Volg mij:
Hoofdgerechten, Kip & Gevogelte

Butter Chicken

Butter Chicken

Butter Chicken, een heerlijk recept uit de Aziatische keuken of om iets specifieker te zijn: uit de Indiase keuken. Butter Chicken is boterzachte kip in een kruidige, romige saus. Dit Indiase gerecht is fluweelzacht van smaak en zet je binnen 30 minuten al op tafel. Serveer met verse groenten en wat naanbrood of rijst.

Butter Chicken heet niet voor niets Butter Chicken of zoals wij in Nederland zouden zeggen, boter kip. Het gerecht is boterzacht maar dit is niet de reden waarom dit gerecht deze naam heeft.

Butter chicken

Butter Chicken is een redelijk nieuw gerecht binnen de traditionele Indiase keuken. Normaliter wordt er in deze keuken namelijk vaak olie gebruikt maar in dit gerecht wordt roomboter gebruikt. Het gebruik van roomboter in gerechten is vernieuwend te noemen voor deze van origine traditionele keuken. Het gebruik van roomboter maakt het gerecht erg rijk maar tegelijkertijd ook zo ontzettend lekker.

Butter Chicken is echt een waanzinnig lekker gerecht dat je binnen 30 minuten al op tafel hebt staan. Ideaal voor de drukke doordeweekse dagen! Zelf vind ik het erg lekker om er naanbrood bij te serveren maar je kunt uiteraard ook kiezen voor rijst of wat dacht je van aardappels?

In de saus zelf zit vrijwel geen groenten. Kort gekookte groene groenten zijn dan ook een fijne aanvulling op het gerecht en maken de maaltijd compleet. Verder gebruik ik in dit recept kipdijfilet. Kipdijfilet is wat vetter dan kipfilet waardoor het heerlijk mals blijft. Butter chicken is echt een gerecht om je vingers bij af te likken: zo lekker!

Indiase keuken

Net als ik dol op Indiase recepten? Bekijk dan ook eens deze heerlijke andere recepten uit de Indiase keuken: tikka masala, curry met pompoen en kip tandoori.

Butter Chicken


Het recept voor Butter Chicken:

Voorbereidingstijd: 5 minuten | Bereidingstijd: 25 minuten | Totale bereidingstijd: 30 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig voor Butter Chicken (ingrediënten):

  • 400 gram kipdijfilet
  • 100 ml slagroom (niet geklopt)
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels roomboter
  • 1 eetlepel + 3 theelepels Garam Masala
  • 2 theelepels citroensap
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 medium uien
  • snufje kaneel
  • peper & zout
  • optioneel/ ter garnering: koriander

Hoe je Butter Chicken maakt:

  1. Snijd de kipdijfilet in blokjes en doe deze in een ruime kom. Doe hierbij 2 eetlepels Griekse yoghurt, 2 fijngesneden teentjes knoflook, 2 theelepels citroensap, 3 theelepels Garam Masala en 1 theelepel zout. Meng dit goed door elkaar en zet even apart zodat het lekker kan intrekken.
  2. Snipper vervolgens de uitjes. Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een pan en fruit de uitjes rustig aan tot ze glazig zijn geworden. Voeg vervolgens 2 teentjes fijngesneden knoflook toe en bak deze even mee. Doe er dan 1 eetlepel Garam Masala, 1 theelepel paprikapoeder, een snufje kaneel en 1 theelepel zout bij. Bak dit ook even mee en tot slot doe je er één blik tomatenblokjes bij. Breng dit aan de kook en giet de slagroom erbij. Zet het vuur direct laag en pureer het geheel met de staafmixer tot een gladde massa.
  3. Als de saus gepureerd is voeg je de kip toe aan de saus. Doe de deksel op de pan en laat dit vervolgens op middelhoog tot laag vuur een minuut of 15 lekker rustig pruttelen tot de kip gaar is.
  4. Zodra de kip gaar is roer je 2 eetlepels roomboter door de saus (het gerecht heet niet voor niets ‘ Butter Chicken’ 😉 ). Breng op smaak met peper & zout en garneer eventueel met wat blaadjes koriander. Eet smakelijk!

Butter Chicken

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

61 Reacties

  • Beantwoorden Sandra

    Wow, een heftig en rijk gerecht lijkt me, maar wel héél lekker vooral met die masala kruiden. Jum!

    23 mei 2016 at 11:11
    • Beantwoorden Kathleen

      Hoi Eef hoe maak je garam masala zelf met de kruiden die ik in huis heb. Of weet je of je het tegenwoordig ook bij de supermarkt kunt krijgen? Wij hebben geen toko in het dorp.

      9 april 2019 at 16:00
  • Beantwoorden Anne-Marie Otter

    Mmmm, ben dol op de Indiase keuken en ook op de butter chicken!

    23 mei 2016 at 12:25
  • Beantwoorden Evi

    Indiaans? Haha je bedoelt Indiaas denk ik! 🙂

    18 juli 2016 at 14:42
    • Beantwoorden Eef

      Klopt, Indiase keuken bedoelde ik. Heb dit recept niet zo goed nagelezen zag ik! Ik heb het direct aangepast 🙂 Dank voor je oplettendheid!

      18 juli 2016 at 21:34
  • Beantwoorden G. Wiersma

    Zojuist heerlijk gegeten in dit lekkere recept. Bedankt!

    28 juli 2016 at 18:32
    • Beantwoorden Eef

      Jij bedankt voor je reactie, altijd leuk om te lezen dat het gesmaakt heeft 😀

      29 juli 2016 at 22:42
  • Beantwoorden Annemieke

    Deze heb ik gisteravond gemaakt en mijn vriend en ik hebben heerlijk gegeten. Zeker voor herhaling vatbaar!

    4 augustus 2016 at 11:07
    • Beantwoorden Eef

      Super leuk om te lezen Annemieke. Dankjewel voor het achterlaten van een reactie – hier word ik echt blij van 🙂

      4 augustus 2016 at 22:12
  • Beantwoorden Mania

    welke groenten doe je als bijgerechtje?

    27 september 2016 at 08:33
    • Beantwoorden Eef

      In principe kun je er allerlei groenten bij serveren. Zelf vind ik kort gekookte sugarsnaps of sperziebonen er erg lekker bij. Bimi even kort koken en op smaak brengen met wat sesamolie en sesamzaadjes kan ook erg lekker zijn of wat dacht je van geroosterde bloemkool? Eigenlijk kun je alle kanten op 🙂 Benieuwd welke combinatie jij maakt met de Butter Chicken. Laat je het me weten?

      27 september 2016 at 22:23
      • Beantwoorden Denise

        Gewoon een frisse salade om de heavyness van de butter chicken iets te verlichten 😉

        30 januari 2017 at 11:06
        • Beantwoorden Eef

          Ook lekker inderdaad! Dank voor je toevoeging Denise

          1 februari 2017 at 23:06
  • Beantwoorden Jetty

    Erg lekker en makkelijk recept. Gesmuld met z’n allen.

    13 oktober 2016 at 15:27
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen Jetty! Dank voor het achterlaten van een reactie 🙂

      15 oktober 2016 at 23:18
  • Beantwoorden margreet boon

    Vandaag gemaakt enhet ruikt al zo lekker in de keuken als je het klaarmaaakt, bedankt voor het delen. Ik ga dit zeker vaker maken. Met zelfgemaakt naan

    15 november 2016 at 17:22
    • Beantwoorden Eef

      Bedankt voor je reactie Margreet 🙂 Super leuk om te lezen dat het zo gesmaakt heeft. Met zelfgemaakte naan is deze butter chicken vast nóg lekkerder!

      19 november 2016 at 22:14
  • Beantwoorden Hennie

    Het was super lekker . Ik heb slagroom vervangen voor room .
    Wij gaan het zeker vaker eten

    21 november 2016 at 17:34
    • Beantwoorden Eef

      Wat goed om te lezen Hennie! Dank je wel voor je reactie.

      21 november 2016 at 22:12
  • Beantwoorden Dick

    Dit recept vandaag gemaakt, we hebben echt heerlijk gegeten!
    Binnen niet al te lange tijd een heerlijke curry op tafel.

    Dit ga ik zeker vaker maken.
    Ik houd van pittig, dus zal er de volgende keer wat gedroogde pepertjes in verwerken. Verder verander ik er niets aan.

    Bedankt!

    7 januari 2017 at 18:14
    • Beantwoorden Eef

      Graag gedaan! Jij bedankt voor je reactie, goed om te horen dat het gesmaakt heeft!

      8 januari 2017 at 14:35
  • Beantwoorden Rob

    Heerlijk gerecht. Lekker met safraanrijst, pappadums en naanbrood gegeten. Iets minder tomatenblokjes in gedaan. Heel rijke smaak en heerlijke structuur en feelings door boter op het laatst erbij. Direct gedeeld met mijn kookvrienden. Complimenten voor leuke site!

    15 januari 2017 at 20:08
    • Beantwoorden Eef

      Wat ontzettend leuk Rob! Ik heb je reactie per abuis over het hoofd gezien vandaar de late reactie maar ik word hier natuurlijk erg blij van om dit te lezen 🙂 Dank je wel!

      26 maart 2017 at 21:01
      • Beantwoorden Marleen

        Ik heb dit recept vanavond precies nagemaakt en toch vonden we het echt niet lekker.
        Hoe kan dat?
        Normaal dól op als we dit bij de Indiaas bestellen.
        Ik vond het flauw.. en lang niet zo lekker zoet smaken als ik gewend ben..
        Heb jij enig idee hoe dat kan?:-)

        3 juli 2019 at 20:44
  • Beantwoorden Connie

    Heerlijk gerecht! Een aanrader, restje in de vriezer gedaan en het smaakte weer heerlijk!

    23 maart 2017 at 18:56
    • Beantwoorden Eef

      Super om te lezen Connie! Dank je wel voor je reactie 🙂

      26 maart 2017 at 21:01
  • Beantwoorden Willianne

    Gister voor het eerst gemaakt en ik vond het echt heerlijk! Ook ons zoontje van 14 maanden heeft gesmikkeld. Gelukkig nog een maaltje in de vriezer kunnen doen voor een volgende keer.

    1 augustus 2017 at 10:08
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen Willianne, dank voor je reactie 🙂

      14 augustus 2017 at 22:11
  • Beantwoorden Tamara

    Ik heb hem nu voor de 2e keer gemaakt, echt super lekker! Maar wil hem graag wat dikker hebben zoals bij jou op de foto! Bij mij word het echt meer een saus.. hoe krijg ik het wat dikker? Liefs!

    10 september 2017 at 17:19
    • Beantwoorden Eef

      Wat goed om te lezen! Als je de saus iets dikker wilt kun je hem iets langer laten inkoken dan wordt hij vanzelf iets dikker 🙂

      17 september 2017 at 17:34
  • Beantwoorden Inge

    Lekker hoor! Met zoete aardappel raita (even googelen voor het recept) of gewoon komkommer raita. En dan serveren met roti paratha. Die kun je zelf maken, maar bij grote supermarkten liggen ze ook in de diepvries, die hoef je alleen maar in droge koekenpan in een paar minuten gaar te bakken. Heerlijk!

    5 oktober 2017 at 07:45
    • Beantwoorden Eef

      Klinkt helemaal heerlijk Inge, dank voor je aanvulling!

      8 oktober 2017 at 19:16
  • Beantwoorden Marc Davidson

    Dank je voor dit perfecte recept! Ik ben aan het experimenteren om hem langzaam richting vegan te laten gaan. Heb eerst de kip vervangen door tempeh.

    6 oktober 2017 at 12:22
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk! Laat je me weten hoe de vegan versie is geworden van dit recept? Ik ben benieuwd 😀

      8 oktober 2017 at 19:17
  • Beantwoorden Marjolein

    Heerlijk gegeten! Dit recept gaat in mijn eigen ‘kookschrift’

    27 januari 2018 at 17:53
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen, dank voor je reactie Marjolein 😀

      30 januari 2018 at 15:55
  • Beantwoorden Nan

    Late reactie. En als je nu geen staafmixer hebt met wat kan je pureren? Of kan je de saus ook zo laten?
    Ga dit gerecht binnenkort maken.

    1 september 2018 at 11:45
    • Beantwoorden Eef

      Je kunt de saus ook in een keukenmachine doen of een blender om het te pureren. Ik zou (persoonlijk) de saus niet zo laten ivm textuur maar het staat je vrij om te proberen natuurlijk 🙂

      10 september 2018 at 21:07
  • Beantwoorden Natascha

    Hoi Eef,

    Wat ben ik blij dat ik eindelijk een goed Butter chicken recept heb gevonden. Wij hebben hem al een aantal keer gegeten. Thanks!

    16 oktober 2018 at 18:04
    • Beantwoorden Eef

      Wat ontzettend leuk om te lezen, dank voor je reactie Natascha 🙂

      21 oktober 2018 at 19:27
  • Beantwoorden Tanja

    Super lekker! Maak hem nu voor de tweede keer. Zelf gril ik nog wat zoete puntpaprika’s welke ik op het eind aan het gerecht toevoeg. Smaakt lekker zoet erbij. En ik maak de naanbroden erbij waarvan je ook een recept hebt geplaatst! Een erg goede combo.

    bedankt voor het lekkere recept!

    22 oktober 2018 at 17:52
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen Tanja en een heerlijke aanvulling met de zoete puntpaprika’s erbij 🙂

      27 oktober 2018 at 15:12
  • Beantwoorden Alinda

    Samen met (en op verzoek van) mijn dochter van 12 gemaakt, ze is dol op butter chicken. Super eenvoudig recept en zo lekker! Haar reactie; net zo lekker als in het restaurant!
    Wij hebben het gegeten met zilvervliesrijst en spinazie, een aanrader!

    4 december 2018 at 21:35
    • Beantwoorden Eef

      Wauw wat een mooi compliment, dankjewel Alinda en ook dankjewel aan je dochter 😀

      5 december 2018 at 20:57
  • Beantwoorden Jacqueline

    Heerlijk gerecht, wordt een blijvertje! Bedankt!

    Ps heb gebroken sperziebonen( vers), mee laten koken met Basmatirijst

    6 december 2018 at 18:45
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂

      7 december 2018 at 09:13
  • Beantwoorden Jetty

    Hoi Eef,
    Je recept voor butterchicken heb ik al een aantal keer gemaakt. Dank voor het recept! Het smaakt heerlijk. Ik heb sinds kort een slowcooker en vraag me af of ik dit recept ook in de slowcooker kan maken. Of zijn er dingen die anders moeten.ik hoor graag van je.

    10 februari 2019 at 11:14
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen! Ja dat kan prima hoor, in de slowcooker. Laat eventueel de deksel eraf het laatste uurtje/ halfuurtje zodat de saus iets kan indikken. Bij de recepten voor de slowcooker gebruik je doorgaans iets minder vocht waardoor het iets waterig kan worden. Even de deksel eraf laten helpt dan.

      16 februari 2019 at 20:03
  • Beantwoorden Robin

    Heerlijk, smaakvol en niet al te moeilijk zoals andere recepten met een eindeloze waslijst aan specerijen. Dit recept vandaag voor m’n moeder gekookt, hebben genoten; thanks! Paar eetlepels chili poeder door de marinade en saus voor een beetje extra pit, maakt hem helemaal af.

    19 februari 2019 at 20:26
    • Beantwoorden Eef

      Helemaal lekker! Wat leuk om te lezen 😀

      23 februari 2019 at 21:53
  • Beantwoorden Bianka

    Kan ik ook ipv een blik tomatenblokjes en pakje gezeefde tomaten gebruiken? Of veranderd dit de smaak? Hoef je niet meer te staafmixeren….

    25 maart 2019 at 16:18
    • Beantwoorden Eef

      Je kunt het proberen, maar door het staafmixeren worden alle smaken door door elkaar gemengd dus het heeft meer redenen 😉

      27 maart 2019 at 13:18
  • Beantwoorden Piet

    Ik ga vanavond dit recept eens proberen. Moet de kip niet meegebakken worden?
    Anders heb je gekookte kip.

    30 april 2019 at 17:19
    • Beantwoorden Eef

      Nee hoor die doe je er pas met de saus door. Krijg je lekkere malse kip van 🙂

      1 mei 2019 at 13:42
      • Beantwoorden Rita

        Erg lekker recept. Nu 2 x gemaakt maar wel de saus steeds aan de dunne kant. De laatste keer eat langer laten koken maar nig steeds te dun. Is wat maizena of bloem of zo misschien een oplossing?

        20 augustus 2019 at 20:02
        • Beantwoorden Eef

          Iets langer inkoken nog dan verdampt het vocht, maar een maizena papje van een half eetlepel maizena met een beetje water erdoor kan ook, geen enkel probleem 🙂

          26 augustus 2019 at 11:22
  • Beantwoorden Lisette

    Kan dit recept ook met normale yoghurt worden gemaakt of is Griekse yoghurt essentieel voor de smaak?

    6 juli 2019 at 00:40
    • Beantwoorden Eef

      Nee hoor niet voor de smaak maar Griekse yoghurt is wat steviger en voller van structuur maar gewone (volle/ halfvolle) yoghurt kan ook.

      11 juli 2019 at 13:03
  • Beantwoorden Rit

    Laatst precies zo gemaakt als het recept omschreef. De saus was wat aan de dunne kant, daar moet ik even iets op verzinnen, en ik had de kip iets te klein gesneden. Maar verder ….. heeeeeerlijk. Zelfs manlief, die eigenlijk niet zo van aziatisch, indiaas, indonesisch, thais en zo houdt, heeft 2 x opgeschept. Een onze zoon …. die houdt zich altijd aanbevolen om dit soort restjes mee naar huis te nemen dus ik had al wat extra gemaakt. Ik had er rijst en een zoet/zure komkommersalade bij.

    12 augustus 2019 at 11:33
  • Beantwoorden Bianca

    Kan ik ook een pakje gezeefde tomaat gebruiken ipv tomatenblokjes? Dit scheelt dan weer mixen ik heb namelijk geen staafmixer?

    14 augustus 2019 at 12:30
  • Laat een reactie achter