15 min.
4.37 van 22 stemmen

Tzatziki

Griekse tzatziki saus, wie kent het niet? Ik vind het een heerlijk Grieks bijgerecht wat ik heel graag serveer bij Griekse maaltijden. Met mijn makkelijke tzatziki recept maak je de allerlekkerste!

Tzatziki recept

Tzatziki is een traditioneel Grieks bijgerecht en wordt gemaakt met onder andere:

  • Griekse yoghurt (het liefst een lekkere volvette, dikke yoghurt)
  • Knoflook
  • Komkommer
  • Goede olijfolie

Vaak wordt er ook kruiden zoals peterselie, munt of dille aan toegevoegd. Zelf ga ik vaak voor eenvoud en voeg verder niet zo veel smaakmakers toe – in basis heeft deze heerlijke Griekse saus al voldoende smaak van zichzelf.

YouTube video
Tzatziki recept

Hoe maak je tzatziki?

Zelf tzatziki maken is heel eenvoudig. Je begint met het raspen van de komkommer, laat die even uitlekken en dan meng je de komkommer door de Griekse yoghurt. Voeg dan de smaakmakers toe en laat het lekker intrekken. Het liefst laat je de tzatziki saus na het maken ook nog even intrekken, het liefst een uurtje of 2 á 3 minimaal, dan trekken de smaken goed in en wordt de saus ook nog wat dikker.

De lekkerste tzatziki

Mijn tzatziki serveer ik heel graag bij traditionele Griekse maaltijden. Zoals bij bifteki, souvlaki of een pita met Griekse kip. Eigenlijk smaakt het bij alle Griekse gerechten lekker! Ik vind het ook heerlijk om het als bijgerecht te serveren bij een barbecue. Voor bij een stukje gegrild vlees of vis of gewoon zo op een broodje. Je hoort het al, ik ben hartstikke fan van deze frisse, smaakvolle tzatziki saus.

Tzatziki zelf maken
Tzatziki

Tzatziki

Recept voor de allerlekkerste tzatziki saus. Klassiek met komkommer, knoflook en dikke Griekse yoghurt. Makkelijk om te maken!
4.37 van 22 stemmen
Voorbereiding5 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Totale tijd15 minuten

Ingrediënten

1 flinke kom
  • 1 komkommer
  • 500 ml volle Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 tenen knoflook (uitgeperst)
  • peper en zout
  • optioneel verse kruiden zoals munt, peterselie en/of dille

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Was de komkommer en snij doormidden. Haal de zaadlijsten er met een lepel uit. Rasp de komkommer boven een vergiet met een kom eronder.
  • Laat de komkommer uitlekken. Voeg eventueel een beetje zout toe aan de komkommer om het proces te versnellen.
  • Doe de Griekse yoghurt in een ruime kom. Knijp/druk de komkommer goed uit zodat zo goed als al het vocht eruit is. Voeg toe aan de yoghurt.
  • Voeg het citroensap, olijfolie, knoflook en peper en zout naar smaak toe. Meng alles goed door elkaar. Extra lekker als je het even (of een nachtje) in laat trekken. Garneer optioneel met verse kruiden.

Video

Voedingswaarde per portie
Calorieën: 353kcal | Koolhydraten: 25g | Eiwitten: 53g | Vetten: 3g | Verzadigd vet: 1g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Tzatziki

2 gedachten over “Tzatziki”

    • 5 sterren
      Het was voor ons, 4 personen echt veel te veel saus… hoe lang kun je hem bewaren?
      Hij is wel super lekker! Ik heb m nu een week, maar ik durf m niet meer te eten eigelijk… voor ons gezin is de helft de volgende keer zeker genoeg!

Reacties zijn gesloten.

4.37 van 22 stemmen (21 stemmen zonder reactie)