Romige Tomatensoep met Zongedroogde Tomaten

Romige tomatensoep met zongedroogde tomaat

Romige tomatensoep met zongedroogde tomaat. Een heerlijke soep! Romige tomatensoep is echt een allemansvriend en door de zongedroogde tomaten erin nét even specialer dan een gewoon tomatensoepje.

Medio dit jaar had ik een dubbele (!) wortelkanaalbehandeling. Ik kan je vertellen, dat is allerminst fijn. Eten en laat staan koken staat dan even op een laag pitje ook bij deze foodblogger en zo ontdekte ik de Unox soep in zak. Tja, je moet wat als je honger hebt en de romige tomatensoep met mascarpone van Unox is best een lekker soepje.

Ik heb maar niet achterop het pak (of moet ik zeggen de zak) gekeken wat er allemaal in zit. Ik kan je dus niet vertellen of het allemaal wel mee valt of totaal niet. Desalniettemin zou ik niet een foodie zijn als ik ondanks de mega pijn aan mijn mond destijds niet dacht: goh, dit kan ik natuurlijk ook prima zelf maken. Zo geschiedde.

Prima voor te bereiden

Deze tomatensoep is romig en zit bomvol smaak. Het is zo’n fijn soepje dat je echt eens moet proberen. Ik beloof je, eenmaal gemaakt ga je deze soep vaker maken. Moeilijk om te maken is het zeker niet en je bent er ook nog niet eens zo heel erg lang mee bezig, in totaal ongeveer een uurtje. Maak je deze soep voor tijdens de feestdagen dan kun je ‘m ook nog eens prima voorbereiden. Wordt de soep alleen maar lekkerder van!

Romige Tomatensoep met Zongedroogde Tomaten


Het recept voor romige tomatensoep met zongedroogde tomaat

Voorbereidingstijd: 15 | Bereidingstijd: 45 | Totale bereidingstijd: 1 uur
Hoeveelheid: 6 personen

Wat heb je nodig voor romige tomatensoep (ingrediënten):

  • 750 gram Roma tomaten
  • 200 ml slagroom
  • 100 gram zongedroogde tomaten
  • 1 liter water
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ½ blokje kippenbouillon
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 1 flinke winterpeen
  • 1 ui
  • 1 laurierblaadje
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 theelepel tijm
  • olijfolie

Hoe je romige tomatensoep maakt:

  1. Snipper het uitje, snijd de knoflook fijn en snijd de winterpeen in blokjes.
  2. Doe een beetje olijfolie in een soeppan. Fruit de ui en knoflook even kort aan. Voeg dan de blokjes winterpeen toe en roer dit even goed om. Snijd ondertussen de Roma tomaten en voeg ze toe terwijl je de winterpeen, ui en knoflook aan het bakken bent. Bak dit ongeveer nog zo’n 10 minuten tot je een “prutje” van tomaat en winterpeen hebt.
  3. Voeg dan het blikje tomatenpuree toe en roer dit even door. Doe dan de bloem in de pan. Zorg dat de bloem goed gemengd is met de rest van de ingrediënten. Voeg dan het water, de kippenbouillonblokjes (even verkruimelen boven de pan), de tijm en het laurierblaadje toe. Laat de soep op laag vuur nu ongeveer 30 minuten rustig pruttelen.
  4. Nadat de soep even lekker heeft staan pruttelen, haal je het laurierblaadje eruit, zet je de staafmixer in de soep en maak je er een gladde soep van. Snijd de zongedroogde tomaten in stukjes en voeg deze samen met de slagroom toe aan de soep. Even  doorroeren en op smaak brengen met peper en zout. Laat dit nu nog ongeveer 5 á 10 minuten even pruttelen zodat de zongedroogde tomaatjes ook lekker warm worden. Serveer de soep in kommen en garneer met een beetje zwarte peper, een takje basilicum of een beetje extra (slag)room. Eet smakelijk!

Romige Tomatensoep met Zongedroogde Tomaten

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

58 gedachtes op “Romige tomatensoep met zongedroogde tomaat”

  1. Lieve eef, wat ben ik blij met jouw tomatensoep recept. Dankjewel. Heb dit al heel lang niet meer gegeten omdat ik geen gluten mag. Kan ook niet goed tegen vet. Waar koop ik zongedroogde tomaten? In een pot met olie? Lijkt me niet zo lekker..Ik hoor graag van je. Sterkte in de drukte..

    1. Hi Riny, je kunt ze inderdaad in een potje met olie kopen maar je hebt ook “droge” zongedroogde tomaten. Zelf koop ik ze wel eens bij de Albert Heijn, die heeft ze sowieso, maar ik denk dat je ze ook wel bij andere supermarkten kunt vinden. Je vindt ze in een zakje bij de afdeling Italiaanse producten. Je kunt beide gebruiken alleen zijn die in olie natuurlijk al wat zachter waardoor je de droge zongedroogde tomaatjes even langer moet koken. Groetjes,

  2. Hoi Eef, wat een heerlijke soep. Iedereen aan de kerst dis vond hem super lekker. En makkelijk te maken. Dat vind ik zo geweldig van jou recepten.

    1. Ja dat kan prima maar laat de slagroom dan het liefst weg uit de soep die je wilt invriezen. Slagroom kan namelijk gaan schiften als je deze na het invriezen opnieuw gaat opwarmen. Hoop dat de soep gesmaakt heeft 🙂

  3. Lekker, Eef. Ik ben stiekem verslaafd aan romige tomaten soep… Maar ik laat de zongedroogde weg, als je het niet erg vind

  4. Lekker, Eef. Ik ben stiekem verslaafd aan romige tomaten soep… Maar ik laat de zongedroogde weg, als je het niet erg vind

  5. Hallo Eef, wat een heerlijke soep!
    De hele familie smult ervan.
    Daar ik in verband met diabetisch type 2 geen suikers en koolhydraten eet laat ik de bloem achterwege.
    Heb een half jaar aan het programma diabetisch type omkeren gevolgd.
    Maar als je er iets minder water indoet wordt hij ook goed van dikte. Ik laat hem altijd een geruime tijd inkoken. En dan de slagroom erbij. Genieten.
    Dank je nogmaals voor dit geweldige recept. Groetjes Ryan

  6. Hallo Eef, wat een heerlijke soep!
    De hele familie smult ervan.
    Daar ik in verband met diabetisch type 2 geen suikers en koolhydraten eet laat ik de bloem achterwege.
    Heb een half jaar aan het programma diabetisch type omkeren gevolgd.
    Maar als je er iets minder water indoet wordt hij ook goed van dikte. Ik laat hem altijd een geruime tijd inkoken. En dan de slagroom erbij. Genieten.
    Dank je nogmaals voor dit geweldige recept. Groetjes Ryan

  7. Na altijd pakjes en potjes gebruikt te hebben wilde ik nu een keer iets ‘vers’ gaan proberen te maken. Na wat zoeken op internet kwam ik op jouw site terecht en sprak deze soep mij erg aan. Na veel boodschappen doen (heb eigenlijk helemaal geen kruiden en dergelijke in huis), ben ik begonnen met het maken van de soep. Ik vond het (zelfs) leuk en na het eten van de soep was ik helemaal enthousiast! Restaurant waardig vond ik zelf 🙂 !! Ik ben nu zo enthousiast dat ik alweer een ander recept van je site heb uitgezocht en vandaag nog meer kruiden heb gekocht bij de winkel. Hier kunnen alle kant en klare pakjes en potjes lang niet tegenop! Hartelijk dank!

  8. Na altijd pakjes en potjes gebruikt te hebben wilde ik nu een keer iets ‘vers’ gaan proberen te maken. Na wat zoeken op internet kwam ik op jouw site terecht en sprak deze soep mij erg aan. Na veel boodschappen doen (heb eigenlijk helemaal geen kruiden en dergelijke in huis), ben ik begonnen met het maken van de soep. Ik vond het (zelfs) leuk en na het eten van de soep was ik helemaal enthousiast! Restaurant waardig vond ik zelf 🙂 !! Ik ben nu zo enthousiast dat ik alweer een ander recept van je site heb uitgezocht en vandaag nog meer kruiden heb gekocht bij de winkel. Hier kunnen alle kant en klare pakjes en potjes lang niet tegenop! Hartelijk dank!

    1. Goede vraag! Ik heb het direct aangepast in het recept. Je moet inderdaad het blaadje laurier verwijderen voor je hem gaat pureren 🙂

  9. Hallo Eef,
    Ik had al eerder iets gevraagd over jouw tomatensoep.
    Mag ik nog iets vragen?
    Zou ik de slagroom ook kunnen weglaten of vervangen door kookroom.Of smaakt het dan niet zo lekker?
    Groetjes van Riny

    1. Natuurlijk, je mag zoveel vragen als je wilt 😉 Dat kan prima hoor. Kookroom is in deze een mooie vervanging voor de slagroom.

  10. Hallo Eef,
    Ik had al eerder iets gevraagd over jouw tomatensoep.
    Mag ik nog iets vragen?
    Zou ik de slagroom ook kunnen weglaten of vervangen door kookroom.Of smaakt het dan niet zo lekker?
    Groetjes van Riny

    1. Hi Anneloes,

      Deze vraag krijg ik vaker maar dit kost helaas ontzettend veel tijd en ik zou dan alle voedingswaarden hierbij moeten vermelden (niet alleen calorieën maar natuurlijk ook vet, koolhydraten etc. ).
      Deze tijd heb ik niet en hierdoor heb ik er bewust voor besloten dit niet te doen maar uiteraard kun je dit zelf aan de hand van de ingrediënten berekenen mocht je dit wensen.
      Groetjes 🙂

  11. Hoi Eef,

    Heb je misschien ook de voedingswaarden bij je recepten?
    Maakt het voor mij een stuk makkelijker 🙂

  12. Hij staat nu op het petroliestelletje te wachten op slagroom en staafmixer maar hij is nu al lekker :). Met een beetje meer knoflook, een rood pepertje en een stuk paprika extra en wat minder bloem want nog zo’n diabeet.

  13. Hij staat nu op het petroliestelletje te wachten op slagroom en staafmixer maar hij is nu al lekker :). Met een beetje meer knoflook, een rood pepertje en een stuk paprika extra en wat minder bloem want nog zo’n diabeet.

  14. Wat een leuk recept! Deze zou ik graag maken voor een diner. Deze wil ik graag een dag van te voren maken. Moeten dan ook gewoon alvast de stukjes zongedroogde tomaat en slagroom toegevoegd worden? En dan de volgende dag opwarmen?

      1. Wat fijn dat jullie elkaar antwoorden 🙂 Eens met Antje overigens dat moet prima kunnen. Je kunt ook de slagroom iets later toevoegen voor de zekerheid maar het zou geen probleem moeten zijn. Laat de soep op het aanrecht goed afkoelen en bewaar hem daarna in de koelkast. Eet smakelijk!

  15. Wat een leuk recept! Deze zou ik graag maken voor een diner. Deze wil ik graag een dag van te voren maken. Moeten dan ook gewoon alvast de stukjes zongedroogde tomaat en slagroom toegevoegd worden? En dan de volgende dag opwarmen?

      1. 072design

        Wat fijn dat jullie elkaar antwoorden 🙂 Eens met Antje overigens dat moet prima kunnen. Je kunt ook de slagroom iets later toevoegen voor de zekerheid maar het zou geen probleem moeten zijn. Laat de soep op het aanrecht goed afkoelen en bewaar hem daarna in de koelkast. Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top