Franse uiensoep

Franse uiensoep, een waanzinnig lekkere soep. Bomvol smaak en met slechts een handjevol ingrediënten maak je deze verrukkelijke soep. De gekarameliseerde uien geven een zoete rijke smaak aan de soep en de hartige stukjes stokbrood met gegrilde kaas maken er helemaal een feestje van.
Eigenlijk is uiensoep heel erg simpel om te maken. De ui in halve ringen snijden, een beetje boter in de pan en op laag/middelhoog vuur de uien heel rustig bakken waardoor ze gaan karameliseren. Hierdoor worden de uien zacht en zoet van smaak. Dit proces kost even tijd, zeg een half uurtje, maar dan heb je ook wat hoor!

Gekarameliseerde uien voor de soep

Neem van mij aan, als je deze uitjes gaat proeven dan wil je dit vaker maken. Gekarameliseerde ui is namelijk een ontzettend lekkere basis voor deze soep, maar wat dacht je van gekarameliseerde ui voor bij een gebakken biefstukje, verwerkt in een quiche of als topping op een hamburger? Het maakt het allemaal nóg lekkerder.

Vegetarische uiensoep

Maar dit keer maken we er een soepje mee. Na het karameliseren van de uien bak je even kort wat bloem mee en voeg je bouillon toe. In klassieke Franse uiensoep is dit altijd runderbouillon waardoor uiensoep van zichzelf niet vegetarisch is. Wil je vegetarische uiensoep maken? Dan gebruik je simpelweg groentebouillon in plaats van runderbouillon. Ik voeg dan altijd nog een halve eetlepel bruine basterdsuiker toe. Dit zorgt voor die kenmerkende bruine kleur die de soep anders van de runderbouillon krijgt, maar ook voor een klein beetje extra zoetigheid. Dit omdat runderbouillon krachtiger is van smaak dan groentebouillon. Zo maak je dus heel eenvoudig een vega uiensoep.

Of zelfs vegan

Let natuurlijk wel even op met de kaas want dat is niet altijd vegetarisch. Maar gelukkig staat dit tegenwoordig vaak duidelijk aangegeven op de verpakking én je kunt altijd gaan voor vegan kaas. Dat kan natuurlijk ook prima en dan is je soep niet alleen vegetarisch, hij is dan direct ook vegan (mits je natuurlijk ook een vegan stokbroodje gebruikt 😉 ).

Hoe maak je uiensoep?

Uiensoep maak je dus door de ui te karameliseren, af te blussen met (runder)bouillon en op smaak te brengen met o.a. een beetje tijm. Leg er vlak voor je de soep gaat serveren een stukje stokbrood in, strooi er wat geraspte kaas overheen en zet dit nog even onder de grill. Serveer de soep warm en geniet ervan!

Uiensoep

Franse uiensoep, een waanzinnig lekkere soep. Met gekarameliseerde ui en stukjes stokbrood met gesmolten kaas: een Frans feestje in een kom!
4.25 van 108 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram uien
  • 35 gram boter
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 blokje runderbouillon voor een halve liter runderbouillon ((of groentenbouillon + 1/2 eetlepel bruine basterdsuiker voor een vega(n) uiensoep))
  • 2 takjes tijm
  • 750 ml water
  • 4 stukjes stokbrood
  • peper, zout, (vegan) geraspte kaas

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Snij de uien in halve ringen.
  • Verhit de boter in een (braad)pan met een dikke bodem en karamelliseer de ui in ongeveer 30 min.
  • Voeg daarna de bloem toe en bak even mee.
  • Verkruimel het bouillonblokje erover, ris blaadjes van de takjes tijm en voeg deze toe.
  • Giet het water erbij en laat dit even rustig 10-20 minuten pruttelen.
  • Breng de soep tot slot op smaak met peper en zout.
  • Vlak voor je de soep gaat serveren leg je de stukjes stokbrood erin, en verdeel er naar smaak geraspte kaas over.
  • Zet de kommen nog even onder de grill zodat de kaas smelt en serveer direct. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 133kcal | Koolhydraten: 12g | Eiwitten: 2g | Vetten: 7g | Verzadigd vet: 5g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

55 thoughts on “Franse uiensoep

  • Rob Hoeboer says:

    3 sterren
    Dit is de simpelste versie. Wil je meer smaak, neem dan echte bouillon, op deze hoeveelheid een glas rode wijn en een klein scheutje cognac. Nog lekkerder.

  • lieve Eef, ik heb al zoveel lekkere recepten van je gemaakt! Ook nu staan er weer dingen bij die ik zeker ga proberen. Bedankt! Hele gezellige dagen en een heel mooi 2021 gewenst hoor!

    • Het kan liggen aan hoe lang je de uien hebt gekarameliseerd en hoe bruin ze waren, maar ook welke bouillon je hebt gebruikt (de ene is simpelweg iets donkerder dan de andere) 🙂

    • Marianne Bakker says:

      Hallo,
      Heerlijk recept lijkt me dat de uiensoep.
      Ik heb sinds kort een slowcooker heb je misschien een idee om de uiensoep te maken in de slowcooker??
      Groetjes!

    • louis van den oetelaar says:

      Hoe je donkere bouillon krijgt!
      Schil de uien en doe de schillen met de benodigde hoeveelheid water bouillon blokken in de soeppan en breng aan de kook en dan zachtjes laten koken exact 9 min niet langer ( anders wordt het bitter) en giet door een zeef en zie mooie donkere bouillon! En ga verder met de soep.
      Succes.
      Groet Louis.

  • Patricia says:

    Hoi eef,

    Wat een heerlijk recept! Ik maak nooit soep, maar wil deze soep graag proberen. In je laatste stap staat even onder de grill. Dat is de oven natuurlijk, maar op hoeveel graden? En hoelang? Je merkt wel, ik maak nooit soep.

    Groetjes Patricia

    • Op de grillstand in de oven, bij mij heeft die geen temperatuur maar ik zou zeggen 180-200 graden is prima hoor. Je blijft erbij want zodra de kaas is gesmolten kun je hem uit de oven halen. Je gebruikt dus puur de hitte van de grill om de kaas te laten smelten 🙂

    • Je moet de soep zelf verder op smaak maken met peper en zout. Dus dat een echt een kwestie van even proeven en op smaak brengen met iets meer peper en/of zout.

    • Tijm is wel echt een smaakmaker in de uiensoep. Als je het niet lekker vindt kun je het achterwege laten of eventueel vervangen door oregano of rozemarijn, maar dat geeft wel echt een andere smaakbeleving.

  • Conny Brizee says:

    5 sterren
    Hallo Eef, ik heb van het weekend je uiensoep gemaakt en mijn man en ik vonden deze heerlijk. Ik ben er eens goed voor gaan zitten en heb diverse recepten van jou uitgezocht die ik van de week ga maken. Ik ga zeker de hete bliksem en de wrap met krokante kip maken. De broccoli ovenschotel en de witlofschotel staan ook op het lijstje . Ben heel benieuwd en laat je weten hoe we deze vonden. Ik vind het zo leuk om jouw recepten uit te proberen en zo weer iets nieuws op tafel te zetten. Dank dat je het met ons wilt delen. Hartelijke groetjes Conny Brizee

    • Dominique - team Eefkooktzo.nl says:

      Dankjewel voor je reactie Conny, wat ontzettend leuk om te lezen! Ik ben erg benieuwd hoe je de andere recepten gaat vinden. En heel graag gedaan, ik deel het graag. Veel plezier met koken!

  • In uiensoep hoort nmm echt wijn. Hoeft niet veel te zijn, ik drink zelf op zich niet, dus ik koop altijd zo’n klein flesje en doe een flinke scheut in de soep. Wel even mee laten koken zodat de alcohol verdampt. Ook laat ik de uien juist NIET karamelliseren maar juist langzaam glazig worden. De uien worden dan zacht van smaak. Vervolgens doe ik er een pot runder- of kippenbouillon bij (zo’n pot waarbij je drie potten water moet toevoegen) en ong. anderhalf bouillonblokje (rund of kip) zodat je niet met zout en peper aan de gang hoeft. Ik ben zelf gek op uiensoep maar als ik deze voor anderen maak krijg ik altijd complimenten. Oh ja, natuurlijk knoflook mee laten garen bij de uien daarna een schep bloem erbij en meegaren. Daarna bouillon en wijn en blokje.

  • Hai Eef, deze soep ga ik ook maar eens proberen,ben zelf niet zo’n keuken prinses 😅 maar dit gaat wel lukken.
    De laatste keer pastinaaksoep met peer ,uitgebakken chorizo,en gebrande hazelnoten gemaakt . Was heerlijk

    • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

      Haha, het 2e soepje dat je noemt klinkt wel niveautje Masterchef hoor 😉 Maar geniet van de uiensoep, gaat je vast ook lukken en zal je hopelijk smaken!

  • Hoi Eef,

    Gisteren je uiensoep gemaakt en hij was heerlijk! Heb wel, zoals Linda zegt, runderbouillon (-fond) in gedaan en een volgende keer ga ik zeker die versie van Linda met de knoflook en wijn erbij maken! Ultiem comfortfood! Thanks!

  • Beste Eef,

    Ik wil dit uiensoepje gaan maken voor de kerstdagen. Kun je deze soep ook eerder klaarmaken en ’s avonds weer opwarmen of doet dat de smaak geen goed?

  • Hallo,

    Ik ben deze overheerlijk uitziende soep aan het maken, maar ik loop een beetje vast op de groentebouillon met een halve eetlepel bruine suiker. Ik maak voor meer dan 4 personen (16), maar de halve eetlepel blijft op dezelfde hoeveelheid staan en veranderd dus niet mee naarmate het aantal groter wordt. Klopt dit?

  • Hoi Eef

    Ik heb de soep gemaakt en de boter vervangen door olijf olie omdat ik hem wil wecken( ook geen bloem dus) hopelijk gaat het goed maar kan ik dan de congac wel al toevoegen voor het wecken?

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Alie, de boter en bloem zijn bedoeld om te soep te binden dus je zult wel een andere soep krijgen zo. Volgens mij zou het geen probleem moeten zijn om de cognac toe te voegen, zolang de alcohol wel helemaal verdampt is voor je hem gaat wecken. Dit hebben wij echter niet zelf getest dus ik kan je geen garantie geven. Kook ze!

  • Joyce Wesseling says:

    Hoi Eef,
    Ben deze uiensoep nu aan het maken. Ben erg benieuwd. Maak er dan gelijk ook zo’n heerlijk knoflookbrood van jou bij want daar vreet je je vingers echt bij op!
    Fijne zondag!
    Joyce

  • Jacqueline Zuurbier says:

    Hallo Eef!ben de uiensoep aan t maken…
    Maar runderbouilonblokje voor 500 dl water
    Maar gewoon in totaal 750 ml water???
    Snap t even niet

    • Klopt, de bouillon wordt dus iets dunner. Normaal zijn de meeste bouillonblokjes voor 500 ml en nu gebruik je 750 – er zit genoeg smaak in de uien en je wilt dat niet overheersen door een te sterke bouillon.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept