Butter Chicken

Butter Chicken

Butter Chicken, een heerlijk recept uit de Aziatische keuken of om iets specifieker te zijn: uit de Indiase keuken. Butter Chicken is boterzachte kip in een kruidige, romige saus. Dit Indiase gerecht is fluweelzacht van smaak en zet je binnen 30 minuten al op tafel. Serveer met verse groenten en wat naanbrood of rijst.

Butter Chicken heet niet voor niets Butter Chicken of zoals wij in Nederland zouden zeggen, boter kip. Het gerecht is boterzacht maar dit is niet de reden waarom dit gerecht deze naam heeft.

Butter chicken

Butter Chicken is een redelijk nieuw gerecht binnen de traditionele Indiase keuken. Normaliter wordt er in deze keuken namelijk vaak olie gebruikt maar in dit gerecht wordt roomboter gebruikt. Het gebruik van roomboter in gerechten is vernieuwend te noemen voor deze van origine traditionele keuken. Het gebruik van roomboter maakt het gerecht erg rijk maar tegelijkertijd ook zo ontzettend lekker.

Butter Chicken is echt een waanzinnig lekker gerecht dat je binnen 30 minuten al op tafel hebt staan. Ideaal voor de drukke doordeweekse dagen! Zelf vind ik het erg lekker om er naanbrood bij te serveren maar je kunt uiteraard ook kiezen voor rijst of wat dacht je van aardappels?

In de saus zelf zit vrijwel geen groenten. Kort gekookte groene groenten zijn dan ook een fijne aanvulling op het gerecht en maken de maaltijd compleet. Verder gebruik ik in dit recept kipdijfilet. Kipdijfilet is wat vetter dan kipfilet waardoor het heerlijk mals blijft. Butter chicken is echt een gerecht om je vingers bij af te likken: zo lekker!

Indiase keuken

Net als ik dol op Indiase recepten? Bekijk dan ook eens deze heerlijke andere recepten uit de Indiase keuken: tikka masala, curry met pompoen en kip tandoori.

Butter Chicken

Butter Chicken

Butter Chicken is een recept uit de Indiaanse keuken en zó ontzettend lekker. Dit gerecht zet je binnen 30-minuten op tafel, een echte aanrader!
5 van 2 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 400 gram kipdijfilet
  • 100 gram slagroom of kookroom
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels roomboter ongezouten
  • 2 eetlepels Garam Masala
  • 2 theelepels citroensap
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • peper, zout, kaneel

Ter garnering: koriander. Rijst, naanbrood en groenten voor erbij.

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Snijd de kipdijfilet in blokjes en doe deze in een ruime kom. Doe hierbij 2 eetlepels Griekse yoghurt, 2 fijngesneden teentjes knoflook, 2 theelepels citroensap, 1 eetlepel Garam Masala en 1 theelepel zout. Meng dit goed door elkaar en zet even apart zodat het lekker kan intrekken. 
    • Snipper vervolgens de uitjes. Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een pan en fruit de uitjes rustig aan tot ze glazig zijn geworden. Voeg vervolgens 2 teentjes fijngesneden knoflook toe en bak deze even mee. Doe er dan 1 eetlepel Garam Masala, 1 theelepel paprikapoeder, een snufje kaneel en 1 theelepel zout bij. Bak dit ook even mee en tot slot doe je er één blik tomatenblokjes bij. Breng dit aan de kook en giet de slagroom erbij. Zet het vuur direct laag en pureer het geheel met de staafmixer tot een gladde massa.
    • Als de saus gepureerd is voeg je de kip toe aan de saus. Doe de deksel op de pan en laat dit vervolgens op middelhoog tot laag vuur een minuut of 15 lekker rustig pruttelen tot de kip gaar is.
    • Zodra de kip gaar is roer je 2 eetlepels roomboter door de saus (het gerecht heet niet voor niets ' Butter Chicken' 😉 ). Breng op smaak met peper & zout en garneer eventueel met wat blaadjes koriander. Eet smakelijk!

    voedingswaarden (per persoon/ portie):

    Calorieën: 361kcal | Koolhydraten: 10g | Eiwitten: 24g | Vetten: 25g | Verzadigd vet: 11g
    WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

    Butter Chicken

    Eef

    Eef

    Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

    100 gedachtes op “Butter Chicken”

      1. Hoi Eef hoe maak je garam masala zelf met de kruiden die ik in huis heb. Of weet je of je het tegenwoordig ook bij de supermarkt kunt krijgen? Wij hebben geen toko in het dorp.

      1. Klopt, Indiase keuken bedoelde ik. Heb dit recept niet zo goed nagelezen zag ik! Ik heb het direct aangepast 🙂 Dank voor je oplettendheid!

      1. In principe kun je er allerlei groenten bij serveren. Zelf vind ik kort gekookte sugarsnaps of sperziebonen er erg lekker bij. Bimi even kort koken en op smaak brengen met wat sesamolie en sesamzaadjes kan ook erg lekker zijn of wat dacht je van geroosterde bloemkool? Eigenlijk kun je alle kanten op 🙂 Benieuwd welke combinatie jij maakt met de Butter Chicken. Laat je het me weten?

    1. Vandaag gemaakt enhet ruikt al zo lekker in de keuken als je het klaarmaaakt, bedankt voor het delen. Ik ga dit zeker vaker maken. Met zelfgemaakt naan

      1. Bedankt voor je reactie Margreet 🙂 Super leuk om te lezen dat het zo gesmaakt heeft. Met zelfgemaakte naan is deze butter chicken vast nóg lekkerder!

    2. Dit recept vandaag gemaakt, we hebben echt heerlijk gegeten!
      Binnen niet al te lange tijd een heerlijke curry op tafel.

      Dit ga ik zeker vaker maken.
      Ik houd van pittig, dus zal er de volgende keer wat gedroogde pepertjes in verwerken. Verder verander ik er niets aan.

      Bedankt!

    3. Heerlijk gerecht. Lekker met safraanrijst, pappadums en naanbrood gegeten. Iets minder tomatenblokjes in gedaan. Heel rijke smaak en heerlijke structuur en feelings door boter op het laatst erbij. Direct gedeeld met mijn kookvrienden. Complimenten voor leuke site!

      1. Wat ontzettend leuk Rob! Ik heb je reactie per abuis over het hoofd gezien vandaar de late reactie maar ik word hier natuurlijk erg blij van om dit te lezen 🙂 Dank je wel!

        1. Ik heb dit recept vanavond precies nagemaakt en toch vonden we het echt niet lekker.
          Hoe kan dat?
          Normaal dól op als we dit bij de Indiaas bestellen.
          Ik vond het flauw.. en lang niet zo lekker zoet smaken als ik gewend ben..
          Heb jij enig idee hoe dat kan?:-)

    4. Gister voor het eerst gemaakt en ik vond het echt heerlijk! Ook ons zoontje van 14 maanden heeft gesmikkeld. Gelukkig nog een maaltje in de vriezer kunnen doen voor een volgende keer.

    5. Gister voor het eerst gemaakt en ik vond het echt heerlijk! Ook ons zoontje van 14 maanden heeft gesmikkeld. Gelukkig nog een maaltje in de vriezer kunnen doen voor een volgende keer.

    6. Ik heb hem nu voor de 2e keer gemaakt, echt super lekker! Maar wil hem graag wat dikker hebben zoals bij jou op de foto! Bij mij word het echt meer een saus.. hoe krijg ik het wat dikker? Liefs!

    7. Ik heb hem nu voor de 2e keer gemaakt, echt super lekker! Maar wil hem graag wat dikker hebben zoals bij jou op de foto! Bij mij word het echt meer een saus.. hoe krijg ik het wat dikker? Liefs!

    8. Lekker hoor! Met zoete aardappel raita (even googelen voor het recept) of gewoon komkommer raita. En dan serveren met roti paratha. Die kun je zelf maken, maar bij grote supermarkten liggen ze ook in de diepvries, die hoef je alleen maar in droge koekenpan in een paar minuten gaar te bakken. Heerlijk!

    9. Lekker hoor! Met zoete aardappel raita (even googelen voor het recept) of gewoon komkommer raita. En dan serveren met roti paratha. Die kun je zelf maken, maar bij grote supermarkten liggen ze ook in de diepvries, die hoef je alleen maar in droge koekenpan in een paar minuten gaar te bakken. Heerlijk!

    10. Dank je voor dit perfecte recept! Ik ben aan het experimenteren om hem langzaam richting vegan te laten gaan. Heb eerst de kip vervangen door tempeh.

    11. Dank je voor dit perfecte recept! Ik ben aan het experimenteren om hem langzaam richting vegan te laten gaan. Heb eerst de kip vervangen door tempeh.

    12. Late reactie. En als je nu geen staafmixer hebt met wat kan je pureren? Of kan je de saus ook zo laten?
      Ga dit gerecht binnenkort maken.

      1. Je kunt de saus ook in een keukenmachine doen of een blender om het te pureren. Ik zou (persoonlijk) de saus niet zo laten ivm textuur maar het staat je vrij om te proberen natuurlijk 🙂

    13. Late reactie. En als je nu geen staafmixer hebt met wat kan je pureren? Of kan je de saus ook zo laten?
      Ga dit gerecht binnenkort maken.

    14. Hoi Eef,

      Wat ben ik blij dat ik eindelijk een goed Butter chicken recept heb gevonden. Wij hebben hem al een aantal keer gegeten. Thanks!

    15. Hoi Eef,

      Wat ben ik blij dat ik eindelijk een goed Butter chicken recept heb gevonden. Wij hebben hem al een aantal keer gegeten. Thanks!

    16. Super lekker! Maak hem nu voor de tweede keer. Zelf gril ik nog wat zoete puntpaprika’s welke ik op het eind aan het gerecht toevoeg. Smaakt lekker zoet erbij. En ik maak de naanbroden erbij waarvan je ook een recept hebt geplaatst! Een erg goede combo.

      bedankt voor het lekkere recept!

    17. Super lekker! Maak hem nu voor de tweede keer. Zelf gril ik nog wat zoete puntpaprika’s welke ik op het eind aan het gerecht toevoeg. Smaakt lekker zoet erbij. En ik maak de naanbroden erbij waarvan je ook een recept hebt geplaatst! Een erg goede combo.

      bedankt voor het lekkere recept!

    18. Samen met (en op verzoek van) mijn dochter van 12 gemaakt, ze is dol op butter chicken. Super eenvoudig recept en zo lekker! Haar reactie; net zo lekker als in het restaurant!
      Wij hebben het gegeten met zilvervliesrijst en spinazie, een aanrader!

    19. Samen met (en op verzoek van) mijn dochter van 12 gemaakt, ze is dol op butter chicken. Super eenvoudig recept en zo lekker! Haar reactie; net zo lekker als in het restaurant!
      Wij hebben het gegeten met zilvervliesrijst en spinazie, een aanrader!

    20. Heerlijk gerecht, wordt een blijvertje! Bedankt!

      Ps heb gebroken sperziebonen( vers), mee laten koken met Basmatirijst

    21. Heerlijk gerecht, wordt een blijvertje! Bedankt!

      Ps heb gebroken sperziebonen( vers), mee laten koken met Basmatirijst

    22. Hoi Eef,
      Je recept voor butterchicken heb ik al een aantal keer gemaakt. Dank voor het recept! Het smaakt heerlijk. Ik heb sinds kort een slowcooker en vraag me af of ik dit recept ook in de slowcooker kan maken. Of zijn er dingen die anders moeten.ik hoor graag van je.

      1. Wat leuk om te lezen! Ja dat kan prima hoor, in de slowcooker. Laat eventueel de deksel eraf het laatste uurtje/ halfuurtje zodat de saus iets kan indikken. Bij de recepten voor de slowcooker gebruik je doorgaans iets minder vocht waardoor het iets waterig kan worden. Even de deksel eraf laten helpt dan.

    23. Hoi Eef,
      Je recept voor butterchicken heb ik al een aantal keer gemaakt. Dank voor het recept! Het smaakt heerlijk. Ik heb sinds kort een slowcooker en vraag me af of ik dit recept ook in de slowcooker kan maken. Of zijn er dingen die anders moeten.ik hoor graag van je.

    24. Heerlijk, smaakvol en niet al te moeilijk zoals andere recepten met een eindeloze waslijst aan specerijen. Dit recept vandaag voor m’n moeder gekookt, hebben genoten; thanks! Paar eetlepels chili poeder door de marinade en saus voor een beetje extra pit, maakt hem helemaal af.

    25. Heerlijk, smaakvol en niet al te moeilijk zoals andere recepten met een eindeloze waslijst aan specerijen. Dit recept vandaag voor m’n moeder gekookt, hebben genoten; thanks! Paar eetlepels chili poeder door de marinade en saus voor een beetje extra pit, maakt hem helemaal af.

    26. Kan ik ook ipv een blik tomatenblokjes en pakje gezeefde tomaten gebruiken? Of veranderd dit de smaak? Hoef je niet meer te staafmixeren….

      1. Je kunt het proberen, maar door het staafmixeren worden alle smaken door door elkaar gemengd dus het heeft meer redenen 😉

    27. Kan ik ook ipv een blik tomatenblokjes en pakje gezeefde tomaten gebruiken? Of veranderd dit de smaak? Hoef je niet meer te staafmixeren….

        1. Erg lekker recept. Nu 2 x gemaakt maar wel de saus steeds aan de dunne kant. De laatste keer eat langer laten koken maar nig steeds te dun. Is wat maizena of bloem of zo misschien een oplossing?

          1. Iets langer inkoken nog dan verdampt het vocht, maar een maizena papje van een half eetlepel maizena met een beetje water erdoor kan ook, geen enkel probleem 🙂

    28. Kan dit recept ook met normale yoghurt worden gemaakt of is Griekse yoghurt essentieel voor de smaak?

      1. Nee hoor niet voor de smaak maar Griekse yoghurt is wat steviger en voller van structuur maar gewone (volle/ halfvolle) yoghurt kan ook.

    29. Kan dit recept ook met normale yoghurt worden gemaakt of is Griekse yoghurt essentieel voor de smaak?

    30. Laatst precies zo gemaakt als het recept omschreef. De saus was wat aan de dunne kant, daar moet ik even iets op verzinnen, en ik had de kip iets te klein gesneden. Maar verder ….. heeeeeerlijk. Zelfs manlief, die eigenlijk niet zo van aziatisch, indiaas, indonesisch, thais en zo houdt, heeft 2 x opgeschept. Een onze zoon …. die houdt zich altijd aanbevolen om dit soort restjes mee naar huis te nemen dus ik had al wat extra gemaakt. Ik had er rijst en een zoet/zure komkommersalade bij.

    31. Laatst precies zo gemaakt als het recept omschreef. De saus was wat aan de dunne kant, daar moet ik even iets op verzinnen, en ik had de kip iets te klein gesneden. Maar verder ….. heeeeeerlijk. Zelfs manlief, die eigenlijk niet zo van aziatisch, indiaas, indonesisch, thais en zo houdt, heeft 2 x opgeschept. Een onze zoon …. die houdt zich altijd aanbevolen om dit soort restjes mee naar huis te nemen dus ik had al wat extra gemaakt. Ik had er rijst en een zoet/zure komkommersalade bij.

    32. Kan ik ook een pakje gezeefde tomaat gebruiken ipv tomatenblokjes? Dit scheelt dan weer mixen ik heb namelijk geen staafmixer?

    33. Kan ik ook een pakje gezeefde tomaat gebruiken ipv tomatenblokjes? Dit scheelt dan weer mixen ik heb namelijk geen staafmixer?

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Eef - Eef Kookt Zo

    Welkom!

    Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

    Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

    Liefs,
    Eef

    Social Media

    Nieuwsbrief

    Favorieten

    Op de hoogte blijven

    Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

    Scroll naar top