Witlofsalade met appel, een heerlijke salade die eigenlijk altijd kan! Deze witlof salade is gemaakt met appel, kaas, zoete rozijnen en een heerlijke frisse zoetzure dressing met onder andere Griekse yoghurt en zoete gembersiroop. Prima voor te bereiden en makkelijk om te maken.
Witlofsalade, als klein meisje moest ik er niets van hebben. Witlof vond ik rauw namelijk veel te bitter van smaak. Witlof in de ham en kaas daarentegen vond ik heerlijk! Pas veel later ben ik ook rauwe witlof gaan waarderen en zo is ook eens deze heerlijke witlofsalade ontstaan.
Witlofsalade maken
Witlofsalade is een makkelijke salade om te maken en echt heel veel ingrediënten behalve wat smaakmakers voor de dressing heb je er niet voor nodig.
Zelf vind ik het lekker om kaas door de witlofsalade te doen en hiervoor gebruik ik meestal plakken kaas. Deze zijn namelijk al lekker dun maar je kunt natuurlijk ook gewoon een brok kaas in kleine stukjes snijden of gebruik een kaasschaaf om er zelf plakjes van te maken, net wat je in huis hebt.
Rozijnen zijn een lekkere zoete aanvulling op deze hartige salade en samen met het frisse van de appel en het knapperige van de walnoten een top combinatie!
De dressing maak ik van Griekse yoghurt, azijn en voor het zoetje doe ik er wat honing en gembersiroop door. Gembersiroop geeft ook nog een klein beetje wat pit aan de salade.
Erg lekker is het ook om nog een gekookt eitje door de salade te doen. Dan vult de salade net even wat meer.
Je kunt deze salade prima voorbereiden. Maak de salade een dag van te voren en houd de walnoten apart omdat deze ander het vocht van de salade opnemen en zacht worden. Serveer de salade bij de BBQ, als lunch of als groenten bij vlees en aardappels. Eigenlijk kun je alle kanten op met deze heerlijke salade!

Witlofsalade met appel
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 3 stronken witlof
- 3 plakken kaas
- 1 appel
- 1 bosui
- 50 gram walnoten (ongezouten/ ongebrand)
- 3 eetlepels blanke rozijnen
- 3 eetlepels Griekse yoghurt
- 2 eetlepels azijn
- 1 eetlepel gembersiroop
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel olijfolie
- peper en zout naar smaak
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe de blanke rozijnen in een kom en wel deze terwijl je de rest van de salade gaat maken.
- Verwijder de buitenste bladeren van de witlof en snijd de bittere binnenkant er samen met het kontje af. De bittere binnenkant is de kern van de witlof onderaan bij het "kontje". Dit hoef je niet perse te verwijderen, er zijn mensen die het lekker vinden maar zelf vind ik het niet lekker dus ik snijd dit altijd van de witlof af. Snijd daarna de witlof in dunne ringen en doe dit in een ruime kom.
- Verwijder het klokhuis van de appel en snijd in kleine stukjes (je hoeft de appel niet te schillen). De bosui snijd je in dunne ringen en de plakken kaas in kleine blokjes. Giet de rozijnen af. Hak de walnoten in grove stukken. Doe alles bij de salade in de kom behalve de walnoten.
- Maak de dressing door de volgende ingrediënten in een kommetje te mixen: 3 eetlepels Griekse yoghurt, 2 eetlepels azijn, 1 eetlepel gembersiroop, 1 eetlepel honing, 1 eetlepel olijfolie en peper en zout naar smaak. Schep dit door de witlofsalade en breng eventueel nog verder op smaak met wat peper en zout.
- Vlak voor je de salade gaat serveren strooi je de walnoten erover en eet smakelijk!
105 reacties op “Witlofsalade met appel”
Hmm lekker hoor! Wij aten dit vroeger thuis vaak met partjes mandarijn in plaats van appel, zo lekker! Maar deze versie lijkt me ook heerlijk, lekker fris en bijzonder door de gember!
Hmm ook lekker! Mandarijn past er inderdaad ook perfect bij.
Met appel, héérlijk!
Hallo,
Je zei dat willofsalade ook prima met mandarijntjes kunnen, Kan daar ook ananas bij .Wij hebben een gezellig samenzijn met de buurt morgen. Wil je mij een paar adviesen sturen.
Alvast bedankt
Groetjes mevr.Winkels.
Ik zou het lekker doen! Lijkt me een heerlijke frisse combinatie met ananas 🙂 Geniet van je avond.
Heerlijk
Hallo daar,
Daar mijn lichaam geen appel verdragen kan, vroeg ik mij af , wat er dan lekker bij zou smaken. Aan partjes mandarijnen, had ik nog niet gedacht. Bedankt voor deze tip.
Deze lijkt me ook lekker, met kaas, ga ik binnenkort ook eens maken. Wij eten de witlof met augurk, appel en gekookte eieren en cranberry’s. Dat is bij ons de favoriet. En soms voeg ik nog spekjes toe.
Klinkt ook heerlijk Els, yum!
Wat een lekker recept ga ik zeker maken Dankje
Dank je wel Ria!
Ik gebruik naast appel ook banaan. Gembersiroop ga ik zeker proberen. Kaas en rozijnen doe ik ook door de salade. Vroeger deed mn moeder ook wel mandarijn uit blik erdoor. Sappiger dn verse mandarijn maar of het gezond is?
Weet je dat ik dat stiekem heel erg lekker vind, die mandarijnen uit een blikje haha. Zal wel iets met jeugdsentiment te maken hebben ofzo, vroeger had je ze ook in vruchtenbowls enzo. Heb ooit eens gezien op de keuringsdienst van waarde hoe ze ze maken en nu eet ik ze niet zo vaak meer 😉
Ik ben ook iemand die niet echt van koken houdt,ik sta zelden voor een pot om te gaan staan koken,dus maak ik alle moeite om dit te gaan proberen
Zeker een aanrader om eens te proberen en helemaal fijn: heel lang ben je er niet mee bezig 😉
Kan je de gembersiroop vervangen door gewone gember?
Dat zou ik je niet aanraden. De gember kan dan net even te overheersend zijn. Vervang eventueel voor een beetje honing mocht je geen gembersiroop willen gebruiken. Eet smakelijk!
Kan je de gembersiroop vervangen door gewone gember?
Eef dit is super lekker vandaag weer thanks!!!
Djoeke, wat super leuk om te lezen! Jij dank voor je reactie 🙂
Eef dit is super lekker vandaag weer thanks!!!
Ga het nu voor de 3de keer maken maar nu als tussrndoortje ik ben verslaafd hahaha
Zo lees ik het graag Djoeke! Lekker hoor 🙂
Ga het nu voor de 3de keer maken maar nu als tussrndoortje ik ben verslaafd hahaha
Probeer het eens met kiwi en manderijnen.
Lekkere variatie, dank je wel Koos.
Probeer het eens met kiwi en manderijnen.
Best lekker. De gembersiroop proef je niet zo vind ik. Alleen dat het zoet is, maar dan kun je ook gewoon suiker gebruiken. En ik vond de kaas niet lekker erin. Ik neem de volgende keer verse plakken, nu had ik voorverpakte kaas.
De gembersiroop is inderdaad niet overheersend aanwezig (maar goed ook, dat is niet zo lekker 😉 ) Je kunt ook een ander zoetje gebruiken mocht je dit willen (gembersiroop heeft meer smaak dan alleen “zoet”) maar suiker zou ik persoonlijk niet doen omdat je dan de korreltjes blijft houden qua structuur en natuurlijk lekker de kaas kiezen die jij lekker vindt 🙂
Goed te weten van die gember wist ik nog niet dat hij zo overheersend kan zijn
Mss n beetje geraspt ?
Best lekker. De gembersiroop proef je niet zo vind ik. Alleen dat het zoet is, maar dan kun je ook gewoon suiker gebruiken. En ik vond de kaas niet lekker erin. Ik neem de volgende keer verse plakken, nu had ik voorverpakte kaas.
De gembersiroop is inderdaad niet overheersend aanwezig (maar goed ook, dat is niet zo lekker 😉 ) Je kunt ook een ander zoetje gebruiken mocht je dit willen (gembersiroop heeft meer smaak dan alleen “zoet”) maar suiker zou ik persoonlijk niet doen omdat je dan de korreltjes blijft houden qua structuur en natuurlijk lekker de kaas kiezen die jij lekker vindt 🙂
zondag ga ik de witlof salade maken mijn kleidochter komt dan eten hij lijkt mij heerlijk.alvast bedankt.wieb
Wat leuk! Hopelijk heb je een fijne dag met je kleindochter gehad 🙂
zondag ga ik de witlof salade maken mijn kleidochter komt dan eten hij lijkt mij heerlijk.alvast bedankt.wieb
Hi Eef,
Heel erg verrassend zoal jij tussen al die kooksters en kokers zit, zo helemaal jezelf.
Met echt een eigen blik in dze lekkernijenwereld.
Ik als oud omaatje ga je in de gaten houden is heerlijk om tedoen dat kan je begrijpen denk ik.
Vandaag wordt het de ouderwetsekippensoep , gisteren het naanbrood en eergister het platbrood en beide piko-bello in orde, nee lekkerder zelfs! Niet stoppen heb je net gevonden.
Word zo blij van je reacties, ontzettend leuk. Dank je wel weer 😀
Hi Eef,
Heel erg verrassend zoal jij tussen al die kooksters en kokers zit, zo helemaal jezelf.
Met echt een eigen blik in dze lekkernijenwereld.
Ik als oud omaatje ga je in de gaten houden is heerlijk om tedoen dat kan je begrijpen denk ik.
Vandaag wordt het de ouderwetsekippensoep , gisteren het naanbrood en eergister het platbrood en beide piko-bello in orde, nee lekkerder zelfs! Niet stoppen heb je net gevonden.
Ontvang je mijn reactie Eef?
Je reacties waren op de een of andere manier in de spam folder gekomen dus vandaar iets later mijn reactie maar ik heb ze nu aangepast dus als het goed is komen je reacties niet meer in die folder (geen idee wat er fout is gegaan overigens…)
Ontvang je mijn reactie Eef?
Wat leuk! Hopelijk heb je een fijne dag met je kleindochter gehad 🙂
Wat een lekker recept, heerlijk gegeten!
Wat leuk om te lezen. Dank voor je reactie Klazien.
Wat een lekker recept, heerlijk gegeten!
Wat leuk om te lezen. Dank voor je reactie Klazien.
Vanmiddag mijn werkgever verrast met deze heerlijke salade. Als kleine toevoeging nog wat gerookte kip en ipv kaas heb ik fetta gebruikt. borden leeg!! Heerlijk ❤️
Wat ontzettend leuk om te lezen Saskia, dank voor je reactie 🙂
Vanmiddag mijn werkgever verrast met deze heerlijke salade. Als kleine toevoeging nog wat gerookte kip en ipv kaas heb ik fetta gebruikt. borden leeg!! Heerlijk ❤️
Was heel lekker, dank je wel!
Wat leuk om te lezen Rob, jij bedankt voor je reactie.
Was heel lekker, dank je wel!
Wat leuk om te lezen Rob, jij bedankt voor je reactie.
Wat een heerlijke recepten allemaal! Snel die quesadillas en die witlofsalade eens maken 🙂
Wat leuk om te lezen. Beide zijn zeker aanraders 🙂
Wat een heerlijke recepten allemaal! Snel die quesadillas en die witlofsalade eens maken 🙂
Well, I remember my mother making that about, og gee, 42 years ago. I really disliked cooked lof, but eating this raw is so much better. Thank you for posting.
Thanks for your comment 🙂
Well, I remember my mother making that about, og gee, 42 years ago. I really disliked cooked lof, but eating this raw is so much better. Thank you for posting.
Ik ga binnen 5 dagen, deze twee gerechten maken!
De witlofsalade met appel
En de champignonsoep
Mijn leefwijze is : kha
Maar kijk heel graag naar de anderen!
En daarna schipperen: wat kan wel/ wat niet!
Wat leuk om te lezen Jannie, dank voor je reactie en eet smakelijk 🙂
Ik ga binnen 5 dagen, deze twee gerechten maken!
De witlofsalade met appel
En de champignonsoep
Mijn leefwijze is : kha
Maar kijk heel graag naar de anderen!
En daarna schipperen: wat kan wel/ wat niet!
Wat leuk om te lezen Jannie, dank voor je reactie en eet smakelijk 🙂
Gisteren gemaakt, we vonden de salade heerlijk. Die gaan we meer maken.
Wat leuk om te lezen, dankjewel Gerda 🙂
Gisteren gemaakt, we vonden de salade heerlijk. Die gaan we meer maken.
heerlijk! dankjewel
heerlijk! dankjewel
Hoeveel koolhydraten bevat zo een salade?
Ik durf het je helaas (nog) niet te zeggen – ik ben wel bezig om alle recepten aan te passen zodat deze hoeveelheden vermeld staan, so stay tuned 😉
Hoeveel koolhydraten bevat zo een salade?
Dit is zo,n lekkere salade deze neem ik mee te werk heerlijk .
Ik heb al veel recepten van jou gemaakt .
Heb sinds deze week ook een slowcooker gekocht .
Om je stoofpotjes te maken doe het nu in een gewone pan .
Wat ontzettend leuk om te lezen 😀 dankjewel! Ik heb de planning van het najaar/ winter weer lekker wat nieuwe slowcooker recepten te maken dus hou de website goed in de gaten 😀
Dit is zo,n lekkere salade deze neem ik mee te werk heerlijk .
Ik heb al veel recepten van jou gemaakt .
Heb sinds deze week ook een slowcooker gekocht .
Om je stoofpotjes te maken doe het nu in een gewone pan .
Heerlijke salade ik kan alleen in het recept de kaas niet terug vinden
Staat bij punt 3 in het recept 🙂
Hoi Eef ik ga de witlofsalade maken ook voor de buuv mmm
Heerlijk en bedankt
Wat leuk! Dank voor je reactie 😀
Hoi Eef ik ga de witlofsalade maken ook voor de buuv mmm
Heerlijk en bedankt
Goed te weten van die gember wist ik nog niet dat hij zo overheersend kan zijn
Mss n beetje geraspt ?
ooooh deze ga ik opslaan!ooit bij een vriendin van mijn moeder een witlofsalade gegeten en was zo ontzettend lekker! denk vraag later het recept wel,maar helaas dat heeft ze me nooit kunnen vertellen,maar dit lijkt er heel veel op
Hoop dat het in de smaak valt bij je 🙂
Probeer ook eens met verbrokkelde blauwe kaas als bv gorgonzola. Is ook heel erg lekker.
Dat geloof ik direct 🙂
Vanavond dit recept gemaakt en het was overheerlijk!
Wat leuk om te lezen! Dankjewel 😀
Vanavond weer gesmuld van deze lekkere salade.
Had geen bosui, maar kan ook prima zonder.
In plaats van griekse yoghurt heb ik alpro mild en creamy gebruikt, beetje dunne dressing maar heel lekker!
Wat leuk om te lezen! Dankjewel 🙂
Ik doe geen walnoot er doorheen (vind mijn man niet lekker) maar pijnboompitten en ipv gewone kaas gebruik ik blokjes feta
Lekkere toevoeging 🙂 !
Ook erg lekker bij de Bbq 👍🏼
Zeker weten :p