Zelf croutons maken is ontzettend lekker en makkelijk om te maken. Heb je nog oud brood over? Dan is zelf croutons maken een heel goed idee. De ideale bestemming voor je oude brood.
Eten weggooien vind ik zonde, dus als het even kan probeer ik dat te voorkomen. Natuurlijk als het niet goed meer is en echt zijn beste tijd heeft gehad, dan is het jammer maar helaas. Maar als het even kan, probeer ik creatief om te gaan met restjes. En dat geldt zeker ook voor oud brood. Je kunt er echt nog wat lekkers mee maken. Zoals croutons! Heerlijk voor in de soep, lang houdbaar en je kunt ze helemaal naar eigen wens kruiden.
Zelf croutons maken
Zelfgemaakte croutons zijn vaak ook een stuk lekkerder dan kant en klare uit de supermarkt. Uitzonderingen daar gelaten maar, de meeste zijn het toch net niet. Keihard of heel zout of juist totaal geen smaak. Dat ten opzichte van zelf croutons maken, die zijn namelijk echt lekker knapperig én je kunt er qua kruiden zelf je eigen versie van maken. Zodat jij echt croutons geheel naar je eigen smaak hebt. Waar gebruik je die croutons dan voor? Nou, croutons zijn lekker in de soep, maar ze zijn ook heerlijk voor door een salade bijvoorbeeld. De Italianen bedachten er niet voor niets een hele salade, panzenella genaamd omheen 😉 .
Croutons met Italiaanse kruiden
Ik heb mijn croutons ‘Italiaanse stijl’ gekruid, met Italiaanse kruiden en Parmezaanse kaas. Een lekkere combi en heel eenvoudig om te maken. Maar weet dat je uiteraard volop kunt variëren met welke kruiden of andere ingrediënten je erbij doet. Hierbij een paar lekkere en eenvoudige tips:
- Knoflook croutons; met (stok)brood, olijfolie, knoflook en een beetje zout
- Pittige croutons met een beetje cayenneper of chilivlokken
- Pesto croutons krijg je door stukjes brood te mengen met pesto
Als je dit recept als basis neemt kun je de kruiden en smaakmakers helemaal naar eigen wens aanpassen. Pas het ook aan op je soepje op salade. Zo at ik deze bij een heerlijke zoete aardappelsoep met Italiaanse kruiden (deel ik morgen het recept voor met je). De croutons paste perfect bij dit lekkere soepje!
Oud brood opmaken
Croutons maken is dus een ideale manier om oud brood op te maken. Maar er is meer wat je kunt doen met oud brood. Denk bijvoorbeeld eens aan wentelteefjes. Of maal het brood helemaal fijn en je hebt paneermeel. Ook altijd goed: maak er een lekkere tosti van. Betekent trouwens niet dat je alleen van oud brood croutons kunt maken, van vers brood kan het natuurlijk ook. Maar je wilt juist dat het knapperig wordt, dus daar is oud brood net iets meer geschikt voor. Stokbrood is heerlijk, maar je kunt ook van pistolets, ciabatta en zelfs gesneden brood croutons maken.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 half stokbrood
- 1½ eetlepels Italiaanse kruiden
- 20 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
- 2-4 eetlepels olijfolie
- peper en zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Snij het stokbrood in kleine stukjes ter grootte van een dobbelsteen.
- Meng in een grote kom met de kruiden en de Parmezaanse kaas.
- Meng met 2-4 eetlepels olijfolie (afhankelijk van de grootte van je stokbrood). En breng op smaak met peper en zout.
- Bak 10-15 minuten in de oven tot de croutons goed knapperig zijn. Halverwege even omscheppen.
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Ans Ewald says:
Heerlijk recept, ik leg de croutons in een tosti-ijzer,dan bakken ze aan beide zijden bruin.