Franse uiensoep

Franse uiensoep

Franse uiensoep, een waanzinnig lekkere soep. Bomvol smaak en met slechts een handjevol ingrediënten maak je deze verrukkelijke soep. De gekarameliseerde uien geven een zoete rijke smaak aan de soep en de hartige stukjes stokbrood met gegrilde kaas maken er helemaal een feestje van. 
Eigenlijk is uiensoep heel erg simpel om te maken. De ui in halve ringen snijden, een beetje boter in de pan en op laag/middelhoog vuur de uien heel rustig bakken waardoor ze gaan karameliseren. Hierdoor worden de uien zacht en zoet van smaak. Dit proces kost even tijd, zeg een half uurtje, maar dan heb je ook wat hoor! 

Gekarameliseerde uien voor de soep

Neem van mij aan, als je deze uitjes gaat proeven dan wil je dit vaker maken. Gekarameliseerde ui is namelijk een ontzettend lekkere basis voor deze soep, maar wat dacht je van gekarameliseerde ui voor bij een gebakken biefstukje, verwerkt in een quiche of als topping op een hamburger? Het maakt het allemaal nóg lekkerder.

Uiensoep recept

Vegetarische uiensoep

Maar dit keer maken we er een soepje mee. Na het karameliseren van de uien bak je even kort wat bloem mee en voeg je bouillon toe. In klassieke Franse uiensoep is dit altijd runderbouillon waardoor uiensoep van zichzelf niet vegetarisch is. Wil je vegetarische uiensoep maken? Dan gebruik je simpelweg groentebouillon in plaats van runderbouillon. Ik voeg dan altijd nog een halve eetlepel bruine basterdsuiker toe. Dit zorgt voor die kenmerkende bruine kleur die de soep anders van de runderbouillon krijgt, maar ook voor een klein beetje extra zoetigheid. Dit omdat runderbouillon krachtiger is van smaak dan groentebouillon. Zo maak je dus heel eenvoudig een vega uiensoep.

Of zelfs vegan

Let natuurlijk wel even op met de kaas want dat is niet altijd vegetarisch. Maar gelukkig staat dit tegenwoordig vaak duidelijk aangegeven op de verpakking én je kunt altijd gaan voor vegan kaas. Dat kan natuurlijk ook prima en dan is je soep niet alleen vegetarisch, hij is dan direct ook vegan (mits je natuurlijk ook een vegan stokbroodje gebruikt 😉 ). 

Kom uiensoep

Hoe maak je uiensoep?

Uiensoep maak je dus door de ui te karameliseren, af te blussen met (runder)bouillon en op smaak te brengen met o.a. een beetje tijm. Leg er vlak voor je de soep gaat serveren een stukje stokbrood in, strooi er wat geraspte kaas overheen en zet dit nog even onder de grill. Serveer de soep warm en geniet ervan!

Uiensoep

Uiensoep

Franse uiensoep, een waanzinnig lekkere soep. Met gekarameliseerde ui en stukjes stokbrood met gesmolten kaas: een Frans feestje in een kom!
4.41 van 27 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram uien
  • 35 gram boter
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 blokje runderbouillon voor een halve liter runderbouillon ((of groentenbouillon + 1/2 eetlepel bruine basterdsuiker voor een vega(n) uiensoep))
  • 2 takjes tijm
  • 750 ml water
  • 4 stukjes stokbrood
  • peper, zout, geraspte kaas

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Snij de uien in halve ringen.
  • Verhit de boter in een (braad)pan met een dikke bodem en karamelliseer de ui in ongeveer 30 min.
  • Voeg daarna de bloem toe en bak even mee.
  • Verkruimel het bouillonblokje erover, ris blaadjes van de takjes tijm en voeg deze toe.
  • Giet het water erbij en laat dit even rustig 10-20 minuten pruttelen.
  • Breng de soep tot slot op smaak met peper en zout.
  • Vlak voor je de soep gaat serveren leg je de stukjes stokbrood erin, en verdeel er naar smaak geraspte kaas over.
  • Zet de kommen nog even onder de grill zodat de kaas smelt en serveer direct. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 133kcal | Koolhydraten: 12g | Eiwitten: 2g | Vetten: 7g | Verzadigd vet: 5g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Franse uiensoep

Uiensoep Pinterest Collage

Eef

Eef

Hi! Ik ben Eef, eigenaar van Eefkooktzo.nl. Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

14 reacties op “Franse uiensoep”

  1. 3 sterren
    Dit is de simpelste versie. Wil je meer smaak, neem dan echte bouillon, op deze hoeveelheid een glas rode wijn en een klein scheutje cognac. Nog lekkerder.

  2. lieve Eef, ik heb al zoveel lekkere recepten van je gemaakt! Ook nu staan er weer dingen bij die ik zeker ga proberen. Bedankt! Hele gezellige dagen en een heel mooi 2021 gewenst hoor!

  3. 5 sterren
    Super lekker, heerlijk met die gekarameliseerde uien! ????
    Mijn soep was wel een stuk lichter qua kleur, waar kan dat aan liggen?

    1. Eef

      Het kan liggen aan hoe lang je de uien hebt gekarameliseerd en hoe bruin ze waren, maar ook welke bouillon je hebt gebruikt (de ene is simpelweg iets donkerder dan de andere) 🙂

      1. Eef

        Dat zou wel moeten kunnen maar je wint er denk ik niet zoveel mee. Het ‘ding’ met uiensoep zit hem in het aanfruiten van de uien en dat moet je sowieso in een pan doen dus ik zou het je niet perse aanraden om deze in de slowcooker te doen.

    1. Hallo Eef. Franse uiensoep is altijd lekker. Ik doe er nog een laurierblaadje bij en en 1 of 2 lepels donkere balsamico. Er hoort gruyère kaas op. Smaakt goed en smelt zoals je verwacht.

  4. Hoi eef,

    Wat een heerlijk recept! Ik maak nooit soep, maar wil deze soep graag proberen. In je laatste stap staat even onder de grill. Dat is de oven natuurlijk, maar op hoeveel graden? En hoelang? Je merkt wel, ik maak nooit soep.

    Groetjes Patricia

    1. Eef

      Op de grillstand in de oven, bij mij heeft die geen temperatuur maar ik zou zeggen 180-200 graden is prima hoor. Je blijft erbij want zodra de kaas is gesmolten kun je hem uit de oven halen. Je gebruikt dus puur de hitte van de grill om de kaas te laten smelten 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top