15 min.
4.58 van 35 stemmen

Griekse salade

Griekse salade. Een van mijn lievelings! Waarschijnlijk omdat zo lang ik mij kan herinneren, mijn moeder de lekkerste Griekse salade maakt met tomaten, komkommer en feta. Vandaag deel ik dit heerlijke Griekse recept met je.

Ik maak deze salade heel graag omdat het een ideale salade is om als bijgerecht te serveren. Deze Griekse salade gaat bijvoorbeeld heel goed samen met kip uit de oven of bij een uitgebreid Grieks diner met bijvoorbeeld souvlaki erbij. Maar gewoon lekker zoals ‘ie is voor de lunch of diner met een stokbroodje erbij of doe zoals de Grieken doen en serveer deze Griekse salade als hoofdgerecht.

Makkelijke Griekse salade

Je maakt deze Griekse salade met feta in een handomdraai en je kunt de salade ook prima 1 of 2 dagen bewaren. Ik vind de salade op dag 2 het lekkerst. Dan zijn alle smaken helemaal goed opgenomen, heerlijk om mee te lunchen! Het recept voor deze salade is genoeg als bijgerecht voor 4 personen, of als lunch met eventueel een (stok)broodje erbij voldoende voor 2 personen.

Griekse salade recept

Griekse salade met feta en tomaten

Als ik salades maak, ga ik graag los met allerlei ingrediënten en probeer ik allerlei nieuwe ingrediënten of smaakcombinaties uit. Maar soms is simpel en vertrouwd ook juist heel erg lekker.

En dat heb ik dus met deze Griekse salade met feta en tomaten, ik weet wat te verwachten en dat de salade nooit tegenvalt. Soms heb je echt niet zoveel ingrediënten of bijzondere bereidingswijzen nodig om iets lekkers op tafel te zetten, dat bewijst deze salade maar weer eens!

Ingredienten Griekse salade

De lekkerste ingrediënten voor de lekkerste Griekse salade

Uiteraard kun je het verschil maken in deze salade door te kiezen voor kwaliteit. Wist je bijvoorbeeld dat er aan een biologische komkommer veel meer smaak zit? En dat de ene olijf echt de ander niet is?

Doe zoals de Grieken in Griekenland doen: kies voor de lekkerste feta, komkommer, tomaten en olijven. Dan kan er eigenlijk weinig misgaan. Oh en de olijfolie natuurlijk, ook daar zitten grote verschillen in!

Het klaarmaken van deze salade is verder een klusje van niks, het is simpelweg de ingrediënten snijden, mengen en op smaak brengen. Zo makkelijk en zo lekker!

Griekse salade met feta
Griekse salade

Griekse salade

Lekker en makkelijk recept voor Griekse salade met feta, tomaat en olijven. Een van mijn favoriete salades!
4.58 van 35 stemmen
Voorbereiding10 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Totale tijd15 minuten

Ingrediënten

4 personen
  • 300 gram cherrytomaten
  • 1 komkommer (of 2 kleine/ mini komkommers)
  • 125 gram olijven
  • 75 gram feta
  • 1 rode ui
  • 1 eetlepel bieslook (fijngesneden)
  • olijfolie, peper en zout

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Halveer de tomaatjes, snij de komkommer in halve maantjes, de olijven in plakjes en verkruimel de feta. Snij de rode ui in dunne ringen.
  • Meng alles en voeg de bieslook toe. Breng op smaak met olijfolie, peper en zout. Eet smakelijk!

Video

YouTube video
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 125kcal | Koolhydraten: 9g | Eiwitten: 4g | Vetten: 9g | Verzadigd vet: 3g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Griekse salade

26 gedachten over “Griekse salade”

  1. Helaas kan ik niet meer reageren op het Tzatziki recept.
    Op Kreta was deze altijd zo heerlijk dik en romig. Ligt dit aan het soort yoghurt of kun je van de yoghurt eerst een soort hangop/labneh maken voor je de komkommer toevoegt?

    Beantwoorden
    • Goeie, volvette Griekse of Turkse yoghurt komt in NL het dichtsbij! Je kunt zeker ook een stap verder gaan en er inderdaad hangop van maken, dan is hij nog lobbiger en romiger.

      Beantwoorden
  2. Ik ben net terug uit Kreta waar bij ieder restaurant de Griekse salade op de kaart staat.
    Een vast ingrediënt van de salade is reepjes knapperige groene paprika. Het viel me ook op dat de salade overal behoorlijk grof gesneden is, zelfs de uienringen. De olijven waren altijd heel, met pit! Hoe dan ook een heerlijke salade

    Beantwoorden
  3. Super makkelijk! Er zijn veel recepten te vinden voor Griekse salade (met meer toeters en bellen) maar deze is gewoon simpel lekker. Enige dat ik extra doe, is de ui kort (15 min) pekelen in wat (rode wijn) azijn die ook meteen als dressing kan dienen.

    Beantwoorden
    • Valt wel mee als je hem in de koelkast bewaard, ik bewaar regelmatig een restje van deze salade en er komt wat vocht vrij wat je prima kunt afgieten. Het lekkerste vind ik hem vers gemaakt natuurlijk 🙂

      Beantwoorden
      • ” je kunt de salade ook prima 1 of 2 dagen bewaren. Ik vind de salade op dag 2 het lekkerst.”

        Wat is het nou? Vers het lekkerst of op dag 2? 😉

        Hier krijgt ie overigens nooit de kans om de koelkast te bereiken, omdat het zo’n lichte én lekkere salade is blijf je er in dooreten tot ie op is 😄

        Beantwoorden
    • Zelf gebruiken we alleen olijfolie en wat peper en zout bij deze salade, maar je kunt natuurlijk ook een dressing maken met olijfolie en azijn bijvoorbeeld!

      Beantwoorden
  4. Ik heb de salade zojuist voor de lunch gemaakt. Heel lekker! Ik heb op de randen van de borden een paar mooie aardbeien en bramen gelegd, voor een wat frisse, zoete tegenhanger.

    Beantwoorden
    • Dat wisselt, als het even kan bij lokale adresjes zo haal ik graag lekkere olijven van de markt bij mijn favoriete Grieks delicatessen adresje. Maar ik heb ook een favoriet uit de supermarkt, Royal Griekse Chalkidiki olijven vind ik erg lekker. Dit geldt ook voor de feta en olijven. Dat is een kwestie van smaak en je favoriete, lekkerste ingrediënten van goede kwaliteit kiezen. Daar ga je vast uitkomen Corina. Succes 😉

      Beantwoorden
4.58 van 35 stemmen (35 stemmen zonder reactie)

Plaats een reactie