Stoofperen. Het basisrecept voor de allerlekkerste stoofpeertjes. Heerlijk als bijgerecht tijdens de feestdagen, een uitgebreid diner deze winter, als toetje of om lekker mee te bakken.
Stoofpeertjes maak je met Gieser Wildemans natuurlijk, en ook met wijn want dat is het echte klassieke basisrecept voor stoofpeertjes. Lekker wat kruiden erbij zoals kaneel en eigenlijk is het heel simpel. Je hebt er alleen een beetje tijd voor nodig.
Stoofperen maken
Stoofpeertjes zijn niets meer en niets minder dan peertjes die je stooft. Klassiek is met rode wijn, maar ook port of rode bessensap wordt gebruikt. Met rode bessensap krijg je (logischerwijs) alcoholvrije stoofpeertjes. Hierdoor krijgen ze hun herkenbare rode kleur. Je kunt ook witte wijn gebruiken of water met kruiden zoals ik deed voor deze kruidcake met peer. Een leuke variatie op het klassieke recept.

Wat zijn de beste peren voor stoofperen?
Voor stoofperen gebruik je een wat hardere peersoort die niet lekker is om ‘zo’ te eten. Een bekend Nederlands ras is de Gieser Wildeman, dé stoofpeer. Gekweekt door meneer Wildeman uit Gorinchem en je vindt hem al sinds 1850 op de markt (bron).
Gieser Wildeman is de meest bekende stoofpeer, maar er zijn meer soorten zoals de Saint Rémy (afkomstig uit Frankrijk). Maar doorgaans vind je in de supermarkt voornamelijk de Gieser Wildeman.

Stoofpeertjes maken
Stoofpeertjes kun je als bijgerecht eten, als toetje, tijdens de feestdagen serveren als kerst toetje of gewoon op een doordeweekse avond. Ik maak altijd lekker veel want ze blijven best lang goed in de koelkast en zo kun je er meerdere dagen van genieten. Maar je kunt er ook lekkere recepten mee maken…
Recepten met stoofperen
Ik heb meer dan genoeg lekkere recepten met stoofperen op de website voor je staan. Ik geef je alvast een paar favorieten als tip mee:
- Een lekker toetje is deze stoofperen crumble met een kruimeltoetje met daaronder een lekkere laag stoofpeertjes. Heerlijk!
- Een dessert wat ik je niet wil onthouden is dit toetje met stoofperen. Je ziet hem hier boven al, hier hoef ik toch geen woorden aan vuil te maken?
- Met stoofperen kun je ook bakken. Wat dacht je van een lekkere stoofperentaart of een stoofperen cake? Beide echte aanraders!

Hoe krijg ik mijn stoofpeertjes rood?
Door ze lang te koken worden ze in principe vanzelf rood. Dit komt doordat er in stoofperen een bepaalde kleurstof zit die ervoor zorgt dat de peren rood worden als de zuurgraad verandert. Natuurlijk helpt wijn, port of rode bessensap om ze extra mooi rood te krijgen.
Mijn ervaring is namelijk ook dat als je de stoofperen stooft in een blanke vloeistof zoals witte wijn of water met kruiden dat ze lang niet zo mooi rood worden.


Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1,5 kilo stoofperen (ca. 12 peertjes)
- 500 ml rode wijn
- 250 ml water
- 75 gram suiker
- 3 stokjes kaneel
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Schil de peertjes, laat de steel eraan.
- Doe de peertjes in een pan en doe hierbij de wijn, water, suiker, kaneelstokjes en eventueel de extra kruiden zoals steranijs naar smaak.
- Breng het geheel aan de kook en zet daarna het vuur laag als het gaat koken.
- Laat dit zo'n 1,5-2 uur zachtjes koken tot de stoofpeertjes zacht zijn (even erin prikken met een vork en je weet het).
- Als de stoofpeertjes klaar zijn, haal je deze uit de pan. Verwijder de kaneelstokjes en kook het vocht even in op middelhoog vuur. Je kunt het eventueel ook indikken met een maizenapapje (1 eetlepel water + 1 eetlepel maizena).
- Doe het vocht weer bij de peertjes en serveer ze. Geniet ervan!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Margriet Beets says:
Hoi Eef
Ik meen me te herinneren at mijn moeder ze maakte met nogal wat suiker.Ze leeft niet meer dus ik kan het haar niet meer vragen. Heb jij enig idee hoe ik het dan moet doen? Volgens mijwerden de peertjes in feite gecaramelliseert??
Groet Margriet
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Zelf maken wij het op deze manier, het zou vast ook kunnen met meer suiker, dan worden ze zoeter! Zou het vooral proberen 🙂