Chocolate chip cookies

Chocolate chip cookies

Chocolate chip cookies, als we het hebben over klassieke koek recepten dan mogen chocolate chip cookies natuurlijk niet ontbreken! Deze chocoladekoekjes horen nog een beetje zacht te zijn in het midden (chewy) en het buitenste randje een beetje knapperig. Dan zijn ze perfect als je het mij vraagt en vandaag deel ik het lekkerste recept voor chocolate chip cookies met je!

Dit recept is een van de eerste recepten geweest die ik deelde op mijn blog in december 2014, dus dat is een behoorlijke tijd geleden. Ik vond het dan ook de hoogste tijd om een van mijn favoriete koekjes recepten eens te voorzien van een update. Nieuwe foto’s, nieuwe tekst en ervoor zorgen dat je als member dit recept kunt opslaan, want ook dat kon nog niet (oeps), maar nu dus wel 😉 .

De lekkerste chocolate chip cookies

Jaren geleden (ik lijk wel ontzettend oud als ik dit steeds zo blijf zeggen 😉 ), maar goed, jaren geleden dus werkte ik voor een ferry maatschappij en die hadden een route IJmuiden – Newcastle. Newcastle is een van de meeste noordelijke steden van Engeland tegen de Schotse grens. Ik ging door mijn werk destijds regelmatig naar Newcastle en leerde daar de winkelketen ‘Millies Cookies‘ kennen. Destijds had je nog niet zoveel plekken in Nederland als nu waar je van die waanzinnig lekkere koekjes kon kopen en de winkeltjes van Millies waren bij ons op kantoor een soort van berucht omdat je niet van die lekkere koekjes kon afblijven…

P.s. Ik zie trouwens net op hun website dat de vestiging(en) in Newcastle niet meer bestaan dus als je de ‘real deal’ wilt proeven moet je tegenwoordig toch iets zuidelijker zijn. Tijden veranderen (oké, nu klink ik echt oud haha).

Chocolate chip cookie

Koekjes met chocolade chips

Het lekkere aan die koekjes van Millies was dat ze iets knapperige randjes hadden en een nog zachte/ chewy binnenkant. Zo ontzettend lekker! Ik besloot het recept thuis na te maken en sinds jaar en dag is het een van mijn favoriete koekjes recepten. Het is geen moeilijk recept, je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig en de crux van het hele verhaal zit hem in de oventijd. Iets te kort en de koekjes zijn niet gaar, iets te lang en ze zijn volledig knapperig. Ik bak ze zelf dus exact 12 minuten. Dan zijn ze nog zacht als ze uit de oven komen en daarna harden ze iets uit tijdens het afkoelen terwijl het midden dus nog een beetje chewy blijft. 

Elke oven is anders

Omdat elke oven anders is, is het handig om dit eerst even te testen bij je eigen oven. Toen ik een nieuwe oven kreeg bakte ik de koekjes dus gewoon even per stuk af om te kijken of 10, 11, 12 of toch 14 minuten niet beter was. Het werd dus precies 12 minuten en dan heb ik de ‘perfecte’ koekjes. Oh en voor ik het vergeet: gebruik boven- en onder warmte. Hetelucht vermeld ik altijd heel duidelijk in een recept, anders altijd boven- en onderwarmte!

Chocolate chip stukjes

Chocolade en meer

Je kunt natuurlijk van die leuke chocolate chips gebruiken voor deze koekjes. Die vind je in de supermarkt of bij de groothandel. Zelf heb ik altijd wel een zak op voorraad thuis, maar goed ik bak dan ook mede voor mijn werk regelmatig. Als je dat niet hebt kun je natuurlijk ook prima een reep chocolade in kleine stukken hakken. Net zo lekker en het ziet er ook nog even wat robuuster uit, ook leuk! 

Tip: wil je een reep chocolade in stukjes snijden, gebruik dan een groot, scherp en stevig mes. Daarmee hak je het makkelijkste je reep chocolade in mooie stukjes.

American chocolate chip cookies

Chocolate chip cookies

Deze chocolate chip cookies zijn het lekkerst. Knapperig van buiten en nog iets zacht van binnen met heel veel chocolade, aanrader!
4.2 van 10 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 12 minuten
Totale tijd: 22 minuten
Hoeveelheid: 15 koekjes*

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 125 gram roomboter (ongezouten - op kamertemperatuur)
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 125 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 tl baking soda (of zout)
  • 100 gram pure chocolade (in stukjes of chips)
  • 100 gram melk chocolade (in stukjes of chips)

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Doe de boter, basterdsuiker, suiker en vanillesuiker in een grote kom en mix dit met een mixer.
  • Doe vervolgens het eitje erbij, dan het zelfrijzend bakmeel en de baking soda erbij. Goed door elkaar mengen tot een compacte bol van deeg.
  • Meng de chocolade stukjes of chips door het deeg.
  • Neem nu elke keer een balletje deeg (ter grote van een walnoot) maak er een balletje van en druk ze plat op een met bakpapier beklede bakplaat. Je kunt ook een ijsschep gebruiken om bolletjes uit het beslag mee te scheppen.
  • Leg de koekjes ruim uit elkaar (bak ze eventueel in 2 delen af).
  • Doe ze nu voor 12 minuten in de oven. Zorg je ervoor dat de randjes licht goudbruin zijn en de binnenkant blijft dan lekker chewy.
  • Nog even laten afkoelen. Als dat lukt tenminste….

handig om te weten:

* Met dit recept maak je ongeveer 15 koekjes.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 247kcal | Koolhydraten: 32g | Eiwitten: 3g | Vetten: 12g | Verzadigd vet: 7g | Trans Fat: 1g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Chocolate chip cookies

American chocolate chip cookies Pinterest Collage

 

Eef

Eef

Hi! Ik ben Eef, eigenaar van Eefkooktzo.nl. Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

2 reacties op “Chocolate chip cookies”

  1. 4 sterren
    Gelukt! Net gemaakt! Mijn zoontje heeft binnen 5 min al 2 op!! Vind alleen wel erg zoet. Als ik het suiker gedeelte halveer, zal de koekjes dan nog wel hetzelfde zijn qua structuur?

    1. Eef

      Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel! Ik heb het zelf niet geprobeerd dus durf het niet te zeggen, kwestie van even uitproberen. Desnoods halveer je het recept eerst om het even uit te proberen (zo ontwikkel ik ook vaak recepten door eerst kleine(re) porties uit te proberen zodat je niet met 26 koekjes zitten die net even iets meer suiker hadden kunnen gebruiken 😉 )

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top