fbpx
Zelf focaccia maken

Zelf focaccia maken

Focaccia, luchtig brood met verse kruiden en tomaat. Althans zo zie je hem meestal en zo maak ik hem zelf ook het liefst klaar. Het is een heerlijk brood om zelf te maken. Niet al te moeilijk en ontzettend lekker.

Wist je dat focaccia en pizza eigenlijk hetzelfde zijn? Pizza wordt alleen veel dunner uitgerold dan focaccia en belegd met allerlei lekkers. Focaccia wordt vaak simpeler belegd met verse kruiden zoals rozemarijn, zeezout en wat tomaatjes. Dit laatste is trouwens niet standaard, maar wel verschrikkelijk lekker. Tomaten die langzaam gegaard zijn in de oven en in het brood zijn mini-smaakbommetjes.

Focaccia zelf maken

Focaccia komt oorspronkelijk uit Liguria, maar wordt in heel Italië en ver daar buiten gegeten. Het is makkelijk om te maken en heerlijk naast een lekker pasta gerecht waarbij je de saus wilt oplepelen (daar gebruik je dan het brood voor) zoals bij zelfgemaakte pastasaus of dit heerlijke gerecht voor gehaktballetjes met Parmezaanse kaas in tomatensaus uit de oven. Maar natuurlijk ook heerlijk voor zo bij de borrel of lekker bij een goede kom soep. Net wat je wilt want deze zelfgemaakte focaccia smaakt eigenlijk overal heerlijk bij!

Je kunt focaccia zowel in een bakvorm maken als gewoon op de bakplaat. Zelf vind ik het, het makkelijkste om een bakvorm te gebruiken. Ik heb zelf dit formaat bakvorm gebruikt, je kunt een bakvorm gebruiken die iets groter of iets kleiner is, maar dan heb je een beetje een idee. Gebruik je een grotere bakvorm wordt de focaccia uiteraard wel iets platter dan wanneer je een kleinere gebruikt, maar dat spreekt voor zich.

Focaccia

Zelf focaccia maken

Makkelijk recept voor een heerlijke, zacht en luchtige focaccia.
4 van 2 stemmen
Voorbereiding: 25 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 1 focaccia

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram bloem
  • 300 ml water (lauwwarm)
  • 10-12 cherrytomaten
  • 1 zakje gist (gedroogd - 7 gram)
  • 2 theelepels suiker
  • paar takjes rozemarijn
  • zout
  • 60 ml olijfolie ((+ een beetje om de deegbol mee te bestrijken))

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Meng het lauwwarme water, de gist en de suiker in een ruime kom.Laat dit een minuut of 5 staan tot het gist begint te schuimen. 
  • Doe dan de bloem erdoor en kneed in ongeveer 10 tot 15 minuten een soepel deeg.
  • Voeg als laatste een flinke snuf zout toe en ⅓ van de olijfolie.
  • Maak een bol van het deeg en verdeel nog een beetje olijfolie erover en doe deze dan in een kom.Zo plakt het deeg straks niet vast aan de kom.
  • Dek de kom af en laat het deeg nu 45-60 minuten rijzen of tot hij in hoeveelheid is verdubbeld.
  • Stort het deeg uit de kom en kneed het nog even goed door met je handen.
  • Maak er een rechthoekige vorm van en doe deze (eventueel) in een metalen bakvorm (welke je eerst invet).
  • Dek het geheel af en laat nog 20-30 minuten goed rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven daarna voor op 220 graden.
  • Bestrijk de focaccia met ⅓ van de olijfolie en druk met je vinger overal kuiltjes in het deeg.Goed drukken, echt tot je het aanrecht of de bakvorm raakt.
  • Druk in een aantal van de gaten nu wat (gehalveerde) cherrytomaten of plukjes rozemarijn.
  • Bak het brood in 20-25 minuten mooi goudbruin.
  • Bestrijk het brood na het bakken weer met het laatste deel van de olijfolie en verdeel er wat zout overheen naar smaak. Even laten afkoelen en eet smakelijk!

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 1862kcal | Koolhydraten: 391g | Eiwitten: 54g | Vetten: 5g | Verzadigd vet: 1g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Zelf focaccia maken

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

8 reacties op “Zelf focaccia maken”

      1. 5 stars
        Ik heb het al diverse keren gemaakt. Het is een uitstekend recept. Wel neem ik de halve hoeveelheid. Vers is het brood het allerlekkerst……

      1. Eef

        Oeps die was weggevallen met een aanpassing zie ik, ik heb het direct aangepast. 60 ml moet het zijn. Fijn dat je het even laat weten 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top