Panzanella (Italiaanse broodsalade)

Panzanella (Italiaanse broodsalade)

Panzanella is een voorgerecht uit de Italiaanse keuken. Deze heerlijke salade is gemaakt op basis van brood. Van origine is het een recept waarmee je oud brood op kunt maken maar deze salade is zó lekker dat je niet hoeft te wachten tot je brood oud wordt 😉

Panzanella is een eenvoudige salade die je lekker maakt door voor goede producten te kiezen. Lekker, rijpe cherrytomaten en voor de leuk kun je er natuurlijk voor kiezen om allerlei verschillende kleuren te gebruiken. Een goede extra vierge olijfolie. Zachte mozzarella, ik koos voor kleine bolletjes maar kun je een goede, verse buffelmozzarella vinden gebruik die dan zeker voor deze salade.

Panzanella kun je serveren als voorgerecht maar hij doet het ook erg goed als bijgerecht. Als lunch zou deze salade overigens ook prima kunnen. Eigenlijk kun je er alle kanten mee op en dat maakt het nou net zo’n fijne salade.

Van origine wordt er oud brood gebruikt in dit recept. Een perfecte manier om oud brood op de maken en het goed te gebruiken. Je kunt natuurlijk wachten tot je oud brood in huis hebt maar ook met vers brood smaakt deze salade hemels. Wat je eigenlijk doet met het oude brood is zelf (grote) croutons maken. Deze croutons zijn totaal niet te vergelijken met kant en klare croutons. Deze zijn luchtiger, smaakvoller en je weet precies welke ingrediënten je ervoor gebruikt hebt. Zo, nu is het toch echt de hoogste tijd om aan de slag te gaan met dit heerlijke recept: Panzanella.

Panzanella (Italiaanse Broodsalade)


Het recept voor Panzanella (Italiaanse broodsalade):

Voorbereidingstijd: 5 minuten | Bereidingstijd: 10 minuten | Totale bereidingstijd: 15 minuten
Hoeveelheid: 2 personen (als bijgerecht)

Wat heb je nodig voor panzanella (ingrediënten):

  • 200 gram cherrytomaten
  • 150 gram mozzarella bolletjes
  • 2 (bruine) boterhammen
  • 1 theelepel tijm
  • paar blaadjes verse basilicum
  • peper & zout
  • olijfolie (extra vierge)

Hoe je panzanella maakt:

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Snijd de boterhammen in blokjes (je kunt eventueel de korst eraf halen als je dit lekkerder vindt). Doe de stukjes brood in een kom en verdeel hier 2 eetlepels olijfolie, 1 theelepel tijm en peper & zout naar smaak over. Even omscheppen zodat alle stukjes brood voorzien zijn van olijfolie en kruiden. Verdeel vervolgens de stukjes brood over een met bakpapier beklede bakplaat en zet ze in de oven. Na ongeveer 5 minuten zijn de stukjes brood krokant en haal je ze uit de oven.
  3. Terwijl het brood in de oven staat was en snijd je de cherrytomaten door de helft. Doe deze in een kom met de bolletjes mozzarella. Breng dit om smaak met een beetje olijfolie, wat fijngesneden blaadjes basilicum en eventueel nog wat peper & zout. Verdeel hier tot slot de krokante broodstukjes overheen en eet smakelijk!

Panzanella (Italiaanse broodsalade)

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

1 gedachte op “Panzanella (Italiaanse broodsalade)”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top