Witlof gratin uit de oven

Witlof gratin uit de oven (vegetarisch)

Een lekker bijgerecht mag niet ontbreken tijdens de kerstdagen. Wat dacht je van deze heerlijke en écht makkelijke witlof gratin uit de oven. Hij is vegetarisch, romig, bomvol smaak en heeft een lekkere ‘crunch‘ door de panko.

Witlof, ik ben er dol op! Ik heb best al wat recepten verzameld met witlof zoals deze heerlijke, snelle witlofsalade met appel, maar natuurlijk ook de klassieker: witlof ovenschotel aardappelpuree ham en kaas, met van die rolletjes. Het blijft toch het lekkerst hé?! Witlof in combinatie met kaas. Die combinatie heb ik deze keer ook aangehouden, maar dan net even een andere versie, net even luxer en specialer voor kerst.

Witlof gratin met panko

Panko, misschien heb je er weleens van gehoord. Panko is Japans paneermeel. Het wordt, net als ‘gewoon’ paneermeel gebruikt om gebakken of gefrituurde gerechtjes te voorzien van een krokant laagje. Het voordeel, of eigenlijk beter, het lekkere aan panko is dat is het wat grover is dan gewoon paneermeel. Het is lichter qua gewicht en ontzettend krokant. Super lekker dus om te strooien over deze witlof gratin voor je hem in de oven doet voor een lekkere crunchy bite.

Witlof gratin uit de oven met kaas en panko

Witlof gratin uit de oven

Witlof gratin uit de oven

Makkelijk recept voor een heerlijke (vegetarische) witlof gratin uit de oven
4.26 van 47 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 4 personen*

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 6 witlof
  • 150 ml kookroom
  • 50 gram geraspte kaas
  • 1 handje panko
  • 1 eetlepel roomboter
  • peper, zout, tijm

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Snij de kontjes van de witlof en haal de bittere kern eruit.
  • Breng wat water in een steelpan met een snuf zout aan de kook en kook hierin kort de witlof beetgaar.
  • Halveer de witlof na het koken in de lengte.
  • Verhit een eetlepel roomboter in een koekenpan en bak de witlof aan de snijkant goudbruin.
  • Zet het vuur uit en leg de witlof vervolgens in een ovenschaal.
  • Voeg de kookroom toe aan de koekenpan samen met de geraspte kaas en laat dit smelten in de warme pan (zonder vuur). Giet dit vervolgens over de witlof in de ovenschotel.
  • Verdeel de panko erover en naar smaak peper, zout en tijm.
  • Zet de ovenschaal ongeveer 5-10 minuten in de oven tot het goudbruin is. Eet smakelijk.

handig om te weten:

* Voldoende voor 4 personen als bijgerecht.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 175kcal | Koolhydraten: 9g | Eiwitten: 5g | Vetten: 13g | Verzadigd vet: 9g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Witlof gratin uit de oven

Witlof gratin uit de oven Pinterest Collage

14 thoughts on “Witlof gratin uit de oven (vegetarisch)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept