Boeuf bourguignon, een Franse klassieker uit de Bourgogne-streek, maar dat had je misschien al door vanwege de naam. Dit heerlijke stoofgerecht doet het erg goed tijdens de feestdagen maar ook buiten de feestdagen om is het een feestje om op tafel te zetten.
Een franse klassieker om mee uit te pakken
Smaakvol, waanzinnig lekker en zeker niet moeilijk om te maken. Wat je wel nodig hebt is tijd en een vleugje liefde natuurlijk.
Boeuf bourguignon recept
Boeuf bourguignon is één van de meest bekende en meeste geliefde stoofgerechten uit de Franse keuken. Niet zo gek want het is heerlijk! Wist je dat dit gerecht van origine eigenlijk eten voor de arme boeren was?
Taai vlees mals maken, door het langzaam te garen met lekkere kruiden en groenten. Dat is eigenlijk, heel kort door de bocht, wat je doet. Maak dit heerlijke stoofpotje dan ook gerust een dag van te voren klaar, wordt hij namelijk alleen maar nog lekkerder van!
Wat eet je bij boeuf bourguignon?
Eén van de meest gestelde vragen is wat je bij boeuf bourguignon eet? Eigenlijk kun je erbij serveren wat je lekker vindt. We geven je graag een paar tips:
Tip daarbij is: maak het jezelf alleen niet te moeilijk en kies ook bijgerechten die je vooraf kunt voorbereiden. Zeker voor de feestdagen en als je visite krijgt is dit ideaal.
Welke wijn gebruik je in boeuf bourguignon?
Mijn standaard antwoord is altijd: gebruik een wijn die je echt lekker vindt. Je stopt veel tijd en liefde in dit gerecht en ga dan niet voor een wijn die je eigenlijk toch niet zo lekker vindt. Wij gebruikten een heerlijke Malbec Reserve van wijnhuis Norton. Deze Argentijnse wijn past perfect bij rood vlees en geeft een heerlijke smaak af aan dit Franse stoofpotje. Extra lekker om dezelfde wijn erbij te serveren natuurlijk!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 750 gram rundvlees (zoals riblappen of stooflappen)
- 250 ml rode wijn
- 250 ml runderbouillon
- 150 gram (gerookte) spekreepjes
- 125 gram champignons
- 5 sjalotjes
- 3 tenen knoflook
- 2 takjes tijm (vers)
- 2 blaadjes laurier (gedroogd)
- 2 takjes peterselie (vers + extra ter garnering)
- 2 winterpenen (in blokjes)
- 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
- 2 eetlepels bloem
- roomboter (ca. 100 gram roomboter in totaal)
- peper, zout, olie
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Snijd het rundvlees in grove blokjes en snijd de teentjes knoflook fijn.
- Kruid de blokjes rundvlees met peper, zout en verdeel er 2 eetlepels bloem over.
- Doe een klein beetje olie in een braadpan en bak hierin de spekreepjes even kort uit.
- Schep de spekjes uit de pan zodat het vet in de pan blijft en houd de spekjes even apart.
- Doe 50 gram roomboter in de pan samen met de blokjes rundvlees en bak deze rondom bruin.
- Voeg dan het blikje tomatenpuree toe en bak dit even mee.
- Zet het vuur laag en doe dan de winterpeen, spekreepjes, knoflook, rode wijn en de runderbouillon erbij.
- Maak een kruidenbuiltje door de tijm, peterselie en laurierblaadjes vast te knopen en doe deze ook in de pan.
- Doe de deksel op de pan en laat dit vervolgens minimaal 3 uur rustig stoven tot het vlees mals is en bijna uit elkaar valt.
- Haal het kruidenbuiltje uit de pan.
- Borstel de champignons en snijd in partjes, snijd de sjalotjes in halve manen.
- Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak de uitjes tot deze glazig zijn. Bak dan in dezelfde pan ook de champignons in een klontje boter. Voeg daarna beide toe aan de boeuf bourguignon.
- Breng de boeuf bourguignon op smaak met peper en zout. Verdeel er nog wat fijn gesneden peterselie over voor je hem gaat serveren. Eet smakelijk!
Video
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Norton. Wij bepalen zelf met welke merken/ bedrijven we samenwerken.
Hierdoor kiezen wij er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar we volledig achter staan.
Lees voor meer informatie onze disclaimer.
Maike Kuijpers says:
Ik wil deze graag bij mijn favoriete recepten toevoegen en printen maar zie dat het niet gaat.
Zou je dat mogelijk kunnen maken?
Lijkt me een overheerlijk recept.
Eef says:
Yes, ik ga hem van de week voor je omzetten. Geen probleem 🙂
Eef says:
Hij is bij deze omgezet dus je kunt hem opslaan 🙂
Marjan says:
Hallo Eef
We willen morgen dit recept uitproberen, maar heb jij misschien een tip wat we er nog bij zouden kunnen eten?
Met vriendelijke uitprobeer groeten Jan en Marjan.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Marjan! Als je even door het artikel scrollt, zie je een hele alinea met suggesties om bij de Boeuf bourguignon te serveren (inclusief linkjes naar de recepten). Ik knip & plak het even in deze reactie, maar in dit artikel zelf vind je via de linkjes dus ook direct de recepten. Handig 😉 .
“Eigenlijk kun je erbij serveren wat je lekker vindt. Denk bijvoorbeeld aan gebakken krieltjes, aardappelpuree, hasselback potatoes, frietjes of pomme duchess. Qua groenten kun je er haricots verts in spek bij doen of gegrilde groenten of een witlofsalade of stoofpeertjes of… net welke groenten je lekker vindt. Een frisse salade kan trouwens ook prima. Maak het jezelf alleen niet te moeilijk en kies ook bijgerechten die je vooraf kunt voorbereiden.”
Ineke says:
Hoi Eef is dit recept ook in de slowcooker te maken?
Elise Peeters says:
dag Ineke, ik ben een hobby-kokn maak dit gerecht al jaren in mijn slow-cooker : stooftijd is 6-7 uur. Zalig !!!
Ineke says:
Klopt, ik heb het gewoon geprobeerd, had ik natuurlijk kunnen weten, want ik maak mijn stoofvlees altijd in de slowcooker, het was idd heeeeeerlijk!!!!
Eef says:
Wat leuk om te lezen!
Wilma says:
Ik heb geen tomatenpuree zou het ook met wat ketchup kunnen.
Eef says:
Ja dat kan ook alleen is die smaak wel anders natuurlijk
Huib says:
Wat een heerlijk gerecht! Echter. Ik ben van plan dit voor kerst te maken. Voor 16 personen. Je kan voor de hoeveelheiden aan ingrediënten het aantal personen aanpassen. Boven het recept. Wordt alles dan gewoon x 4 gedaan? Klopt dit? Wordt het met bv zoveel spek niet veel te zout? Hoor het graag. Alvast dank! Vriendelijke groeten Huib
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dankjewel Huib! De hoeveelheden worden dan inderdaad x 4 gedaan, zout en peper voeg je naar smaak toe dus je kunt zelf bepalen hoe zout je het gerecht wilt!
Jacomijn Van Mulder says:
Dag Eef, we hebben dit gerecht tweede Kerstdag gegeten. De reacties waren lovend. Zo ontzettend lekker! Ik heb er knolselderijpuree en stoofpeertjes bij geserveerd.
Jacomijn
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk om te horen Jacomijn, dankjewel!
Peter says:
Echt lekker Eef, maak hem nu voor de 2e keer.
Tijdens het koken zit ik al te genieten, Toprecept.
Vond hem zelfs lekkerder dan dat we in een restaurant hebben gegeten a 24.95 pp.
Gr Peter
Eef says:
Wat een compliment! Dankjewel 🙂
Leo Winkelman says:
Ik had dit vorig jaar kerst gemaakt, maar de kids vonden het wel weer tijd voor deze heerlijkheid.
Het laatste restje wordt bewust bewaard voor op brood de volgende dag😋
Eef says:
Wat leuk om te lezen, bedankt voor het delen 🙂
Diane says:
Hoi Eef,
Ik ga het waarschijnlijk dit weekend maken in de slowcooker, maar heb een blonde vraag over de champignons.. die moeten toch mee gegaard worden, alleen dan een half uurtje voor het einde van de suddertijd of zo?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Zeker geen blonde vraag hoor! Stond misschien niet helemaal duidelijk in het recept, maar die bak je net als de uitjes apart in een pan tot ze glazig zijn, dan voeg je ze toe aan het einde. In de slowcooker zou je ze eventueel ook kunnen toevoegen zoals jij zegt, maar dan zullen ze denk ik wel wat zacht worden. Succes! 🙂
Jacqueline says:
Een overheerlijk recept, ik heb ipv runderbouilon, runderfond gedaan, voller van smaak, iets minder fond en iets meer wijn, takje rozemarijn en zilver uitjes. Ook lekker met geroosterde kleine spruitjes
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Ellen says:
Hallo ik wil dit gaan maken maar heb geen verse kruiden. Kan ik ook gedroogde kruiden gebruiken?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat kan hoor, dat gaat alleen om de tijm en de peterselie dan toch? Het zou wel kunnen dat het dan wat sterker wordt aangezien gedroogde kruiden sterker zijn dan vers. Maar je kunt het zeker proberen!
Ellen says:
Inderdaad gaat het over de tijm en peterselie. Zou een theelepel tijm genoeg zijn?
Eef says:
Kwestie van even proeven, ik denk het wel – je kunt altijd wat extra toevoegen
Janneke says:
Ook in de zomer smaakt de boeuf heerlijk. Hebben er gisteren van gesmuld.
Er werd altijd voor mij gekookt maar ik scoor hoge punten bij de familie met jouw recepten Eef die ik ze voorzet. Bedankt !!!!!