Groene pesto, ik ben er dol op! Een beetje op een broodje met kaas en rucola, een paar druppels door de salade, bij de pasta of gewoon lekker bij een stokbroodje. Eigenlijk is groene pesto of pesto genovese altijd goed! Het allerlekkerste is natuurlijk zelfgemaakte pesto. Echt ik durf te beweren dat als je dit recept eens hebt geprobeerd dat je waarschijnlijk nooit meer een potje uit de supermarkt koopt.
Zelf groene pesto maken is een leuk klusje om te doen. Het is ontzettend makkelijk en je bepaald zelf de mate van kwaliteit van de ingrediënten. Zorg voor echt verse basilicum, het liefst versgeplukt van een plantje. Zelf heb ik graag een plantje verse basilicum staan in de keuken. Niet alleen leuk ter decoratie of omdat het zo lekker ruikt, het is nou eenmaal altijd handig om in huis te hebben. Sowieso vind ik een paar blaadjes basilicum vaak gezellig staan op een foto als ik pasta of een ander Italiaans gerecht heb gemaakt. Helaas heb ik niet zulke groene vingers, ik probeer het wel maar faal vaak jammerlijk, dus de plantjes overleven nou eenmaal niet zo lang bij mij. Mocht je een goede tip hebben om ze langer te laten leven dan hoor ik het graag 😉 Zon, water en een beetje liefde krijgen ze in ieder geval sowieso.
Verder heb je een lekkere, goede olijfolie nodig, pijnboompitten en Parmezaanse kaas. Kies voor een blokje Parmezaanse kaas trouwens en niet voor reeds geraspte. Dat laatste kan wel alleen is versgeraspte vaak net even sterker van smaak en dat kan deze groene pesto prima gebruiken. De Parmezaanse kaas geeft een lekker zoutig en hartig tintje aan de pesto, extra zout toevoegen is dus niet nodig. Wel een beetje zwarte peper voor de “bite” en zelf vind ik een paar druppeltjes citroensap altijd erg lekker.
Genoeg gekletst voor vandaag, aan de slag met het recept voor deze heerlijke zelfgemaakte groene pesto!
Het recept voor groene pesto:
Voorbereidingstijd: 5 minuten | Bereidingstijd: 5 minuten | Totale bereidingstijd: 10 minuten
Hoeveelheid: 1 potje pesto
Wat heb je nodig voor zelfgemaakte groene pesto (ingrediënten):
- 90 ml olijfolie
- 40 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 40 gram pijnboompitten
- 30 gram basilicumblaadjes (vers)
- 1 teentje knoflook
- paar druppels citroensap
- zwarte peper
Hoe je groene pesto maakt:
- Rooster de pijnboompitjes in even kort in een pannetje tot ze licht verkleurd zijn.
- Doe de basilicumblaadjes in de keukenmachine en maal ze fijn. Voeg vervolgens de Parmezaanse kaas, pijnboompitten, de knoflook en de olijfolie toe. Mix dit in de keukenmachine tot een mooie pesto. De pesto mag best uit kleine stukjes bestaan; het hoeft geen homogene massa te zijn. Schep de groene pesto uit de keukenmachine in een potje of kommetje.
- Voeg nu een paar druppels citroensap en naar smaak wat versgemalen zwarte peper toe. Even omscheppen, proeven en klaar is je zelfgemaakte groene pesto! Eet smakelijk
35 Reacties
Geloof het of niet, ik heb nog noooooit zelf pesto gemaakt (schaam schaam) haha. Ga het binnenkort echt een keer doen. Mooie foto’s weer!
20 mei 2016 at 09:17Haha niets om je voor te schamen toch, juist leuk om nu eens een keer te proberen 🙂
20 mei 2016 at 22:46Probeer ook eens:
10 juni 2017 at 22:221 theelepel zeezout met een teen knoflook in een vijzel fijnmaken
20 gram basilicumblaadjes erbij en helemaal ook fijnmaken
7 eetlepels olijfolie heel langzaam erbij druppelen en ondertussen goed roeren
Beetje citroensap erbij.
Klaar is Kees
Deze pesto is heerlijk bij pasta, met tomaatjes en zachtjes uitgebakken ontbijtspek of pancetta
Smakelijke foto’s! Zelfgemaakte pesto is heerlijk, ook van bijvoorbeeld cashewnoten en coriander.
20 mei 2016 at 09:38Dank je wel! Zelf ben ik niet zo’n fan van koriander, hoewel ik het in Indiaanse curry’s wel weer lekker vind, ben een vreemde wat dat betreft 😉 Alleen zou ik daarom niet voor kiezen om pesto te maken met coriander. Rucola of peterselie daarentegen heerlijk! Rucola en walnoten is bijvoorbeeld ook een heerlijke combi, zal ik binnenkort weer eens maken. Cashewnoten, ga ik onthouden, lijkt me ook een lekkere noot voor door de pesto 😀
20 mei 2016 at 22:48Ik ga hem ook maken, maar dan wel in de vijzel! Ben benieuwd!
22 mei 2016 at 15:18Kun je dat in koelkast eventjes bewaren .?
16 augustus 2017 at 19:08Kan prima, voeg dan de knoflook pas toe als je het gaat gebruiken
16 maart 2018 at 14:03Rucola en cashewnoten is een heerlijke combinatie, de pesto smaakt daardoor wat zoeter, maar kinderen vinden het heerlijk.
23 mei 2016 at 14:24Ik ga het zeker eens proberen, lijkt me heerlijk!
3 juni 2016 at 23:03Als je meerdere potjes tegelijk maakt hoe lang blijven ze dan nog goed houdbaar?
1 juni 2016 at 08:37Hi Corine, je kunt meerdere potjes tegelijk maken maar erg lang houdbaar is het niet (in ieder geval niet wekenlang) omdat er geen (extra) conserveringsmiddelen inzitten. Als je met schone uitgekookte potjes werkt en er een dun laagje (olijf)olie overheen hebt dan kun je het prima enkele dagen goed afgesloten in de koelkast bewaren. Als je het vaker wilt eten raad ik je echter aan het elke keer vers te maken of in ieder geval elke week. Dit is toch het allerlekkerst 🙂
3 juni 2016 at 23:05Hoi, een tip van mijn moeder om basilicum uit de supermarkt langer te bewaren; direct na aanschaf de plantkluit in tweeën splitsen en in twee potten zetten met beetje tuinaarde erbij. Ik heb een plantje (nu dus twee) echt al weken staan, vol bloemetjes dus ze doen het supergoed! Wel zeer regelmatig water geven, niet vergeten…
22 juni 2016 at 22:41Dat klinkt als een hele goed tip! De volgende keer dat ik een basilicum plantje koop ga ik dit eens proberen. Dank je wel 🙂
24 juni 2016 at 08:53Leuk recept maar kan je het ook invriezen?
4 juli 2016 at 21:25Zelf nog nooit geprobeerd maar je schijnt zelfgemaakte pesto wel in te kunnen vriezen. Aangeraden wordt om dit in een ijsblokjes vorm te doen zodat je direct porties hebt. Laat je me weten of het is gelukt 🙂 ?
5 juli 2016 at 11:10In een diepvrieszakje met een zip zap sluiting gaat het ook heel goed, gewoon per portie wat je “normaal” gebruikt, even onder warm water en het is eat ready.Niet mijn eigen idee, eens ergens gelezen en gedaan, werkt echt prima.
6 oktober 2018 at 23:39Handige tip, dankjewel 🙂
7 oktober 2018 at 09:47Beste Eef,
De basilicumplantjes in de supermarkt zijn in recordtempo gekweekt en hebben vaak een kort leven na aanschaf.
Zelf opkweken uit zaad is niet moeilijk en kan prima in de tuin!
Kun je gelijk zelf bepalen welk ras je wilt opkweken/gebruiken. (Probeer eens rode basilicum?)
Groeten!
4 juli 2016 at 22:03Bedankt voor je goede tip! Dat ga ik eens proberen. Rode basilicum ken ik nog niet, leuk. Die ga ik ook een proberen 🙂
5 juli 2016 at 11:07Je kan zelfgemaakte pesto prima invriezen. Ik doe dat in kleine potjes (lege sambal potjes b.v.)
10 augustus 2016 at 20:50Wat een goede tip. Dank je wel Bea 🙂 Moet je eerlijk zeggen dat ik het nog steeds niet heb kunnen proberen omdat deze groene pesto altijd binnen een of twee dagen helemaal op is 😉
14 augustus 2016 at 22:44Als je er een dagje de tijd voor hebt kun je bijv. een stuk of 8 potten kunnen maken en ze dan te wecken ongeveer 30 minuten op ongeveer 90 graden Celcius.
18 juli 2017 at 00:38Succes
Dank voor je tip Kees!
27 augustus 2017 at 13:10Ik heb de pesto gemaakt en hij is heerlijk! Ik heb hem meteen voor onze schoondochter gemaakt en als cadeautje doet jij het ook erg goed!
13 september 2017 at 17:00Bedankt voor dit recept.
Yvonne
Wat leuk om te lezen Yvonn, dank voor je reactie 🙂
17 september 2017 at 17:31Is 1x dit recept voldoende voor 2 personen pasta pesto?
16 maart 2018 at 19:59Ja dat is meer dan voldoende (en heel lekker 🙂 )
25 maart 2018 at 09:39Beste Eef,
4 april 2018 at 21:55Wanneer je het plantje basilicum niet van boven water geeft, maar het van onderen nat houdt, blijft het plantje goed en groeit het ook weer.
Dat ga ik eens uitproberen, dank voor je tip 🙂
11 april 2018 at 23:06Dit werkt inderdaad veel beter.
12 april 2018 at 11:15Dat klopt! Na jaren tobben met die plantjes heb ik dit ook ontdekt. Gewoon in een bakje of op een schoteltje met water zetten en de plantjes blijven goed en ik krijg steeds nieuwe blaadjes. Tot ik tenslotte pesto ga maken, dan zijn ze op.
8 juli 2018 at 13:42Inmiddels heb ik het ook geprobeerd en ben heel blij met je tip! Kijk nu naar een basilicum plantje wat het al bijna 3 weken doet 🙂 Top tip!
15 juli 2018 at 14:30Dat klopt! Na jaren tobben met die plantjes heb ik dit ook ontdekt. Gewoon in een bakje of op een schoteltje met water zetten en de plantjes blijven goed en ik krijg steeds nieuwe blaadjes. Tot ik tenslotte pesto ga maken, dan zijn ze op.
8 juli 2018 at 13:42Moet er dan constant water op het schoteltje staan? Omdat bij mij de plantjes altijd doodgaan vries ik het nu in . Mag dat ook?
27 oktober 2018 at 15:31