Volg mij:
Salade

Witlofsalade met appel

Witlofsalade met appel

Witlofsalade met appel, een heerlijke salade die eigenlijk altijd kan! Deze salade is gemaakt met appel, kaas, zoete rozijnen en een heerlijke frisse zoetzure dressing met onder andere Griekse yoghurt en zoete gembersiroop. Prima voor te bereiden en makkelijk om te maken.

Witlofsalade, als klein meisje moest ik er niets van hebben. Witlof vond ik rauw namelijk veel te bitter van smaak. Witlof in de ham en kaas daarentegen vond ik heerlijk! Pas veel later ben ik ook rauwe witlof gaan waarderen en zo is ook eens deze heerlijke witlofsalade ontstaan.

Witlofsalade

Witlofsalade is een makkelijke salade om te maken en echt heel veel ingrediënten behalve wat smaakmakers voor de dressing heb je er niet voor nodig. Zelf vind ik het lekker om kaas door de witlofsalade te doen en hiervoor gebruik ik meestal plakken kaas. Deze zijn namelijk al lekker dun maar je kunt natuurlijk ook gewoon een brok kaas in kleine stukjes snijden, net wat je in huis hebt.

Rozijnen zijn een lekkere zoete aanvulling op deze hartige salade en samen met het frisse van de appel en het knapperige van de walnoten een top combinatie! De dressing maak ik van Griekse yoghurt, azijn en voor het zoetje doe ik er wat honing en gembersiroop door. Gembersiroop geeft ook nog een klein beetje wat pit aan de salade. Erg lekker is het ook om nog een gekookt eitje door de salade te doen. Dan vult de salade net even wat meer.

Je kunt deze salade prima voorbereiden. Maak de salade een dag van te voren en houd de walnoten apart omdat deze ander het vocht van de salade opnemen en zacht worden. Serveer de salade bij de BBQ, als lunch of als groenten bij vlees en aardappels. Eigenlijk kun je alle kanten op met deze heerlijke salade!

Witlofsalade met appel


Het recept voor witlofsalade met appel:

Voorbereidingstijd: 5 minuten | Bereidingstijd: 15 minuten | Totale bereidingstijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 4 personen (bijgerecht)

Wat heb je nodig voor witlofsalade met appel (ingrediënten):

  • 3 stronken witlof
  • 3 plakken kaas
  • 1 appel
  • 1 bosui
  • 50 gram walnoten (ongezouten)
  • 3 eetlepels blanke rozijnen
  • 3 eetlepels Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Hoe maak je witlofsalade met appel :

  1. Doe de blanke rozijnen in een kom en wel deze terwijl je de rest van de salade gaat maken.
  2. Verwijder de buitenste bladeren van de witlof en snijd de bittere binnenkant er samen met het kontje af. De bittere binnenkant is de kern van de witlof onderaan bij het “kontje”. Dit hoef je niet perse te verwijderen, er zijn mensen die het lekker vinden maar zelf vind ik het niet lekker dus ik snijd dit altijd van de witlof af. Snijd daarna de witlof in dunne ringen en doe dit in een ruime kom.
  3. Verwijder het klokhuis van de appel en snijd in kleine stukjes (je hoeft de appel niet te schillen). De bosui snijd je in dunne ringen en de plakken kaas in kleine blokjes. Giet de rozijnen af. Hak de walnoten in grove stukken. Doe alles bij de salade in de kom behalve de walnoten.
  4. Maak de dressing door de volgende ingrediënten in een kommetje te mixen: 3 eetlepels Griekse yoghurt, 2 eetlepels azijn, 1 eetlepel gembersiroop, 1 eetlepel honing, 1 eetlepel olijfolie en peper en zout naar smaak. Schep dit door de witlofsalade en breng eventueel nog verder op smaak met wat peper en zout.
  5. Vlak voor je de salade gaat serveren strooi je de walnoten erover en eet smakelijk!

Witlofsalade met appel

Bekijk ook mijn andere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

34 Reacties

  • Beantwoorden Sandra

    Hmm lekker hoor! Wij aten dit vroeger thuis vaak met partjes mandarijn in plaats van appel, zo lekker! Maar deze versie lijkt me ook heerlijk, lekker fris en bijzonder door de gember!

    17 maart 2017 at 08:05
    • Beantwoorden Eef

      Hmm ook lekker! Mandarijn past er inderdaad ook perfect bij.

      19 maart 2017 at 21:38
  • Beantwoorden Els

    Deze lijkt me ook lekker, met kaas, ga ik binnenkort ook eens maken. Wij eten de witlof met augurk, appel en gekookte eieren en cranberry’s. Dat is bij ons de favoriet. En soms voeg ik nog spekjes toe.

    31 maart 2017 at 18:59
  • Beantwoorden Ria

    Wat een lekker recept ga ik zeker maken Dankje

    2 april 2017 at 08:04
  • Beantwoorden Margarita

    Ik gebruik naast appel ook banaan. Gembersiroop ga ik zeker proberen. Kaas en rozijnen doe ik ook door de salade. Vroeger deed mn moeder ook wel mandarijn uit blik erdoor. Sappiger dn verse mandarijn maar of het gezond is?

    3 april 2017 at 22:06
    • Beantwoorden Eef

      Weet je dat ik dat stiekem heel erg lekker vind, die mandarijnen uit een blikje haha. Zal wel iets met jeugdsentiment te maken hebben ofzo, vroeger had je ze ook in vruchtenbowls enzo. Heb ooit eens gezien op de keuringsdienst van waarde hoe ze ze maken en nu eet ik ze niet zo vaak meer 😉

      9 april 2017 at 15:47
  • Beantwoorden gefferie vannessa

    Ik ben ook iemand die niet echt van koken houdt,ik sta zelden voor een pot om te gaan staan koken,dus maak ik alle moeite om dit te gaan proberen

    3 juni 2017 at 01:07
    • Beantwoorden Eef

      Zeker een aanrader om eens te proberen en helemaal fijn: heel lang ben je er niet mee bezig 😉

      5 juni 2017 at 00:02
  • Beantwoorden Michelle

    Kan je de gembersiroop vervangen door gewone gember?

    25 juni 2017 at 10:56
    • Beantwoorden Eef

      Dat zou ik je niet aanraden. De gember kan dan net even te overheersend zijn. Vervang eventueel voor een beetje honing mocht je geen gembersiroop willen gebruiken. Eet smakelijk!

      25 juni 2017 at 11:59
  • Beantwoorden djoeke

    Eef dit is super lekker vandaag weer thanks!!!

    6 november 2017 at 11:31
    • Beantwoorden Eef

      Djoeke, wat super leuk om te lezen! Jij dank voor je reactie 🙂

      11 november 2017 at 09:58
  • Beantwoorden Djoeke

    Ga het nu voor de 3de keer maken maar nu als tussrndoortje ik ben verslaafd hahaha

    14 november 2017 at 13:30
    • Beantwoorden Eef

      Zo lees ik het graag Djoeke! Lekker hoor 🙂

      20 november 2017 at 07:49
  • Beantwoorden Koos

    Probeer het eens met kiwi en manderijnen.

    14 januari 2018 at 21:55
    • Beantwoorden Eef

      Lekkere variatie, dank je wel Koos.

      17 januari 2018 at 12:48
  • Beantwoorden Caroline

    Best lekker. De gembersiroop proef je niet zo vind ik. Alleen dat het zoet is, maar dan kun je ook gewoon suiker gebruiken. En ik vond de kaas niet lekker erin. Ik neem de volgende keer verse plakken, nu had ik voorverpakte kaas.

    20 februari 2018 at 21:52
    • Beantwoorden Eef

      De gembersiroop is inderdaad niet overheersend aanwezig (maar goed ook, dat is niet zo lekker 😉 ) Je kunt ook een ander zoetje gebruiken mocht je dit willen (gembersiroop heeft meer smaak dan alleen “zoet”) maar suiker zou ik persoonlijk niet doen omdat je dan de korreltjes blijft houden qua structuur en natuurlijk lekker de kaas kiezen die jij lekker vindt 🙂

      2 maart 2018 at 07:45
  • Beantwoorden wieb

    zondag ga ik de witlof salade maken mijn kleidochter komt dan eten hij lijkt mij heerlijk.alvast bedankt.wieb

    5 april 2018 at 13:18
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk! Hopelijk heb je een fijne dag met je kleindochter gehad 🙂

      11 april 2018 at 23:10
  • Beantwoorden Mieke

    Hi Eef,
    Heel erg verrassend zoal jij tussen al die kooksters en kokers zit, zo helemaal jezelf.
    Met echt een eigen blik in dze lekkernijenwereld.
    Ik als oud omaatje ga je in de gaten houden is heerlijk om tedoen dat kan je begrijpen denk ik.
    Vandaag wordt het de ouderwetsekippensoep , gisteren het naanbrood en eergister het platbrood en beide piko-bello in orde, nee lekkerder zelfs! Niet stoppen heb je net gevonden.

    6 april 2018 at 06:08
    • Beantwoorden Eef

      Word zo blij van je reacties, ontzettend leuk. Dank je wel weer 😀

      11 april 2018 at 23:10
  • Beantwoorden Mieke

    Ontvang je mijn reactie Eef?

    6 april 2018 at 06:09
    • Beantwoorden Eef

      Je reacties waren op de een of andere manier in de spam folder gekomen dus vandaar iets later mijn reactie maar ik heb ze nu aangepast dus als het goed is komen je reacties niet meer in die folder (geen idee wat er fout is gegaan overigens…)

      11 april 2018 at 23:09
  • Beantwoorden Klazien

    Wat een lekker recept, heerlijk gegeten!

    17 april 2018 at 17:53
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen. Dank voor je reactie Klazien.

      23 april 2018 at 12:03
  • Beantwoorden saskia

    Vanmiddag mijn werkgever verrast met deze heerlijke salade. Als kleine toevoeging nog wat gerookte kip en ipv kaas heb ik fetta gebruikt. borden leeg!! Heerlijk ❤️

    1 mei 2018 at 13:49
    • Beantwoorden Eef

      Wat ontzettend leuk om te lezen Saskia, dank voor je reactie 🙂

      8 mei 2018 at 13:14
  • Beantwoorden Rob

    Was heel lekker, dank je wel!

    12 mei 2018 at 19:03
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen Rob, jij bedankt voor je reactie.

      13 mei 2018 at 21:45
  • Beantwoorden Sandy

    Wat een heerlijke recepten allemaal! Snel die quesadillas en die witlofsalade eens maken 🙂

    28 juni 2018 at 11:32
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen. Beide zijn zeker aanraders 🙂

      15 juli 2018 at 14:22

    Laat een reactie achter