Nog even zijn ze er de Gieser Wildeman, oftewel dé stoofpeer. Het seizoen loopt van oktober tot en met februari. Ik ben er dol op, maar vriendlief? Die houdt er niet van. Des te meer voor mij, ha! Dit jaar besloot ik niet alleen mijn favoriete recept voor stoofpeertjes te maken maar ook een beetje te gebruiken voor een zalig toetje toe namelijk stoofperen crumble. Dat bleek een heel goed idee…
Een toetje of dessert met stoofperen, ideaal! Zelf vind ik ze “zo” eigenlijk al een heerlijke als toetje. Eventueel met een paar lepels yoghurt erbij bijvoorbeeld maar deze stoofperen crumble is niet heerlijk, deze is waanzinnig, verrukkelijk, mega, fantastisch, over the top, geweldig lekker. Juist ZO lekker 😉 .
Stoofperen crumble
Als basis voor deze stoofperen crumble gebruik je, hoe kan het ook anders, stoofperen. Ik maak de stoofperen zelf altijd klaar volgens dit recept voor stoofperen met bessensap. Het is een recept van mijn moeder en ik gebruik het zelf ook al jaren, zo vind ik ze namelijk het lekkerst. Natuurlijk kun je ook stoofperen gemaakt met wijn of port gebruiken voor dit recept, laat je daar zeker niet door tegenhouden maar mocht je eens wat anders willen proberen of krijg je visite die geen alcohol wil/ mag drinken? Dan raad ik je dit recept zeker aan. Ook lekker voor de kleinste onder ons!
Gieser Wildeman van teler Gijsbert
In december ontving ik weer een prachtige seizoensbox van Verse Oogst. Dit keer de wintereditie met onder andere snack komkommertjes uit de kas van Ad Verhoeven (heerlijk!), kleurrijke cherrytomaten van kwekerij ‘t Woudt, prachtige spruiten op stronk van Ad en Job van den Burg en Gieser Wildeman van teler Gijsbert Middelweerd. Deze heb ik gebruikt voor dit toetje, stoofperen crumble en ze waren zalig!
Stoofperen kruimel toetje
Deze stoofperen crumble is makkelijk om te maken. Voor de crumble oftewel het kruimeldeeg heb je maar weinig ingrediënten nodig: boter, bloem, basterdsuiker en naar smaak nog een snufje zout en kaneel. Daaronder doe je de stoofperen en je serveert dit toetje toe warm uit de oven. Lekker met een beetje slagroom, dotje (Griekse) yoghurt of een klein bolletje ijs. Het recept is op basis van 2 grote schaaltjes (waarbij het eigenlijk niet nodig is er nog wat bij te serveren) of 4 kleine toetjes waarbij het lekker is er juist wat bij te serveren zoals bovenstaand. Het recept voor de crumble/ het kruimeldeeg is ruim dus je kunt eigenlijk elk soort schaaltje gebruiken.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 300 gram stoofperen
- 100 gram bloem
- 75 gram witte basterdsuiker
- 50 gram roomboter (koud)
- zout en kaneel
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Laat de stoofperen een beetje uitlekken zodat er niet teveel vocht aan zit en snijd deze in kleine stukjes.
- Verdeel de stoofperen over de onderkant van de (hittebestendige) schaaltjes.
- Nu gaan we het kruimeldeeg maken. Snijd de boter in kleine blokjes.
- Meng het met de bloem, basterdsuiker, een snuf zout en kaneel naar smaak met de hand tot een kruimeldeeg.
Dit doe je eenvoudig door het eerst een beetje te kneden zoals gewoon deeg en het daarna los te friemelen met je vingers. - Verdeel het kruimeldeeg over de stoofpeertjes in de bakjes.
- Doe de bakjes in de oven voor ongeveer 15 á 20 minuten tot de bovenkant licht goudbruin gekleurd is.
- Serveer eventueel met een beetje slagroom, (Griekse) yoghurt of vanille ijs om het feest compleet te maken. Eet smakelijk!
Sandra says:
Niels houdt ook niet van stoofperen, gekke mannen hebben wij 😉 lijkt me een heerlijk toetje en wat een leuke schaaltjes zijn dit!
Eef says:
Hahaha ach des te meer voor ons toch 😉
Sandra says:
Niels houdt ook niet van stoofperen, gekke mannen hebben wij 😉 lijkt me een heerlijk toetje en wat een leuke schaaltjes zijn dit!
Hilda says:
Hallo,
op de foto zien de stoofperen er rood uit.
Als ik ze stoof in de pan, dan staan ze zo n 5 uur op.
Het lijkt mij dat ze in de oven met de crumble nog gewoon wit / geel blijven.
n Vraage.
Klopt dat echt dat ze toch rood worden.
Als ik peren stoof dan doe ik gelijk een grote pan en doe ik ze gelijk in warme jampotjes en bewaar ze een heel seizoen over in de koelkast tot ze er weer zijn.
Man houd er niet van en ik lust ze altijd.
En het lijkt mij dat je geen gestoofde eronder kan doen anders wordt t een vies prutje.
gr Hilda
Eef says:
Hi Hilda,
Je maakt deze cumble met soofpeertjes die al gestoofd zijn, vandaar ook het linkje naar mijn eerdere recept maar ik zal het voor de volledigheid nog even duidelijk in het recept vermelden 🙂
Het wordt zeker geen prutje althans als ik stoofpeertjes maak kun je ze nog prima in blokjes snijden ondanks dat ze mooi zacht en gaar zijn (zoals op de foto te zien). Ik stoof ze zelf ongeveer 1,5 á 2 uur. Wellicht dat ze na 5 uur wel heel zacht zijn?
Ik zou zeggen probeer het eens 😉 Zeker een aanrader en benieuwd wat je ervan vindt.
Lieve groetjes,
Hilda says:
Hallo,
op de foto zien de stoofperen er rood uit.
Als ik ze stoof in de pan, dan staan ze zo n 5 uur op.
Het lijkt mij dat ze in de oven met de crumble nog gewoon wit / geel blijven.
n Vraage.
Klopt dat echt dat ze toch rood worden.
Als ik peren stoof dan doe ik gelijk een grote pan en doe ik ze gelijk in warme jampotjes en bewaar ze een heel seizoen over in de koelkast tot ze er weer zijn.
Man houd er niet van en ik lust ze altijd.
En het lijkt mij dat je geen gestoofde eronder kan doen anders wordt t een vies prutje.
gr Hilda
Eef says:
Hahaha ach des te meer voor ons toch 😉
Eef says:
Hi Hilda,
Je maakt deze cumble met soofpeertjes die al gestoofd zijn, vandaar ook het linkje naar mijn eerdere recept maar ik zal het voor de volledigheid nog even duidelijk in het recept vermelden 🙂
Het wordt zeker geen prutje althans als ik stoofpeertjes maak kun je ze nog prima in blokjes snijden ondanks dat ze mooi zacht en gaar zijn (zoals op de foto te zien). Ik stoof ze zelf ongeveer 1,5 á 2 uur. Wellicht dat ze na 5 uur wel heel zacht zijn?
Ik zou zeggen probeer het eens 😉 Zeker een aanrader en benieuwd wat je ervan vindt.
Lieve groetjes,
Hilda says:
Bedankt , voor de duidelijkheid.
Ik ga t zeker doen want t lijkt mij gewoon heerlijk en met slagroom, Mjammie.
gr Hilda
Hilda says:
Bedankt , voor de duidelijkheid.
Ik ga t zeker doen want t lijkt mij gewoon heerlijk en met slagroom, Mjammie.
gr Hilda
Ine Hoksbergen says:
Ik maak stoofpeertjes met een scheut limonade siroop erin,is ook lekker.Ze worden zo niet zo erg rood.
Groetjes Ine
Eef says:
Dank voor je tip Ine, zelf vind ik dat rode altijd wel mooi eigenlijk 😉
Ine Hoksbergen says:
Ik maak stoofpeertjes met een scheut limonade siroop erin,is ook lekker.Ze worden zo niet zo erg rood.
Groetjes Ine
Eef says:
Dank voor je tip Ine, zelf vind ik dat rode altijd wel mooi eigenlijk 😉
Jacomijn van Mulder van der Kolk says:
Ik kook de stoofperen met suiker voor de bereiding van stoofperen, te koop in de supermarkt.
Erg lekker en ze worden prachtig rood.
Jacomijn van Mulder van der Kolk says:
Ik kook de stoofperen met suiker voor de bereiding van stoofperen, te koop in de supermarkt.
Erg lekker en ze worden prachtig rood.
Karin van Vaalen says:
Het was een doorslaand succes aan tafel, hoewel ik de crumble persoonlijk wel heel erg zoet vond. De volgende keer gaat er bij mij minder suiker in.
Eef says:
Wat leuk om te lezen en pas hem gerust aan naar eigen smaak 🙂
Karin van Vaalen says:
Het was een doorslaand succes aan tafel, hoewel ik de crumble persoonlijk wel heel erg zoet vond. De volgende keer gaat er bij mij minder suiker in.
Eef says:
Wat leuk om te lezen en pas hem gerust aan naar eigen smaak 🙂
marie-therese says:
ik zou wel al gestoofde peren gebruiken lijk me gemakkelijker denk ik maar ga dat serveren voor dessertje g r
Eef says:
Ja het recept is op basis van stoofperen. Die kun je al gestoofd kopen of lekker zelf maken 🙂
William says:
Heerlijk recept Eef.????????
Vooral met veeeel slagroom.????
Gr. William
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel voor je berichtje 😀
renee says:
Ik wil dit recept graag voor een grote groep mensen maken. Hoelang kan ik deze bewaren? Is het anders mogelijk deze in te vriezen en weer op te warmen?
Eef says:
Invriezen zou ik zelf niet doen, maar je kunt het prima de ochtend of dag van te voren maken en dan vlak voor serveren in de oven bakken.
Petra says:
Vanmorgen stoofpeertjes gemaakt en vanavond met jouw recept omgetoverd tot dit overheerlijke toetje, dit is een blijvertje, zalig ????
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie ????