Tzatziki

Tzatziki

Griekse tzatziki saus, wie kent het niet? Ik vind het echt een heerlijk Grieks bijgerecht wat ik heel graag serveer bij Griekse maaltijden. Met mijn makkelijke tzatziki recept maak je de allerlekkerste!

Tzatziki recept

Tzatziki is een traditioneel Grieks bijgerecht en wordt gemaakt met (dikke!) Griekse yoghurt, knoflook, komkommer en olijfolie. Vaak wordt er ook kruiden zoals peterselie, munt of dille aan toegevoegd. Ik heb deze versie nu alleen een beetje gegarneerd met peterselie en munt, maar uiteraard kun je naar smaak meer kruiden toevoegen.

Tzatziki recept

Je wilt trouwens voor tzatziki echt een dikke Griekse yoghurt gebruiken omdat het anders te dun wordt. Desnoods kun je de yoghurt ook even laten uithangen om het nog dikker te maken. Het liefst laat je de tzatziki saus na het maken ook nog even (het liefst een nachtje) intrekken, dan trekken de smaken goed in en wordt de saus ook nog wat dikker.

De lekkerste tzatziki

Mijn tzatziki serveer ik heel graag bij Griekse maaltijden. Zoals bij bifteki of een pita met Griekse kip. Eigenlijk smaakt het bij alle Griekse gerechten lekker! Ik vind het ook heerlijk om het als bijgerecht te serveren bij een barbecue. Voor bij een stukje gegrild vlees of vis of gewoon zo op een broodje. Je hoort het al, ik ben hartstikke fan van deze frisse, smaakvolle tzatziki saus.

Tzatziki zelf maken
Tzatziki

Tzatziki

Recept voor de allerlekkerste tzatziki saus. Klassiek met komkommer, knoflook en dikke Griekse yoghurt. Makkelijk om te maken!
4.75 van 4 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Nachtje intrekken: 8 uur
Totale tijd: 8 uur 15 minuten
Hoeveelheid: 1 flinke kom

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 komkommer
  • 500 ml volle Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 tenen knoflook (uitgeperst)
  • peper en zout
  • optioneel verse kruiden zoals munt, peterselie en/of dille

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Was de komkommer en snij doormidden. Haal de zaadlijsten er met een lepel uit. Snij de komkommer in dunne plakjes met een dunschiller of mandoline.
  • Doe de plakjes in een vergiet en laat uitlekken. Voeg eventueel een beetje zout toe aan de komkommer om het proces te versnellen.
  • Doe de Griekse yoghurt in een ruime kom. Knijp de plakjes komkommer goed uit zodat zo goed als al het vocht eruit is. Voeg toe aan de yoghurt.
  • Voeg het citroensap, olijfolie, knoflook en peper en zout naar smaak toe. Meng alles goed door elkaar. Extra lekker als je het even (of een nachtje) in laat trekken. Garneer optioneel met verse kruiden.

Video

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 353kcal | Koolhydraten: 25g | Eiwitten: 53g | Vetten: 3g | Verzadigd vet: 1g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.
Tzatziki

4 reacties op “Tzatziki

  • diny van den Hoek says:

    4 sterren
    Wij zijn jaarlijks op vakantie in Cyprus en daar is elke tzatziki weer anders van smaak. De meesten zijn erg lekker maar dit recept van jou gaan we daar ook zeker introduceren. ?

      • 5 sterren
        Het was voor ons, 4 personen echt veel te veel saus… hoe lang kun je hem bewaren?
        Hij is wel super lekker! Ik heb m nu een week, maar ik durf m niet meer te eten eigelijk… voor ons gezin is de helft de volgende keer zeker genoeg!

        • Het is een lekkere bak. Nu eet ik zelf graag heel veel tzatziki – dol op dus halveer het gerust als je iets teveel is voor jullie 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept