Nog even zijn ze er de Gieser Wildeman, oftewel dé stoofpeer. Het seizoen loopt van oktober tot en met februari. Ik ben er dol op, maar vriendlief? Die houdt er niet van. Des te meer voor mij, ha! Dit jaar besloot ik niet alleen mijn favoriete recept voor stoofpeertjes te maken maar ook een beetje te gebruiken voor een zalig toetje toe namelijk stoofperen crumble. Dat bleek een heel goed idee…
Een toetje of dessert met stoofperen, ideaal! Zelf vind ik ze “zo” eigenlijk al een heerlijke als toetje. Eventueel met een paar lepels yoghurt erbij bijvoorbeeld maar deze stoofperen crumble is niet heerlijk, deze is waanzinnig, verrukkelijk, mega, fantastisch, over the top, geweldig lekker. Juist ZO lekker 😉 .
Stoofperen crumble
Als basis voor deze stoofperen crumble gebruik je, hoe kan het ook anders, stoofperen. Ik maak de stoofperen zelf altijd klaar volgens dit recept voor stoofperen met bessensap. Het is een recept van mijn moeder en ik gebruik het zelf ook al jaren, zo vind ik ze namelijk het lekkerst. Natuurlijk kun je ook stoofperen gemaakt met wijn of port gebruiken voor dit recept, laat je daar zeker niet door tegenhouden maar mocht je eens wat anders willen proberen of krijg je visite die geen alcohol wil/ mag drinken? Dan raad ik je dit recept zeker aan. Ook lekker voor de kleinste onder ons!

Gieser Wildeman van teler Gijsbert
In december ontving ik weer een prachtige seizoensbox van Verse Oogst. Dit keer de wintereditie met onder andere snack komkommertjes uit de kas van Ad Verhoeven (heerlijk!), kleurrijke cherrytomaten van kwekerij ’t Woudt, prachtige spruiten op stronk van Ad en Job van den Burg en Gieser Wildeman van teler Gijsbert Middelweerd. Deze heb ik gebruikt voor dit toetje, stoofperen crumble en ze waren zalig!
Stoofperen kruimel toetje
Deze stoofperen crumble is makkelijk om te maken. Voor de crumble oftewel het kruimeldeeg heb je maar weinig ingrediënten nodig: boter, bloem, basterdsuiker en naar smaak nog een snufje zout en kaneel. Daaronder doe je de stoofperen en je serveert dit toetje toe warm uit de oven. Lekker met een beetje slagroom, dotje (Griekse) yoghurt of een klein bolletje ijs. Het recept is op basis van 2 grote schaaltjes (waarbij het eigenlijk niet nodig is er nog wat bij te serveren) of 4 kleine toetjes waarbij het lekker is er juist wat bij te serveren zoals bovenstaand. Het recept voor de crumble/ het kruimeldeeg is ruim dus je kunt eigenlijk elk soort schaaltje gebruiken.


Ingrediënten
- 300 gram stoofperen
- 100 gram bloem
- 75 gram witte basterdsuiker
- 50 gram roomboter (koud)
- zout en kaneel
Ook handig:
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Laat de stoofperen een beetje uitlekken zodat er niet teveel vocht aan zit en snijd deze in kleine stukjes.
- Verdeel de stoofperen over de onderkant van de (hittebestendige) schaaltjes.
- Nu gaan we het kruimeldeeg maken. Snijd de boter in kleine blokjes.
- Meng het met de bloem, basterdsuiker, een snuf zout en kaneel naar smaak met de hand tot een kruimeldeeg.
Dit doe je eenvoudig door het eerst een beetje te kneden zoals gewoon deeg en het daarna los te friemelen met je vingers. - Verdeel het kruimeldeeg over de stoofpeertjes in de bakjes.
- Doe de bakjes in de oven voor ongeveer 15 á 20 minuten tot de bovenkant licht goudbruin gekleurd is.
- Serveer eventueel met een beetje slagroom, (Griekse) yoghurt of vanille ijs om het feest compleet te maken. Eet smakelijk!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.



Heel lekker, maar wel heel machtig. Vooral als je een bol slagroomijs erbij doet. En slagroom haha oh niet te vergeten de warme stoofperen saus.
Hoi! Werkt dit ook met vegan boter?
Ja hoor, dat kan zeker! Geeft uiteraard wel een andere smaak.