10 min.
4.64 van 61 stemmen

Pesto maken

Pesto maken. Als je nog nooit zelfgemaakte pesto hebt geproefd, dan heb ik een heerlijke verrassing voor je. Maar wees gewaarschuwd, dit is zo fan-tas-tisch lekker dat je zeer waarschijnlijk nooit meer een potje pesto in de winkel koopt…

Groene pesto, ik ben er dol op! Een beetje op een broodje met kaas en rucola, een paar druppels door de salade, bij de pasta of gewoon lekker op een stokbroodje. Eigenlijk is groene pesto, ookwel pesto genovese, altijd goed! Helemaal als hij zelfgemaakt is van verse, goede ingrediënten.

Zelf pesto maken

Zelf pesto maken is een leuk klusje om te doen. Het is ontzettend makkelijk en je bepaalt zelf de mate van grofheid en smaak. Zorg voor hele verse basilicum, het liefst vers geplukt van een plantje.

Zelf heb ik graag een plantje verse basilicum staan in de keuken. Niet alleen leuk ter decoratie en omdat het zo lekker ruikt, het is ook nou eenmaal altijd handig om in huis te hebben. Sowieso vind ik een paar blaadjes basilicum vaak gezellig staan op een foto als ik pasta of een ander Italiaans gerecht heb gemaakt.

Ingredienten pesto

Pesto met verse basilcum

Helaas heb ik niet zulke groene vingers. Dus de plantjes basilicum overleven helaas niet zo lang bij mij. Mocht je een goede tip hebben om ze langer te laten leven dan hoor ik het graag 😉 Zon, water en een beetje liefde krijgen ze in ieder geval sowieso.

Tip: een heerlijke variatie op deze klassieke pesto is dit recept voor rucola pesto met walnoten. Daar heb je trouwens helemaal geen groene vingers voor nodig. Hiervoor gebruik je namelijk rucola en walnoten. Ook een erg lekkere variatie.

Zelf pesto maken

Pesto recept

Verder heb je voor pesto een lekkere, goede olijfolie nodig, pijnboompitten en Parmezaanse kaas. Kies voor een blokje Parmezaanse kaas trouwens en niet voor kant en klare geraspte. Vers geraspt is net even lekkerder van smaak en textuur.

De Parmezaanse kaas geeft een lekker zoutig en hartig tintje aan de pesto, extra zout toevoegen is dus niet nodig. Wel een beetje zwarte peper voor de “bite” en zelf vind ik een paar druppeltjes citroensap ook altijd erg lekker.

Dat is alles wat je nodig hebt om zelf pesto te maken. Binnen 10 minuten zet jij je zelfgemaakte pesto op tafel. Zeker met een kleine keukenmachine is het een klusje van niets. Ga je voor het ‘echte’ werk dan kun je uiteraard ook nog een vijzel gebruiken.

Genoeg gekletst voor vandaag, aan de slag met het recept voor deze heerlijke zelfgemaakte groene pesto!

Groene pesto recept
Pesto maken

Pesto maken

Zelf pesto maken is zó ontzettend makkelijk. Ik beloof je als je dit recept maakt koop je geen potje 'pesto genovese' meer. Dit is zo lekker!
4.64 van 61 stemmen
Voorbereiding5 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Totale tijd10 minuten

Ingrediënten

1 potje groene pesto
  • 40 gram pijnboompitten
  • 30 gram basilicumblaadjes (vers)
  • 40 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 1 teen knoflook
  • 90 ml olijfolie
  • zwarte peper, paar druppels citroensap

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Rooster de pijnboompitjes kort in een koekenpannetje tot ze licht verkleurd zijn. Laat daarna even afkoelen.
  • Doe de basilicumblaadjes in de keukenmachine en maal ze fijn.
  • Voeg vervolgens de Parmezaanse kaas, pijnboompitten, knoflook en de olijfolie toe. Mix dit in de keukenmachine tot een mooie pesto.
  • Je kunt hem zo fijn of grof malen als je zelf lekker vindt.
  • Voeg naar smaak wat citroensap en versgemalen zwarte peper toe. Even omscheppen, proeven en klaar is je zelfgemaakte groene pesto! Eet smakelijk
Goed om te weten:
Let op: voedingswaarden zijn voor het totale recept. 
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 1230kcal | Koolhydraten: 8g | Eiwitten: 21g | Vetten: 128g | Verzadigd vet: 21g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Pesto maken
Groene pesto Pinterest Collage

80 gedachten over “Pesto maken”

  1. Al een paar keer gemaakt en als je deze geproefd hebt…dan wil je geen potje pesto uit de supermarkt meer, zelfs geen pesto van de versafdeling.
    Ik zet mijn basilicum zo vanuit het potje in mijn kruidentuintje.
    Groeit prima.
    Even wassen an drogen voor gebruik.
    Eet smakelijk.

    Beantwoorden
  2. Heerlijk recept, voor het eerst gemaakt, bedankt!
    Voor iedereen die basilicum plantjes thuis heeft heb ik een goede tip! Ik geef ze altijd water van bananenschillen, van 2 bananen in een bakje met ca halve liter water, 2 dagen laten staan en verdunnen met meer wateren dat aan de planten geven. Het groeit als kool!

    Beantwoorden
  3. En dat is eigenlijk ook beter met een vijzel want dan komt er geen “hitte” bij kijken , daar heeft basilicum een “hekel aan”…en het is makkelijk om de bite zelf te regelen

    Beantwoorden
  4. Helaas ben ik allergisch voor olijfolie. Is er een andere olie die ik kan gebruiken, waardoor t toch de lekkere pesto smaak krijgt? Walnootolie misschien? Of heb je een ander advies?

    Beantwoorden
  5. Hallo Eef. Ik maak al jaren zelf pesto. Gewoon uit de losse hand. Ik houd van een beetje sterk, dus goede olijfolie, veel kaas en veel knoflook. Maar dat is dus heel persoonlijk. De steeltjes maal ik gewoon meen in mijn blendertje. De pesto doe ik in allemaal kleine bakjes en die doe ik in de vriezer. Zelf gebruik ik het als broodbeleg, lekker en gezond. I.p.v. pijnboompitten neem ik cashew noten omdat die veel goedkoper zijn dan pijnboompitten. En net zo lekker.
    Groet Alie.

    Beantwoorden
  6. Goed recept!! Vorige keer gemaakt van een basilicum plantje wat ‘op moest’ omdat we op vakantie zouden gaan. Was heel erg lekker. Vandaag (terug van vakantie) geen plantje kunnen vinden en een zak basilicumblaadjes bij de Hanos gekocht en due gebruikt. Is toch minder lekker. Dus, mensen… maak het van blaadjes die vers geknipt zijn van een plantje!! 😉

    Beantwoorden
  7. Bedankt voor je heerlijke recept! Al eens gehoord van de ‘Makkelijke Moestuin’? Heel veel mensen doen die al en er komen wekelijks nieuwe ‘makkelijke moestuiners ‘ bij, ook die geen groene vingers hebben. Ik ben er in april mee begonnen mbv de app die je opdrachten geeft over wat je moet doen. Kost weinig tijd en ideaal in combinatie met jullie heerlijke, verse recepten, heb ik ontdekt!

    Beantwoorden
  8. Hoi Eef,
    Mijn pesto die ik maakte van half basilicum en half spinazie en licht geroosterde pijnboompitjes, iets meer knoflook en percorinokaas en olijfolie, smaakt iets te veel bitter. Hoe maak ik de smaak zachter?

    Beantwoorden
    • Ah dat kan verschillende oorzaken hebben. De ene olijfolie kan meer bitter smaken dan de ander (tip, gebruik eentje van goede kwaliteit). Wij gebruiken zelf alleen basilicum en Parmezaanse kaas ipv pecorino, dat zou ook nog verschil kunnen maken.

      Beantwoorden
4.64 van 61 stemmen (55 stemmen zonder reactie)

Plaats een reactie