Butter Chicken

Butter Chicken

Butter Chicken, een heerlijk recept uit de Aziatische keuken, of om iets specifieker te zijn: uit de Indiase keuken. Butter Chicken is boterzachte kip in een kruidige, romige saus. Dit Indiase gerecht is fluweelzacht van smaak en zet je binnen 30 minuten al op tafel. Serveer met verse groenten en wat naanbrood of rijst.

Butter Chicken heet niet voor niets Butter Chicken of zoals wij in Nederland zouden zeggen, boter kip. Het gerecht is boterzacht, maar dit is niet de reden waarom dit gerecht deze naam heeft.

Butter chicken

Butter Chicken is een redelijk nieuw gerecht binnen de traditionele Indiase keuken. Normaliter wordt er in deze keuken namelijk vaak olie gebruikt, maar in dit gerecht wordt roomboter gebruikt. Het gebruik van roomboter in gerechten is vernieuwend te noemen voor deze van origine traditionele keuken. Het gebruik van roomboter maakt het gerecht erg rijk, maar tegelijkertijd ook zo ontzettend lekker.

Boterkip

Butter Chicken is echt een waanzinnig lekker gerecht dat je binnen 30 minuten al op tafel hebt staan. Mild van smaak en toch kruidig. Garam masala is misschien niet een kruidenmix die je standaard in je kastje hebt staan, maar het is wel echt een aanrader, zo lekker! Je kunt het vinden in de meeste supermarkten, maar ook hier online bestellen. Ideaal voor de drukke doordeweekse dagen. Zelf vind ik het erg lekker om er naanbrood bij te serveren, maar je kunt uiteraard ook kiezen voor rijst of wat dacht je van aardappels?

In de saus zelf zit vrijwel geen groenten. Kort gekookte groene groenten zijn dan ook een fijne aanvulling op het gerecht en maken de maaltijd compleet. Verder gebruik ik in dit recept kipdijfilet. Kipdijfilet is wat vetter dan kipfilet waardoor het heerlijk mals blijft. Butter chicken is echt een gerecht om je vingers bij af te likken: zo lekker!

Indiase keuken

Net als ik dol op Indiase recepten? Bekijk dan ook eens deze heerlijke andere recepten uit de Indiase keuken: tikka masala, curry met pompoen en kip tandoori.

Butter Chicken
Butter Chicken recept

Butter Chicken

Butter Chicken is een recept uit de Indiaanse keuken en zó ontzettend lekker. Dit gerecht zet je binnen 30-minuten op tafel, een echte aanrader!
4.42 van 97 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 400 gram kipdijfilet
  • 100 gram slagroom of kookroom
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels roomboter (ongezouten)
  • 2 eetlepels Garam Masala
  • 2 theelepels citroensap
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • peper, zout, kaneel
Ter garnering: koriander. Rijst, naanbrood en groenten voor erbij.

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Snijd de kipdijfilet in blokjes en doe deze in een ruime kom. Doe hierbij 2 eetlepels Griekse yoghurt, 2 fijngesneden teentjes knoflook, 2 theelepels citroensap, 1 eetlepel Garam Masala en 1 theelepel zout. Meng dit goed door elkaar en zet even apart zodat het lekker kan intrekken. 
    • Snipper vervolgens de uitjes. Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een pan en fruit de uitjes rustig aan tot ze glazig zijn geworden. Voeg vervolgens 2 teentjes fijngesneden knoflook toe en bak deze even mee. Doe er dan 1 eetlepel Garam Masala, 1 theelepel paprikapoeder, een snufje kaneel en 1 theelepel zout bij. Bak dit ook even mee en tot slot doe je er één blik tomatenblokjes bij. Breng dit aan de kook en giet de slagroom erbij. Zet het vuur direct laag en pureer het geheel met de staafmixer tot een gladde massa.
    • Als de saus gepureerd is voeg je de kip toe aan de saus. Doe de deksel op de pan en laat dit vervolgens op middelhoog tot laag vuur een minuut of 15 lekker rustig pruttelen tot de kip gaar is.
    • Zodra de kip gaar is roer je 2 eetlepels roomboter door de saus (het gerecht heet niet voor niets ' Butter Chicken' 😉 ). Breng op smaak met peper & zout en garneer eventueel met wat blaadjes koriander. Eet smakelijk!

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 361kcal | Koolhydraten: 10g | Eiwitten: 24g | Vetten: 25g | Verzadigd vet: 11g

    *Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.
    Butter Chicken recept

    148 reacties op “Butter Chicken

      • Klopt, Indiase keuken bedoelde ik. Heb dit recept niet zo goed nagelezen zag ik! Ik heb het direct aangepast 🙂 Dank voor je oplettendheid!

        • 4 sterren
          Op verzoek van zoon op zoek naar recept van butter chicken en dan kijk ik natuurlijk eerst bij http://www.eefkooktzo.nl. Hij heeft heerlijk gekookt met verse boontjes en naanbrood erbij. Iedereen vond het lekker en ik ook maar toch zat er iets in wat misschien toch niet helemaal mijn smaak is. Heb alleen geen idee wat ik er nu minder lekker aan vond. Vlgd keer nog eens proberen.

      • In principe kun je er allerlei groenten bij serveren. Zelf vind ik kort gekookte sugarsnaps of sperziebonen er erg lekker bij. Bimi even kort koken en op smaak brengen met wat sesamolie en sesamzaadjes kan ook erg lekker zijn of wat dacht je van geroosterde bloemkool? Eigenlijk kun je alle kanten op 🙂 Benieuwd welke combinatie jij maakt met de Butter Chicken. Laat je het me weten?

    • margreet boon says:

      Vandaag gemaakt enhet ruikt al zo lekker in de keuken als je het klaarmaaakt, bedankt voor het delen. Ik ga dit zeker vaker maken. Met zelfgemaakt naan

      • Bedankt voor je reactie Margreet 🙂 Super leuk om te lezen dat het zo gesmaakt heeft. Met zelfgemaakte naan is deze butter chicken vast nóg lekkerder!

    • Dit recept vandaag gemaakt, we hebben echt heerlijk gegeten!
      Binnen niet al te lange tijd een heerlijke curry op tafel.

      Dit ga ik zeker vaker maken.
      Ik houd van pittig, dus zal er de volgende keer wat gedroogde pepertjes in verwerken. Verder verander ik er niets aan.

      Bedankt!

    • Heerlijk gerecht. Lekker met safraanrijst, pappadums en naanbrood gegeten. Iets minder tomatenblokjes in gedaan. Heel rijke smaak en heerlijke structuur en feelings door boter op het laatst erbij. Direct gedeeld met mijn kookvrienden. Complimenten voor leuke site!

      • Wat ontzettend leuk Rob! Ik heb je reactie per abuis over het hoofd gezien vandaar de late reactie maar ik word hier natuurlijk erg blij van om dit te lezen 🙂 Dank je wel!

        • Ik heb dit recept vanavond precies nagemaakt en toch vonden we het echt niet lekker.
          Hoe kan dat?
          Normaal dól op als we dit bij de Indiaas bestellen.
          Ik vond het flauw.. en lang niet zo lekker zoet smaken als ik gewend ben..
          Heb jij enig idee hoe dat kan?:-)

    • Gister voor het eerst gemaakt en ik vond het echt heerlijk! Ook ons zoontje van 14 maanden heeft gesmikkeld. Gelukkig nog een maaltje in de vriezer kunnen doen voor een volgende keer.

    • Gister voor het eerst gemaakt en ik vond het echt heerlijk! Ook ons zoontje van 14 maanden heeft gesmikkeld. Gelukkig nog een maaltje in de vriezer kunnen doen voor een volgende keer.

    • Ik heb hem nu voor de 2e keer gemaakt, echt super lekker! Maar wil hem graag wat dikker hebben zoals bij jou op de foto! Bij mij word het echt meer een saus.. hoe krijg ik het wat dikker? Liefs!

    • Ik heb hem nu voor de 2e keer gemaakt, echt super lekker! Maar wil hem graag wat dikker hebben zoals bij jou op de foto! Bij mij word het echt meer een saus.. hoe krijg ik het wat dikker? Liefs!

    • Lekker hoor! Met zoete aardappel raita (even googelen voor het recept) of gewoon komkommer raita. En dan serveren met roti paratha. Die kun je zelf maken, maar bij grote supermarkten liggen ze ook in de diepvries, die hoef je alleen maar in droge koekenpan in een paar minuten gaar te bakken. Heerlijk!

    • Lekker hoor! Met zoete aardappel raita (even googelen voor het recept) of gewoon komkommer raita. En dan serveren met roti paratha. Die kun je zelf maken, maar bij grote supermarkten liggen ze ook in de diepvries, die hoef je alleen maar in droge koekenpan in een paar minuten gaar te bakken. Heerlijk!

    • Marc Davidson says:

      Dank je voor dit perfecte recept! Ik ben aan het experimenteren om hem langzaam richting vegan te laten gaan. Heb eerst de kip vervangen door tempeh.

    • Marc Davidson says:

      Dank je voor dit perfecte recept! Ik ben aan het experimenteren om hem langzaam richting vegan te laten gaan. Heb eerst de kip vervangen door tempeh.

      • Je kunt de saus ook in een keukenmachine doen of een blender om het te pureren. Ik zou (persoonlijk) de saus niet zo laten ivm textuur maar het staat je vrij om te proberen natuurlijk 🙂

    • Hoi Eef,

      Wat ben ik blij dat ik eindelijk een goed Butter chicken recept heb gevonden. Wij hebben hem al een aantal keer gegeten. Thanks!

    • Hoi Eef,

      Wat ben ik blij dat ik eindelijk een goed Butter chicken recept heb gevonden. Wij hebben hem al een aantal keer gegeten. Thanks!

    • Super lekker! Maak hem nu voor de tweede keer. Zelf gril ik nog wat zoete puntpaprika’s welke ik op het eind aan het gerecht toevoeg. Smaakt lekker zoet erbij. En ik maak de naanbroden erbij waarvan je ook een recept hebt geplaatst! Een erg goede combo.

      bedankt voor het lekkere recept!

    • Super lekker! Maak hem nu voor de tweede keer. Zelf gril ik nog wat zoete puntpaprika’s welke ik op het eind aan het gerecht toevoeg. Smaakt lekker zoet erbij. En ik maak de naanbroden erbij waarvan je ook een recept hebt geplaatst! Een erg goede combo.

      bedankt voor het lekkere recept!

    • Samen met (en op verzoek van) mijn dochter van 12 gemaakt, ze is dol op butter chicken. Super eenvoudig recept en zo lekker! Haar reactie; net zo lekker als in het restaurant!
      Wij hebben het gegeten met zilvervliesrijst en spinazie, een aanrader!

    • Samen met (en op verzoek van) mijn dochter van 12 gemaakt, ze is dol op butter chicken. Super eenvoudig recept en zo lekker! Haar reactie; net zo lekker als in het restaurant!
      Wij hebben het gegeten met zilvervliesrijst en spinazie, een aanrader!

    • Hoi Eef,
      Je recept voor butterchicken heb ik al een aantal keer gemaakt. Dank voor het recept! Het smaakt heerlijk. Ik heb sinds kort een slowcooker en vraag me af of ik dit recept ook in de slowcooker kan maken. Of zijn er dingen die anders moeten.ik hoor graag van je.

      • Wat leuk om te lezen! Ja dat kan prima hoor, in de slowcooker. Laat eventueel de deksel eraf het laatste uurtje/ halfuurtje zodat de saus iets kan indikken. Bij de recepten voor de slowcooker gebruik je doorgaans iets minder vocht waardoor het iets waterig kan worden. Even de deksel eraf laten helpt dan.

    • Hoi Eef,
      Je recept voor butterchicken heb ik al een aantal keer gemaakt. Dank voor het recept! Het smaakt heerlijk. Ik heb sinds kort een slowcooker en vraag me af of ik dit recept ook in de slowcooker kan maken. Of zijn er dingen die anders moeten.ik hoor graag van je.

    • Wat leuk om te lezen! Ja dat kan prima hoor, in de slowcooker. Laat eventueel de deksel eraf het laatste uurtje/ halfuurtje zodat de saus iets kan indikken. Bij de recepten voor de slowcooker gebruik je doorgaans iets minder vocht waardoor het iets waterig kan worden. Even de deksel eraf laten helpt dan.

    • Heerlijk, smaakvol en niet al te moeilijk zoals andere recepten met een eindeloze waslijst aan specerijen. Dit recept vandaag voor m’n moeder gekookt, hebben genoten; thanks! Paar eetlepels chili poeder door de marinade en saus voor een beetje extra pit, maakt hem helemaal af.

    • Heerlijk, smaakvol en niet al te moeilijk zoals andere recepten met een eindeloze waslijst aan specerijen. Dit recept vandaag voor m’n moeder gekookt, hebben genoten; thanks! Paar eetlepels chili poeder door de marinade en saus voor een beetje extra pit, maakt hem helemaal af.

    • Kan ik ook ipv een blik tomatenblokjes en pakje gezeefde tomaten gebruiken? Of veranderd dit de smaak? Hoef je niet meer te staafmixeren….

    • Kan ik ook ipv een blik tomatenblokjes en pakje gezeefde tomaten gebruiken? Of veranderd dit de smaak? Hoef je niet meer te staafmixeren….

    • Hoi Eef hoe maak je garam masala zelf met de kruiden die ik in huis heb. Of weet je of je het tegenwoordig ook bij de supermarkt kunt krijgen? Wij hebben geen toko in het dorp.

        • Erg lekker recept. Nu 2 x gemaakt maar wel de saus steeds aan de dunne kant. De laatste keer eat langer laten koken maar nig steeds te dun. Is wat maizena of bloem of zo misschien een oplossing?

          • Iets langer inkoken nog dan verdampt het vocht, maar een maizena papje van een half eetlepel maizena met een beetje water erdoor kan ook, geen enkel probleem 🙂

      • Nee hoor niet voor de smaak maar Griekse yoghurt is wat steviger en voller van structuur maar gewone (volle/ halfvolle) yoghurt kan ook.

    • Nee hoor niet voor de smaak maar Griekse yoghurt is wat steviger en voller van structuur maar gewone (volle/ halfvolle) yoghurt kan ook.

    • Laatst precies zo gemaakt als het recept omschreef. De saus was wat aan de dunne kant, daar moet ik even iets op verzinnen, en ik had de kip iets te klein gesneden. Maar verder ….. heeeeeerlijk. Zelfs manlief, die eigenlijk niet zo van aziatisch, indiaas, indonesisch, thais en zo houdt, heeft 2 x opgeschept. Een onze zoon …. die houdt zich altijd aanbevolen om dit soort restjes mee naar huis te nemen dus ik had al wat extra gemaakt. Ik had er rijst en een zoet/zure komkommersalade bij.

    • Laatst precies zo gemaakt als het recept omschreef. De saus was wat aan de dunne kant, daar moet ik even iets op verzinnen, en ik had de kip iets te klein gesneden. Maar verder ….. heeeeeerlijk. Zelfs manlief, die eigenlijk niet zo van aziatisch, indiaas, indonesisch, thais en zo houdt, heeft 2 x opgeschept. Een onze zoon …. die houdt zich altijd aanbevolen om dit soort restjes mee naar huis te nemen dus ik had al wat extra gemaakt. Ik had er rijst en een zoet/zure komkommersalade bij.

    • Andrea de Grauw
      Andrea de Grauw says:

      5 sterren
      super lekker! hier inmiddels favoriet en al meerdere keren gegeten. Ik bak in een aparte pan een paprika in reepjes en (kort gekookte) sperziebonen aan en die doe ik tegelijk met de kip in de saus. Heerlijk met naanbrood .

    • 4 sterren
      Heerlijk recept! Heb kleine aanpassingen gedaan door een halve madame jeanette erbij te doen. Ik vond het nog wat tomaatachtig, heb erna nog wat masala erbij gedaan en aan het eind nog in laten koken gezien het zo dun was, dat werktte erg goed. Het was heerlijk met je zelfgemaakte naan brood recept. Dank je wel!

    • 5 sterren
      Favoriet gerecht hier in huis! Wat ik wel lastig vind is dat de hoeveelheden aangepast worden in je ingrediënten lijstje als je het aantal personen veranderd, maar niet in het recept. Nou kom ik er wel uit maar er zullen vast mensen zijn die het niet door hebben en misschien met hoeveelheden ingrediënten blijven zitten ????. Misschien kan dat aangepast worden?

      Wij zijn in ieder geval fan!

    • Corry Kramer
      Corry Kramer says:

      5 sterren
      Súper heerlijk recept, wij hebben er van gesmuld???? De rest in de diepvries gedaan omdat ik veel te veel had hieraan. Dus binnenkort nog een keertje hiervan smullen.
      Ik heb er witte rijst en (verse) sperzieboontjes bij gedaan, dat was een heerlijke tegenhanger.
      Nou kan ik wel zeggen dat dit 1 van mijn favoriete recepten gaat worden, maar dan lieg ik, want alle recepten, van jou, die ik heb opgeslagen horen tot mijn favorieten.

    • 5 sterren
      Geweldig goed gelukt. Precies de juiste verhoudingen, saus helemaal niet te dun. Misschien hebben anderen die hier wel last van hebben een groot blik tomatenblokjes gebruikt? Ik had er een van 400 gram, maar volgens mij zijn ze er ook groter. Compliment voor je site. Kom hier vaak inspiratie opdoen.

    • Even leuk om te zeggen: ik maak dit recept nu al 2 jaar, het liefst als onderdeel van een uitgebreide Indiase rijsttafel wanneer ik gasten krijg en altijd is iedereen er weg van! Het blijft geweldig gewoon. 🙂

    • Dit is bij ons thuis echt een hit geworden. Ik heb hem de eerste keer met de kruiden van Johnny Boer gemaakt( Vadouvan kruidenmix). Die was al heerlijk geworden. Heb toen niet eens de boter toegevoegd en ook niet gemist.
      De tweede keer heb ik hem met de Garam Masala kruidenmix gemaakt. Smaakte ook fantastisch.
      Zeker een dag in de marina laten liggen. Zowel met Griekse yoghurt als lactose vrije yoghurt gemaakt en beide top!

    • 5 sterren
      Superlekker!
      Kokosmelk gebruikt ipv slag/kookroom, past beter vind ik, kokos proef je niet. De helft boter en geen koriander gebruikt, nog steeds heel erg lekker!
      Zoetzure komkommer gaat hier prima bij.

    • Dit is echt ons go to familie recept. Vervang de slagroom door kokosmelk en iedereen smult ervan. Succes verzekerd en ik kan ook blind de boodschappen altijd halen 🙂
      Nu pak ik voor de verhoudingen het recept er even bij, maar kan het zijn dat je het recept hebt aangepast? (Ik mis de yoghurt en zie nu bijvoorbeeld kurkuma, passata bij de ingrediënten staan)

    • Hoi Eef, heb je het recept aangepast? Ik hem 2 x eerder van jou gemaakt en die was heerlijk, maar toen was dat niet met cashewnoten en de kip werd gemarineerd in yoghurt. Kan ik jouw oude recept nog ergens vinden?
      Groetjes Leonie

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Beoordeel dit recept