Volg mij:
Salade

Witlofsalade met appel

Witlofsalade met appel

Witlofsalade met appel, een heerlijke salade die eigenlijk altijd kan! Deze salade is gemaakt met appel, kaas, zoete rozijnen en een heerlijke frisse zoetzure dressing met onder andere Griekse yoghurt en zoete gembersiroop. Prima voor te bereiden en makkelijk om te maken.

Witlofsalade, als klein meisje moest ik er niets van hebben. Witlof vond ik rauw namelijk veel te bitter van smaak. Witlof in de ham en kaas daarentegen vond ik heerlijk! Pas veel later ben ik ook rauwe witlof gaan waarderen en zo is ook eens deze heerlijke witlofsalade ontstaan.

Witlofsalade

Witlofsalade is een makkelijke salade om te maken en echt heel veel ingrediënten behalve wat smaakmakers voor de dressing heb je er niet voor nodig. Zelf vind ik het lekker om kaas door de witlofsalade te doen en hiervoor gebruik ik meestal plakken kaas. Deze zijn namelijk al lekker dun maar je kunt natuurlijk ook gewoon een brok kaas in kleine stukjes snijden, net wat je in huis hebt.

Rozijnen zijn een lekkere zoete aanvulling op deze hartige salade en samen met het frisse van de appel en het knapperige van de walnoten een top combinatie! De dressing maak ik van Griekse yoghurt, azijn en voor het zoetje doe ik er wat honing en gembersiroop door. Gembersiroop geeft ook nog een klein beetje wat pit aan de salade. Erg lekker is het ook om nog een gekookt eitje door de salade te doen. Dan vult de salade net even wat meer.

Je kunt deze salade prima voorbereiden. Maak de salade een dag van te voren en houd de walnoten apart omdat deze ander het vocht van de salade opnemen en zacht worden. Serveer de salade bij de BBQ, als lunch of als groenten bij vlees en aardappels. Eigenlijk kun je alle kanten op met deze heerlijke salade!

Witlofsalade met appel


Het recept voor witlofsalade met appel:

Voorbereidingstijd: 5 minuten | Bereidingstijd: 15 minuten | Totale bereidingstijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 4 personen (bijgerecht)

Wat heb je nodig voor witlofsalade met appel (ingrediënten):

  • 3 stronken witlof
  • 3 plakken kaas
  • 1 appel
  • 1 bosui
  • 50 gram walnoten (ongezouten)
  • 3 eetlepels blanke rozijnen
  • 3 eetlepels Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Hoe maak je witlofsalade met appel :

  1. Doe de blanke rozijnen in een kom en wel deze terwijl je de rest van de salade gaat maken.
  2. Verwijder de buitenste bladeren van de witlof en snijd de bittere binnenkant er samen met het kontje af. De bittere binnenkant is de kern van de witlof onderaan bij het “kontje”. Dit hoef je niet perse te verwijderen, er zijn mensen die het lekker vinden maar zelf vind ik het niet lekker dus ik snijd dit altijd van de witlof af. Snijd daarna de witlof in dunne ringen en doe dit in een ruime kom.
  3. Verwijder het klokhuis van de appel en snijd in kleine stukjes (je hoeft de appel niet te schillen). De bosui snijd je in dunne ringen en de plakken kaas in kleine blokjes. Giet de rozijnen af. Hak de walnoten in grove stukken. Doe alles bij de salade in de kom behalve de walnoten.
  4. Maak de dressing door de volgende ingrediënten in een kommetje te mixen: 3 eetlepels Griekse yoghurt, 2 eetlepels azijn, 1 eetlepel gembersiroop, 1 eetlepel honing, 1 eetlepel olijfolie en peper en zout naar smaak. Schep dit door de witlofsalade en breng eventueel nog verder op smaak met wat peper en zout.
  5. Vlak voor je de salade gaat serveren strooi je de walnoten erover en eet smakelijk!

Witlofsalade met appel

Bekijk ook mijn andere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

8 Reacties

  • Beantwoorden Sandra

    Hmm lekker hoor! Wij aten dit vroeger thuis vaak met partjes mandarijn in plaats van appel, zo lekker! Maar deze versie lijkt me ook heerlijk, lekker fris en bijzonder door de gember!

    17 maart 2017 at 08:05
    • Beantwoorden Eef

      Hmm ook lekker! Mandarijn past er inderdaad ook perfect bij.

      19 maart 2017 at 21:38
  • Beantwoorden Els

    Deze lijkt me ook lekker, met kaas, ga ik binnenkort ook eens maken. Wij eten de witlof met augurk, appel en gekookte eieren en cranberry’s. Dat is bij ons de favoriet. En soms voeg ik nog spekjes toe.

    31 maart 2017 at 18:59
  • Beantwoorden Ria

    Wat een lekker recept ga ik zeker maken Dankje

    2 april 2017 at 08:04
  • Beantwoorden Margarita

    Ik gebruik naast appel ook banaan. Gembersiroop ga ik zeker proberen. Kaas en rozijnen doe ik ook door de salade. Vroeger deed mn moeder ook wel mandarijn uit blik erdoor. Sappiger dn verse mandarijn maar of het gezond is?

    3 april 2017 at 22:06
    • Beantwoorden Eef

      Weet je dat ik dat stiekem heel erg lekker vind, die mandarijnen uit een blikje haha. Zal wel iets met jeugdsentiment te maken hebben ofzo, vroeger had je ze ook in vruchtenbowls enzo. Heb ooit eens gezien op de keuringsdienst van waarde hoe ze ze maken en nu eet ik ze niet zo vaak meer 😉

      9 april 2017 at 15:47

    Laat een reactie achter