1u 40 min.
4.13 van 110 stemmen

Stoofpeertjes met bessensap

Stoofpeertjes met bessensap, de alcoholvrije en o zo lekkere variant van de klassieker stoofpeertjes. Dit recept is zo lekker en écht makkelijk om te maken. Het ideale basis recept voor zelfgemaakte stoofperen met bessensap.

Stoofperen kunt je perfect serveren als bijgerecht, maar zeker ook als nagerecht. Een bekend gerecht voor tijdens de feestdagen. Ze zien er namelijk niet alleen heel mooi uit op tafel tijdens het kerstdiner, maar ze smaken ook nog eens verrukkelijk! Serveer ze koud of warm, als bijgerecht of als dessert met bijvoorbeeld een bolletje vanille ijs. Met deze heerlijke peertjes kun jij alle kanten op! Probeer ook eens deze stoofperen crumble, ontzettend lekker!

Welk soort peren gebruik ik voor stoofpeertjes?

Voor stoofperen gebruik je de perensoort genaamd ‘Gieser Wildeman’. Het seizoen van deze heerlijke peertjes loopt in Nederland van oktober tot februari. Zodra ik weet dat de Gieser Wildeman (oftewel dé stoofpeer) weer verkrijgbaar is begin ik al te dromen van stoofpeertjes met bessensap.

Gieser Wildeman - stoofperen schillen

Ouderwets Nederlands recept

Hoewel stoofpeertjes vaak met rode wijn gemaakt worden heb ik vanuit huis geleerd om stoofpeertjes eigenlijk altijd met bessensap te maken. Alcoholvrij dus, maar zeker niet minder lekker én ook nog eens geschikt voor de kleintjes om lekker van mee te snoepen. Leuk voordeel is dat je niet het hele flesje bessensap nodig hebt om stoofpeertjes met bessensap te maken.

Je houdt namelijk nog genoeg over voor een lekkere portie Haagse Bluf! Althans zo deden wij dat thuis. Stoofpeertjes met bessensap betekende automatisch Haagse Bluf: dubbel feest! Haagse Bluf is een mierzoet toetje bestaande uit eiwit, suiker en natuurlijk bessensap. Ik zal het recept hiervan nog eens met je delen.

Anijs, vanille, kaneel of laurierblad

Voor stoofpeertjes met bessensap heb je eigenlijk vrij weinig ingrediënten nodig. Stoofpeertjes, bessensap, kaneel en (basterd)suiker. Verder voeg je er eventueel nog wat extra kruiden aan toe die jij lekker vindt. Zo ben ik dol op steranijs en doe ik er graag één mooie steranijs bij tijdens het stoven. Een laurierblaadje of een vanillestokje worden ook vaak gebruikt.

Ik gebruik niet al te veel suiker voor het recept omdat ik mijn stoofpeertjes het lekkerst vind als ze niet té zoet zijn, maar juist zacht zoet zodat je de smaak van de kaneel ook nog een beetje terug kunt proeven.

Stoofperen met bessensap zonder alcohol

Stoofpeertjes met bessensap

Stoofpeertjes met bessensap

Het recept voor heerlijke stoofpeertjes met bessensap (alcoholvrije stoofperen)
4.13 van 110 stemmen
Voorbereiding10 minuten
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Totale tijd1 uur 40 minuten

Ingrediënten

6 stuks
  • 6 Gieser Wildeman peren
  • 200 ml water
  • 175 ml bessensap
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 3 stukjes kaneel

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Schil de peertjes, maar laat de steel eraan. Snijd de bloemaanzet aan de onderkant van de peertjes weg.
  • Zet de peertjes in een (steel)pannetje en doe hierbij het water, bessensap, suiker, de kaneelstokjes en eventueel (mocht je dit lekker vinden) één steranijs of een vanillestokje.
  •  Breng het geheel aan de kook en zet daarna het vuur laag. Laat de stoofpeertjes zo'n 1,5 á 2 uur rustig pruttelen met de deksel er half op. Mocht er veel water zijn verdampt dan kun je nog wat extra water toevoegen tijdens het koken.
  • Als de peertjes klaar zijn haal je deze uit de pan. Verwijder de kaneelstokjes en eventueel de steranijs en/ of het vanillestokje en kook het vocht even in op middelhoog vuur.
  • Giet daarna het ingekookte vocht weer over de stoofpeertjes. Heerlijk als bijgerecht maar met een bolletje vanille ijs erbij ook heerlijk als toetje. Eet smakelijk en fijne feestdagen!
Goed om te weten:
Stoofpeertjes kun je het beste afgekoeld en afgedekt bewaren in de koelkast. Dan blijven ze enkele dagen goed.
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 95kcal | Koolhydraten: 24g | Eiwitten: 1g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Stoofpeertjes met bessensap

Alcoholvrije stoofperen met bessensap Pinterest collage

39 gedachten over “Stoofpeertjes met bessensap”

  1. Het ziet er wel mooi uit, die hele peertjes met steeltje, maar is dat niet heel lastig met eten? Vis je dan alleen de pitjes en het steeltje eruit tijdens het eten? Ik maak ze altijd zonder klokhuis, in 4 parten gesneden.
    Hoor het graag. Groetjes, Marieke

    Beantwoorden
  2. Klinkt lekker, ik maak mijn stoofperen altijd in cassis light. Gebruik 1 blikje cassis op een kilo peren. 1 kaneelstokje of kaneel poeder strooien over de peertjes en gaan. Een suikervrij recept en toch zijn ze heel lekker zoet

    Beantwoorden
  3. Hallo Eef, ik wil graag stoofpeertjes met bessensap maken. Gebruik je dan geconcentreerde bessensap (limonade) of verdunde bessensap? Ik koop bij voorkeur bij de Natuurwinkel of ekoplaza.
    Met dank voor je aandacht.

    Beantwoorden
  4. Beste Eef,
    Bedankt voor het recept. Wij hebben de peertjes alvast gemaakt voor de Kerstdagen en het smaakt overheerlijk! Vooral de “saus” is super!!! Heerlijk kruidig en mijn hele huis ruikt te gek.

    Beantwoorden
  5. Hoi hoi, ik had even een vraagje over dit gerecht. Maak je deze ook wel eens in de slowcooker klaar? Zo ja, Hoe lang zou je ze dan doen en hoeveel vocht die je er dan bij?

    Beantwoorden
  6. Ook ik maak de stoofpeertjes met rode zachte wijn. Maar mijn moeder maakte ze altijd met rode bessensap en die waren ook verrukkelijk. Zij deed nog er ook nog een kruidnageltje in. Ik ga het recept van mijn moeder nog eens maken te proeven hoe het vroeger ook alweer smaakte.

    Prettige jaarwisseling van
    Eef.

    Beantwoorden
    • Hi Eef, ik denk dat wij een leuk duo zouden kunnen vormen met onze namen 😉 Een kruidnageltje erin klink ook erg lekker! Ga ik ook eens proberen, dank voor de tip.
      Jij ook een fijne jaarwisseling toegewenst.

      Beantwoorden
  7. Op dit moment staan ze op het vuur om heerlijk rood en gaar te worden voor morgen het kerstdiner! Ik moet zeggen dat mijn hele huis al ruikt naar de kerst die je hoopt te ruiken! Ik denk dat ik er dadelijk al eentje ga proeven ♡ Hele fijne dagen gewenst

    Beantwoorden
  8. Dag Eef, ik zocht op Google een recept voor ‘stoofpeertjes zonder rode wijn’ en kwam hier terecht.
    Ik ben niet zo’n kookwonder, maar ik ga het toch proberen.
    Ik heb elk jaar stoofpeertjes aan mijn fruitboom zitten, maar dit jaar heb ik ze bewaard om zelf te maken (normaal geef ik ze altijd weg). Ik laat na de kerstdagen wel weten of het gelukt is!? Groetjes, Louis

    Beantwoorden
  9. Wat een heerlijk recept! Lekker zoet, het was vechten om het laatste peertje. Wat een goed idee om bessensap te gebruiken, heb je gelijk een lekker zoet sausje.

    Beantwoorden
    • Haha dan zou ik dan lekker zo houden 😉 Alhoewel ik mag niet klagen die van mijn moeder zijn ook overheerlijk maar ik vind het zelf ook altijd super leuk én lekker om ze te maken.

      Beantwoorden
    • De smaak is zacht zoet en warm door de kruiden en de volle smaak van de bessensap. Persoonlijke favoriet om het met bessensap te maken. Hoewel wijn natuurlijk ook helemaal niet verkeerd is 😉

      Beantwoorden
4.13 van 110 stemmen (110 stemmen zonder reactie)

Plaats een reactie