Zongedroogde tomaten zelf maken, daarvoor heb je vast heel veel zon nodig. Niets is minder waar. Zon heb je niet nodig, tijd wel. Veel tijd. Niet zo zeer dat je er druk mee bezig bent. Integendeel zelfs. Deze langzaam gegaarde tomaten zijn mega lekker maar ze hebben wat tijd en vooruit, ook een beetje liefde nodig. Dan zijn ze zalig!
Soms zijn er dingen waarvan ik denk, waarom zou ik dat zelf maken? Gebeurt niet zo vaak hoor. Meestal denk ik juist, “dat ga ik zelf maken”! Op mijn blog kom je dan ook heel veel recepten tegen om bekende dingen lekker zelf te maken. Van zoete baksels, snelle gerechten, maar ook dingen zoals groene pesto, diverse soorten jam en nog zoveel meer. Pakjes en zakjes heb je wat mij betreft niet nodig, maar overdrijven is ook een vak. Dingen zoals bladerdeeg zal ik waarschijnlijk niet zo snel maken. Tenzij iemand mij echt weet te overtuigen van de toegevoegde waarde maar vooralsnog is mijn idee: veel werk, weinig resultaat.
Zongedroogde tomaten uit de oven
Bij zongedroogde tomaten denk je misschien ook wel. Waarom zou je dat nou zelf maken? Nou, omdat dat echt verrukkelijk is! Vind je zongedroogde tomaten lekker? Dan weet je niet wat je proeft als je ze zelf maakt. Smaakbommetjes! Echt zo ontzettend lekker. Het kost je even tijd maar deze zonnige bommetjes smaak zijn het meer dan waard. De zon heb je alleen niet nodig voor zongedroogde tomaten, tijd wel én een oven.
Welke soort tomaat voor zongedroogde tomaten?
Je kunt zongedroogde tomaten van eigenlijk elk soort tomaat maken. Kies mooie rode, rijpe tomaten en het fijnst (en het snelst) zijn cherrytomaten of tomaatjes van een vergelijkbare grootte. Daar ben je iets minder lang mee bezig. Zoals je op de foto kunt zien heb ik ook een paar middelgrote tomaten gebruikt en die moesten (logisch) beduidend langer de oven in. Qua smaak was er weinig verschil tussen de twee dus ik zou lekker voor kleintjes gaan. Net zo makkelijk 😉 . Maak ze eens zelf, zongedroogde of beter gezegd “ovengedroogde” tomaten. Ontzettend makkelijk, ontzettend lekker en ontzettend de moeite waard!

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 500 gram kleine tomaten (cherrytomaten)
- 3 tenen knoflook
- 2 eetlepels olijfolie + extra
- 1½ theelepels tijm
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 120 graden boven- en onderwarmte.
- Spoel de tomaten, indien nodig even af onder de kraan.
- Halveer ze of snijd ze in partjes (afhankelijk van hoe groot je tomaatjes zijn).
- Doe de tomaatjes in een kom en verdeel er voorzichtig (!) de olijfolie en tijm over (je wilt niet dat het vruchtvlees los gaat van de tomaten).
- Verdeel dit nu over een met bakpapier beklede bakplaat.
- Ontvel de teentjes knoflook, snijd in grove stukken en verdeel tussen de tomaten.
- Zet het geheel in de oven en kijk na een uur of 2 elk uur of de tomaten klaar zijn.
Dat zijn ze als ze eruit zien zoals op de onderste foto. - Laat de tomaten vervolgens afkoelen en doe ze daarna in een (uitgekookte) glazen pot of glazen fles.
- Vul de fles verder met olijfolie en doe er eventueel nog een paar (hele) tenen knoflook tussen voor extra smaak. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Nigar says:
Hoi Eef,
Lijk me geweldig om zongedroogde tomaten proberen te maken.
Ik dacht dat zongedroogde tomaten buiten in de zon moeten gedroogd worden 😀 haha, zo leer je weer wat. Veel zon hebben wij niet, maar gelukkig kan je zonnetje in huis halen met zo een zomers hapje.
Zou baktijd ca. 4 uur zijn?
En daarna? Moet het nog paar dagjes marineren in olie en knoflook? Of kan het meteen gebruikt worden?
Eef says:
Je kunt ze meteen gebruiken! Ik doe ze zelf ook weleens korter en dan over een salade, een soort semi gedroogde tomaten krijg je dan. Met ca. 4 uur krijg je die echte volledig gedroogde tomaatjes 🙂
Sylvia says:
Heerlijk recept! Ik liep alleen tegen het volgende aan: de tomaatjes in een pot aangevuld met olijfolie maar deze is vervolgens in de koelkast helemaal gaan bevriezen.. Tips?
nest says:
niet in de ijskast zetten. Is voor niets nodig!
Nigar says:
Super dank je wel!
Linda says:
Leuk recept. Ik ga het zeker een keer proberen. Twijfel alleen over het toevoegen van knoflook ivm (kleine) kans op botulisme besmetting. https://mobiel.voedingscentrum.nl/encyclopedie/clostridium-botulinum.aspx
Eef says:
Hi Linda, persoonlijk zou ik me daar geen zorgen over maken want dit is niet iets wat je heel lang gaat bewaren. Het is namelijk zo lekker dat het zo op is 😉 Als ik het zelf maak is het meestal binnen 1-2 weken op (als het niet eerder is) dus als je je zorgen maakt, maak dan kleine porties zodat je het niet lang hoeft te bewaren en je geen risico loopt.
Linda Rutte says:
Je hebt eigenlijk gelijk. Ga ze snel maken. Vol vertrouwen want geniet vaak van je recepten!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel Linda! Hoop dat ze bij jou net zo in de smaak vallen als bij ons 🙂
Daisy says:
Ik ga dit morgen proberen, maar hoelang kan je de gedroogde tomaatjes in de ijskast bewaren?
Eef says:
Oeh lastig om te zeggen, ze zijn hier vrij snel op altijd 😉 Ik zou zeggen geopend een weekje en anders langer. Zorg er wel voor dat de tomaatjes onder de olie blijven staan natuurlijk.
Ruud Schinkel says:
Tomaten die in de oven zijn gedroogd, heten maangedroogde tomaten!
Eef says:
Wat een mooie naam! Dank voor je aanvulling Ruud 🙂
Diana says:
Dank je wel voor het ‘recept’.
Ze liggen hier nu in de oven om vanavond verder verwerkt te worden in een lekker pastagerecht.
Eef says:
Wat lekker!
Irma says:
Wow Eef🤩
Deze ga ik zeker maken! Sinds ik bij de ‘keuringsdienst van waarde’ heb gezien hoe de gedroogde tomaten die ze in de winkel verkopen worden gemaakt koop ik ze niet meer…
Maar ik ben er dol op dus ga dit zeker proberen.
De knoflook die mee in de oven is geweest kun je na het bakken gewoon weggooien denk ik?
Eef says:
Nee hoor gewoon lekker in het potje erbij doen, extra smaak 🙂
Robert says:
Hoi Eef, ik ga deze maken lijkt me heerlijk
Moet ik verse tijm of gedroogde tijm gebruiken ?
Welke olijfolie is het beste geschik voor dit recept ?
Alvast bedankt voor je antwoord
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Je kunt zowel gedroogde als verse gebruiken, ik zou een milde olijfolie nemen die verhit mag worden!