Pesto maken

Pesto maken

Pesto maken. Als je nog nooit zelfgemaakte pesto hebt geproefd, dan heb ik een heerlijke verrassing voor je. Maar wees gewaarschuwd, dit is zo fan-tas-tisch lekker dat je zeer waarschijnlijk nooit meer een potje pesto in de winkel koopt…

Groene pesto, ik ben er dol op! Een beetje op een broodje met kaas en rucola, een paar druppels door de salade, bij de pasta of gewoon lekker op een stokbroodje. Eigenlijk is groene pesto, ookwel pesto genovese, altijd goed! Helemaal als hij zelfgemaakt is van verse, goede ingrediënten.

Zelf pesto maken

Zelf pesto maken is een leuk klusje om te doen. Het is ontzettend makkelijk en je bepaalt zelf de mate van grofheid en smaak. Zorg voor hele verse basilicum, het liefst vers geplukt van een plantje. Zelf heb ik graag een plantje verse basilicum staan in de keuken. Niet alleen leuk ter decoratie en omdat het zo lekker ruikt, het is ook nou eenmaal altijd handig om in huis te hebben. Sowieso vind ik een paar blaadjes basilicum vaak gezellig staan op een foto als ik pasta of een ander Italiaans gerecht heb gemaakt.

Ingredienten pesto

Pesto met verse basilcum

Helaas heb ik niet zulke groene vingers. Dus de plantjes basilicum overleven helaas niet zo lang bij mij. Mocht je een goede tip hebben om ze langer te laten leven dan hoor ik het graag 😉 Zon, water en een beetje liefde krijgen ze in ieder geval sowieso.

Tip: een heerlijke variatie op deze klassieke pesto is dit recept voor rucola pesto met walnoten. Daar heb je trouwens helemaal geen groene vingers voor nodig. Hiervoor gebruik je namelijk rucola en walnoten. Ook een erg lekkere variatie.

Zelf pesto maken

Pesto recept

Verder heb je voor pesto een lekkere, goede olijfolie nodig, pijnboompitten en Parmezaanse kaas. Kies voor een blokje Parmezaanse kaas trouwens en niet voor kant en klare geraspte. Vers geraspt is net even lekkerder van smaak en textuur. De Parmezaanse kaas geeft een lekker zoutig en hartig tintje aan de pesto, extra zout toevoegen is dus niet nodig. Wel een beetje zwarte peper voor de “bite” en zelf vind ik een paar druppeltjes citroensap ook altijd erg lekker.

Dat is alles wat je nodig hebt om zelf pesto te maken. Binnen 10 minuten zet jij je zelfgemaakte pesto op tafel. Zeker met een kleine keukenmachine is het een klusje van niets. Ga je voor het ‘echte’ werk dan kun je uiteraard ook nog een vijzel gebruiken.

Genoeg gekletst voor vandaag, aan de slag met het recept voor deze heerlijke zelfgemaakte groene pesto!

Groene pesto recept

Pesto maken

Zelf pesto maken is zó ontzettend makkelijk. Ik beloof je als je dit recept maakt koop je geen potje 'pesto genovese' meer. Dit is zo lekker!
4.38 van 8 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Hoeveelheid: 1 potje groene pesto

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 40 gram pijnboompitten
  • 30 gram basilicumblaadjes (vers)
  • 40 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 1 teen knoflook
  • 90 ml olijfolie
  • zwarte peper, paar druppels citroensap

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Rooster de pijnboompitjes kort in een koekenpannetje tot ze licht verkleurd zijn. Laat daarna even afkoelen.
  • Doe de basilicumblaadjes in de keukenmachine en maal ze fijn.
  • Voeg vervolgens de Parmezaanse kaas, pijnboompitten, knoflook en de olijfolie toe. Mix dit in de keukenmachine tot een mooie pesto.
  • Je kunt hem zo fijn of grof malen als je zelf lekker vindt.
  • Voeg naar smaak wat citroensap en versgemalen zwarte peper toe. Even omscheppen, proeven en klaar is je zelfgemaakte groene pesto! Eet smakelijk

handig om te weten:

Let op: voedingswaarden zijn voor het totale recept. 

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 1230kcal | Koolhydraten: 8g | Eiwitten: 21g | Vetten: 128g | Verzadigd vet: 21g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Pesto maken

Groene pesto Pinterest Collage

Eef

Eef

Hi! Ik ben Eef, eigenaar van Eefkooktzo.nl. Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

10 reacties op “Pesto maken”

    1. Eef

      Ja je kunt het invriezen in ijsblokjes in de vriezer eventueel of met een laagje olijfolie in de koelkast zetten (voor een paar dagen)

  1. Leny van der Galiën

    4 sterren
    Wanneer je een potje basilicum hebt gekocht dan kun je het meteen in de volle grond planten en al heel snel wordt het een behoorlijke grote plant.
    Dit doen we na half mei en kunnen oogsten tot begin oktober.

    Succes! 👍
    Vriendelijke groet Leny.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top