Franse uiensoep, een waanzinnig lekkere soep. Bomvol smaak en met slechts een handjevol ingrediënten maak je deze verrukkelijke soep. De gekarameliseerde uien geven een zoete rijke smaak aan de soep en de hartige stukjes stokbrood met gegrilde kaas maken er helemaal een feestje van.
Eigenlijk is uiensoep heel erg simpel om te maken. De ui in halve ringen snijden, een beetje boter in de pan en op laag/middelhoog vuur de uien heel rustig bakken waardoor ze gaan karameliseren. Hierdoor worden de uien zacht en zoet van smaak. Dit proces kost even tijd, zeg een half uurtje, maar dan heb je ook wat hoor!
Gekarameliseerde uien voor de soep
Neem van mij aan, als je deze uitjes gaat proeven dan wil je dit vaker maken. Gekarameliseerde ui is namelijk een ontzettend lekkere basis voor deze soep, maar wat dacht je van gekarameliseerde ui voor bij een gebakken biefstukje, verwerkt in een quiche of als topping op een hamburger? Het maakt het allemaal nóg lekkerder.
Vegetarische uiensoep
Maar dit keer maken we er een soepje mee. Na het karameliseren van de uien bak je even kort wat bloem mee en voeg je bouillon toe. In klassieke Franse uiensoep is dit altijd runderbouillon waardoor uiensoep van zichzelf niet vegetarisch is. Wil je vegetarische uiensoep maken? Dan gebruik je simpelweg groentebouillon in plaats van runderbouillon. Ik voeg dan altijd nog een halve eetlepel bruine basterdsuiker toe. Dit zorgt voor die kenmerkende bruine kleur die de soep anders van de runderbouillon krijgt, maar ook voor een klein beetje extra zoetigheid. Dit omdat runderbouillon krachtiger is van smaak dan groentebouillon. Zo maak je dus heel eenvoudig een vega uiensoep.
Of zelfs vegan
Let natuurlijk wel even op met de kaas want dat is niet altijd vegetarisch. Maar gelukkig staat dit tegenwoordig vaak duidelijk aangegeven op de verpakking én je kunt altijd gaan voor vegan kaas. Dat kan natuurlijk ook prima en dan is je soep niet alleen vegetarisch, hij is dan direct ook vegan (mits je natuurlijk ook een vegan stokbroodje gebruikt 😉 ).
Hoe maak je uiensoep?
Uiensoep maak je dus door de ui te karameliseren, af te blussen met (runder)bouillon en op smaak te brengen met o.a. een beetje tijm. Leg er vlak voor je de soep gaat serveren een stukje stokbrood in, strooi er wat geraspte kaas overheen en zet dit nog even onder de grill. Serveer de soep warm en geniet ervan!

Uiensoep
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 500 gram uien
- 35 gram boter
- 1 eetlepel bloem
- 1 blokje runderbouillon voor een halve liter runderbouillon ((of groentenbouillon + 1/2 eetlepel bruine basterdsuiker voor een vega(n) uiensoep))
- 2 takjes tijm
- 750 ml water
- 4 stukjes stokbrood
- peper, zout, geraspte kaas
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Snij de uien in halve ringen.
- Verhit de boter in een (braad)pan met een dikke bodem en karamelliseer de ui in ongeveer 30 min.
- Voeg daarna de bloem toe en bak even mee.
- Verkruimel het bouillonblokje erover, ris blaadjes van de takjes tijm en voeg deze toe.
- Giet het water erbij en laat dit even rustig 10-20 minuten pruttelen.
- Breng de soep tot slot op smaak met peper en zout.
- Vlak voor je de soep gaat serveren leg je de stukjes stokbrood erin, en verdeel er naar smaak geraspte kaas over.
- Zet de kommen nog even onder de grill zodat de kaas smelt en serveer direct. Eet smakelijk!
3 reacties op “Franse uiensoep”
Dit is de simpelste versie. Wil je meer smaak, neem dan echte bouillon, op deze hoeveelheid een glas rode wijn en een klein scheutje cognac. Nog lekkerder.
lieve Eef, ik heb al zoveel lekkere recepten van je gemaakt! Ook nu staan er weer dingen bij die ik zeker ga proberen. Bedankt! Hele gezellige dagen en een heel mooi 2021 gewenst hoor!
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel 😀