Cilbir oftewel Turkse eieren. Officieel schrijf je trouwens Çılbır in het Turks, je spreekt het uit als tsjulbur. Cilbir is een heerlijk gerecht bestaande uit gepocheerde eieren, Turkse yoghurt met kruiden en een pittig botersausje voor eroverheen. Vaak geserveerd met pita.
Het is een supermakkelijk recept wat heerlijk is als ontbijt of lunch. De (koude) yoghurt met verse kruiden is een goede tegenhanger voor de warme gepocheerde eieren en de iets pittige botersaus. Een waanzinnige combinatie die al eeuwenoud is.
Cilbir
Cilbir bestaat dus uit 3 elementen: yoghurt, eieren en botersaus. De yoghurt maak je in principe op smaak met dille en knoflook. Dille was alleen bij mij in de supermarkt niet te verkrijgen en aangezien ik er toch niet zo’n fan van ben, vond ik het een goed excuus om lekker voor peterselie te gaan. In de botersaus gebruik ik pul biber, pul biber is Turkse gedroogde chili. Ontzettend lekker en je kunt het doorgaans goed vinden bij de Turkse supermarkt, maar je kunt het eventueel ook vervangen voor chilivlokken.
Lekker dopen
Wat niet mag ontbreken bij Turkse eieren is brood. Vaak wordt er pitabrood bij geserveerd. Het brood doop je dan zo lekker in de eieren, botersaus en yoghurt. Dat maakt het gerecht eigenlijk nog lekkerder! Wist je trouwens dat cilbir echt al eeuwenoud is en er archiefbeelden zijn van Ottomaanse sultans die dit gerecht aten? Dat is waarom het ook wel Sultan Eggs of Sultans eieren wordt genoemd. Die Sultans wisten wel wat lekker is 😉
Turkse eieren – Gepocheerde eitjes met yoghurt
Vaak denken mensen bij gepocheerde eieren dat het lastig is. Kan het ook zeker zijn, maar met een beetje geduld en rust in je donder kom je echt een heel eind, geloof mij 😉 . Ik ben ook vaak te snel ongeduldig en dan wil het simpelweg niet. Maar als je er even (letterlijk even, want je hebt er maar een paar minuutjes voor nodig) de tijd voor neemt, dan heb je toch een waanzinnig lekker eitje te pakken! Maak hem eens, als uitgebreid ontbijt of als heerlijke lunch – dit Turkse gerecht brengt zeker een glimlach op je gezicht.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 150 gram Turkse yoghurt
- 1 eetlepel peterselie (vers - fijngesneden)
- 1 teen knoflook
- 2 eetlepels roomboter
- 1 theelepel paprikapoeder
- ½ theelepel pull biber ((of chilivlokken))
- ½ theelepel komijn
- 2 eieren (middel)
- azijn
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe de yoghurt in een kom en pers het teentje knoflook erover uit. Voeg de fijngesneden peterselie toe, meng door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
- Smelt de boter in een (steel)pannetje tot het iets verkleurt en voeg dan de kruiden toe. Bak kort aan tot het begint te geuren. Giet de boter in een hittebestendig kommetje.
- Breng water in een steelpan aan de kook met een scheutje azijn. Als het kook zet je het vuur laag zodat het water niet meer borrelt. Breek het ei in een klein kommetje, draai ondertussen met een lepel een draaikolkje in het water en laat het ei daar voorzichtig in glijden.
- Pocheer het eitje 3 minuten en verwijder voorzichtig uit het water met een opscheplepel of schuimspaan. Herhaal met het andere ei.
- Verdeel dan de yoghurt over 2 borden, daarop de gepocheerde eitjes en daaroverheen de paprikaboter. Garneer naar smaak met meer peterselie. Serveer met (pita)brood. Eet smakelijk!
Nigar says:
Dit was echt fan-tas-tisch lekker! Dank je wel Eef ❤️
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je berichtje 🙂
Jacqueline says:
Lijkt mij heerlijk!!
TIP
Je kan ook 2 eieren in een pan met breken Eerst even ingevet met olijfolie
En daarna voorzichtig water er omheen schenken en dan 9 minuten met de deksel. op de pan
T zelfde resultaat!!