fbpx
Zongedroogde tomaten

Zongedroogde tomaten maken

Zongedroogde tomaten zelf maken, daarvoor heb je vast heel veel zon nodig. Niets is minder waar. Zon heb je niet nodig, tijd wel. Veel tijd. Niet zo zeer dat je er druk mee bezig bent. Integendeel zelfs. Deze langzaam gegaarde tomaten zijn mega lekker maar ze hebben wat tijd en vooruit, ook een beetje liefde nodig. Dan zijn ze zalig!

Soms zijn er dingen waarvan ik denk, waarom zou ik dat zelf maken? Gebeurd niet zo vaak hoor. Meestal denk ik juist, “dat ga ik zelf maken”! Op mijn blog kom je dan ook heel veel recepten tegen om bekende dingen lekker zelf te maken. Van zoete baksels, snelle gerechten, maar ook dingen zoals groene pesto, diverse soorten jam en nog zoveel meer. Pakjes en zakjes heb je wat mij betreft niet nodig, maar overdrijven is ook een vak. Dingen zoals bladerdeeg zal ik waarschijnlijk niet zo snel maken. Tenzij iemand mij echt weet te overtuigen van de toegevoegde waarde maar vooralsnog is mijn idee: veel werk, weinig resultaat.

Zongedroogde tomaten uit de oven

Bij zongedroogde tomaten denk je misschien ook wel. Waarom zou je dat nou zelf maken? Nou, omdat dat echt verrukkelijk is! Vind je zongedroogde tomaten lekker? Dan weet je niet wat je proeft als je ze zelf maakt. Smaakbommetjes! Echt zo ontzettend lekker. Het kost je even tijd maar deze zonnige bommetjes smaak zijn het meer dan waard. De zon heb je alleen niet nodig voor zongedroogde tomaten, tijd wel én een oven.

Tomaten uit de oven

Welke soort tomaat voor zongedroogde tomaten?

Je kunt zongedroogde tomaten van eigenlijk elk soort tomaat maken. Kies mooie rode, rijpe tomaten en het fijnst (en het snelst) zijn cherrytomaten of tomaatjes van een vergelijkbare grote. Daar ben je iets minder lang mee bezig. Zoals je op de foto kunt zien heb ik ook een paar middelgrote tomaten gebruikt en die moesten (logisch) beduidend langer de oven in. Qua smaak was er weinig verschil tussen de twee dus ik zou lekker voor kleintjes gaan. Net zo makkelijk 😉 . Maak ze eens zelf, zongedroogde of beter gezegd “ovengedroogde” tomaten. Ontzettend makkelijk, ontzettend lekker en ontzettend de moeite waard!

Zongedroogde tomaten

Zongedroogde tomaten maken

Zelf zongedroogde tomaten in de oven
4.2 van 5 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 4 uur
Totale tijd: 4 uur 10 minuten
Hoeveelheid: 1 flinke pot

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram kleine tomaten (cherrytomaten)
  • 3 tenen knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie + extra
  • theelepels tijm

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 120 graden.
  • Spoel de tomaten, indien nodig even af onder de kraan. 
  • Halveer ze of snijd ze in partjes (afhankelijk van hoe groot je tomaatjes zijn).
  • Doe de tomaatjes in een kom en verdeel er voorzichtig (!) de olijfolie en tijm over (je wilt niet dat het vruchtvlees los gaat van de tomaten).
  • Verdeel dit nu over een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Ontvel de teentjes knoflook, snijd in grove stukken en verdeel tussen de tomaten.
  • Zet het geheel in de oven en kijk na een uur of 2 elk uur of de tomaten klaar zijn.
    Dat zijn ze als ze eruit zien zoals op de onderste foto.
  • Laat de tomaten vervolgens afkoelen en doe ze daarna in een (uitgekookte) glazen pot of glazen fles.
  • Vul de fles verder met olijfolie en doe er eventueel nog een paar (hele) tenen knoflook tussen voor extra smaak. Eet smakelijk!

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 335kcal | Koolhydraten: 21g | Eiwitten: 5g | Vetten: 28g | Verzadigd vet: 3g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Zongedroogde tomaten

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

11 reacties op “Zongedroogde tomaten maken”

  1. Hoi Eef,
    Lijk me geweldig om zongedroogde tomaten proberen te maken.
    Ik dacht dat zongedroogde tomaten buiten in de zon moeten gedroogd worden 😀 haha, zo leer je weer wat. Veel zon hebben wij niet, maar gelukkig kan je zonnetje in huis halen met zo een zomers hapje.
    Zou baktijd ca. 4 uur zijn?
    En daarna? Moet het nog paar dagjes marineren in olie en knoflook? Of kan het meteen gebruikt worden?

    1. Eef

      Je kunt ze meteen gebruiken! Ik doe ze zelf ook weleens korter en dan over een salade, een soort semi gedroogde tomaten krijg je dan. Met ca. 4 uur krijg je die echte volledig gedroogde tomaatjes 🙂

    1. Eef

      Hi Linda, persoonlijk zou ik me daar geen zorgen over maken want dit is niet iets wat je heel lang gaat bewaren. Het is namelijk zo lekker dat het zo op is 😉 Als ik het zelf maak is het meestal binnen 1-2 weken op (als het niet eerder is) dus als je je zorgen maakt, maak dan kleine porties zodat je het niet lang hoeft te bewaren en je geen risico loopt.

      1. Eef

        Oeh lastig om te zeggen, ze zijn hier vrij snel op altijd 😉 Ik zou zeggen geopend een weekje en anders langer. Zorg er wel voor dat de tomaatjes onder de olie blijven staan natuurlijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top