fbpx
Zelf groene pesto maken

Zelf Groene Pesto Maken

Groene pesto, ik ben er dol op! Een beetje op een broodje met kaas en rucola, een paar druppels door de salade, bij de pasta of gewoon lekker bij een stokbroodje. Eigenlijk is groene pesto of pesto genovese altijd goed! Het allerlekkerste is natuurlijk zelfgemaakte pesto. Echt ik durf te beweren dat als je dit recept eens hebt geprobeerd dat je waarschijnlijk nooit meer een potje uit de supermarkt koopt.

Zelf groene pesto maken is een leuk klusje om te doen. Het is ontzettend makkelijk en je bepaald zelf de mate van kwaliteit van de ingrediënten. Zorg voor echt verse basilicum, het liefst versgeplukt van een plantje. Zelf heb ik graag een plantje verse basilicum staan in de keuken. Niet alleen leuk ter decoratie of omdat het zo lekker ruikt, het is nou eenmaal altijd handig om in huis te hebben. Sowieso vind ik een paar blaadjes basilicum vaak gezellig staan op een foto als ik pasta of een ander Italiaans gerecht heb gemaakt. Helaas heb ik niet zulke groene vingers, ik probeer het wel maar faal vaak jammerlijk, dus de plantjes overleven nou eenmaal niet zo lang bij mij. Mocht je een goede tip hebben om ze langer te laten leven dan hoor ik het graag 😉 Zon, water en een beetje liefde krijgen ze in ieder geval sowieso.

Verder heb je een lekkere, goede olijfolie nodig, pijnboompitten en Parmezaanse kaas. Kies voor een blokje Parmezaanse kaas trouwens en niet voor reeds geraspte. Dat laatste kan wel alleen is versgeraspte vaak net even sterker van smaak en dat kan deze groene pesto prima gebruiken. De Parmezaanse kaas geeft een lekker zoutig en hartig tintje aan de pesto, extra zout toevoegen is dus niet nodig. Wel een beetje zwarte peper voor de “bite” en zelf vind ik een paar druppeltjes citroensap altijd erg lekker.

Genoeg gekletst voor vandaag, aan de slag met het recept voor deze heerlijke zelfgemaakte groene pesto!

Zelf groene pesto maken


Het recept voor groene pesto:

Voorbereidingstijd: 5 minuten | Bereidingstijd: 5 minuten | Totale bereidingstijd: 10 minuten
Hoeveelheid: 1 potje pesto

Wat heb je nodig voor zelfgemaakte groene pesto (ingrediënten):

 • 90 ml olijfolie
 • 40 gram geraspte Parmezaanse kaas
 • 40 gram pijnboompitten
 • 30 gram basilicumblaadjes (vers)
 • 1 teentje knoflook
 • paar druppels citroensap
 • zwarte peper

Hoe je groene pesto maakt:

 1. Rooster de pijnboompitjes in even kort in een pannetje tot ze licht verkleurd zijn.
 2. Doe de basilicumblaadjes in de keukenmachine en maal ze fijn. Voeg vervolgens de Parmezaanse kaas, pijnboompitten, de knoflook en de olijfolie toe. Mix dit in de keukenmachine tot een mooie pesto. De pesto mag best uit kleine stukjes bestaan; het hoeft geen homogene massa te zijn. Schep de groene pesto uit de keukenmachine in een potje of kommetje.
 3. Voeg nu een paar druppels citroensap en naar smaak wat versgemalen zwarte peper toe. Even omscheppen, proeven en klaar is je zelfgemaakte groene pesto! Eet smakelijk

Zelf groene pesto maken

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

58 reacties op “Zelf Groene Pesto Maken”

 1. Geloof het of niet, ik heb nog noooooit zelf pesto gemaakt (schaam schaam) haha. Ga het binnenkort echt een keer doen. Mooie foto’s weer!

  1. Marijke Terpstra

   Probeer ook eens:
   1 theelepel zeezout met een teen knoflook in een vijzel fijnmaken
   20 gram basilicumblaadjes erbij en helemaal ook fijnmaken
   7 eetlepels olijfolie heel langzaam erbij druppelen en ondertussen goed roeren
   Beetje citroensap erbij.
   Klaar is Kees
   Deze pesto is heerlijk bij pasta, met tomaatjes en zachtjes uitgebakken ontbijtspek of pancetta

  2. Ik ga dit recept eens proberen!

   Als je Bascilicum plantjes kant en klaar koopt, groeien ze 9 van de 10 keer al meteen uit hun pot, simpelweg een grotere pot erom heen en ze gaan langer mee ☺️

  1. Dank je wel! Zelf ben ik niet zo’n fan van koriander, hoewel ik het in Indiaanse curry’s wel weer lekker vind, ben een vreemde wat dat betreft 😉 Alleen zou ik daarom niet voor kiezen om pesto te maken met coriander. Rucola of peterselie daarentegen heerlijk! Rucola en walnoten is bijvoorbeeld ook een heerlijke combi, zal ik binnenkort weer eens maken. Cashewnoten, ga ik onthouden, lijkt me ook een lekkere noot voor door de pesto 😀

 2. Rucola en cashewnoten is een heerlijke combinatie, de pesto smaakt daardoor wat zoeter, maar kinderen vinden het heerlijk.

  1. Hi Corine, je kunt meerdere potjes tegelijk maken maar erg lang houdbaar is het niet (in ieder geval niet wekenlang) omdat er geen (extra) conserveringsmiddelen inzitten. Als je met schone uitgekookte potjes werkt en er een dun laagje (olijf)olie overheen hebt dan kun je het prima enkele dagen goed afgesloten in de koelkast bewaren. Als je het vaker wilt eten raad ik je echter aan het elke keer vers te maken of in ieder geval elke week. Dit is toch het allerlekkerst 🙂

 3. Hoi, een tip van mijn moeder om basilicum uit de supermarkt langer te bewaren; direct na aanschaf de plantkluit in tweeën splitsen en in twee potten zetten met beetje tuinaarde erbij. Ik heb een plantje (nu dus twee) echt al weken staan, vol bloemetjes dus ze doen het supergoed! Wel zeer regelmatig water geven, niet vergeten…

  1. Dat klinkt als een hele goed tip! De volgende keer dat ik een basilicum plantje koop ga ik dit eens proberen. Dank je wel 🙂

  1. Zelf nog nooit geprobeerd maar je schijnt zelfgemaakte pesto wel in te kunnen vriezen. Aangeraden wordt om dit in een ijsblokjes vorm te doen zodat je direct porties hebt. Laat je me weten of het is gelukt 🙂 ?

   1. In een diepvrieszakje met een zip zap sluiting gaat het ook heel goed, gewoon per portie wat je “normaal” gebruikt, even onder warm water en het is eat ready.Niet mijn eigen idee, eens ergens gelezen en gedaan, werkt echt prima.

 4. Beste Eef,

  De basilicumplantjes in de supermarkt zijn in recordtempo gekweekt en hebben vaak een kort leven na aanschaf.
  Zelf opkweken uit zaad is niet moeilijk en kan prima in de tuin!
  Kun je gelijk zelf bepalen welk ras je wilt opkweken/gebruiken. (Probeer eens rode basilicum?)

  Groeten!

  1. Bedankt voor je goede tip! Dat ga ik eens proberen. Rode basilicum ken ik nog niet, leuk. Die ga ik ook een proberen 🙂

  1. Wat een goede tip. Dank je wel Bea 🙂 Moet je eerlijk zeggen dat ik het nog steeds niet heb kunnen proberen omdat deze groene pesto altijd binnen een of twee dagen helemaal op is 😉

 5. Kees van de Wiel

  Als je er een dagje de tijd voor hebt kun je bijv. een stuk of 8 potten kunnen maken en ze dan te wecken ongeveer 30 minuten op ongeveer 90 graden Celcius.
  Succes

 6. Kees van de Wiel

  Als je er een dagje de tijd voor hebt kun je bijv. een stuk of 8 potten kunnen maken en ze dan te wecken ongeveer 30 minuten op ongeveer 90 graden Celcius.
  Succes

 7. Ik heb de pesto gemaakt en hij is heerlijk! Ik heb hem meteen voor onze schoondochter gemaakt en als cadeautje doet jij het ook erg goed!
  Bedankt voor dit recept.
  Yvonne

 8. Ik heb de pesto gemaakt en hij is heerlijk! Ik heb hem meteen voor onze schoondochter gemaakt en als cadeautje doet jij het ook erg goed!
  Bedankt voor dit recept.
  Yvonne

 9. Beste Eef,
  Wanneer je het plantje basilicum niet van boven water geeft, maar het van onderen nat houdt, blijft het plantje goed en groeit het ook weer.

  1. Dat klopt! Na jaren tobben met die plantjes heb ik dit ook ontdekt. Gewoon in een bakje of op een schoteltje met water zetten en de plantjes blijven goed en ik krijg steeds nieuwe blaadjes. Tot ik tenslotte pesto ga maken, dan zijn ze op.

   1. Inmiddels heb ik het ook geprobeerd en ben heel blij met je tip! Kijk nu naar een basilicum plantje wat het al bijna 3 weken doet 🙂 Top tip!

 10. Beste Eef,
  Wanneer je het plantje basilicum niet van boven water geeft, maar het van onderen nat houdt, blijft het plantje goed en groeit het ook weer.

 11. Dat klopt! Na jaren tobben met die plantjes heb ik dit ook ontdekt. Gewoon in een bakje of op een schoteltje met water zetten en de plantjes blijven goed en ik krijg steeds nieuwe blaadjes. Tot ik tenslotte pesto ga maken, dan zijn ze op.

  1. Moet er dan constant water op het schoteltje staan? Omdat bij mij de plantjes altijd doodgaan vries ik het nu in . Mag dat ook?

 12. Dat klopt! Na jaren tobben met die plantjes heb ik dit ook ontdekt. Gewoon in een bakje of op een schoteltje met water zetten en de plantjes blijven goed en ik krijg steeds nieuwe blaadjes. Tot ik tenslotte pesto ga maken, dan zijn ze op.

 13. Moet er dan constant water op het schoteltje staan? Omdat bij mij de plantjes altijd doodgaan vries ik het nu in . Mag dat ook?

 14. Je kunt de bijna kaalgeplukte plant ook in de tuin zetten. Binnen korte tijd heb je weer een weelderige plant. De kleur van de blaadjes worden zelfs donkerder van kleur en de smaak is heerlijk. En als je er even aan de plant komt ruikt je terras heerlijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top