Knoflookbrood. Och jongens, dit knoflookbrood oftewel garlic bread is toch zo fantastisch lekker geworden. Terwijl ik dit typ loopt het water mij weer spontaan in de mond als ik eraan terugdenk. Echt, het is zo’n lekker recept! e
Je kent misschien wel die kant en klare knoflookbroden uit de koeling van de supermarkt? Dit is echt de 2.0 versie. Met gepofte knoflook, veel meer smaak en lekker veel kaas. Echt een fantastisch brood voor bij de borrel of als maaltijd bij een kom soep zoals deze Italiaanse tomatensoep, zoete aardappelsoep of wat dacht je van bij de klassieke Franse uiensoep? Vingers aflikken gegarandeerd!
TikTok knoflookbrood
Hoe ik erop gekomen ben om dit stokbrood te maken? Nou, eventjes terug was dit knoflookbrood oftewel garlic bread trending op TikTok. Telkens zag ik maar van die video’s voorbij komen waarin mensen dit brood maakte, en het zag er telkens zó fantastisch lekker uit. Vooral die lekkere draderige kaas wanneer ze het brood uit elkaar trekken, onweerstaanbaar! Sindsdien zat het in mijn hoofd en wilde ik het graag zelf ook eens maken. Ik heb er mijn eigen draai aan gegeven en kon het natuurlijk ook niet laten er nog lekker veel kaas overheen te doen. Een soort knoflookbrood met kaas kun je het dus eigenlijk ook wel noemen. Ik heb er gelijk ook zo’n leuk TikTok filmpje van gemaakt (kun je goed zien hoe makkelijk hij is om te maken – en hoe lekker ????)
@eefkooktzo Garlic bread 🥖 knoflookbrood #recept #recipe #garlicbread #knoflookbrood #kookvideo #fypシ #borrelen #fy
Knoflookbrood met kaas
Uiteraard smaakt dit brood naar knoflook. Het heet niet voor niks een knoflookbrood 😉 . Maar de knoflook is niet te overheersend en dat komt doordat je de knoflook eerst poft in de oven. Daardoor wordt het namelijk een stuk milder én bijna romig van textuur. Deze stap mag wat mij betreft dus ook echt niet ontbreken bij het maken van dit recept! Deze stap kun je overigens wel prima voorbereiden voor als je een keer iets minder tijd hebt, de gepofte knoflook kun je namelijk prima laten afkoelen en een dagje bewaren in de koelkast voor je het knoflookbrood gaat maken.
Zelf knoflookbrood maken
Dit knoflookbrood is heel eenvoudig om te maken. Echt een foolproof recept om het zo maar even te noemen. Je hebt voor zelf knoflookbrood maken maar weinig nodig en het is ook niet veel werk. Het lekkerste is om het knoflookbrood een heel klein beetje af te laten koelen, aan te snijden en op te eten. Je zou het eventueel ook al eerder kunnen maken. Dan warm je het nog even op in de oven. Maar ik vraag me af of je dat vol gaat houden als die heerlijke geuren uit de oven je tegemoet komen 😉 .
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 afbakstokbrood
- 2 bollen knoflook
- 50 gram roomboter (ongezouten - zacht)
- 15 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
- 2 eetlepels peterselie (vers - fijn gesneden)
- 2 eetlepels bieslook (vers - fijn gesneden)
- ½ theelepel chilivlokken
- 100 gram mozarella (geraspt)
- olijfolie, peper en zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Snij de bovenkant van de knoflook, leg op aluminiumfolie, druppel er wat olijfolie overheen en wikkel de aluminiumfolie dicht. Zet het pakketje met de knoflook voor 30 minuten in de oven.
- Doe de boter, geraspte parmezaanse, peterselie, bieslook, chilivlokken en peper en zout naar smaak in een kom.
- Knijp de knoflook uit in de kom en meng alles goed door elkaar.
- Halveer het ongebakken stokbrood over de lengte en verdeel het mengsel over de twee helften. Verdeel hierover geraspte mozzarella.
- Zet in de oven voor 10-15 minuten tot de kaas mooi goudbruin is. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Néda says:
Kun je ipv geraspte mozzarella ook geraspte ceddar kaas gebruiken?
Eef says:
Ja hoor dat kan zeker. Hou er wel rekening mee dat cheddar een stuk heftiger is qua smaak.
ron janssen says:
gaan we eens proberen, ziet er lekker uit.
jammer dat AH en Jumbo niet de juiste producten geeft
Eef says:
Hi ron, dank voor je berichtje. Ik heb het direct laten nakijken door de techniek achter de knoppen en door een storing kreeg je inderdaad niet de juiste producten. Nu werkt het weer, je kunt alles weer in je mandje doen 🙂
Marja says:
Hmmmm , niet normaal zo lekker 🙂
Van de week ook het recept van de babi pangang gemaakt , ook al zo lekker. De saus voor 4 pers gemaakt en het ei gedeelte voor 2 dus morgen nog een keertje en dan snel klaar met de overgebleven saus . Waar zou de saus nog meer lekker bij zijn bedenk ik ineens ?
Bedankt weer voor de fijne recepten
Groetjes Marja
Eef says:
Blij te horen dat het in de smaak valt 😀 Je kunt de saus lekker bij vlees gebruiken, maar ik denk dat het ook lekker is voor als een dip bijvoorbeeld. Kwestie van lekker uitproberen 🙂
Regina says:
Oh wat heerlijk, ik kan er niet van af blijven , zalig, dank je wel voor dit recept
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je berichtje ?
Mandy K says:
Ooooeeehhh… Zo gevaarlijk lekker! Tot de laatste kruimel saampjes opgegeten. Het maken ervan was minstens zo leuk. Geweldig recept om je baquette of stokbrood flink op te pimpen.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Cissy says:
Kun je dit ook met emmertaller kaas maken?
Eef says:
Dat kan hoor als dat je voorkeur heeft 🙂
Suus says:
Kun je alles al in de middag voorbereiden en het brood pas in avond in de oven stoppen?
Eef says:
Ja denk dat dat wel moet kunnen hoor. Misschien even inpakken in huishoudfolie om uitdroging te voorkomen.
Carin says:
Hoi vraag kan ik ook casino brood hiervoor gebruiken groetjes Carin
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat hebben we zelf niet getest, maar kun je proberen. Het is natuurlijk wel wat zachter/minder korst dan stokbrood. Dus wellicht is de vulling/topping dan te zwaar. Maar mocht je het proberen, horen we graag of het geslaagd is. 🙂
Jinte says:
Kan je hier ook jonge of belegen kaas voor gebruiken?
Eef says:
Ja hoor dat kan prima
c buijnsters says:
ik maakt het met turksbrood
Jantine says:
Lijkt me ook wel wat, met turksbrood. Snijd je dat dan ook doormidden?
Jolanda says:
Hi Eef. Ik heb het met Parmezaanse en Cheddar gemaakt. Wat was dat lekker smullen. Viel ook erg in de smaak bij mijn vriendinnen.
Jolanda in Denemarken
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen! Klinkt heerlijk. Bedankt voor het delen 🙂
Rosa says:
Hi,
Je hebt het over ‘bollen’ knoflook.
Je bedoelt dus 2 hele bollen en niet 2 tenen?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat klopt inderdaad!
Liza says:
Hoihoi,
vraagje, die 2 bollen knoflook. neem aan dat de schil er eerst afgehaald moet worden?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Nee hoor, dat hoeft niet. Je snijdt alleen de bovenkant eraf, wat olijfolie erover en pakt ze dan in met aluminiumfolie :). Zie stap 2 in het recept.
Ans says:
Zo lekker!!
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hier is het ook een grote favoriet 🙂
Linda says:
Wat heerlijk dit brood! Gegeten met de Italiaanse gehaktballetjes en zoete aardappelsoep. De hele familie was verrukt.
Sjaak says:
Kun je het stokbrood ook in vriezer steken en eruit halen wanneer nodig dan kaas erop en in devoven.
Grt
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Sjaak. dat heb ik zelf nog niet geprobeerd maar dat lijkt me zeker mogelijk! Wellicht dat je dan zelf een beetje in de gaten moet houden hoelang hij in de oven moet, als hij bevroren is duurt het misschien iets langer. Kook ze!
Raymond says:
Makkelijk te maken en zoals aangegeven in de reacties kan je dit inderdaad met allerlei soorten kaas gebruiken. Een super lekker tussendoortje voor bij de tv. Bedankt voor het delen van het recept.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Dit is inderdaad heerlijk TV-food 😉
Lisanne says:
op hoeveel graden gast het stokbrood in de oven?
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hoi Lisanne, dat kun je lezen bij stap 1: Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte 🙂
A says:
Misschien dan eerst de casino kort in broodrooster of kort in tostiapparaat ?
anouck Goetschalckx says:
Hey Eef
Gebruik je verse lookbollen of gedroogde?
Bedankt alvast!
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Anouck, in dit recept is verse knoflook gebruikt 🙂
Suzanne says:
Hoe knijp je de knoflook uit als hij net uit de oven komt? Kan dat ook met de pers?
Eef says:
Door hem iets af te laten koelen en dan kun je hem uitknijpen 🙂
Robbert says:
Jammie