Italiaanse tomatensoep. Oh, wat een heerlijk soepje is dit geworden! Echt zo’n soep waarvan je maar door blijft eten, zo lekker. Een kruidige en romige soep met de volle smaak van tomaten. Gewoon een fantastische (vegetarische) Italiaanse tomatensoep.
Dat ik gek ben op tomatensoep was je misschien al opgevallen, er staan er meerdere op mijn blog. Waaronder een verse tomatensoep met aardappel, en deze romige tomatensoep met zongedroogde tomaten. Maar toch kriebelde het weer om een nieuw recept te delen, namelijk een Italiaanse tomatensoep met (uiteraard) heerlijke Italiaanse kruiden die ik samen met de tomaten eerst rooster in de oven. Daardoor is deze Italiaanse tomatensoep van verse tomaten echt een smaakbom!
Tomatensoep van romatomaten
Door het roosteren van de tomaten in de oven samen met de kruiden, trekken de kruiden goed in de tomaat en wordt ook de smaak van de tomaten nog intenser. Al hebben de tomaten die ik gebruik voor deze tomatensoep met Italiaanse kruiden al een fantastische smaak van zichzelf. Ik gebruik namelijk romatomaten, ook wel pruimtomaten of pomodoritomaten genoemd. En dat is niet zonder reden. Deze langwerpige tomaten hebben namelijk een volle(re) smaak dan ‘gewone’ tomaten en zijn hierdoor perfect voor sauzen en soepen.

Italiaanse pomodorisoep
Deze Italiaanse tomatensoep van verse tomaten is heerlijk kruidig door de verse kruiden die je mee roostert in de oven. En eigenlijk is de soep met alleen de tomaten, kruiden en bouillon al super. Maar wat ‘m nóg lekkerder maakt, is een lepeltje mascarpone erbij in je soepkom. Dat maakt de soep heerlijk romig en zorgt er bijna voor dat je helemaal niet kunt stoppen met eten van deze heerlijke Italiaanse tomatensoep met mascarpone 😉 .
Vegetarische Italiaanse tomatensoep
Als je groentebouillon gebruikt in dit recept, is deze soep volledig vegetarisch. Wat het ook direct dus een geschikte soep maakt voor vrijwel iedereen. En als je de mascarpone uit het recept laat of vervangt voor een plantaardig alternatief dan is de soep zelfs veganistisch. Dus ik zou zeggen, maak vooral genoeg van deze Italiaanse tomatensoep. Bewaar wat voor de lunch of vries wat porties in, want daar ga je zeker weten heel erg blij van worden!


Ingrediënten
- 1200 gram tomaten ((roma))
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 aardappel
- 4 takjes tijm (vers)
- 2 takjes oregano (vers)
- 1 takje rozemarijn (vers)
- 70 gram tomatenpuree (1 blikje)
- 1 liter water
- 1 blokje bouillon (groenten of kip)
- 4 eetlepels mascarpone
- olijfolie, peper, zout en Italiaanse kruiden (peper en zout)
Ook handig:
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Verwarm de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte.
- Snij de tomaat, ui, aardappel (geschild) en knoflook (ook zonder vel) in grove stukken en verdeel over de bakplaat.
- Verdeel hierover de verse kruiden (alleen de blaadjes van de takjes) en zet de bakplaat in de oven voor ongeveer 20 minuten. Haal de groenten er daarna uit.
- Verhit een beetje olijfolie in een ruime soeppan en bak de tomatenpuree even uit.
- Voeg de gegrilde groenten en het water toe. Verkruimel het bouillonblokje erover en laat de soep nu nog 10 minuten even zachtjes koken.
- Pureer de soep glad met een staafmixer.
- Breng op smaak met een eetlepel mascarpone per soepkom en wat peper, zout en extra Italiaanse kruiden. Eet smakelijk!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.




De soep en het knoflookbrood waren heerlijk. Duidelijke recepten. Lekkerste tomatensoep ooit.
Dankjewel Nathalie, wat een complimenten!
Kun je er ook gehakt balletjes erin doen voor de vulling?
Zeker! Heerlijk!
Ik heb deze soep aantal keer gemaakt nu. Gehaktballetjes toegevoegd en de tomaten puree vervangen door san marzano tomaten. En basilicum toegevoegd . Heerlijk!
Lekkere variatie! Dankjewel voor het delen van je tip, daar zullen meer mensen wat aan hebben denk ik zo 😀
Hoi Eef, wat is het recept van hetgeen naast de tomaten soep op de plank ligt?
Dat is knoflookbrood, je kunt hier het recept vinden: https://www.eefkooktzo.nl/knoflookbrood/
Ik twijfel over de genoemde hoeveelheden in het recept:: 1200 gr tomaten plús 1 liter water voor 4 personen?? Heb minder water gebruikt en zelfs toen was de soep niet echt vol van smaak. Wat is je advies?
De hoeveelheden kloppen maar je moet, zoals in het recept staat, de soep nog wel naar smaak kruiden en even inkoken. Dan komen de smaken goed naar voren 🙂
Goedemorgen, heb deze soep gemaakt
Zo lekker, dat ik er een grotere hoeveelheid van wil maken voor in de vriezer.
Maar hoelang kun je dit in de vriezer bewaren?
Wat heerlijk! Je kunt het zeker zo’n 3 maanden bewaren in de vriezer.
Goedemorgen, lijkt me heerlijk soepje!
Gaan de ingrediënten zonder olie de oven in?
Groet P
Dat klopt, ia helemaal niet nodig!
Zojuist voor de eerste keer gemaakt (na een heerlijke vakantie in Italië en zo geïnspireerd ;-))
Een heerlijke soep. De aardappel maakt de soep net iets dikker en de kruiden ruiken en smaken heerlijk!
Een aanrader. Bruchetta erbij en compleet!
Wat leuk en fijn om te horen, dankjewel!
Dit is een heerlijke tomatensoep, alleen baalde ik dat ik de tomaten niet ontveld had. Die kleine stukjes vel zijn niet prettig, ondanks dat ik een geweldige blender heb en alles minutenlang heb vermalen op de hoogste stand.
Oh ja, dat is echt persoonlijke voorkeur inderdaad! Hopelijk maak je hem nog een keer, en dan eventjes tijd nemen om te ontvellen :D.
Voor hoeveel personen is dit recept?
4 personen (dat vind je altijd bovenaan het recept 🙂 ).
Vandaag deze tomatensoep gemaakt. Echt heerlijk! Omdat ik eters kreeg en ik graag wat overhoud voor in de vriezer een dubbele portie gemaakt. Was behoorlijk wat werk, omdat ik alle tomaten ontvelde, want ik kan niet tegen tomatenvellen. Maar het was de moeite waard. Eén ui gebruikt, omdat ik het lekker vond om ringetjes bosui er los bij te geven.
Wat leuk Eline, dankjewel! Goed opgelost klinkt het zo, wel een klusje inderdaad 😉 .
Kun je ook gedroogde kruiden gebruiken ipv verse?
Hi Suzanne! Ja dat kan zeker 🙂 Gedroogde kruiden zijn qua smaak alleen wel wat sterker dan verse. Dus toevoegen naar smaak en tijdens het bereiden regelmatig proeven tot het naar wens is. Eet smakelijk alvast!
Hallo Eef,
Heb je misschien ook het recept van de “op het zich” heerlijke broodjes op de foto?
Alvast bedankt!
Jazeker! Die zijn ook heerlijk kan ik je vertellen 😉 Dat is dit recept: https://www.eefkooktzo.nl/knoflookbrood/
Dank je wel! Ik ga van het weekend aan de slag 🙂
De lekkerste tomatensoep die ik ooit heb gemaakt, hierna nooit meer wat anders! Ook zonder de aardappel en met wat extra tomaten heel goed gelukt.
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Hier ook een tomatensoep fan! Maak m zelf al een tijdje met allemaal verse ingrediënten maar nog nooit de groenten geroosterd en verse kruiden.
Een vraagje: vanwaar de aardappel erin? Voor de binding?
Voor de binding inderdaad, daardoor wordt de soep iets dikker van structuur 🙂
Ik heb dit recept al een aantal keer gemaakt en het is echt mijn go to-tomatensoep geworden, ontzettend lekker! Dank voor het delen!
Wat leuk om te lezen! Dankjewel voor het delen.
Heerlijk, meteen maar een kistje tomaten gekocht en deze heerlijke soep gemaakt! 10 liter in de diepvries heerlijk! Heb hem door de passe vite gedraaid?
Wat een mooi compliment, dankjewel!