Bifteki ken je misschien wel als je in Griekenland bent geweest of graag bij het Griekse restaurant eet. Het zijn (vaak) platte gehaktburgers gevuld met feta. Ik heb er dit keer spiesjes van gemaakt dat kan ook prima en zo garen ze super mooi!
Bifteki maken
In mijn bifteki recept heb ik ervoor gekozen om ze niet te vullen met feta, want dat gaat natuurlijk niet zo makkelijk met spiesjes 😉 . De feta serveer je er lekker bij in een Griekse salade bijvoorbeeld. En zo maak je het tot een heerlijk zomers gerecht dat je kunt serveren als onderdeel van de BBQ of zoals ik deed met pita, salade en tzatziki.
Wat voor vlees is bifteki?
Bifteki is heerlijk mals gekruid gehakt. Maar wat voor vlees is bifteki precies? Ik gebruik rundergehakt en daar voeg ik dan nog smaak aan toe. De klassieke smaken voor bifteki zijn fijngesneden en verse peterselie, munt, gedroogde oregano, ui, knoflook en komijn. De ui raspen we zodat hij zo fijn mogelijk is en de smaken goed mengen met het rundergehakt.
Makkelijk en lekker
Bifteki maken is niet moeilijk en bovenal heel erg lekker. Laat het gehakt na het kruiden het liefst 1 nachtje intrekken in de koelkast. Je kunt er wel alvast spiesjes van maken zodat je de volgende dag een makkie hebt. Wel even goed afdekken in de koelkast natuurlijk.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 ui
- 500 gram rundergehakt
- 2 tenen knoflook
- 2 theelepels oregano
- 1 theelepel komijn
- 2 eetlepels peterselie (vers – fijngesneden)
- 1 eetlepel munt (vers – fijngesneden)
- olijfolie, peper en zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Voor dit recept raspen we de ui. Mocht je geen rasp hebben, dan kun je hem ook heel fijn snijden. Raspen zorgt ervoor dat de ui heel fijn is en veel smaak afgeeft aan het gehakt zonder dat je 'stukjes' ui tegenkomt in de bifteki en dat is waar we voor willen gaan.
- Doe het gehakt met de geraspte ui in een ruime kom. Pers hierbij de teentjes knoflook uit.
- Voeg de kruiden toe en breng op smaak met peper en zout.
- Neem een spiesje of satéprikker in je hand en knijp een deel van het gehaktmengsel om het spiesje heen. Ga door met spiesjes maken tot het gehakt op is.
- Verdeel een beetje olijfolie over de spiesjes, dek ze af met huishoudfolie en laat ze nu minimaal 1 uur of (bij voorkeur) een nacht marineren in de koelkast.
milou says:
Hi Eef,
wat ziet dit er onwijs lekker uit, ik ben ook erg nieuwsgierig naar de rauwkost salade die vooraan op de foto staat.
heb je die toevallig ook?
alvast bedankt.
groetjes milou
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dankjewel! Dat is coleslaw, het recept daarvoor komt binnenkort online 🙂
Milou says:
Dan eten we deze keer zonder?
Bedankt voor je reactie, ik hou het in de gaten!
Conny Brizee says:
Vanavond alle recepten van jou gemaakt. De Bifteki, de tzatziki, de biefstukspiesjes en het knoflookbrood, In een woord FANTASTISCH. Mijn man eet bijna nooit stokbrood maar hier bleef geen kruimel van over. Ook was dit het eerste recept waarbij het gehakt goed aan de spiesen bleef zitten, We hebben heerlijk gegeten en dank voor je geweldige recepten.