Aardappelsalade

Aardappelsalade. Ik ben er gek op! Zo’n heerlijke goedgevulde, romige aardappelsalade met ei, bacon en lekkere kruiden. Ideaal als bijgerecht tijdens de BBQ of gewoon bij een stukje vlees of vis. Ook heerlijk om mee te lunchen trouwens. Eigenlijk gewoon altijd lekker dus, dit aardappelsalade recept!

Misschien ken je aardappelsalade alleen van die kant en klare bakken uit de supermarkt. Nou, ik kan je vertellen, daar heeft deze aardappelsalade werkelijk niks mee te maken. Het is allebei een salade op basis van aardappel, maar daar is alles dan ook wel mee gezegd.

Verse aardappelsalade maken is zóveel lekkerder en ook nog eens heel eenvoudig om te maken. Ik ben gegaan voor een Duitse aardappelsalade met ei, bacon en augurk en (natuurlijk) aardappels. Met een romig, fris en kruidig sausje erbij zet je deze aardappelsalade in een handomdraai op tafel.

Wat is lekker bij een aardappelsalade?

Dit aardappelsalade recept is een bijgerecht. Maar wat eet je er dan bij? Ik vind het superlekker om een aardappelsalade te maken voor bij de BBQ. Er staan genoeg BBQ-recepten hier op de blog, dus ik zou zeggen leef je uit! Maar deze salade van aardappels is ook heerlijk bij het ‘gewone’ avondeten met een stukje vlees of vis erbij.

Of zelfs op een broodje, of met wat andere salades erbij en dan heb je een soort saladebuffet. Ook lekker voor bij de lunch of een picknick trouwens. Je kunt echt alle kanten op met dit aardappelsalade recept.

Tip: je kunt aardappelsalade makkelijk een of twee dagen bewaren in de koelkast dus heb je iets over dan is het lekker als lunch of de volgende dag voor bij het avondeten bijvoorbeeld.

Hoe maak je aardappelsalade?

Aardappelsalade maken is heel eenvoudig. Het is een kwestie van aardappels en eieren koken, bacon bakken, sausje maken en mengen. Dat was het! Ik zou je vooral aanraden om te gaan voor kwalitatieve, goede aardappels.

Aangezien die het hoofdbestanddeel van deze salade zijn, bepalen die nogal de smaak. Zelf kies ik graag voor iets kruimige en het liefst biologische aardappels omdat die vaak veel meer smaak hebben en een lekkere textuur in de salade.

De salade lekker op smaak maken

Zorg dat je de bacon goed krokant bakt en vergeet de saus niet. Want die saus maakt een geheel van de salade. Die wil je lekker romig en fris hebben, daarom ga ik voor een combinatie van mayonaise en yoghurt in deze salade van aardappels.

Daar horen natuurlijk wat verse kruiden doorheen voor de smaak en je sausje is ready to go. De augurken vind ik ook essentieel in dit aardappelsalade recept, want die geven net even dat lekkere zuurtje aan het geheel.

Salade met aardappel

Je kunt deze salade met aardappel prima als basis gebruiken en er zelf nog dingen aan toe voegen. Denk bijvoorbeeld aan restjes groenten zoals sperziebonen, doperwten of wat dacht je van courgette van de BBQ? Schep het er lekker doorheen, daar wordt deze aardappelsalade alleen maar lekkerder van!

Aardappelsalade

Makkelijk recept voor de allerlekkerste romige aardappelsalade met augurk, ei en bacon. Heerlijk als bijgerecht!
4.39 van 109 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram aardappels
  • 125 gram bakbacon
  • 100 gram augurk
  • 3 eieren (gekookt, in vieren)
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 eetlepel bieslook (vers, fijngesneden)
  • 1 theelepel uienpoeder
  • ½ theelepel knoflookpoeder
  • peper en zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Schil en snij de aardappels in grove stukken.
  • Kook de aardappels in ca. 10 minuten beetgaar in een pan met ruim water en een snuf zout.
  • Bak de bacon in een koekenpannetje krokant.
  • Snij ondertussen de augurk in stukjes.
  • Giet de aardappels af en doe in een ruime kom.
  • Doe hierbij de mayonaise, yoghurt, mosterd, bieslook, uienpoeder en de knoflookpoeder.
  • Schep dit samen met de augurk, ei en bacon door de aardappels en breng de salade verder op smaak met peper en zout. Serveer nog lauwwarm of koud, beide lekker.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 186kcal | Koolhydraten: 2g | Eiwitten: 8g | Vetten: 16g | Verzadigd vet: 5g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.

43 thoughts on “Aardappelsalade

  • André de Weijert says:

    5 sterren
    Omdat ik geen vlees eet doe ik er altijd fetablokjes bij. Het zijn de blokjes die je uit een potje haalt die in de gekruide olie zitten. Een beetje van de gekruide olie er bij, heerlijk.

  • Conny Brizee says:

    Hoi Eef, ik heb je aardappelsalade gemaakt en hij was verrukkelijk. Had er nog een appeltje doorheen gedaan en kon er al bijna niet van afblijven voordat de barbeque begon. Ik ben super blij met jouw recepten. Vorige week de tomatensoep gemaakt en die viel ook reuze in de smaak. De pastasalade was een groot succes. Mijn man is niet zo van de pasta maar alles was schoon op. Dank je wel voor al je leuke recepten en dat wij daar gebruik van mogen maken. Hartelijke groeten, Conny Brizee

    • Gisteren deze aardappelsalade gemaakt voor man en kinderen! Superlekker vonden ze hem.
      Omdat ik zelf een beetje op de koolhydraten let, heb ik hem voor mezelf gemaaktet blokjes gekookte peterseliewortel. Ook hartstikke lekker!
      Ik ga hem zeker nog een keer maken.

  • Vanzelfsprekend is ie hartikke lekker.
    Alleen al door zijn eenvoud. Bij ons gaat ie in het receptenboekje.
    Kleine opmerking, de foto ziet er echt heel anders uit door het gebruik van de peterselie.

  • Hallo Eef.
    Het is een heel lekker recept weer. Maar waarom kook jij de aardappelen in stukken? Dat gaat natuurlijk sneller met koken ervan. Maar ik vind het toch lekkerder om de hele aardappel te koken en daarna in stukken te snijden. Blijven er ook meer van de voedingsmiddelen in zitten.

    Jolanda uit Denemarken

    • De vitaminen in aardappels zijn gelijk verdeeld over de aardappel dus dat maakt niet zo’n verschil behalve als je het zou vergelijken met aardappels in schil koken vs geschild daarbij gaan de voedingswaarden wel iets minder verloren. Het kookt daarbij sneller dus daarom doe ik dat 🙂

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Nancy, hij kan zeker vooruit gemaakt worden! Ik zou wel de krokante bacon pas er overheen/doorheen doen voor jeh hem gaat serveren zodat je de structuur lekker behoudt!

  • 5 sterren
    Al decennia lang maak ik aardappelsalade naar recept van een (oude) vriendin. Deze smaakte ons nog steeds erg goed. Af en toe eens een ander recept uitgeprobeerd maar dan was het toch niet echt wat we ervan hoopten. Vorige week dan toch maar eens voor de verandering dit recept uitgeprobeerd. En echt…..we kunnen niet anders zeggen: wow wat lekker! Deze gaat in het familie receptenboek. Dank hiervoor!

  • Lilian Schots says:

    4 sterren
    Hoi Eef,
    Ben jouw aardappelensalade aan het voorbereiden. Aardappelen zijn net gekookt.. Straks de juiste ingrediënten nog kopen op de markt en vanmiddag aan de slag met mengen, proefen natuuuuuuurlijk en met een zelfgebakken pide erbij lekker smullen. Dank je wel Eef, ga ook je andere recepten ‘beproeven’.
    Succes! Lilian

  • Nella van Laarhoven says:

    Dag Eef,

    Volgens mij is het belangrijk wat voor soort augurk er gebruikt wordt. Vorige keer was de salade heerlijk en nu was hij te scherp van smaak. Waarschijnlijk door de zure augurk. Beetje suiker en een beetje creme fraiche loste het probleem niet op

    • Zeker, maar dat geldt eigenlijk voor alle ingrediënten. Kies altijd de ingrediënten die je het lekkerst vindt. Houd je meer van zoet dan ga je voor een zoet/ frisse augurk en als je het zure juist heerlijk vindt dan is een zuurdere augurk de beste keuze 🙂

  • Heerlijke salade, paar kleine aanpassingen gedaan. Een lente-uitje erdoor, chili augurken ipv gewone en aan de dressing een lepel van het pittig-zure augurkenvocht toegevoegd. Heerlijk!

  • Wat een lekkere aardappelsalade! Ik had nadat ik bacon had gebakken, in die baconvet wat fijngesneden spitskool opgebakken en nadat ik het vuur had uitgezet, een half handje ontvroren erwten toegevoegd. Mijn dochter mocht voorproeven en ze kon niet stoppen met eten! Dit is zeker voor herhaling vatbaar. Bedankt voor het recept!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept