Zongedroogde tomaten

Zongedroogde tomaten maken

Zongedroogde tomaten zelf maken, daarvoor heb je vast heel veel zon nodig. Niets is minder waar. Zon heb je niet nodig, tijd wel. Veel tijd. Niet zo zeer dat je er druk mee bezig bent. Integendeel zelfs. Deze langzaam gegaarde tomaten zijn mega lekker maar ze hebben wat tijd en vooruit, ook een beetje liefde nodig. Dan zijn ze zalig!

Soms zijn er dingen waarvan ik denk, waarom zou ik dat zelf maken? Gebeurt niet zo vaak hoor. Meestal denk ik juist, “dat ga ik zelf maken”! Op mijn blog kom je dan ook heel veel recepten tegen om bekende dingen lekker zelf te maken. Van zoete baksels, snelle gerechten, maar ook dingen zoals groene pesto, diverse soorten jam en nog zoveel meer. Pakjes en zakjes heb je wat mij betreft niet nodig, maar overdrijven is ook een vak. Dingen zoals bladerdeeg zal ik waarschijnlijk niet zo snel maken. Tenzij iemand mij echt weet te overtuigen van de toegevoegde waarde maar vooralsnog is mijn idee: veel werk, weinig resultaat.

Zongedroogde tomaten uit de oven

Bij zongedroogde tomaten denk je misschien ook wel. Waarom zou je dat nou zelf maken? Nou, omdat dat echt verrukkelijk is! Vind je zongedroogde tomaten lekker? Dan weet je niet wat je proeft als je ze zelf maakt. Smaakbommetjes! Echt zo ontzettend lekker. Het kost je even tijd maar deze zonnige bommetjes smaak zijn het meer dan waard. De zon heb je alleen niet nodig voor zongedroogde tomaten, tijd wel én een oven.

Tomaten uit de oven

Welke soort tomaat voor zongedroogde tomaten?

Je kunt zongedroogde tomaten van eigenlijk elk soort tomaat maken. Kies mooie rode, rijpe tomaten en het fijnst (en het snelst) zijn cherrytomaten of tomaatjes van een vergelijkbare grootte. Daar ben je iets minder lang mee bezig. Zoals je op de foto kunt zien heb ik ook een paar middelgrote tomaten gebruikt en die moesten (logisch) beduidend langer de oven in. Qua smaak was er weinig verschil tussen de twee dus ik zou lekker voor kleintjes gaan. Net zo makkelijk 😉 . Maak ze eens zelf, zongedroogde of beter gezegd “ovengedroogde” tomaten. Ontzettend makkelijk, ontzettend lekker en ontzettend de moeite waard!

Zongedroogde tomaten

Zongedroogde tomaten

Zongedroogde tomaten maken

Zelf zongedroogde tomaten in de oven
4.39 van 13 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 4 uur
Totale tijd: 4 uur 10 minuten
Hoeveelheid: 1 flinke pot

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram kleine tomaten (cherrytomaten)
  • 3 tenen knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie + extra
  • theelepels tijm

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 120 graden boven- en onderwarmte.
  • Spoel de tomaten, indien nodig even af onder de kraan. 
  • Halveer ze of snijd ze in partjes (afhankelijk van hoe groot je tomaatjes zijn).
  • Doe de tomaatjes in een kom en verdeel er voorzichtig (!) de olijfolie en tijm over (je wilt niet dat het vruchtvlees los gaat van de tomaten).
  • Verdeel dit nu over een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Ontvel de teentjes knoflook, snijd in grove stukken en verdeel tussen de tomaten.
  • Zet het geheel in de oven en kijk na een uur of 2 elk uur of de tomaten klaar zijn.
    Dat zijn ze als ze eruit zien zoals op de onderste foto.
  • Laat de tomaten vervolgens afkoelen en doe ze daarna in een (uitgekookte) glazen pot of glazen fles.
  • Vul de fles verder met olijfolie en doe er eventueel nog een paar (hele) tenen knoflook tussen voor extra smaak. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 335kcal | Koolhydraten: 21g | Eiwitten: 5g | Vetten: 28g | Verzadigd vet: 3g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Zongedroogde tomaten

19 thoughts on “Zongedroogde tomaten maken

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept