Volg mij:
Soep

Romige tomatensoep met zongedroogde tomaat

Romige Tomatensoep met Zongedroogde Tomaten

Romige tomatensoep met zongedroogde tomaat. Een heerlijke soep! Romige tomatensoep is echt een allemansvriend en door de zongedroogde tomaten erin nét even specialer dan een gewoon tomatensoepje.

Medio dit jaar had ik een dubbele (!) wortelkanaalbehandeling. Ik kan je vertellen, dat is allerminst fijn. Eten en laat staan koken staat dan even op een laag pitje ook bij deze foodblogger en zo ontdekte ik de Unox soep in zak. Tja, je moet wat als je honger hebt en de romige tomatensoep met mascarpone van Unox is best een lekker soepje.

Ik heb maar niet achterop het pak (of moet ik zeggen de zak) gekeken wat er allemaal in zit. Ik kan je dus niet vertellen of het allemaal wel mee valt of totaal niet. Desalniettemin zou ik niet een foodie zijn als ik ondanks de mega pijn aan mijn mond destijds niet dacht: goh, dit kan ik natuurlijk ook prima zelf maken. Zo geschiedde.

Prima voor te bereiden

Deze tomatensoep is romig en zit bomvol smaak. Het is zo’n fijn soepje dat je echt eens moet proberen. Ik beloof je, eenmaal gemaakt ga je deze soep vaker maken. Moeilijk om te maken is het zeker niet en je bent er ook nog niet eens zo heel erg lang mee bezig, in totaal ongeveer een uurtje. Maak je deze soep voor tijdens de feestdagen dan kun je ‘m ook nog eens prima voorbereiden. Wordt de soep alleen maar lekkerder van!

Romige Tomatensoep met Zongedroogde Tomaten


Het recept voor romige tomatensoep met zongedroogde tomaat

Voorbereidingstijd: 15 | Bereidingstijd: 45 | Totale bereidingstijd: 1 uur
Hoeveelheid: 6 personen

Wat heb je nodig voor romige tomatensoep (ingrediënten):

 • 750 gram Roma tomaten
 • 200 ml slagroom
 • 100 gram zongedroogde tomaten
 • 1 liter water
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 ½ blokje kippenbouillon
 • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
 • 1 flinke winterpeen
 • 1 ui
 • 1 laurierblaadje
 • 1 eetlepel bloem
 • 1 theelepel tijm
 • olijfolie

Hoe je romige tomatensoep maakt:

 1. Snipper het uitje, snijd de knoflook fijn en snijd de winterpeen in blokjes.
 2. Doe een beetje olijfolie in een soeppan. Fruit de ui en knoflook even kort aan. Voeg dan de blokjes winterpeen toe en roer dit even goed om. Snijd ondertussen de Roma tomaten en voeg ze toe terwijl je de winterpeen, ui en knoflook aan het bakken bent. Bak dit ongeveer nog zo’n 10 minuten tot je een “prutje” van tomaat en winterpeen hebt.
 3. Voeg dan het blikje tomatenpuree toe en roer dit even door. Doe dan de bloem in de pan. Zorg dat de bloem goed gemengd is met de rest van de ingrediënten. Voeg dan het water, de kippenbouillonblokjes (even verkruimelen boven de pan), de tijm en het laurierblaadje toe. Laat de soep op laag vuur nu ongeveer 30 minuten rustig pruttelen.
 4. Nadat de soep even lekker heeft staan pruttelen, haal je het laurierblaadje eruit, zet je de staafmixer in de soep en maak je er een gladde soep van. Snijd de zongedroogde tomaten in stukjes en voeg deze samen met de slagroom toe aan de soep. Even  doorroeren en op smaak brengen met peper en zout. Laat dit nu nog ongeveer 5 á 10 minuten even pruttelen zodat de zongedroogde tomaatjes ook lekker warm worden. Serveer de soep in kommen en garneer met een beetje zwarte peper, een takje basilicum of een beetje extra (slag)room. Eet smakelijk!

Romige Tomatensoep met Zongedroogde Tomaten

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

34 Reacties

 • Beantwoorden Demi | StudioKOOK

  Wat een heerlijk soepje! En wat is de compositie van je foto’s mooi zeg!

  19 december 2016 at 10:00
  • Beantwoorden Eef

   Wat een mooi compliment! Dank je wel 🙂

   24 december 2016 at 09:47
 • Beantwoorden Riny

  Lieve eef, wat ben ik blij met jouw tomatensoep recept. Dankjewel. Heb dit al heel lang niet meer gegeten omdat ik geen gluten mag. Kan ook niet goed tegen vet. Waar koop ik zongedroogde tomaten? In een pot met olie? Lijkt me niet zo lekker..Ik hoor graag van je. Sterkte in de drukte..

  21 december 2016 at 08:59
  • Beantwoorden Eef

   Hi Riny, je kunt ze inderdaad in een potje met olie kopen maar je hebt ook “droge” zongedroogde tomaten. Zelf koop ik ze wel eens bij de Albert Heijn, die heeft ze sowieso, maar ik denk dat je ze ook wel bij andere supermarkten kunt vinden. Je vindt ze in een zakje bij de afdeling Italiaanse producten. Je kunt beide gebruiken alleen zijn die in olie natuurlijk al wat zachter waardoor je de droge zongedroogde tomaatjes even langer moet koken. Groetjes,

   24 december 2016 at 09:49
 • Beantwoorden Anita Lanters

  Hoi Eef, wat een heerlijke soep. Iedereen aan de kerst dis vond hem super lekker. En makkelijk te maken. Dat vind ik zo geweldig van jou recepten.

  27 december 2016 at 11:04
  • Beantwoorden Eef

   Wat een mooi compliment. Dank je wel 😀 Hier word ik echt heel blij van om dit te lezen!

   30 december 2016 at 10:15
 • Beantwoorden Evi

  Hi Eef, ik ga deze soep zodirect maken, heb er al zin in! Als ik wat overhou, kan ik dat dan invriezen?

  6 januari 2017 at 10:54
  • Beantwoorden Eef

   Ja dat kan prima maar laat de slagroom dan het liefst weg uit de soep die je wilt invriezen. Slagroom kan namelijk gaan schiften als je deze na het invriezen opnieuw gaat opwarmen. Hoop dat de soep gesmaakt heeft 🙂

   6 januari 2017 at 21:04
 • Beantwoorden Evi

  Verrukkelijk is een understatement!

  10 januari 2017 at 16:19
  • Beantwoorden Eef

   Wat een mooi compliment 🙂 dank je wel!

   11 januari 2017 at 22:35
 • Beantwoorden Ilona

  Lekker, Eef. Ik ben stiekem verslaafd aan romige tomaten soep… Maar ik laat de zongedroogde weg, als je het niet erg vind

  21 oktober 2017 at 18:59
  • Beantwoorden Eef

   Natuurlijk vind ik dat niet erg 😉 pas gerust het recept aan op jouw smaak Ilona. Eet smakelijk alvast!

   21 oktober 2017 at 23:21
 • Beantwoorden Ryan

  Hallo Eef, wat een heerlijke soep!
  De hele familie smult ervan.
  Daar ik in verband met diabetisch type 2 geen suikers en koolhydraten eet laat ik de bloem achterwege.
  Heb een half jaar aan het programma diabetisch type omkeren gevolgd.
  Maar als je er iets minder water indoet wordt hij ook goed van dikte. Ik laat hem altijd een geruime tijd inkoken. En dan de slagroom erbij. Genieten.
  Dank je nogmaals voor dit geweldige recept. Groetjes Ryan

  29 oktober 2017 at 12:47
  • Beantwoorden Eef

   Wat leuk om te lezen Ryan, dank voor je reactie 🙂

   5 november 2017 at 20:49
 • Beantwoorden Gerbrich

  Na altijd pakjes en potjes gebruikt te hebben wilde ik nu een keer iets ‘vers’ gaan proberen te maken. Na wat zoeken op internet kwam ik op jouw site terecht en sprak deze soep mij erg aan. Na veel boodschappen doen (heb eigenlijk helemaal geen kruiden en dergelijke in huis), ben ik begonnen met het maken van de soep. Ik vond het (zelfs) leuk en na het eten van de soep was ik helemaal enthousiast! Restaurant waardig vond ik zelf 🙂 !! Ik ben nu zo enthousiast dat ik alweer een ander recept van je site heb uitgezocht en vandaag nog meer kruiden heb gekocht bij de winkel. Hier kunnen alle kant en klare pakjes en potjes lang niet tegenop! Hartelijk dank!

  14 november 2017 at 13:46
  • Beantwoorden Eef

   Wat een ontzettend mooi compliment, dank je wel!

   20 november 2017 at 07:50
 • Beantwoorden Odie Vlemmings

  Hallo, ik wil de soep ook maken, maar heb geen tomaten in huis , wel fles pasata! Kan ik die ook gebruiken?

  13 december 2017 at 16:07
 • Beantwoorden Lies

  Het recept klinkt super lekker. Moet je het laurierblaadje nog verwijderen voordat je gaat pureren?

  18 december 2017 at 20:48
  • Beantwoorden Eef

   Goede vraag! Ik heb het direct aangepast in het recept. Je moet inderdaad het blaadje laurier verwijderen voor je hem gaat pureren 🙂

   18 december 2017 at 21:17
   • Beantwoorden Lies

    Bedankt voor je snelle reactie!

    18 december 2017 at 21:25
 • Beantwoorden Marry

  Moeten de tomaten met velletjes en al toegevoegd?

  19 december 2017 at 06:44
  • Beantwoorden Eef

   Ja, door het pureren wordt de soep vanzelf weer glad 🙂

   31 december 2017 at 00:19
 • Beantwoorden Riny

  Hallo Eef,
  Ik had al eerder iets gevraagd over jouw tomatensoep.
  Mag ik nog iets vragen?
  Zou ik de slagroom ook kunnen weglaten of vervangen door kookroom.Of smaakt het dan niet zo lekker?
  Groetjes van Riny

  20 december 2017 at 22:42
  • Beantwoorden Eef

   Natuurlijk, je mag zoveel vragen als je wilt 😉 Dat kan prima hoor. Kookroom is in deze een mooie vervanging voor de slagroom.

   31 december 2017 at 00:20
 • Beantwoorden Anneloes

  Hoi Eef,

  Heb je misschien ook de voedingswaarden bij je recepten?
  Maakt het voor mij een stuk makkelijker 🙂

  8 januari 2018 at 21:14
  • Beantwoorden Eef

   Hi Anneloes,

   Deze vraag krijg ik vaker maar dit kost helaas ontzettend veel tijd en ik zou dan alle voedingswaarden hierbij moeten vermelden (niet alleen calorieën maar natuurlijk ook vet, koolhydraten etc. ).
   Deze tijd heb ik niet en hierdoor heb ik er bewust voor besloten dit niet te doen maar uiteraard kun je dit zelf aan de hand van de ingrediënten berekenen mocht je dit wensen.
   Groetjes 🙂

   14 januari 2018 at 15:17
 • Beantwoorden Antje

  Hij staat nu op het petroliestelletje te wachten op slagroom en staafmixer maar hij is nu al lekker :). Met een beetje meer knoflook, een rood pepertje en een stuk paprika extra en wat minder bloem want nog zo’n diabeet.

  1 augustus 2018 at 19:07
  • Beantwoorden Eef

   Wat leuk om te lezen Antje, helemaal campingproof dus als ik het zo lees 🙂

   8 augustus 2018 at 15:35
 • Beantwoorden Sylvia

  Wat een heerlijke soep.
  Die ga ik zeker vaker maken.
  Die recepten die ik van jou heb gemaakt zijn allemaal lekker.

  20 augustus 2018 at 09:53
  • Beantwoorden Eef

   Dankjewel Sylvia, daar word ik blij van om dat te lezen 🙂

   24 augustus 2018 at 22:47
 • Beantwoorden Nienke

  Wat een leuk recept! Deze zou ik graag maken voor een diner. Deze wil ik graag een dag van te voren maken. Moeten dan ook gewoon alvast de stukjes zongedroogde tomaat en slagroom toegevoegd worden? En dan de volgende dag opwarmen?

  19 september 2018 at 12:03
  • Beantwoorden Antje

   Van de mijne heb ik drie dagen gegeten dus dat lijkt me geen probleem 🙂

   21 september 2018 at 12:07
   • Beantwoorden Eef

    Wat fijn dat jullie elkaar antwoorden 🙂 Eens met Antje overigens dat moet prima kunnen. Je kunt ook de slagroom iets later toevoegen voor de zekerheid maar het zou geen probleem moeten zijn. Laat de soep op het aanrecht goed afkoelen en bewaar hem daarna in de koelkast. Eet smakelijk!

    22 september 2018 at 13:37

  Laat een reactie achter