Volg mij:
Deegwaren Brood & Pizza, Pasta & Italiaanse Gerechten

Zelf focaccia maken

Zelf focaccia maken

Focaccia, luchtig brood met verse kruiden en tomaat. Althans zo zie je hem meestal en zo maak ik hem zelf ook het liefst klaar. Het is een heerlijk brood om zelf te maken. Niet al te moeilijk en ontzettend lekker.

Wist je dat focaccia en pizza eigenlijk hetzelfde zijn? Pizza wordt alleen veel dunner uitgerold dan focaccia en belegd met allerlei lekkers. Focaccia wordt vaak simpeler belegd met verse kruiden zoals rozemarijn, zeezout en wat tomaatjes. Dit laatste is trouwens niet standaard, maar wel verschrikkelijk lekker. Tomaten die langzaam gegaard zijn in de oven en in het brood zijn mini-smaakbommetjes.

Focaccia

Focaccia komt oorspronkelijk uit Liguria, maar wordt in heel Italië en ver daar buiten gegeten. Focaccia is heerlijk om te maken naast een lekker pasta gerecht waarbij je de saus wilt oplepelen (daar gebruik je dan het brood voor) zoals bij zelfgemaakte pastasaus of dit heerlijke gerecht voor gehaktballetjes met Parmezaanse kaas in tomatensaus uit de oven. Maar natuurlijk ook heerlijk voor zo bij de borrel of lekker bij een goede kom soep. Net wat je wilt want deze zelfgemaakte focaccia smaakt eigenlijk overal heerlijk bij!

Focaccia


Het recept voor focaccia:

Voorbereiding: 25 minuten | Bereiding: 20-25 minuten | Totale tijd: 45-50 minuten (+ rijzen)
Hoeveelheid:1 flinke focaccia

Wat heb je nodig voor focaccia (ingrediënten):

  • 500 gram bloem
  • 300 ml lauwwarm water
  • 60 ml olijfolie (+ een beetje om de deegbol mee te bestrijken)
  • 10-12 cherrytomaten
  • 1 zakje droge gist (7 gram)
  • 2 theelepels suiker
  • paar takjes verse rozemarijn
  • zout

Hoe maak je focaccia:

  1. Meng het lauwwarme water, de gist en de suiker in een ruime kom.
    Laat dit een minuut of 5 staan tot het gist begint te schuimen.
  2. Doe dan de bloem erdoor en kneed in ongeveer 10 tot 15 minuten een soepel deeg.
  3. Voeg als laatste een flinke snuf zout toe en ⅓ van de olijfolie.
  4. Maak een bol van het deeg en verdeel nog een beetje olijfolie erover en doe deze dan in een kom.
    Zo plakt het deeg straks niet vast aan de kom.
  5. Dek de kom af en laat het deeg nu 45-60 minuten rijzen of tot hij in hoeveelheid is verdubbeld.
  6. Stort het deeg uit de kom en kneed het nog even goed door met je handen.
  7. Maak er een rechthoekige vorm van en doe deze (eventueel) in een metalen bakvorm (welke je eerst invet).
  8. Dek het geheel af en laat nog 20-30 minuten goed rijzen.
  9. Verwarm ondertussen de oven daarna voor op 220 graden.
  10. Bestrijk de focaccia met ⅓ van de olijfolie en druk met je vinger overal kuiltjes in het deeg.
    Goed drukken, echt tot je het aanrecht of de bakvorm raakt.
  11. Druk in een aantal van de gaten nu wat (gehalveerde) cherrytomaten of plukjes rozemarijn.
  12. Bak het brood in 20-25 minuten mooi goudbruin.
  13. Bestrijk het brood na het bakken weer met het laatste deel van de olijfolie en verdeel er wat zout overheen naar smaak. Even laten afkoelen en eet smakelijk!

Zelf focaccia maken

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

Geen reacties

Laat een reactie achter