Daslook pesto. Dit is echt een heerlijk smaakvolle pesto met een lichte knoflookachtige smaak door de daslook. Het smaakt zowel romig als zoutig door de cashewnoten en de oude kaas. Maar toch ook fris door het citroensap. Dit wil je proeven!
Pesto van daslook
Deze pesto van daslook is niet overheersend in smaak, maar wel sterk genoeg om lekker te gebruiken in pasta’s, salades of een laagje op je boterham op wraps. Sowieso ben ik dol op pesto maken, en ik vind het heerlijk om telkens weer nieuwe varianten uit te proberen. En wat ben ik blij verrast met deze fantastische variant van daslook pesto. Echt een aanrader, mits je daslook kunt vinden natuurlijk 😉 .

Zelf daslook pesto maken
Daslook vind je namelijk niet in de supermarkt. Voor mijn daslook pesto heb ik dan ook de daslook zelf geplukt. Het was lange tijd een beschermde plant, maar sinds 2017 mag je het weer plukken. Pluk uiteraard alleen als er genoeg staat, zoals voor al het wildplukken geldt.
Je vindt daslook op heel veel plekken in Nederland en herken je aan de lange blaadjes, witte bloemen en de typische knoflook- of uiachtige geur. De plant bloeit van april tot juni, soms juli. Let wel goed op! Want er zijn plantjes die er erg op lijken en giftig zijn. Doe dus vooral zelf even goed je onderzoek voor je gaat plukken.
Geplukte daslook bewaren
Zelf geplukte kruiden zoals daslook kun je het beste even afspoelen onder de koude kraan, vervolgens wikkelen in een vochtig keukenpapiertje en zo kun je de daslook 1-2 dagen in de koelkast bewaren na het plukken. Geniet van deze heerlijke daslookpesto!


Ingrediënten
- 50 gram cashewnoten
- 30 gram daslook
- 50 gram oude kaas
- 75 ml olijfolie
- 1 theelepel citroensap
- zwarte peper
Ook handig:
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Rooster de cashewnoten even kort in een koekenpan tot ze licht verkleurd zijn. Laat daarna afkoelen.
- Doe de daslook in de keukenmachine en maal fijn.
- Voeg vervolgens de oude kaas, cashewnoten en de olijfolie toe. Mix in de keukenmachine tot een pesto zo grof of fijn als je zelf lekker vindt.
- Voeg naar smaak nog wat citroensap en versgemalen zwarte peper toe. Even mengen, proeven en klaar!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.



Hai,
zo meteen pluk ik niet alleen daslook maar ook zevenblad uit eigen tuin(tje). I.p.v. kaas kies ik edelgistvlokken. Hierdoor wordt niet alleen de bewaartermijn van het recept langer, ook vegan vrienden kunnen met een gerust gemoed mee smullen.
Sowieso gaan enkele porties in de vriezer. Zo genieten we enkele maanden later nog van alle goeds die deze kruiden ons bieden.
Bloemen laat ik zo lang mogelijk staan voor onze bestuivers, maar af en toe versier ik er een gerechtje mee…
Heerlijk recept💚
De oude kaas vervangen door vegan “parmezaan” super lekker! Dankjewel!
Wat leuk om te horen, dankjewel!
Heb vandaag pesto gemaakt volgens jouw recept, en heb 6 kleine potjes ongeveer 200ml hoe kan ik deze nu lange tijd bewaren want zonde om dit gouden goedje te moeten wegkappen!!!
Je kunt er een laagje olie opgieten, zodat het helemaal afgedekt is, potje afsluiten en in de koelkast zetten. Dan kun je het wel even bewaren! Je zou het ook kunnen invriezen.
Wat een heerlijk recep! Bedankt voor het delen! Hier wordt een mens blij van!🥰
Ah wat lief om te horen, dankjewel!
Heerlijk! Had geen olijfolie mr wel koolzaadolie. Daar kan het ook prima mee. 🤗
Al een paar keer gemaakt en de cashews gemixt met zonnebloempitten omdat ik daar best veel van in huis had. Is ook heerlijk!
Oh lekker zeg, dankjewel Jeannine!
Pasta (daslook)pesto; heerlijk.
Serveren met wat bloemetjes erop.
Goed voor wat culinaire ⭐️ ⭐️
Heerlijk! Dankjewel Janny!
Hoeveel blaadjes is 30 gram ongeveer?
Ik heb geen idee, dat ligt eraan hoe groot de blaadjes zijn vandaar ik ook het aantal gram geef in het recept 🙂
12 grotere bladeren. Ik heb het toevallig geteld omdat ik eigenlijk ook niet teveel wil plukken.
Gebruik je alleen de daslookbladeren of ook de bloemetjes en steeltjes in de pesto?
Ik gebruik alleen de bladeren in de pesto 🙂
Ik heb alles er in gedaan
Hai, ziet er heel erg lekker uit.
Welke keuken machine en welke onderdelen heb je gebruikt je voor deze pesto? Bijv hartelijk dank.
Christina . Hilversum.
Ik heb verschillende waaronder een kleintje met een hakmolentje en een grote keukenmachine van Magimix. Beide zijn prima om een lekkere pesto mee te maken 🙂
Gemaakt met Bosch staafmixer/allessnijder..superhandig snel gepakt zo schoon
Heb de pesto gemaakt…is super.
Kan je het langdurig bewaren of invriezen?
Vr.groet. Gemmie
Wat leuk om te horen! Je kunt het voor langdurig bewaren het beste invriezen.
Het is uitstekend in te vriezen!
Ook daslookboter gemaakt, ook echt #yummyforthetummy😉
Oh lekker zeg! Dankjewel voor het delen Ineke!
Kun je de pesto ook invriezen
Ja hoor, lijkt me dat dat wel moet kunnen! 🙂
Heerlijk recept!
Ik heb een grote hoeveelheid gemaakt, zo rond de 3kg, en de verhouding klopt! Iets minder kaas zou ik nemen, anders neigt dat toch te overheersen.
Rest nu nog vrienden en familie te verrassen met een potje! 😉
Zo dat is een flinke portie, wat leuk! Hoeveel kaas is uiteraard persoonlijk (en ook afhankelijk van hoe sterk je kaas is). Veel plezier met het uitdelen! 🙂
Bos leeg geplukt Dries 😳?
Superlekker! Ik had geen citroen ,maar wel limocello.
Daar een scheutje van erdoor gedaan 🙂
Wat goed! Dat heb je slim opgelost!