Courgettesoep recept. Een heerlijk recept voor een makkelijke, romige soep met courgette. Bomvol groenten en hij is lekker voor de lunch of als avondeten met bijvoorbeeld een stokbroodje erbij. Helemaal lekker om wat knapperige kiemgroenten of (zelfgemaakte) croutons in de soep te doen vlak voor je het serveert.
Zelfgemaakte courgettesoep, binnen 20 minuten maak je deze heerlijke en gezonde courgettesoep. Vorige week, tijdens de nationale week zonder vlees, maakte ik dit heerlijke soepje weer eens.
Het is namelijk niet alleen een lekkere vegetarische soep, maar een volledig vegan soepje! Mits je natuurlijk plantaardige kookroom gebruikt, maar dat spreekt voor zich 😉
Courgettesoep recept
Ik maakte het recept ooit voor de foodblogswap van collega Culi-Sandra. Echt jaren geleden inmiddels, want het recept was een oudje en kwam zelf uit september 2015. Niet alleen de foto’s, maar ook het recept kon wel een opfrisbeurtje gebruiken. Want door de jaren heen maak je dingen soms toch net even anders, soms zelf makkelijker of sneller en je smaak verandert.
Zelfgemaakte soep met lekker veel groenten
Sowieso maak ik de soep nu wat dikker, dus de verhouding courgette vs. water/kookroom is in de loop der jaren wat anders geworden. Persoonlijk vind ik het juist lekkerder als de soep wat dikker is.
Het maak het een voedzamer soepje, maar ook lekkerder van textuur. Ik serveer hem gewoon zo of met wat zelfgemaakte croutons of met wat knapperige kiemgroenten. Een verrassend lekkere toevoeging om je soepje net wat spannender te maken.
Courgettesoep maken
Als ik zelf soep maak, maak ik vaak wat extra. Dit recept is voldoende voor 4 personen, maar vriendlief houdt niet van courgettes, dus ik maak deze soep vaak voor mezelf voor de lunch. Of ik maak een andere soep erbij voor hem voor het avondeten bijvoorbeeld.
Je kunt deze soep namelijk prima een dag of 2-3 afgesloten bewaren in de koelkast of je vriest hem in. Even ontdooien en je hebt zo een heerlijke soep voor de lunch.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 ui (gesnipperd)
- 2 tenen knoflook (fijngesneden)
- 2 courgettes (ca. 700 gram – in blokjes)
- 1 theelepel tijm
- 1 groentebouillonblokje (voor 500 ml)
- 500 ml water
- 150 ml kookroom (evt. plantaardig)
- olie, peper en zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verhit een beetje olie in een ruime (soep)pan met dikke bodem en fruit het uitje en de knoflook even aan tot deze glazig zijn.
- Voeg dan de courgette toe samen met de tijm en bak een paar minuten even mee.
- Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en voeg het water toe.
- Breng het geheel aan de kook en laat dit nu 10 minuten zachtjes koken.
- Zet het vuur dan uit en pureer met de staafmixer tot een gladde soep.
- Voeg de kookroom toe, meng dit door de soep en breng verder op smaak met (ruim) zwarte peper en zout.
- Kook de soep eventueel nog iets in als hij voor jou nog iets te dun is of voeg wat extra water of kookroom toe als je hem juist iets te dik vindt.
- Serveer warm met kiemgroenten, (zelfgemaakte) croutons, brood of een lekkere frisse salade. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Inge says:
Wat ook erg lekker is in courgette soep is wat eetlepels mosterd en paprika poeder.
Carolien says:
Jaaaa mosterd inderdaad ????
Ineke says:
En wat doe je met die andere helft van de avocado?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Avocado kun je prima een dagje bewaren in de koelkast, kun je de andere helft ergens anders bij of op serveren! 😉
Sander Van Ierschot says:
Meteen los op smikkelen of als guacamole met stokbrood bij de soep!
G.Schimmel says:
Ik gebruik om romig te maken altijd halve avocado en sambal om pittig te maken
Eef says:
Ook een lekkere toevoeging!
Jinta says:
dat klinkt geweldig, de eerstvolgende keer doe ik dat er ook in! tnxzz
Ingrid says:
In plaats van kookroom voeg ik Boursin toe, erg lekker
Eef says:
Lekkere variatie! Dankjewel voor het delen van je tip, daar zullen meer mensen wat aan hebben denk ik zo 😀
Tiny says:
Ik heb er een flinke eetlepel Pesto alla Caprese aan toegevoegd. Heerlijk!!!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Lekkere variatie! Dankjewel voor het delen van je tip, daar zullen meer mensen wat aan hebben denk ik zo 😀
Marijke says:
Ik doe er altijd wat cayennepeper in zalig. Maar de basis is het belangrijkste.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Oh ja heerlijk, ik hou ook van een beetje spicy touch 🙂
Hueting says:
Heerlijk soepje! Wij doen er wat uitgebakken spekjes (voor in de sla) aan toevoegen na het opdienen.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat klinkt heerlijk!
Astraea says:
Wij doen er als de soep op tafel staat wat blokjes blauwe kaas in en wat madeliefjes bloemen. Als je die plukt gaan ze dicht en als je ze in de soep legt , gaan ze weer open.
Eef says:
Wat een leuk weetje!
Nelly says:
Wij hebben deze soep gisteren gemaakt, en er heerlijk van gesmuld.
Voor ons is het altijd heel lekker om er kerrie bij te voegen, en een half klein rood pepertje
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen! Dat klinkt heerlijk erbij. Bedankt voor het delen 🙂
Wilma says:
Gele courgettes in overvloed(volkstuin),en palmkool.
Soepie gemaakt vanuit je basisrecept en kerrie met verse kruiden,gepureerd en toen nog fijngesneden palmkool en spekkies 5 minuten mee laten koken
Smaakte ook goed.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Klinkt ook heel goed! Sowieso is alles lekker(der) met groenten uit eigen moestuin 🙂
Antje says:
Heerlijke soep, heb een grote pan bassissoep gemaakt van gele en groene courgetten, in tweeen gedeeld 1 met kerrie en paprikapoeder en mosterd. De andere met boursin.
Heb ik in beide geen kookroom gebruikt.
Nog wat spekjes uitgebakken, een feestmaal. Weer een voorraadje in de vriezer😋😋
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Antje! Wat leuk om te horen, dank je wel! Ik maak ook altijd grote porties soep, zo handig en fijn om ingevroren bakjes van in huis te hebben!
Anita says:
Met deze ingredienten lijkt mij de soep volmaakt .
Ik probeer ook steeds iets erbij te doen .misschien dikker maken met 1 aardappel .
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Heerlijk hoor! 🙂
Annie van der Loop says:
Kan ik in plaats van kookroom ook ongeslagen slagroom gebruiken
Dankje
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Annie! Dat hebben wij niet geprobeerd, dus kan niet zeggen hoe het dan smaakt, maar het lijkt mij lekker 🙂
Lya says:
Bedankt dat je je recept online hebt staan, heb omdat ik maar 1 courgette had er een restje broccoli bijgevoegd en op smaak gemaakt met sambal en paprikapoeder
Het smaakte heerlijk
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Leo Winkelman says:
Zojuist gemaakt met 2 lepels mosterd en Boursin. En Viola, een lekkernij van heb ik jou daar. 🥣
Annita says:
Lekkere soep.
Zelf voegen we altijd nog wat gebakken chorizo stukjes erbij
Katja Jansen says:
Hallo.
Als je geen knoflook teentjes hebt maar poeder, hoeveel (bijvoorbeeld)theelepels moet je dan ongeveer gebruiken voor 2 teentjes?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Katja, ik zou ongeveer 1/2 theelepel knoflookpoeder doen per teentje knoflook. Het is wel raadzaam om tussendoor de soep even te proeven om te kijken of je misschien iets meer wilt toevoegen, het is maar net wat je lekker vindt!
Anita says:
Kun je deze soep, ondanks de kookroom, echt invriezen? Gaat het dan niet schiften?
Eef says:
Als je volvette gebruikt zou het goed moeten gaan, ik heb er geen last van gehad in ieder geval 🙂
Yvonne says:
Heerlijk soepje! Heb op het laatst wat Hollandse garnaaltjes aan de soep toegevoegd. Niet meer vegetarisch maar wel lekker 😋
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Oh dat klinkt heerlijk Yvonne! Bedankt voor je reactie!
Gre says:
Moetje de courgette uithollen.?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Nee hoor Gre, dat is niet nodig. Je kunt de courgette gewoon in blokjes snijden, kook ze!
Corina Neuray says:
Zou het toevoegen van cottage cheese ook een optie zijn?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Tuurlijk, dat hebben we zelf nog niet getest maar ik denk dat dat zeker lekker kan zijn!
Martine says:
Ik ben er op dit moment mee bezig en heb geen kookroom in huis. Ik heb wel kokosmelk. Zou dat ook gaan??
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Is het gelukt? Kokosmelk kan ook hoor! Heeft wel een andere smaak natuurlijk.
Maureen says:
Ik maak altijd een grote pan en vries porties in.
Dan kan ik smaken toevoegen waar ik op dat moment zin in heb.
Chilipeper, uitgebakken spekjes, zalm, garnaaltjes, (restje) kip, taugé….
je kunt het zo gek niet bedenken 😋
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hele goeie tip dit! Lekker!
Mario Van beurden says:
Welke mosterd om toe te voegen beveel je aan?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Mario, in dit recept zit van origine geen mosterd dus het is vooral een kwestie van smaak denk ik. Dat gezegd hebbende, een beetje dijon mosterd kan erg lekker zijn.
Noud says:
Ik ben nu courgettesoep aan het maken. Ik doe er altijd groene pesto en ricotta bij. Helaas was er geen ricotta verkrijgbaar in de winkel dus doe ik er een paar scheppen Hutenkase bij. En altijd een teen knoflook extra.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Klinkt heerlijk Noud!