Een lekker bijgerecht mag niet ontbreken tijdens de kerstdagen. Wat dacht je van deze heerlijke en écht makkelijke witlof gratin uit de oven. Hij is vegetarisch, romig, bomvol smaak en heeft een lekkere ‘crunch‘ door de panko.
Witlof, ik ben er dol op! Ik heb best al wat recepten verzameld met witlof zoals deze heerlijke, snelle witlofsalade met appel, maar natuurlijk ook de klassieker: witlof ovenschotel aardappelpuree ham en kaas, met van die rolletjes. Het blijft toch het lekkerst hé?! Witlof in combinatie met kaas. Die combinatie heb ik deze keer ook aangehouden, maar dan net even een andere versie, net even luxer en specialer voor kerst.
Witlof gratin met panko
Panko, misschien heb je er weleens van gehoord. Panko is Japans paneermeel. Het wordt, net als ‘gewoon’ paneermeel gebruikt om gebakken of gefrituurde gerechtjes te voorzien van een krokant laagje. Het voordeel, of eigenlijk beter, het lekkere aan panko is dat is het wat grover is dan gewoon paneermeel. Het is lichter qua gewicht en ontzettend krokant. Super lekker dus om te strooien over deze witlof gratin voor je hem in de oven doet voor een lekkere crunchy bite.

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 6 stronkjes witlof
- 150 ml kookroom
- 50 gram geraspte kaas
- 1 handje panko
- 1 eetlepel roomboter
- peper, zout, tijm
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Snij de kontjes van de witlof en haal de bittere kern eruit.
- Breng wat water in een steelpan met een snuf zout aan de kook en kook hierin kort de witlof beetgaar.
- Halveer de witlof na het koken in de lengte.
- Verhit een eetlepel roomboter in een koekenpan en bak de witlof aan de snijkant goudbruin.
- Zet het vuur uit en leg de witlof vervolgens in een ovenschaal.
- Voeg de kookroom toe aan de koekenpan samen met de geraspte kaas en laat dit smelten in de warme pan (zonder vuur). Giet dit vervolgens over de witlof in de ovenschotel.
- Verdeel de panko erover en naar smaak peper, zout en tijm.
- Zet de ovenschaal ongeveer 5-10 minuten in de oven tot het goudbruin is. Eet smakelijk.
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Evi says:
Ohhh dit wil ik maken voor Kerst! Kan je dit eventueel een dag van tevoren maken?
Eef says:
Een paar uur zou kunnen, maar een dag zou ik niet aanraden dan kan de witlof wat slap worden door het vocht namelijk 🙂
Marlene says:
Dit sinds Kerst al een aantal keer gemaakt, zo lekker!
Eef says:
Wat een mooi compliment, dankjewel 🙂
Corrie says:
Mijn man kan room, dus ook kookroom niet verdragen. Jammer genoeg komt dit ingrediënt vaak voor in gerechten. Welk alternatief kan ik hiervoor gebruiken?
Bedankt. Corrie.
Eef says:
Kan hij wel plantaardige kookroom verdragen, bijvoorbeeld soja?
El says:
Heerlijk recept! Ik heb het al diverse malen gemaakt. Nu ook een keer met rouquefort, super lekker!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Hendrika says:
Heerlijk recept, heb alleen nog Viking schimmelkaas toegevoegd, toen was het 5 sterren :))
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Bedankt voor je reactie! Dat klinkt als een heerlijke toevoeging 🙂
Albertine says:
Lekker en makkelijk recept! 😊 Ik had drie stronkjes die ik in 3 stukken heb gedeeld als een van de bijgerechtjes bij de boeuf bourguignon. Het viel goed in de smaak en was eenvoudig een paar uur vtv klaar te maken. Tijdens het diner hoefde ik het alleen nog even in de oven te doen samen met de haricots verts in spek. Lekker hoor, ik ga het zeker vaker maken, bedankt!
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Bedankt voor je leuke reactie! Fijn om te horen dat het zo in de smaak is gevallen 🙂
Deborah Hinsenveld says:
Lekker! Ik heb haverkookroom en geraspte geitenkaas gebruikt en nog wat gepofte knoflook die ik nog had liggen.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat top! Klinkt heerlijk 🙂