Zelf focaccia maken

Focaccia, luchtig brood met verse kruiden en tomaat. Althans zo zie je hem meestal en zo maak ik hem zelf ook het liefst klaar. Het is een heerlijk brood om zelf te maken. Niet al te moeilijk en ontzettend lekker.

Wist je dat focaccia en pizza eigenlijk hetzelfde zijn? Pizza wordt alleen veel dunner uitgerold dan focaccia en belegd met allerlei lekkers. Focaccia wordt vaak simpeler belegd met verse kruiden zoals rozemarijn, zeezout en wat tomaatjes. Dit laatste is trouwens niet standaard, maar wel verschrikkelijk lekker. Tomaten die langzaam gegaard zijn in de oven en in het brood zijn mini-smaakbommetjes.

Focaccia zelf maken

Focaccia komt oorspronkelijk uit Liguria, maar wordt in heel Italië en ver daar buiten gegeten. Het is makkelijk om te maken en heerlijk naast een lekker pasta gerecht waarbij je de saus wilt oplepelen (daar gebruik je dan het brood voor) zoals bij zelfgemaakte pastasaus of dit heerlijke gerecht voor gehaktballetjes met Parmezaanse kaas in tomatensaus uit de oven. Maar natuurlijk ook heerlijk voor zo bij de borrel of lekker bij een goede kom soep. Net wat je wilt want deze zelfgemaakte focaccia smaakt eigenlijk overal heerlijk bij!

Je kunt focaccia zowel in een bakvorm maken als gewoon op de bakplaat. Zelf vind ik het, het makkelijkste om een bakvorm te gebruiken. Ik heb zelf dit formaat bakvorm gebruikt, je kunt een bakvorm gebruiken die iets groter of iets kleiner is, maar dan heb je een beetje een idee. Gebruik je een grotere bakvorm wordt de focaccia uiteraard wel iets platter dan wanneer je een kleinere gebruikt, maar dat spreekt voor zich.

Zelf focaccia maken

Makkelijk recept voor een heerlijke, zacht en luchtige focaccia.
4.42 van 56 stemmen
Voorbereiding: 25 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 1 focaccia

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram bloem
  • 300 ml water (lauwwarm)
  • 10-12 cherrytomaten
  • 1 zakje gist (gedroogd - 7 gram)
  • 2 theelepels suiker
  • paar takjes rozemarijn
  • zout
  • 60 ml olijfolie ((+ een beetje om de deegbol mee te bestrijken))

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Meng het lauwwarme water, de gist en de suiker in een ruime kom.Laat dit een minuut of 5 staan tot het gist begint te schuimen. 
  • Doe dan de bloem erdoor en kneed in ongeveer 10 tot 15 minuten een soepel deeg.
  • Voeg als laatste een flinke snuf zout toe en ⅓ van de olijfolie.
  • Maak een bol van het deeg en verdeel nog een beetje olijfolie erover en doe deze dan in een kom.Zo plakt het deeg straks niet vast aan de kom.
  • Dek de kom af en laat het deeg nu 45-60 minuten rijzen of tot hij in hoeveelheid is verdubbeld.
  • Stort het deeg uit de kom en kneed het nog even goed door met je handen.
  • Maak er een rechthoekige vorm van en doe deze (eventueel) in een metalen bakvorm (welke je eerst invet).
  • Dek het geheel af en laat nog 20-30 minuten goed rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven daarna voor op 220 graden boven- en onderwarmte.
  • Bestrijk de focaccia met ⅓ van de olijfolie en druk met je vinger overal kuiltjes in het deeg.Goed drukken, echt tot je het aanrecht of de bakvorm raakt.
  • Druk in een aantal van de gaten nu wat (gehalveerde) cherrytomaten of plukjes rozemarijn.
  • Bak het brood in 20-25 minuten mooi goudbruin.
  • Bestrijk het brood na het bakken weer met het laatste deel van de olijfolie en verdeel er wat zout overheen naar smaak. Even laten afkoelen en eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 1862kcal | Koolhydraten: 391g | Eiwitten: 54g | Vetten: 5g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

36 thoughts on “Zelf focaccia maken

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept