Daslook pesto. Dit is echt een heerlijk smaakvolle pesto met een lichte knoflookachtige smaak door de daslook. Het smaakt zowel romig als zoutig door de cashewnoten en de oude kaas. Maar toch ook fris door het citroensap. Dit wil je proeven!
Pesto van daslook
Deze pesto van daslook is niet overheersend in smaak, maar wel sterk genoeg om lekker te gebruiken in pasta’s, salades of een laagje op je boterham op wraps. Sowieso ben ik dol op pesto maken, en ik vind het heerlijk om telkens weer nieuwe varianten uit te proberen. En wat ben ik blij verrast met deze fantastische variant van daslook pesto. Echt een aanrader, mits je daslook kunt vinden natuurlijk 😉 .
Zelf daslook pesto maken
Daslook vind je namelijk niet in de supermarkt. Voor mijn daslook pesto heb ik dan ook de daslook zelf geplukt. Het was lange tijd een beschermde plant, maar sinds 2017 mag je het weer plukken. Pluk uiteraard alleen als er genoeg staat, zoals voor al het wildplukken geldt.
Je vindt daslook op heel veel plekken in Nederland en herken je aan de lange blaadjes, witte bloemen en de typische knoflook- of uiachtige geur. De plant bloeit van april tot juni, soms juli. Let wel goed op! Want er zijn plantjes die er erg op lijken en giftig zijn. Doe dus vooral zelf even goed je onderzoek voor je gaat plukken.
Geplukte daslook bewaren
Zelf geplukte kruiden zoals daslook kun je het beste even afspoelen onder de koude kraan, vervolgens wikkelen in een vochtig keukenpapiertje en zo kun je de daslook 1-2 dagen in de koelkast bewaren na het plukken. Geniet van deze heerlijke daslookpesto!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 50 gram cashewnoten
- 30 gram daslook
- 50 gram oude kaas
- 75 ml olijfolie
- 1 theelepel citroensap
- zwarte peper
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Rooster de cashewnoten even kort in een koekenpan tot ze licht verkleurd zijn. Laat daarna afkoelen.
- Doe de daslook in de keukenmachine en maal fijn.
- Voeg vervolgens de oude kaas, cashewnoten en de olijfolie toe. Mix in de keukenmachine tot een pesto zo grof of fijn als je zelf lekker vindt.
- Voeg naar smaak nog wat citroensap en versgemalen zwarte peper toe. Even mengen, proeven en klaar!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Liesbeth Kooi says:
Superlekker! Ik had geen citroen ,maar wel limocello.
Daar een scheutje van erdoor gedaan 🙂
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat goed! Dat heb je slim opgelost!
Dries Martens says:
Heerlijk recept!
Ik heb een grote hoeveelheid gemaakt, zo rond de 3kg, en de verhouding klopt! Iets minder kaas zou ik nemen, anders neigt dat toch te overheersen.
Rest nu nog vrienden en familie te verrassen met een potje! 😉
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Zo dat is een flinke portie, wat leuk! Hoeveel kaas is uiteraard persoonlijk (en ook afhankelijk van hoe sterk je kaas is). Veel plezier met het uitdelen! 🙂
Cora van der Donk says:
Kun je de pesto ook invriezen
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Ja hoor, lijkt me dat dat wel moet kunnen! 🙂
Gemmie says:
Heb de pesto gemaakt…is super.
Kan je het langdurig bewaren of invriezen?
Vr.groet. Gemmie
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen! Je kunt het voor langdurig bewaren het beste invriezen.
Christina says:
Hai, ziet er heel erg lekker uit.
Welke keuken machine en welke onderdelen heb je gebruikt je voor deze pesto? Bijv hartelijk dank.
Christina . Hilversum.
Eef says:
Ik heb verschillende waaronder een kleintje met een hakmolentje en een grote keukenmachine van Magimix. Beide zijn prima om een lekkere pesto mee te maken 🙂