20 min.
4.23 van 44 stemmen

Witlof gratin uit de oven (vegetarisch)

Een lekker bijgerecht mag niet ontbreken tijdens de kerstdagen. Wat dacht je van deze heerlijke en écht makkelijke witlof gratin uit de oven. Hij is vegetarisch, romig, bomvol smaak en heeft een lekkere ‘crunch‘ door de panko.

Witlof, ik ben er dol op! Ik heb best al wat recepten verzameld met witlof zoals deze heerlijke, snelle witlofsalade met appel, maar natuurlijk ook de klassieker: witlof ovenschotel aardappelpuree ham en kaas, met van die rolletjes. Het blijft toch het lekkerst hé?! Witlof in combinatie met kaas. Die combinatie heb ik deze keer ook aangehouden, maar dan net even een andere versie, net even luxer en specialer voor kerst.

Witlof gratin met panko

Panko, misschien heb je er weleens van gehoord. Panko is Japans paneermeel. Het wordt, net als ‘gewoon’ paneermeel gebruikt om gebakken of gefrituurde gerechtjes te voorzien van een krokant laagje. Het voordeel, of eigenlijk beter, het lekkere aan panko is dat is het wat grover is dan gewoon paneermeel. Het is lichter qua gewicht en ontzettend krokant. Super lekker dus om te strooien over deze witlof gratin voor je hem in de oven doet voor een lekkere crunchy bite.

Witlof gratin uit de oven met kaas en panko

Witlof gratin uit de oven

Witlof gratin uit de oven

Makkelijk recept voor een heerlijke (vegetarische) witlof gratin uit de oven
4.23 van 44 stemmen
Voorbereiding10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Totale tijd20 minuten

Ingrediënten

4 personen*
  • 6 witlof
  • 150 ml kookroom
  • 50 gram geraspte kaas
  • 1 handje panko
  • 1 eetlepel roomboter
  • peper, zout, tijm

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Snij de kontjes van de witlof en haal de bittere kern eruit.
  • Breng wat water in een steelpan met een snuf zout aan de kook en kook hierin kort de witlof beetgaar.
  • Halveer de witlof na het koken in de lengte.
  • Verhit een eetlepel roomboter in een koekenpan en bak de witlof aan de snijkant goudbruin.
  • Zet het vuur uit en leg de witlof vervolgens in een ovenschaal.
  • Voeg de kookroom toe aan de koekenpan samen met de geraspte kaas en laat dit smelten in de warme pan (zonder vuur). Giet dit vervolgens over de witlof in de ovenschotel.
  • Verdeel de panko erover en naar smaak peper, zout en tijm.
  • Zet de ovenschaal ongeveer 5-10 minuten in de oven tot het goudbruin is. Eet smakelijk.
Goed om te weten:
* Voldoende voor 4 personen als bijgerecht.
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 175kcal | Koolhydraten: 9g | Eiwitten: 5g | Vetten: 13g | Verzadigd vet: 9g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Witlof gratin uit de oven

Witlof gratin uit de oven Pinterest Collage

14 gedachten over “Witlof gratin uit de oven (vegetarisch)”

  1. 5 sterren
    Lekker en makkelijk recept! 😊 Ik had drie stronkjes die ik in 3 stukken heb gedeeld als een van de bijgerechtjes bij de boeuf bourguignon. Het viel goed in de smaak en was eenvoudig een paar uur vtv klaar te maken. Tijdens het diner hoefde ik het alleen nog even in de oven te doen samen met de haricots verts in spek. Lekker hoor, ik ga het zeker vaker maken, bedankt!

    Beantwoorden
  2. Mijn man kan room, dus ook kookroom niet verdragen. Jammer genoeg komt dit ingrediënt vaak voor in gerechten. Welk alternatief kan ik hiervoor gebruiken?
    Bedankt. Corrie.

    Beantwoorden
4.23 van 44 stemmen (44 stemmen zonder reactie)

Plaats een reactie