Volg mij:
Hoofdgerechten, Kip & Gevogelte

Butter Chicken

Butter Chicken

Butter Chicken, een heerlijk recept uit de Aziatische keuken of om iets specifieker te zijn: uit de Indiase keuken. Butter Chicken is boterzachte kip in een kruidige, romige saus. Dit Indiase gerecht is fluweelzacht van smaak en zet je binnen 30 minuten al op tafel. Serveer met verse groenten en wat naanbrood of rijst.

Butter Chicken heet niet voor niets Butter Chicken of zoals wij in Nederland zouden zeggen, boter kip. Het gerecht is boterzacht maar dit is niet de reden waarom dit gerecht deze naam heeft.

Butter chicken

Butter Chicken is een redelijk nieuw gerecht binnen de traditionele Indiase keuken. Normaliter wordt er in deze keuken namelijk vaak olie gebruikt maar in dit gerecht wordt roomboter gebruikt. Het gebruik van roomboter in gerechten is vernieuwend te noemen voor deze van origine traditionele keuken. Het gebruik van roomboter maakt het gerecht erg rijk maar tegelijkertijd ook zo ontzettend lekker.

Butter Chicken is echt een waanzinnig lekker gerecht dat je binnen 30 minuten al op tafel hebt staan. Ideaal voor de drukke doordeweekse dagen! Zelf vind ik het erg lekker om er naanbrood bij te serveren maar je kunt uiteraard ook kiezen voor rijst of wat dacht je van aardappels?

In de saus zelf zit vrijwel geen groenten. Kort gekookte groene groenten zijn dan ook een fijne aanvulling op het gerecht en maken de maaltijd compleet. Verder gebruik ik in dit recept kipdijfilet. Kipdijfilet is wat vetter dan kipfilet waardoor het heerlijk mals blijft. Butter chicken is echt een gerecht om je vingers bij af te likken: zo lekker!

Indiase keuken

Net als ik dol op Indiase recepten? Bekijk dan ook eens deze heerlijke andere recepten uit de Indiase keuken: tikka masala, curry met pompoen en kip tandoori.

Butter Chicken


Het recept voor Butter Chicken:

Voorbereidingstijd: 5 minuten | Bereidingstijd: 25 minuten | Totale bereidingstijd: 30 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig voor Butter Chicken (ingrediënten):

  • 400 gram kipdijfilet
  • 100 ml slagroom (niet geklopt)
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels roomboter
  • 1 eetlepel + 3 theelepels Garam Masala
  • 2 theelepels citroensap
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 medium uien
  • snufje kaneel
  • peper & zout
  • optioneel/ ter garnering: koriander

Hoe je Butter Chicken maakt:

  1. Snijd de kipdijfilet in blokjes en doe deze in een ruime kom. Doe hierbij 2 eetlepels Griekse yoghurt, 2 fijngesneden teentjes knoflook, 2 theelepels citroensap, 3 theelepels Garam Masala en 1 theelepel zout. Meng dit goed door elkaar en zet even apart zodat het lekker kan intrekken.
  2. Snipper vervolgens de uitjes. Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een pan en fruit de uitjes rustig aan tot ze glazig zijn geworden. Voeg vervolgens 2 teentjes fijngesneden knoflook toe en bak deze even mee. Doe er dan 1 eetlepel Garam Masala, 1 theelepel paprikapoeder, een snufje kaneel en 1 theelepel zout bij. Bak dit ook even mee en tot slot doe je er één blik tomatenblokjes bij. Breng dit aan de kook en giet de slagroom erbij. Zet het vuur direct laag en pureer het geheel met de staafmixer tot een gladde massa.
  3. Als de saus gepureerd is voeg je de kip toe aan de saus. Doe de deksel op de pan en laat dit vervolgens op middelhoog tot laag vuur een minuut of 15 lekker rustig pruttelen tot de kip gaar is.
  4. Zodra de kip gaar is roer je 2 eetlepels roomboter door de saus (het gerecht heet niet voor niets ‘ Butter Chicken’ 😉 ). Breng op smaak met peper & zout en garneer eventueel met wat blaadjes koriander. Eet smakelijk!

Butter Chicken

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

34 Reacties

  • Beantwoorden Sandra

    Wow, een heftig en rijk gerecht lijkt me, maar wel héél lekker vooral met die masala kruiden. Jum!

    23 mei 2016 at 11:11
  • Beantwoorden Anne-Marie Otter

    Mmmm, ben dol op de Indiase keuken en ook op de butter chicken!

    23 mei 2016 at 12:25
  • Beantwoorden Evi

    Indiaans? Haha je bedoelt Indiaas denk ik! 🙂

    18 juli 2016 at 14:42
    • Beantwoorden Eef

      Klopt, Indiase keuken bedoelde ik. Heb dit recept niet zo goed nagelezen zag ik! Ik heb het direct aangepast 🙂 Dank voor je oplettendheid!

      18 juli 2016 at 21:34
  • Beantwoorden G. Wiersma

    Zojuist heerlijk gegeten in dit lekkere recept. Bedankt!

    28 juli 2016 at 18:32
    • Beantwoorden Eef

      Jij bedankt voor je reactie, altijd leuk om te lezen dat het gesmaakt heeft 😀

      29 juli 2016 at 22:42
  • Beantwoorden Annemieke

    Deze heb ik gisteravond gemaakt en mijn vriend en ik hebben heerlijk gegeten. Zeker voor herhaling vatbaar!

    4 augustus 2016 at 11:07
    • Beantwoorden Eef

      Super leuk om te lezen Annemieke. Dankjewel voor het achterlaten van een reactie – hier word ik echt blij van 🙂

      4 augustus 2016 at 22:12
  • Beantwoorden Mania

    welke groenten doe je als bijgerechtje?

    27 september 2016 at 08:33
    • Beantwoorden Eef

      In principe kun je er allerlei groenten bij serveren. Zelf vind ik kort gekookte sugarsnaps of sperziebonen er erg lekker bij. Bimi even kort koken en op smaak brengen met wat sesamolie en sesamzaadjes kan ook erg lekker zijn of wat dacht je van geroosterde bloemkool? Eigenlijk kun je alle kanten op 🙂 Benieuwd welke combinatie jij maakt met de Butter Chicken. Laat je het me weten?

      27 september 2016 at 22:23
      • Beantwoorden Denise

        Gewoon een frisse salade om de heavyness van de butter chicken iets te verlichten 😉

        30 januari 2017 at 11:06
        • Beantwoorden Eef

          Ook lekker inderdaad! Dank voor je toevoeging Denise

          1 februari 2017 at 23:06
  • Beantwoorden Jetty

    Erg lekker en makkelijk recept. Gesmuld met z’n allen.

    13 oktober 2016 at 15:27
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen Jetty! Dank voor het achterlaten van een reactie 🙂

      15 oktober 2016 at 23:18
  • Beantwoorden margreet boon

    Vandaag gemaakt enhet ruikt al zo lekker in de keuken als je het klaarmaaakt, bedankt voor het delen. Ik ga dit zeker vaker maken. Met zelfgemaakt naan

    15 november 2016 at 17:22
    • Beantwoorden Eef

      Bedankt voor je reactie Margreet 🙂 Super leuk om te lezen dat het zo gesmaakt heeft. Met zelfgemaakte naan is deze butter chicken vast nóg lekkerder!

      19 november 2016 at 22:14
  • Beantwoorden Hennie

    Het was super lekker . Ik heb slagroom vervangen voor room .
    Wij gaan het zeker vaker eten

    21 november 2016 at 17:34
    • Beantwoorden Eef

      Wat goed om te lezen Hennie! Dank je wel voor je reactie.

      21 november 2016 at 22:12
  • Beantwoorden Dick

    Dit recept vandaag gemaakt, we hebben echt heerlijk gegeten!
    Binnen niet al te lange tijd een heerlijke curry op tafel.

    Dit ga ik zeker vaker maken.
    Ik houd van pittig, dus zal er de volgende keer wat gedroogde pepertjes in verwerken. Verder verander ik er niets aan.

    Bedankt!

    7 januari 2017 at 18:14
    • Beantwoorden Eef

      Graag gedaan! Jij bedankt voor je reactie, goed om te horen dat het gesmaakt heeft!

      8 januari 2017 at 14:35
  • Beantwoorden Rob

    Heerlijk gerecht. Lekker met safraanrijst, pappadums en naanbrood gegeten. Iets minder tomatenblokjes in gedaan. Heel rijke smaak en heerlijke structuur en feelings door boter op het laatst erbij. Direct gedeeld met mijn kookvrienden. Complimenten voor leuke site!

    15 januari 2017 at 20:08
    • Beantwoorden Eef

      Wat ontzettend leuk Rob! Ik heb je reactie per abuis over het hoofd gezien vandaar de late reactie maar ik word hier natuurlijk erg blij van om dit te lezen 🙂 Dank je wel!

      26 maart 2017 at 21:01
  • Beantwoorden Connie

    Heerlijk gerecht! Een aanrader, restje in de vriezer gedaan en het smaakte weer heerlijk!

    23 maart 2017 at 18:56
    • Beantwoorden Eef

      Super om te lezen Connie! Dank je wel voor je reactie 🙂

      26 maart 2017 at 21:01
  • Beantwoorden Willianne

    Gister voor het eerst gemaakt en ik vond het echt heerlijk! Ook ons zoontje van 14 maanden heeft gesmikkeld. Gelukkig nog een maaltje in de vriezer kunnen doen voor een volgende keer.

    1 augustus 2017 at 10:08
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen Willianne, dank voor je reactie 🙂

      14 augustus 2017 at 22:11
  • Beantwoorden Tamara

    Ik heb hem nu voor de 2e keer gemaakt, echt super lekker! Maar wil hem graag wat dikker hebben zoals bij jou op de foto! Bij mij word het echt meer een saus.. hoe krijg ik het wat dikker? Liefs!

    10 september 2017 at 17:19
    • Beantwoorden Eef

      Wat goed om te lezen! Als je de saus iets dikker wilt kun je hem iets langer laten inkoken dan wordt hij vanzelf iets dikker 🙂

      17 september 2017 at 17:34
  • Beantwoorden Inge

    Lekker hoor! Met zoete aardappel raita (even googelen voor het recept) of gewoon komkommer raita. En dan serveren met roti paratha. Die kun je zelf maken, maar bij grote supermarkten liggen ze ook in de diepvries, die hoef je alleen maar in droge koekenpan in een paar minuten gaar te bakken. Heerlijk!

    5 oktober 2017 at 07:45
    • Beantwoorden Eef

      Klinkt helemaal heerlijk Inge, dank voor je aanvulling!

      8 oktober 2017 at 19:16
  • Beantwoorden Marc Davidson

    Dank je voor dit perfecte recept! Ik ben aan het experimenteren om hem langzaam richting vegan te laten gaan. Heb eerst de kip vervangen door tempeh.

    6 oktober 2017 at 12:22
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk! Laat je me weten hoe de vegan versie is geworden van dit recept? Ik ben benieuwd 😀

      8 oktober 2017 at 19:17
  • Beantwoorden Marjolein

    Heerlijk gegeten! Dit recept gaat in mijn eigen ‘kookschrift’

    27 januari 2018 at 17:53
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen, dank voor je reactie Marjolein 😀

      30 januari 2018 at 15:55

    Laat een reactie achter