10 min.
4.28 van 18 stemmen

Daslook pesto

Daslook pesto. Dit is echt een heerlijk smaakvolle pesto met een lichte knoflookachtige smaak door de daslook. Het smaakt zowel romig als zoutig door de cashewnoten en de oude kaas. Maar toch ook fris door het citroensap. Dit wil je proeven!

Pesto van daslook

Deze pesto van daslook is niet overheersend in smaak, maar wel sterk genoeg om lekker te gebruiken in pasta’s, salades of een laagje op je boterham op wraps. Sowieso ben ik dol op pesto maken, en ik vind het heerlijk om telkens weer nieuwe varianten uit te proberen. En wat ben ik blij verrast met deze fantastische variant van daslook pesto. Echt een aanrader, mits je daslook kunt vinden natuurlijk 😉 .

daslook

Zelf daslook pesto maken

Daslook vind je namelijk niet in de supermarkt. Voor mijn daslook pesto heb ik dan ook de daslook zelf geplukt. Het was lange tijd een beschermde plant, maar sinds 2017 mag je het weer plukken. Pluk uiteraard alleen als er genoeg staat, zoals voor al het wildplukken geldt.

Je vindt daslook op heel veel plekken in Nederland en herken je aan de lange blaadjes, witte bloemen en de typische knoflook- of uiachtige geur. De plant bloeit van april tot juni, soms juli. Let wel goed op! Want er zijn plantjes die er erg op lijken en giftig zijn. Doe dus vooral zelf even goed je onderzoek voor je gaat plukken.

Geplukte daslook bewaren

Zelf geplukte kruiden zoals daslook kun je het beste even afspoelen onder de koude kraan, vervolgens wikkelen in een vochtig keukenpapiertje en zo kun je de daslook 1-2 dagen in de koelkast bewaren na het plukken. Geniet van deze heerlijke daslookpesto!

Daslook pesto
pesto van daslook

Daslook pesto

Makkelijke daslook pesto met cashewnoten en oude kaas. Heerlijk voor door de pasta, salades of op je brood/wrap. Een heel fijn recept!
4.28 van 18 stemmen
Voorbereiding5 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Totale tijd10 minuten

Ingrediënten

1 potje
  • 50 gram cashewnoten
  • 30 gram daslook
  • 50 gram oude kaas
  • 75 ml olijfolie
  • 1 theelepel citroensap
  • zwarte peper

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Rooster de cashewnoten even kort in een koekenpan tot ze licht verkleurd zijn. Laat daarna afkoelen.
  • Doe de daslook in de keukenmachine en maal fijn.
  • Voeg vervolgens de oude kaas, cashewnoten en de olijfolie toe. Mix in de keukenmachine tot een pesto zo grof of fijn als je zelf lekker vindt.
  • Voeg naar smaak nog wat citroensap en versgemalen zwarte peper toe. Even mengen, proeven en klaar!
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 1151kcal | Koolhydraten: 17g | Eiwitten: 22g | Vetten: 114g | Verzadigd vet: 24g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

pesto van daslook

32 gedachten over “Daslook pesto”

  1. Hai,
    zo meteen pluk ik niet alleen daslook maar ook zevenblad uit eigen tuin(tje). I.p.v. kaas kies ik edelgistvlokken. Hierdoor wordt niet alleen de bewaartermijn van het recept langer, ook vegan vrienden kunnen met een gerust gemoed mee smullen.
    Sowieso gaan enkele porties in de vriezer. Zo genieten we enkele maanden later nog van alle goeds die deze kruiden ons bieden.
    Bloemen laat ik zo lang mogelijk staan voor onze bestuivers, maar af en toe versier ik er een gerechtje mee…

    Beantwoorden
  2. Heb vandaag pesto gemaakt volgens jouw recept, en heb 6 kleine potjes ongeveer 200ml hoe kan ik deze nu lange tijd bewaren want zonde om dit gouden goedje te moeten wegkappen!!!

    Beantwoorden
    • Je kunt er een laagje olie opgieten, zodat het helemaal afgedekt is, potje afsluiten en in de koelkast zetten. Dan kun je het wel even bewaren! Je zou het ook kunnen invriezen.

      Beantwoorden
  3. Al een paar keer gemaakt en de cashews gemixt met zonnebloempitten omdat ik daar best veel van in huis had. Is ook heerlijk!

    Beantwoorden
  4. 5 sterren
    Hai, ziet er heel erg lekker uit.
    Welke keuken machine en welke onderdelen heb je gebruikt je voor deze pesto? Bijv hartelijk dank.
    Christina . Hilversum.

    Beantwoorden
  5. 4 sterren
    Heerlijk recept!

    Ik heb een grote hoeveelheid gemaakt, zo rond de 3kg, en de verhouding klopt! Iets minder kaas zou ik nemen, anders neigt dat toch te overheersen.
    Rest nu nog vrienden en familie te verrassen met een potje! 😉

    Beantwoorden
4.28 van 18 stemmen (12 stemmen zonder reactie)

Plaats een reactie