Focaccia, luchtig brood met verse kruiden en tomaat. Althans zo zie je hem meestal en zo maak ik hem zelf ook het liefst klaar. Het is een heerlijk brood om zelf te maken. Niet al te moeilijk en ontzettend lekker.
Wist je dat focaccia en pizza eigenlijk hetzelfde zijn? Pizza wordt alleen veel dunner uitgerold dan focaccia en belegd met allerlei lekkers. Focaccia wordt vaak simpeler belegd met verse kruiden zoals rozemarijn, zeezout en wat tomaatjes. Dit laatste is trouwens niet standaard, maar wel verschrikkelijk lekker. Tomaten die langzaam gegaard zijn in de oven en in het brood zijn mini-smaakbommetjes.
Focaccia zelf maken
Focaccia komt oorspronkelijk uit Liguria, maar wordt in heel Italië en ver daar buiten gegeten. Het is makkelijk om te maken en heerlijk naast een lekker pasta gerecht waarbij je de saus wilt oplepelen (daar gebruik je dan het brood voor) zoals bij zelfgemaakte pastasaus of dit heerlijke gerecht voor gehaktballetjes met Parmezaanse kaas in tomatensaus uit de oven. Maar natuurlijk ook heerlijk voor zo bij de borrel of lekker bij een goede kom soep. Net wat je wilt want deze zelfgemaakte focaccia smaakt eigenlijk overal heerlijk bij!
Je kunt focaccia zowel in een bakvorm maken als gewoon op de bakplaat. Zelf vind ik het, het makkelijkste om een bakvorm te gebruiken. Ik heb zelf dit formaat bakvorm gebruikt, je kunt een bakvorm gebruiken die iets groter of iets kleiner is, maar dan heb je een beetje een idee. Gebruik je een grotere bakvorm wordt de focaccia uiteraard wel iets platter dan wanneer je een kleinere gebruikt, maar dat spreekt voor zich.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 500 gram bloem
- 300 ml water (lauwwarm)
- 10-12 cherrytomaten
- 1 zakje gist (gedroogd - 7 gram)
- 2 theelepels suiker
- paar takjes rozemarijn
- zout
- 60 ml olijfolie ((+ een beetje om de deegbol mee te bestrijken))
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Meng het lauwwarme water, de gist en de suiker in een ruime kom.Laat dit een minuut of 5 staan tot het gist begint te schuimen.
- Doe dan de bloem erdoor en kneed in ongeveer 10 tot 15 minuten een soepel deeg.
- Voeg als laatste een flinke snuf zout toe en ⅓ van de olijfolie.
- Maak een bol van het deeg en verdeel nog een beetje olijfolie erover en doe deze dan in een kom.Zo plakt het deeg straks niet vast aan de kom.
- Dek de kom af en laat het deeg nu 45-60 minuten rijzen of tot hij in hoeveelheid is verdubbeld.
- Stort het deeg uit de kom en kneed het nog even goed door met je handen.
- Maak er een rechthoekige vorm van en doe deze (eventueel) in een metalen bakvorm (welke je eerst invet).
- Dek het geheel af en laat nog 20-30 minuten goed rijzen.
- Verwarm ondertussen de oven daarna voor op 220 graden boven- en onderwarmte.
- Bestrijk de focaccia met ⅓ van de olijfolie en druk met je vinger overal kuiltjes in het deeg.Goed drukken, echt tot je het aanrecht of de bakvorm raakt.
- Druk in een aantal van de gaten nu wat (gehalveerde) cherrytomaten of plukjes rozemarijn.
- Bak het brood in 20-25 minuten mooi goudbruin.
- Bestrijk het brood na het bakken weer met het laatste deel van de olijfolie en verdeel er wat zout overheen naar smaak. Even laten afkoelen en eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Stephanie Kerkdijk says:
Hi! Ik heb deze gisteren gemaakt maar natuurlijk veel te veel haha! Kan ik dit makkelijk invriezen voor een later moment?
Eef says:
Ja dat moet wel lukken, het lekkerste is vers gebakken natuurlijk, maar ik zou het gewoon proberen 🙂
Ineke says:
Ik heb het al diverse keren gemaakt. Het is een uitstekend recept. Wel neem ik de halve hoeveelheid. Vers is het brood het allerlekkerst……
Helene says:
Hoi Eef, ben hem nu aan het maken, maar schrik van de kalorien. Klopt dat per portie? 1863 kcal per portie?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat begrijp ik! In dit geval geldt dit voor het gehele brood (gelukkig).
Ineke says:
Het vreemde is dat ik de hoeveelheid olie niet zie in het recept……
Eef says:
Oeps die was weggevallen met een aanpassing zie ik, ik heb het direct aangepast. 60 ml moet het zijn. Fijn dat je het even laat weten 🙂
Kristof Ramakers says:
Invriezen gaat perfect, je kunt hem ook voor 70-80% afbakken om hem na het ontdooien dan nog verder even af te bakken
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Goeie tip!! Dankjewel!
Willy says:
Hallo Eef. Ik heb een pastamachine gekregen. Welk soort meel kan ik gebruiken. Gr Willy
Eef says:
Voor de focaccia of voor het zelf maken van pasta?
Ineke says:
Het vreemde is dat ik de hoeveelheid olie niet zie in het recept……
Rosa says:
Bedankt voor het recept! Alleen schuimt mijn gistpapje totaal niet. Waar kan dat aan liggen? En is dat erg? Alvast bedankt voor je reactie!
Eef says:
Het schuimt niet zoals een biertje overigens, maar er komt een schuimig laagje op. Meer vergelijkbaar met vers gezette koffie. Als dat niet gebeurd is je gist waarschijnlijk dood. Dit kan verschillende oorzaken hebben, eventueel dat het water bijvoorbeeld veel te heet was. Probeer het even opnieuw met een ander zakje en iets minder heet water.
Gabriëlle says:
Hi Eef kan je de focaccia ook tot een bepaalde stap een dag van tevoren maken en dan op de dag zelf afmaken en afbakken?
Eef says:
Je zou hem af kunnen maken tot stap 8, afdekken en hem dan in de koelkast zetten. Maar dat is een kwestie van uitproberen. Het kan zijn dat hij dan net te lang gaat rijzen (de koelkast vertraagd het proces, maar stopt het natuurlijk niet)
Annelies Heymans says:
Op welke plek laat je het deeg rijzen?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Idealiter op een warme, droge plek. Bijvoorbeeld in een warme kast of bovenop de verwarming mits die niet te hoog staat.
Ellen Offermanns says:
Echt een heerlijk recept!! Ga ik zeker vaker maken.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Bedankt Ellen, heel fijn om te horen!
Ellie says:
Goedemorgen Eef,
Ik heb je recept ook gemaakt, heerlijk ik ga hem zeker vaker maken
Eef says:
Wat een mooi compliment! Dankjewel 🙂
Melanie Wolf says:
Hoi, hoelang zou die in een combi oven moeten en hoe warm?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
220 graden, boven en onderwarmte en dan 20-25 minuten! Je zult hem even in de gaten moeten houden, dit recept is niet gemaakt in een combioven 😉
Fenna says:
Hoi! Ik heb er 2 broodjes van gemaakt en wat extra Italiaanse kruiden toegevoegd en nog wat olijven er bovenop!! Wij vonden het heerlijk! 1 foccacia net opgegeten. Voor morgen hebben we er dus nog 1 heel fijn. Deze komt vaker op tafel!!!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Oh heerlijk, wat fijn Fenna!
Ilona Witkamp says:
Hoi Eef,
Heerlijke focaccia, maar zou je alsjeblieft die verschrikkelijke gokreclames kunnen cancellen? Dat er advertenties geplaatst worden lijkt me.logisch, maar alsjeblieft niet deze 🙈
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Ilona, wij hebben helaas geen invloed op welke reclames er worden geplaatst. Fijn dat de focaccia zo lekker heeft gesmaakt!
Janke says:
Hallo Eef,
Ik heb net een nieuwe bougini mixer gekocht om o.a. Een foccacia te maken. Hetdeeg blijft aan mijn handen kleven en ik kan er geen bal van maken. Wat moet ik nu doen?
Eef says:
Klopt, focaccia deeg is wat plakkerig. Je hoeft er zeker ook geen strakke bal van te maken. Bevochtig je handen met een beetje kraanwater en vorm er zo goed mogelijk een bol van. Daarna stort je het deeg in de vorm en hoef je er alleen nog maar in te prikken met je vingers dus het komt goed 😉
Desi says:
Hallo,
Welke bloem kan je hiervoor het beste gebruiken?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Patentbloem of tarwebloem werken beiden prima, mijn voorkeur gaat naar patent 😉
Annette says:
Heerlijk, beetje geraspte kaas erover. Of parmahammetje met kaas als vulling. In de airfryer met zo’n 10 min op 200 graden klaar. Bovenstaand recept goed voor 2 a 3 stukken. Met dit recept kun je zoveel kanten op. Thanks Eef!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Heerlijke variaties! En goeie tip van de airfryer, voor wie geen oven heeft of gewoon de airfryer verkiest boven de oven 😉 .
Marie says:
Heb je nog ideeën voor andere leuke en lekkere toppings?
Ik ga het met mijn moeder maken voor mijn 10e verjaardag!
Groetjes van Marie
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk! En zeker, olijven zijn bijvoorbeeld ook heel leuk en andere kruiden. Gegrilde groenten, pesto of kaas kan zeker ook!