Brown butter chocolate chip cookies. Al het goede van chocolate chip cookies, maar dan met bruine boter oftewel beurre noisette of brown butter. Daardoor zijn deze koekjes nog rijker, voller en noot-achtig geworden. Probeer ze eens deze brown butter chocolate chip cookies, ze zijn geweldig.
Koekjes met bruine boter
Bruine boter koekjes dus. Al ben ik een groot fan van mijn ‘gewone’ chocolate chip cookies recept, probeer deze koekjes met bruine boter ook eens. Want ze zijn echt even net wat anders. Je bent er ietsje langer mee bezig, omdat je ook de beurre noisette maakt, maar wat mij betreft is dat het absoluut waard!
Wat is beurre noisette?
Ook wel brown butter in het Engels of bruine boter in het Nederlands, maar letterlijk vertaald betekent het hazelnootboter. Al heeft het verder niets te maken met hazelnoten, maar wel met de nootachtige smaak die ontstaat als je gesmolten boter bruin laat kleuren. Het is niet moeilijk om te maken, maar er zijn wel een aantal punten waar je op kunt letten zodat het zeker slaagt.
Tips om bruine boter/ beurre noissette te maken:
- Zorg voor een pannetje waar je de kleur goed kunt zien – gebruik een metalen pan of een pannetje met een lichte kleur.
- Blijf goed roeren/draaien met de pan tijdens het smelten en ook wanneer de eiwitten scheiden/het gaat schuimen.
- Zodra de boter lichtbruin is en nootachtig begint te ruiken, giet je het over in een kommetje waar het nog iets donkerder zal worden.
- Ga vooral niet te lang door, want dan kan je boter een verbrande smaak krijgen. Maar stop ook niet te vroeg, de geur is hierin leidend.
Je kunt beurre noisette gebruiken in deze brown butter chocolate chip cookies, maar ook in andere baksels of bij hartige gerechten kan het een extra smaakboost geven zoals in dit recept voor Turkse eieren wordt ook beurre noisette gebruikt. Maar denk ook aan een stukje vlees, bij een pasta of geroosterde groenten. Heerlijk!
De lekkerste bruine boter koekjes
En met die (afgekoelde) heerlijke beurre noisette maak je vervolgens het koekjesdeeg. En geloof mij maar, de geuren die je dan ruikt zijn bijna onweerstaanbaar. Gelukkig hoeven de koekjes niet lang in de oven en hoef je ze wat mij betreft maar een klein beetje af te laten koelen, want nog een beetje warm en chewy van binnen vind ik deze brown butter chocolate chip cookies het állerlekkerst.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 125 gram roomboter (ongezouten )
- 75 gram lichtbruine basterdsuiker
- 75 gram suiker
- 2 eieren (middel)
- 1 theelepel baking soda
- 175 gram zelfrijzend bakmeel
- 200 gram chocolade (in stukjes (eventueel half puur en half melk))
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe de roomboter in een steelpan met dikke bodem, smelt de boter en terwijl je de pan af en toe rustig draait, laat je de boter kleuren.
- Dit doe je tot de boter lichtbruin is en lekker begint te ruiken (naar nootjes). Doe de boter dan in een kom van een keukenmachine en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Voeg dan de suiker toe en klop dit een paar minuten tot de boter en suiker lichter van kleur worden en luchtig.
- Voeg dan de eieren toe, klop even door het beslag en dan meng je de baking soda en bloem erdoor.
- Voeg dan de stukjes chocolade toe en meng die met een spatel door het koekjesdeeg. Zet het deeg nu in de koelkast om een uurtje te laten opstijven.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 185 graden (boven- en onderwarmte).
- Schep met een ijsschep of lepel bolletjes van het koekjesdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat en zorg dat er voldoende ruimte tussen de koekjes zit – bak ze eventueel in delen af.
- Bak de koekjes nu in ca. 10 minuten goudbruin in de oven. Ze kunnen wat uitlopen, neem na het bakken een kookring of uitsteekring en duw hiermee de koekjes weer een beetje in vorm direct na het bakken.
- Strooi er naar smaak (optioneel) nog wat fleur de sel overheen. Eet smakelijk!