Pomme Duchesse

Pomme Duchesse

Pomme duchesse, je kent ze vast wel! Aardappeltoefjes uit de oven met een knapperige buitenkant en een smeuïge binnenkant. Zo ontzettend lekker en echt een onmisbaar bijgerecht tijdens de feestdagen, want voor zowel groot als klein is dit een allemansvriend.

Pomme duchesse worden ook wel hertoginnenaardappelen, duchesse-aardappelen, of aardappelrozetten genoemd. Het zijn opgespoten aardappeltoefjes/aardappeltorentjes van aardappelpuree gebakken in de oven. Eigenlijk heel simpel, maar zo ontzettend lekker! Een heerlijk gerecht voor bij diverse kerst hoofdgerechten.

Zelf pomme duchesse maken

Nu kun je natuurlijk zelf pomme duchesse kopen. Ingevroren en tijdens de feestdagen vaak ook in de koeling. Niets mis mee, maar als je ze ooit zelfgemaakt hebt dan weet je dat die eigenlijk het allerlekkerste zijn. Heel lastig zijn ze trouwens niet. Het is een kwestie van een megalekkere aardappelpuree maken en die opspuiten. Bakken in de oven en klaar is Kees Eef.

Ingredienten pomme duchesse

Wat heb je nodig om zelf pomme duchesse te maken?

Eigenlijk niet zo heel erg veel. Een steengoed recept voor aardappelpuree. En komt dat even mooi uit, want die heb ik voor je. Bestaande uit iets kruimige aardappels (want daar maak je nou eenmaal lekkere, smeuïge aardappelpuree van), roomboter, eidooier en voor de smaak peper, zout, nootmuskaat, verse bieslook en een paar eetlepels Parmezaanse kaas. Grote kans dat je zelfs alles wel in huis hebt, althans laat ik voor mezelf spreken, deze dingen vind je bij mij standaard in de koelkast 😉

pomme duchesse recept

Een goede voorbereiding is het halve werk

Pomme duchesse kun je prima voorbereiden. Maak ze helemaal zoals aangegeven in het recept en spuit ze op. De aardappeltorentjes kun je dan maximaal 1 dag in de koelkast bewaren (afgedekt) en daarna afbakken in de oven.

Wist je trouwens dat je aardappels sowieso het beste in de koelkast kunt bewaren? Zowel de geschilde en gekoelde aardappel als de ongeschilde aardappel. Vroeger was dit advies trouwens anders, het was namelijk altijd op een koele, donkere plek. Maar dat is veranderd omdat veel huishoudens geen koude kelder meer hebben om de piepers te bewaren, de verpakkingen kleiner zijn geworden, je ze langer in de koelkast kunt bewaren én de kwaliteit beter is. Lees meer over hoe je het beste aardappels kunt bewaren >>

zelfgemaakte pomme duchesse

Pomme Duchesse

Pomme duchesse

Pomme duchesse: aardappeltoefjes uit de oven met een knapperige buitenkant en een smeuïge binnenkant. Een feestelijk bijgerecht!
4.62 van 21 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Hoeveelheid: 20 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

 • 500 gram aardappelen (iets kruimig)
 • 1 eidooier
 • 75 gram roomboter
 • 10 gram bieslook (vers - fijngesneden)
 • peper, zout, nootmuskaat
 • 2 eetlepels Parmezaanse kaas

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

 • Verwarm de oven voor op 190 graden boven- en onderwarmte.
 • Schil de aardappels en snij in stukjes
 • Kook de aardappels in ca. 10-15 minuten gaar in ruim water met een snuf zout.
 • Kook ze daarna even kort droog en stamp ze vervolgens fijn.
 • Voeg de boter, eidooier, Parmezaanse kaas, bieslook, peper, zout en nootmuskaat naar smaak toe en stamp er een mooie gladde puree van.
 • Gebruik, als je hem in huis hebt, eventueel een pureeknijper voor het meest gladde resultaat.
 • Doe de puree in een spuitzak met spuitmondje en spuit er mooie toefjes van op een met bakpapier beklede bakplaat.
 • Bak de pomme duchesse in ca. 20-25 minuten goudbruin in de oven. Eet smakelijk!

handig om te weten:

Tip: heb je geen pureeknijper zijn dan kan het lastig zijn om de puree heel glad te krijgen. Gebruik dan een groter spuitmondje bijvoorbeeld de Wilton 1M, dan kun je er makkelijker toefjes van spuiten. 

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 52kcal | Koolhydraten: 5g | Eiwitten: 1g | Vetten: 3g | Verzadigd vet: 2g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Pomme Duchesse

pomme duchesse Pinterest collage

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met de Nederlandse Aardappel Organisatie voor de campagne “Power to the pieper” bekend van de Piepershow. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta
.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer
.

14 reacties op “Pomme Duchesse

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *