Volg mij:
Bijgerechten, Toetjes

Stoofpeertjes met bessensap

Stoofpeertjes met Bessensap

Stoofpeertjes met bessensap, de alcoholvrije en o zo lekkere variant van de klassieker stoofpeertjes. Dit recept is foolproof, makkelijk om te maken en de stoofpeertjes zijn goddelijk lekker!

Stoofperen kunt je perfect serveren als bijgerecht maar zeker ook als nagerecht. Een bekend gerecht voor tijdens de feestdagen. Ze zien er namelijk niet alleen heel mooi uit op tafel tijdens het kerstdiner maar ze smaken ook nog eens verrukkelijk! Serveer ze koud of warm, als bijgerecht of als dessert met bijvoorbeeld een bolletje vanille ijs. Met deze heerlijke peertjes kun jij alle kanten op!

Welk soort peren gebruik ik voor stoofpeertjes?

Voor stoofperen gebruik je de perensoort genaamd ‘Gieser Wildeman’. Het seizoen van deze heerlijke peertjes loopt in Nederland van oktober tot februari. Zodra ik weet dat de Gieser Wildeman (oftewel dé stoofpeer) weer verkrijgbaar is begin ik al te dromen van stoofpeertjes met bessensap.

Van huis uit

Hoewel stoofpeertjes vaak met rode wijn gemaakt worden ben ik vanuit huis gewend om stoofpeertjes eigenlijk altijd met bessensap te maken. Alcoholvrij dus maar zeker niet minder lekker én ook nog eens kidsproof. Leuk voordeel is dat je niet het hele flesje bessensap nodig hebt om stoofpeertjes met bessensap te maken.

Je houdt namelijk nog genoeg over voor een lekkere portie Haagse Bluf! Althans zo deden wij dat thuis. Stoofpeertjes met bessensap betekende automatisch Haagse Bluf: dubbel feest! Haagse Bluf is een mierzoet toetje bestaande uit eiwit, suiker en natuurlijk bessensap.

Anijs, vanille, kaneel of laurierblad

Voor stoofpeertjes met bessensap heb je eigenlijk vrij weinig ingrediënten nodig. Stoofpeertjes, bessensap, kaneel en suiker. Verder voeg je er eventueel nog wat extra kruiden aan toe die jij lekker vindt. Zo ben ik dol op steranijs en doe ik er graag één mooie steranijs bij tijdens het stoven. Een laurierblaadje of een vanillestokje worden ook vaak gebruikt. Net wat jij lekker vindt.

Ik gebruik niet al te veel suiker voor het recept omdat ik mijn stoofpeertjes het lekkerst vind als ze niet té zoet zijn maar lekker zacht zoet zodat je de smaak van de kaneel (en in mijn geval steranijs) nog een klein beetje proeft.

Stoofpeertjes met Bessensap


Het recept voor stoofpeertjes met bessensap:

Voorbereidingstijd: 10 minuten | Bereidingstijd: 90 á 120 minuten | Totale bereidingstijd: ca. 2 uur
Hoeveelheid: 6 stoofpeertjes

Wat heb je nodig voor stoofpeertjes? (ingrediënten)

  • 6 Gieser Wildeman Peertjes
  • 200 ml water
  • 175 ml bessensap
  • 75 gr witte basterdsuiker
  • 3 kleine stokjes kaneel (ter grote van je pink)
  • optioneel: 1 steranijs of een vanillestokje

Hoe je stoofpeertjes maakt:

  1. Schil de peertjes maar laat de steel eraan. Snijd de bloemaanzet aan de onderkant van de peertjes weg.
  2. Zet de peertjes in een (steel)pannetje en doe hierbij het water, bessensap, suiker, de kaneelstokjes en eventueel (mocht je dit lekker vinden) één steranijs of een vanillestokje.
  3. Breng het geheel aan de kook en zet daarna het vuur laag. Laat de stoofpeertjes zo’n 1,5 á 2 uur rustig pruttelen met de deksel er half op. Mocht er veel water zijn verdampt dan kun je nog wat extra water toevoegen tijdens het koken.
  4. Als de peertjes klaar zijn haal je deze uit de pan. Verwijder de kaneelstokjes en eventueel de steranijs en/ of het vanillestokje en kook het vocht even in op middelhoog vuur.
  5. Giet daarna het ingekookte vocht weer over de stoofpeertjes. Heerlijk als bijgerecht maar met een bolletje vanille ijs erbij ook heerlijk als toetje. Eet smakelijk en fijne feestdagen!

Stoofpeertjes met Bessensap

Bekijk ook alle andere recepten in de categorie kerst voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

20 Reacties

  • Beantwoorden Anne-Marie

    Ze zien er prachtig uit!

    11 december 2015 at 07:29
  • Beantwoorden Marlotte

    Ah heerlijk, weer eens wat anders dan de gebruikelijke rode wijn. Ben benieuwd naar de smaak!

    11 december 2015 at 07:32
    • Beantwoorden Eef

      De smaak is zacht zoet en warm door de kruiden en de volle smaak van de bessensap. Persoonlijke favoriet om het met bessensap te maken. Hoewel wijn natuurlijk ook helemaal niet verkeerd is 😉

      14 december 2015 at 21:30
  • Beantwoorden Sandra

    Typisch zo’n gerecht dat ik zelf eigenlijk nooit maak, want die van moeders zijn zo lekker! Leuk, deze versie met bessensap, weer eens wat anders 🙂

    11 december 2015 at 20:22
    • Beantwoorden Eef

      Haha dan zou ik dan lekker zo houden 😉 Alhoewel ik mag niet klagen die van mijn moeder zijn ook overheerlijk maar ik vind het zelf ook altijd super leuk én lekker om ze te maken.

      14 december 2015 at 21:25
  • Beantwoorden Alcoholvrije stoofpeertjes • Ongewoon Lekker

    […] deze Foodblogswap mocht ik iets koken van de blog Eef kook zo, waar Eef haar lekkere, makkelijke & verrassende recepten deelt met de wereld. Ik zag bij haar […]

    25 december 2015 at 15:46
  • Beantwoorden Eef Kookt Zo - Varkensfiletrollade met Knoflook & Tijm | Eef Kookt Zo

    […] zelfgemaakte cranberrysaus, spruitjes met cranberry & gorgonzola en wat dacht je van lekkere stoofpeertjes met bessensap? Je kunt natuurlijk ook altijd even een kijkje nemen in het receptenoverzicht voor andere lekkere […]

    9 januari 2016 at 17:21
  • Beantwoorden Carla

    Wat een heerlijk recept! Lekker zoet, het was vechten om het laatste peertje. Wat een goed idee om bessensap te gebruiken, heb je gelijk een lekker zoet sausje.

    15 december 2016 at 18:56
    • Beantwoorden Eef

      Super leuk om te lezen Carla, dank je wel en dank voor je reactie 🙂

      17 december 2016 at 17:31
  • Beantwoorden Louis

    Dag Eef, ik zocht op Google een recept voor ‘stoofpeertjes zonder rode wijn’ en kwam hier terecht.
    Ik ben niet zo’n kookwonder, maar ik ga het toch proberen.
    Ik heb elk jaar stoofpeertjes aan mijn fruitboom zitten, maar dit jaar heb ik ze bewaard om zelf te maken (normaal geef ik ze altijd weg). Ik laat na de kerstdagen wel weten of het gelukt is!? Groetjes, Louis

    23 december 2016 at 02:03
    • Beantwoorden Eef

      Ik ben heel benieuwd Louis. Hoor het graag van je 🙂

      24 december 2016 at 09:56
  • Beantwoorden Babette

    Op dit moment staan ze op het vuur om heerlijk rood en gaar te worden voor morgen het kerstdiner! Ik moet zeggen dat mijn hele huis al ruikt naar de kerst die je hoopt te ruiken! Ik denk dat ik er dadelijk al eentje ga proeven ♡ Hele fijne dagen gewenst

    24 december 2016 at 18:25
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk! Hoop dat je fijne dagen hebt gehad 😀 Hele fijne jaarwisseling toegewenst!

      29 december 2016 at 21:21
  • Beantwoorden Eef (85 jarige man)

    Ook ik maak de stoofpeertjes met rode zachte wijn. Maar mijn moeder maakte ze altijd met rode bessensap en die waren ook verrukkelijk. Zij deed nog er ook nog een kruidnageltje in. Ik ga het recept van mijn moeder nog eens maken te proeven hoe het vroeger ook alweer smaakte.

    Prettige jaarwisseling van
    Eef.

    27 december 2016 at 13:53
    • Beantwoorden Eef

      Hi Eef, ik denk dat wij een leuk duo zouden kunnen vormen met onze namen 😉 Een kruidnageltje erin klink ook erg lekker! Ga ik ook eens proberen, dank voor de tip.
      Jij ook een fijne jaarwisseling toegewenst.

      29 december 2016 at 21:22
  • Beantwoorden WIM

    Hallo Eef. Hoeveel kaneelpoeder moet je gebruiken t.o.v kaneelstokje

    Groetjes.

    9 november 2018 at 15:13
    • Beantwoorden Eef

      Ik zou dan een half theelepeltje gebruiken ongeveer

      10 november 2018 at 12:16
  • Beantwoorden Kristianne

    Hoi hoi, ik had even een vraagje over dit gerecht. Maak je deze ook wel eens in de slowcooker klaar? Zo ja, Hoe lang zou je ze dan doen en hoeveel vocht die je er dan bij?

    26 januari 2019 at 08:01
  • Laat een reactie achter