Stoofpeertjes met bessensap, de alcoholvrije en o zo lekkere variant van de klassieker stoofpeertjes. Dit recept is zo lekker en écht makkelijk om te maken. Het ideale basis recept voor zelfgemaakte stoofperen met bessensap.
Stoofperen kunt je perfect serveren als bijgerecht, maar zeker ook als nagerecht. Een bekend gerecht voor tijdens de feestdagen. Ze zien er namelijk niet alleen heel mooi uit op tafel tijdens het kerstdiner, maar ze smaken ook nog eens verrukkelijk! Serveer ze koud of warm, als bijgerecht of als dessert met bijvoorbeeld een bolletje vanille ijs. Met deze heerlijke peertjes kun jij alle kanten op! Probeer ook eens deze stoofperen crumble, ontzettend lekker!
Welk soort peren gebruik ik voor stoofpeertjes?
Voor stoofperen gebruik je de perensoort genaamd ‘Gieser Wildeman’. Het seizoen van deze heerlijke peertjes loopt in Nederland van oktober tot februari. Zodra ik weet dat de Gieser Wildeman (oftewel dé stoofpeer) weer verkrijgbaar is begin ik al te dromen van stoofpeertjes met bessensap.
Ouderwets Nederlands recept
Hoewel stoofpeertjes vaak met rode wijn gemaakt worden heb ik vanuit huis geleerd om stoofpeertjes eigenlijk altijd met bessensap te maken. Alcoholvrij dus, maar zeker niet minder lekker én ook nog eens geschikt voor de kleintjes om lekker van mee te snoepen. Leuk voordeel is dat je niet het hele flesje bessensap nodig hebt om stoofpeertjes met bessensap te maken.
Je houdt namelijk nog genoeg over voor een lekkere portie Haagse Bluf! Althans zo deden wij dat thuis. Stoofpeertjes met bessensap betekende automatisch Haagse Bluf: dubbel feest! Haagse Bluf is een mierzoet toetje bestaande uit eiwit, suiker en natuurlijk bessensap. Ik zal het recept hiervan nog eens met je delen.
Anijs, vanille, kaneel of laurierblad
Voor stoofpeertjes met bessensap heb je eigenlijk vrij weinig ingrediënten nodig. Stoofpeertjes, bessensap, kaneel en (basterd)suiker. Verder voeg je er eventueel nog wat extra kruiden aan toe die jij lekker vindt. Zo ben ik dol op steranijs en doe ik er graag één mooie steranijs bij tijdens het stoven. Een laurierblaadje of een vanillestokje worden ook vaak gebruikt.
Ik gebruik niet al te veel suiker voor het recept omdat ik mijn stoofpeertjes het lekkerst vind als ze niet té zoet zijn, maar juist zacht zoet zodat je de smaak van de kaneel ook nog een beetje terug kunt proeven.

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 6 Gieser Wildeman peren
- 200 ml water
- 175 ml bessensap
- 75 gram witte basterdsuiker
- 3 stukjes kaneel
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Schil de peertjes, maar laat de steel eraan. Snijd de bloemaanzet aan de onderkant van de peertjes weg.
- Zet de peertjes in een (steel)pannetje en doe hierbij het water, bessensap, suiker, de kaneelstokjes en eventueel (mocht je dit lekker vinden) één steranijs of een vanillestokje.
- Breng het geheel aan de kook en zet daarna het vuur laag. Laat de stoofpeertjes zo'n 1,5 á 2 uur rustig pruttelen met de deksel er half op. Mocht er veel water zijn verdampt dan kun je nog wat extra water toevoegen tijdens het koken.
- Als de peertjes klaar zijn haal je deze uit de pan. Verwijder de kaneelstokjes en eventueel de steranijs en/ of het vanillestokje en kook het vocht even in op middelhoog vuur.
- Giet daarna het ingekookte vocht weer over de stoofpeertjes. Heerlijk als bijgerecht maar met een bolletje vanille ijs erbij ook heerlijk als toetje. Eet smakelijk en fijne feestdagen!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Anne-Marie says:
Ze zien er prachtig uit!
Eef says:
Dank je wel Anne-Marie 🙂
Monika says:
Als je het dubbele aantal aan peertjes gebruikt, moeten dan alle ingrediënten verdubbeld worden?
Anna says:
Ik wil wel graag van u de recep dank
Marlotte says:
Ah heerlijk, weer eens wat anders dan de gebruikelijke rode wijn. Ben benieuwd naar de smaak!
Eef says:
De smaak is zacht zoet en warm door de kruiden en de volle smaak van de bessensap. Persoonlijke favoriet om het met bessensap te maken. Hoewel wijn natuurlijk ook helemaal niet verkeerd is 😉
Sandra says:
Typisch zo’n gerecht dat ik zelf eigenlijk nooit maak, want die van moeders zijn zo lekker! Leuk, deze versie met bessensap, weer eens wat anders 🙂
Eef says:
Haha dan zou ik dan lekker zo houden 😉 Alhoewel ik mag niet klagen die van mijn moeder zijn ook overheerlijk maar ik vind het zelf ook altijd super leuk én lekker om ze te maken.
Alcoholvrije stoofpeertjes • Ongewoon Lekker says:
[…] deze Foodblogswap mocht ik iets koken van de blog Eef kook zo, waar Eef haar lekkere, makkelijke & verrassende recepten deelt met de wereld. Ik zag bij haar […]
Eef Kookt Zo - Varkensfiletrollade met Knoflook & Tijm | Eef Kookt Zo says:
[…] zelfgemaakte cranberrysaus, spruitjes met cranberry & gorgonzola en wat dacht je van lekkere stoofpeertjes met bessensap? Je kunt natuurlijk ook altijd even een kijkje nemen in het receptenoverzicht voor andere lekkere […]
Carla says:
Wat een heerlijk recept! Lekker zoet, het was vechten om het laatste peertje. Wat een goed idee om bessensap te gebruiken, heb je gelijk een lekker zoet sausje.
Eef says:
Super leuk om te lezen Carla, dank je wel en dank voor je reactie 🙂
Louis says:
Dag Eef, ik zocht op Google een recept voor ‘stoofpeertjes zonder rode wijn’ en kwam hier terecht.
Ik ben niet zo’n kookwonder, maar ik ga het toch proberen.
Ik heb elk jaar stoofpeertjes aan mijn fruitboom zitten, maar dit jaar heb ik ze bewaard om zelf te maken (normaal geef ik ze altijd weg). Ik laat na de kerstdagen wel weten of het gelukt is!? Groetjes, Louis
Eef says:
Ik ben heel benieuwd Louis. Hoor het graag van je 🙂
Babette says:
Op dit moment staan ze op het vuur om heerlijk rood en gaar te worden voor morgen het kerstdiner! Ik moet zeggen dat mijn hele huis al ruikt naar de kerst die je hoopt te ruiken! Ik denk dat ik er dadelijk al eentje ga proeven ♡ Hele fijne dagen gewenst
Eef says:
Wat leuk! Hoop dat je fijne dagen hebt gehad 😀 Hele fijne jaarwisseling toegewenst!
Eef (85 jarige man) says:
Ook ik maak de stoofpeertjes met rode zachte wijn. Maar mijn moeder maakte ze altijd met rode bessensap en die waren ook verrukkelijk. Zij deed nog er ook nog een kruidnageltje in. Ik ga het recept van mijn moeder nog eens maken te proeven hoe het vroeger ook alweer smaakte.
Prettige jaarwisseling van
Eef.
Eef says:
Hi Eef, ik denk dat wij een leuk duo zouden kunnen vormen met onze namen 😉 Een kruidnageltje erin klink ook erg lekker! Ga ik ook eens proberen, dank voor de tip.
Jij ook een fijne jaarwisseling toegewenst.
WIM says:
Hallo Eef. Hoeveel kaneelpoeder moet je gebruiken t.o.v kaneelstokje
Groetjes.
Eef says:
Ik zou dan een half theelepeltje gebruiken ongeveer
Kristianne says:
Hoi hoi, ik had even een vraagje over dit gerecht. Maak je deze ook wel eens in de slowcooker klaar? Zo ja, Hoe lang zou je ze dan doen en hoeveel vocht die je er dan bij?
Eef says:
Ja dat doe ik alleen gebruik ik dan net even een andere receptuur, ik heb het recept uitgewerkt hier staan: https://www.eefkooktzo.nl/stoofperen-uit-de-slowcooker/
Jeannet Roozeboom says:
Beste Eef,
Bedankt voor het recept. Wij hebben de peertjes alvast gemaakt voor de Kerstdagen en het smaakt overheerlijk! Vooral de “saus” is super!!! Heerlijk kruidig en mijn hele huis ruikt te gek.
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen! Dankjewel voor je reactie 🙂
Marloes says:
Heerlijk! Ik ben nu natuurlijk ook reuze benieuwd naar jouw recept van de Haagse Bluf ????
Eef says:
Jaaa die moet ik echt nog eens delen! Ga hem op mijn lijstje zetten 😀
Ria says:
Voor het eerst stoofpeertjes aan het maken, ben benieuwd.
Maar het ruikt al goed????, jeugdherinneringen.
Eef says:
Wat leuk! Eet smakelijk alvast 🙂
elsje says:
als je het jezelf gemakkelijk wilt maken kun je ook de peertjes koken in Gluhwein, die is heerlijk gekruid en super lekker. Elsje
Annemiek says:
Hallo Eef, ik wil graag stoofpeertjes met bessensap maken. Gebruik je dan geconcentreerde bessensap (limonade) of verdunde bessensap? Ik koop bij voorkeur bij de Natuurwinkel of ekoplaza.
Met dank voor je aandacht.
Eef says:
Ik gebruik bessensap van Betuwe. Die is puur en zonder suiker (onverdund)
Gerda Van Kesteren says:
Kan ik ook bramensap gebruiken i.p.v dan bessensap?
Frans Joffer says:
Ik heb rode wijn ipv bessensap gebruikt. Zorg wel dat je een goede wijn gebruikt. Tulp of Gort&Gort is hier prima voor te gebruiken.