Kruidcake met peer

Kruidcake met peer

Kruidcake met peer. Een heerlijke, licht kruidige cake met zachte en zoete gepocheerde peertjes. Een verrassend lekkere cake die ook nog echt een feestje is om te zien! Want zeg nou zelf, het oog wil immers ook wat 😉

In plaats van stoofpeertjes leek het me leuk om eens ‘gewone’ peertjes te gebruiken. Ik zocht wat kleine handpeertjes uit, want mijn cakevorm is niet zo heel groot, en besloot die te pocheren. Maar niet zomaar pocheren, pocheren in een ‘badje’ van suiker en heerlijke winterse kruiden zoals kaneel en gember. Samen met een beetje citroenrasp zorgt dit voor zachte, zoetige peertjes met een licht kruidige smaak door de kaneel en gember. Een topcombinatie!

Kruidcake met gepocheerde peertjes

Maar ik moest dus even van die lekkere peertjes afblijven, want ik wilde er een cake mee bakken. Is best moeilijk kan ik je vertellen en ik ga de peertjes dan ook snel gewoon nog een keer maken zonder de cake. Want zo lekker zijn de peertjes. De cake trouwens ook hoor en de combinatie al helemaal kan ik je vertellen. Het kruidige en warme van de cake en de zachte en zoete peertjes… Daar wil je gelijk je tanden in zetten, zo lekker!

Kruidcake met gepocheerde peer

Vegan kruidcake met peer

Het leuke aan dit soort cakes vind ik dat je er direct indruk mee maakt. Het ziet er prachtig uit, de combinatie van smaken is ontzettend lekker en het is weer eens wat anders dan de ‘standaard’ cake. Eerder maakte ik trouwens deze cake met stoofpeertjes en dat is ook echt een aanrader! Deze kruidcake met peer is trouwens ook nog eens volledig plantaardig en dus vegan. We gebruiken namelijk geen ei in deze cake en evengoed is hij lekker luchtig. Dit komt o.a. door de combinatie van bakpoeder en baking soda. Dat versterkt elkaar en zorgt voor wat luchtigheid in de cake. Hierdoor is de consistentie van de cake erg lekker luchtig en toch ook smeuïg geworden. Probeer hem eens deze kruidcake met peer, echt een aanrader!

Kruidcake gevuld met peer

Kruidcake met gepocheerde peer

Kruidcake met peer

Kruidcake met peer (vegan). Een heerlijke, licht kruidige cake met zachte en zoete gepocheerde peertjes. Een verrassend lekkere cake!
5 van 1 stem
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
Hoeveelheid: 8 plakjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de gepocheerde peertjes
  • 4 peren (slanke/kleine peertjes)
  • 1 kaneelstokje
  • rasp van een halve citroen
  • 3 cm gember (in plakjes gesneden)
  • 5 eetlepels suiker
Voor de cake
  • 300 gram bloem
  • 100 gram kokosbloesemsuiker
  • 100 gram suiker
  • 1 eetlepel maizena
  • 1½ theelepel baking soda
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 4 theelepels kaneel
  • 2 theelepels gember
  • 2 theelepels kardemom
  • 1 theelepel kruidnagel
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • 400 gram appelmoes (ongezoet)
  • snuf zout

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • We beginnen met het pocheren van de peertjes. Dit kun je eventueel ook een dag vooraf doen, ze moeten namelijk afgekoeld zijn voor ze de cake in kunnen.
  • Schil de peertjes en snij iets van de onderkant af zodat de peertjes rechtop in de pan kunnen staan.
  • Doe daarbij een kaneelstokje, de citroenrasp, gember, suiker en voldoende water zodat de peertjes ongeveer 2/3 onder water staan.
  • Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat ze nu ongeveer 15-20 minuten inkoken. Zet het vuur uit en laat volledig afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden boven- en onderwarmte.
  • Vet de cakevorm in en/of bedek met een velletje bakpapier.
  • Doe de bloem, kokosbloesemsuiker, suiker, maizena, baking soda, zout, bakpoeder en de kruiden in een kom en meng goed door elkaar.
  • Voeg dan de appelmoes toe aan het mengsel en roer dit goed door elkaar tot een mooi beslag.
  • Verdeel een klein beetje beslag over de bodem. Dep de gepocheerde peertjes even goed droog en zet deze in de cakevorm.
  • Giet de rest van het beslag erbij en bak de cake in ca. 40-45 minuten gaar in de oven. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is voor je hem uit de oven haalt (als de satéprikker schoon uit de cake komt is deze gaar).
  • Laat de cake afkoelen en snij in plakken. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 305kcal | Koolhydraten: 73g | Eiwitten: 4g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Kruidcake met peer

Kruidcake met peer Pinterest Collage

2 thoughts on “Kruidcake met peer

  • Hi Eef, dit recept lijkt me heel lekker! Alleen, moet het klokhuis niet worden verwijderd uit de peertjes? Lijkt me wat lastig eten anders….
    groetjes, Anja

    • Tja, het oog wil ook wat 😉 Zoals je op de foto kunt zien heb ik dat niet gedaan maar het kontje zo goed mogelijk afgesneden. Als je het wel helemaal verwijderd wordt de peer namelijk hol en dat is ook weer niet wat je wilt. Dus serveer er een vorkje bij en mocht er dan nog een beetje van het klokhuis inzitten dan prik je dat er met een vorkje zo uit.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept