten op wiebelt in je kom of op je bord.
Eef says:
Wat leuk! Ik hoop dat ze ervan heeft genoten 🙂
Jacqueline Bijlsma says:
Was heerlijk, we hebben er heerlijk van gesmuld. Toppie
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel 🙂
Irma says:
Heerlijk!!!!
Eef says:
Wat leuk om te horen! Dankjewel 🙂
willem says:
Hey Eef,
Ik ga je eiersalade maken met 1 verandering. Ik maak eerst een papje van alle natte delen en schep daar tot slot het ei voorzichtig door voor een mooie scherpe structuur maar da`s n kwestie van smaak (mijn ogen eten ook mee) Nog n tip (misschien ken je m al maar zijn je bezoekers er blij mee) Zet twee uurtje je doos eieren onderste boven en je gevulde eieren worden nog mooier omdat de onderkant dan wat dikker is en niet zo`n dun velletje wat snel scheurt.
Eef says:
Bedankt voor je aanvulling Willen, leuk 🙂
willem says:
Na het proeven ga ik nogmaals beoordelen.
Ger says:
Beste mensen…. het is maar eiersalade hoor.
Eef says:
Weet je hoe leuk het is als je zoveel tijd en elk vrij uurtje besteed aan het bedenken van recepten, ze maakt, verder verbeterd, foto’s ervan maakt en ze deelt. Dat mensen dan de moeite nemen om even een berichtje achter te laten met ‘het was heerlijk’ ‘lekker’ etc.? Dat maakt mijn dag, ook als het voor jou “maar” eiersalade is… want die komt niet zo”maar” op een website te staan…
Ingeborg says:
Onnodige reactie ????
Ingeborg says:
Die van Ger dan hè ????
bert says:
ik doe er bij voorkeur altijd nog een fijn gesnipperde ui bij
Marjan says:
Ken je ook de ei-prei salade? Gekookt ei, rauwe fijn gesneden prei, mayonaise en heel fijn gesneden jonge kaas. Ook zo lekker.
Eef says:
Nog niet, maar klinkt werkelijk heerlijk!
Tim says:
Klassiek recept, zeer lekker. Maar waarom zout in het water?
Eef says:
Dat is een oud trucje wat ervoor zorgt dat je eieren minder snel barsten en ze makkelijker te pellen zijn. Ik gebruik ook weleens baking soda, zeker als je hele verse eieren hebt pelt dat een stuk makkelijker.
Jolien says:
Hoi!
Heel erg bedankt voor het recept! Ik ga ‘m zometeen maken!
Kan je misschien toelichten wat het nut is van zout toevoegen aan het water voordat je de eieren kookt? Je giet dit water toch af en dan pel je de eieren..?
Eef says:
Klopt, het is ook niet voor de smaak maar om te zorgen dat het ei heel blijft en het voorkomt het schuim in het water.
Michel says:
Hallo, ik heb het recept gemaakt, maar het is niet zo ‘stevig’ als een bakje uit de supermarkt. De saus blijft eigenlijk te vloeibaar; wat zou je hier aan kunnen doen? Groeten, Michel
Eef says:
Stevigere mayonaise proberen, dat moet het verschil maken 🙂
Simon says:
Lekker recept, alleen die halve theelepel kerriepoeder op 4 eieren, ik proef het er toch boven uit. Oppassen met de kerriepoeder, gaat snel overheersen. Ik doe er ook nog klein beetje citroensap bij voor de frissigheid. Vette mayo geeft het beste resultaat. Bieslook kan er echt heel veel erbij, geeft niks. Klein stukje lenteui heel fijn gesneden er doorheen is ook heel lekker.
Eef says:
Smaken verschillen natuurlijk, maar kleine kanttekening: kerrie verschilt ontzettend qua merk of het overheersend is of juist niet. Uiteindelijk is het een mengsel en maakt iedere leverancier het weer anders dus dat is sowieso wel handig om rekening mee te houden 😉
Anneke Popa says:
Hoi Simon, ben het met je eens. Heb het net ook gemaakt met een heel klein beetje kerrie poeder… volgende keer geen kerriepoeder meer. Ik proef het bij een vriendin ook er bovenuit. Zal waarschijnlijk aan mijn eigen smaakpapillen liggen.?
Dan wel wat extra mosterd erdoor en ik heb wat zilverui en bieslook er doorheen gemengd.
Gerard says:
Gemaakt en smaakt goed. Bedankt voor het delen
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je berichtje 🙂
Jurjen says:
Makkelijk te maken en heel erg lekker! En bedankt voor de ‘zout in het water’ tip ?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen! Bedankt voor je reactie.
E. Goedbloed says:
Lekker recept. Ik voeg altijd een klein beetje paprikapoeder en wat augurkensap toe. De eieren hak ik in stukjes in plaats van fijn prakken.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Oh ja, augurkensap is een lekkere toevoeging! 🙂
Monique de Greef says:
Echt heerlijke eiersalade zo! Mijn man maakt hem elke zondagochtend voor mij 😉 ja da’s luxe zo’n man he? Hij kookt dan toch 2 eitjes om bij de brunch te eten en dan vindt hij het gemakkelijker om gelijk de 5 andere eitjes te koken voor deze salade. Ik eet het (bijna) elke dag op mijn glutenvrije boterham. Ik moest van mijn diëtiste méér eieren/eiwitten eten en zodoende dat ik dit recept vond. Ideaal om dit elke dag te eten en nog lekker ook. Wij kopen geen eiersalade meer in de winkel! Wij merkten op dat hij echt wel 5 dagen goed blijft in de koelkast (wel een hele koude koelkast dat wel)
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Nou dat is zeker luxe zeg! Heerlijk hoor, genieten! 🙂
Ramona says:
Hoelang kan je het bewaren?
Eef says:
1-2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast
Grada Timmer says:
Heb geen bieslook in huis wel dille kan dat ook
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat geeft wel een andere smaak, maar kan ook zeker lekker zijn!
Grada Timmer says:
Lijkt me heerlijk
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Goed om te horen! 🙂
Naoom says:
Hee hoelang zou je zo zoiets kunnen bewaren?
Eef says:
Een dag of 1-2 in de koelkast, goed afgesloten moet lukken denk ik.
Annet says:
Meteen uitgeprobeerd en het is echt een heerlijke eiersalade!…. MAAR…. toen ik het aan moeders liet proeven, zei ze dat die zeker lekker is maar iets miste. Ja daar kon ik wel inkomen, maar wat dan? Waarop ze zei “een paar mini stukjes augurk erin”.
Yess dat is het precies! Dus dit recept volg ik vanaf nu helemaal maar voeg wel als laatste finishing touch een paar stukjes augurk toe. Yumyummm! 😋
Eef says:
Wat leuk om te horen, lekkere toevoeging lijkt me!
Michelle says:
Super lekker recept! Ik heb er als aanvulling nog uitgebakken spekreepjes aan toegevoegd.
Eef says:
Klinkt heerlijk!