Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon, een Franse klassieker uit de Bourgogne-streek maar dat had je misschien al door vanwege de naam. Dit heerlijke stoofgerecht doet het erg goed tijdens de feestdagen maar ook buiten de feestdagen om is het een feestje om op tafel te zetten. Smaakvol, waanzinnig lekker en zeker niet moeilijk om te maken. Wat je wel nodig hebt is tijd en een vleugje liefde natuurlijk.

Boeuf bourguignon is een van de meest bekende en meeste geliefde stoofgerechten uit de Franse keuken. Niet zo gek want het is heerlijk! Wist je dat dit gerecht van origine eigenlijk eten voor de arme boeren was? Taai vlees mals maken door het langzaam te garen met lekkere kruiden en groenten. Dat is eigenlijk, heel kort door de bocht, wat je doet. Maak dit heerlijke stoofpotje ook gerust een dag van te voren klaar, wordt hij namelijk alleen maar nog lekkerder van!

Boeuf bourguignon, wat eet je erbij?

Een van de meest gestelde vragen is wat bij boeuf bourguignon eet? Eigenlijk kun je erbij serveren wat je lekker vindt. Denk bijvoorbeeld aan gebakken krieltjes, aardappelpuree, hasselback potatoes, frietjes of pomme duchess. Qua groenten kun je er haricots verts in spek bij doen of gegrilde groenten of een witlofsalade of stoofpeertjes of… net welke groenten je lekker vindt. Een frisse salade kan trouwens ook prima. Maak het jezelf alleen niet te moeilijk en kies ook bijgerechten die je vooraf kunt voorbereiden.

Dindesse kalkoenspekjes

Lekker met kalkoenspekreepjes van Dindesse

In plaats van gewone spekjes heb ik deze keer weer gekozen voor de heerlijke gerookte kalkoenspekreepjes van Dindesse. Ze zijn lekker, makkelijk om te gebruiken én een ideale vervanging voor “gewone” spekreepjes. Ze bevatten namelijk een stuk minder vet dan gewone spekreepjes en ik weet dat er veel lezers zijn die geen varkensvlees eten vanwege verschillende redenen zoals geloofsovertuiging, dieet, smaak of allergie. Ze combineren ook heerlijk in dit stoofpotje en geven de boeuf bourguignon een lekkere, smaakvolle bite. De kalkoenspekreepjes van Dindesse kun je vinden bij Jumbo supermarkten.

Boeuf bourguignon staande foto

Boeuf bourguignon

Het recept voor een heerlijke Franse klassieker: Boeuf bourguignon. Een waar feestje om op tafel te zetten!
5 van 1 stem
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 3 uur
Totale tijd: 3 uur 30 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 750 gram rundvlees (zoals riblappen of stooflappen)
  • 250 ml rode wijn
  • 250 ml runderbouillon
  • 140 gram spekreepjes ((bijvoorbeel de kalkoenspekreepjes van Dindesse))
  • 125 gram champignons
  • 3 sjalotjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 takken peterselie (+ extra ter garnering)
  • 2 winterpenen in blokjes
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 2 eetlepels bloem
  • roomboter (ca. 100 gram roomboter in totaal)
  • peper, zout, olie

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Snijd het rundvlees in grove blokjes en snijd de teentjes knoflook fijn.
  • Kruid de blokjes rundvlees met peper, zout en verdeel er 2 eetlepels bloem over.
  • Doe een klein beetje olie in een braadpan en bak hierin de spekreepjes even kort uit.
  • Schep de spekjes uit de pan zodat het vet in de pan blijft en houd de spekjes even apart.
  • Doe 50 gram roomboter in de pan samen met de blokjes rundvlees en bak deze rondom bruin.
  • Voeg dan het blikje tomatenpuree toe en bak dit even mee.
  • Zet het vuur laag en doe dan de winterpeen, spekreepjes, knoflook, rode wijn en de runderbouillon erbij.
  • Maak een kruidenbuiltje door de tijm, peterselie en laurierblaadjes vast te knopen en doe deze ook in de pan.
  • Doe de deksel op de pan en laat dit vervolgens minimaal 3 uur rustig stoven tot het vlees mals is en bijna uit elkaar valt.
  • Haal het kruidenbuiltje uit de pan.
  • Borstel de champignons en snijd in partjes, snijd de sjalotjes in halve manen.
  • Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak de uitjes tot deze glazig zijn, voeg ze daarna toe aan de boeuf bourguignon en doe hetzelfde met de champignons.
  • Breng de boeuf bourguignon op smaak met peper en zout. Verdeel er nog wat fijn gesneden peterselie over voor je hem gaat serveren. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 490kcal | Koolhydraten: 9g | Eiwitten: 44g | Vetten: 25g | Verzadigd vet: 7g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Boeuf bourguignon dindesse kalkoenspekjes

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Dindesse. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta
.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer
.

Eef

Eef

Hi! Ik ben Eef, eigenaar van Eefkooktzo.nl. Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

3 reacties op “Boeuf bourguignon”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top