Pomme duchesse, je kent ze vast wel! Aardappeltoefjes uit de oven met een knapperige buitenkant en een smeuïge binnenkant. Zo ontzettend lekker en echt een onmisbaar bijgerecht tijdens de feestdagen, want voor zowel groot als klein is dit een allemansvriend.
Pomme duchesse worden ook wel hertoginnenaardappelen, duchesse-aardappelen, of aardappelrozetten genoemd. Het zijn opgespoten aardappeltoefjes/aardappeltorentjes van aardappelpuree gebakken in de oven. Eigenlijk heel simpel, maar zo ontzettend lekker! Een heerlijk gerecht voor bij diverse kerst hoofdgerechten.
Zelf pomme duchesse maken
Nu kun je natuurlijk zelf pomme duchesse kopen. Ingevroren en tijdens de feestdagen vaak ook in de koeling. Niets mis mee, maar als je ze ooit zelfgemaakt hebt dan weet je dat die eigenlijk het allerlekkerste zijn. Heel lastig zijn ze trouwens niet. Het is een kwestie van een megalekkere aardappelpuree maken en die opspuiten. Bakken in de oven en klaar is Kees Eef.
Wat heb je nodig om zelf pomme duchesse te maken?
Eigenlijk niet zo heel erg veel. Een steengoed recept voor aardappelpuree. En komt dat even mooi uit, want die heb ik voor je. Bestaande uit iets kruimige aardappels (want daar maak je nou eenmaal lekkere, smeuïge aardappelpuree van), roomboter, eidooier en voor de smaak peper, zout, nootmuskaat, verse bieslook en een paar eetlepels Parmezaanse kaas. Grote kans dat je zelfs alles wel in huis hebt, althans laat ik voor mezelf spreken, deze dingen vind je bij mij standaard in de koelkast 😉
Een goede voorbereiding is het halve werk
Pomme duchesse kun je prima voorbereiden. Maak ze helemaal zoals aangegeven in het recept en spuit ze op. De aardappeltorentjes kun je dan maximaal 1 dag in de koelkast bewaren (afgedekt) en daarna afbakken in de oven.
Wist je trouwens dat je aardappels sowieso het beste in de koelkast kunt bewaren? Zowel de geschilde en gekoelde aardappel als de ongeschilde aardappel. Vroeger was dit advies trouwens anders, het was namelijk altijd op een koele, donkere plek. Maar dat is veranderd omdat veel huishoudens geen koude kelder meer hebben om de piepers te bewaren, de verpakkingen kleiner zijn geworden, je ze langer in de koelkast kunt bewaren én de kwaliteit beter is. Lees meer over hoe je het beste aardappels kunt bewaren >>

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 500 gram aardappelen (iets kruimig)
- 1 eidooier
- 75 gram roomboter
- 10 gram bieslook (vers - fijngesneden)
- peper, zout, nootmuskaat
- 2 eetlepels Parmezaanse kaas
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 190 graden boven- en onderwarmte.
- Schil de aardappels en snij in stukjes
- Kook de aardappels in ca. 10-15 minuten gaar in ruim water met een snuf zout.
- Kook ze daarna even kort droog en stamp ze vervolgens fijn.
- Voeg de boter, eidooier, Parmezaanse kaas, bieslook, peper, zout en nootmuskaat naar smaak toe en stamp er een mooie gladde puree van.
- Gebruik, als je hem in huis hebt, eventueel een pureeknijper voor het meest gladde resultaat.
- Doe de puree in een spuitzak met spuitmondje en spuit er mooie toefjes van op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak de pomme duchesse in ca. 20-25 minuten goudbruin in de oven. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met de Nederlandse Aardappel Organisatie voor de campagne “Power to the pieper” bekend van de Piepershow. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Jasper says:
Het recept klinkt goed, maar ik heb een vraag over de bereidingswijze.
Zou je de pommes duchesse ook in de frituur kunnen klaarmaken?
Dus de toefjes aardappelpuree in de frituur bakken. Alvast bedankt
Eef says:
Dat kan ongewtijfelt, maar daar heb ik het recept niet voor geschreven dus dat is echt een kwestie van uitproberen
Judith says:
Deze Pomme Duchesse gemaakt en ook rozemarijn toegevoegd, moet zeggen..die vond ik lekkerder dan met alleen de bieslook?
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat kan ook prima! Of tijm, is ook lekker 🙂
Rosalie says:
Hoi, vraagje – voor hoeveel personen is dit recept geschikt?
Eef says:
Dit recept is voor ongeveer 20 pomme duchesse, reken er ongeveer 4-5 per persoon – afhankelijk van je andere bijgerechten natuurlijk
Walter Wils says:
Hello, Ik woon in de Filipijnen en ga proberen om deze te maken, want dat vind je hier niet en kennen ze hier niet, vraagje kan je deze ook invriezen ? na het maken,
Eef says:
Ik heb het zelf niet geprobeerd nog dus durf je dat niet met zekerheid te zeggen. Maar probeer het gerust 🙂
Kim V rens says:
Hoi,
Lekker recept, vandaag gemaakt.
Alleen zakte de puree toefjes, vrij snel in
Enig idee wat ik fout doe?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Kim, misschien door het grote temperatuur verschil? Je zou ze misschien beter in de oven kunnen laten afkoelen/op temperatuur laten komen. Als je de oven uit zet na bereidingstijd kun je de deur op een kiertje zetten.