Griekse salade. Een van mijn lievelings! Waarschijnlijk omdat zo lang ik mij kan herinneren, mijn moeder de lekkerste Griekse salade maakt met tomaten, komkommer en feta. Vandaag deel ik dit heerlijke Griekse recept met je.
Ik maak deze salade heel graag omdat het een ideale salade is om als bijgerecht te serveren. Deze Griekse salade gaat bijvoorbeeld heel goed samen met kip uit de oven of bij een uitgebreid Grieks diner met bijvoorbeeld souvlaki erbij. Maar gewoon lekker zoals ‘ie is voor de lunch of diner met een stokbroodje erbij of doe zoals de Grieken doen en serveer deze Griekse salade als hoofdgerecht.
Makkelijke Griekse salade
Je maakt deze Griekse salade met feta in een handomdraai en je kunt de salade ook prima 1 of 2 dagen bewaren. Ik vind de salade op dag 2 het lekkerst. Dan zijn alle smaken helemaal goed opgenomen, heerlijk om mee te lunchen! Het recept voor deze salade is genoeg als bijgerecht voor 4 personen, of als lunch met eventueel een (stok)broodje erbij voldoende voor 2 personen.

Griekse salade met feta en tomaten
Als ik salades maak, ga ik graag los met allerlei ingrediënten en probeer ik allerlei nieuwe ingrediënten of smaakcombinaties uit. Maar soms is simpel en vertrouwd ook juist heel erg lekker.
En dat heb ik dus met deze Griekse salade met feta en tomaten, ik weet wat te verwachten en dat de salade nooit tegenvalt. Soms heb je echt niet zoveel ingrediënten of bijzondere bereidingswijzen nodig om iets lekkers op tafel te zetten, dat bewijst deze salade maar weer eens!

De lekkerste ingrediënten voor de lekkerste Griekse salade
Uiteraard kun je het verschil maken in deze salade door te kiezen voor kwaliteit. Wist je bijvoorbeeld dat er aan een biologische komkommer veel meer smaak zit? En dat de ene olijf echt de ander niet is?
Doe zoals de Grieken in Griekenland doen: kies voor de lekkerste feta, komkommer, tomaten en olijven. Dan kan er eigenlijk weinig misgaan. Oh en de olijfolie natuurlijk, ook daar zitten grote verschillen in!
Het klaarmaken van deze salade is verder een klusje van niks, het is simpelweg de ingrediënten snijden, mengen en op smaak brengen. Zo makkelijk en zo lekker!


Ingrediënten
- 300 gram cherrytomaten
- 1 komkommer (of 2 kleine/ mini komkommers)
- 125 gram olijven
- 75 gram feta
- 1 rode ui
- 1 eetlepel bieslook (fijngesneden)
- olijfolie, peper en zout
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Halveer de tomaatjes, snij de komkommer in halve maantjes, de olijven in plakjes en verkruimel de feta. Snij de rode ui in dunne ringen.
- Meng alles en voeg de bieslook toe. Breng op smaak met olijfolie, peper en zout. Eet smakelijk!
Video

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.



Helaas kan ik niet meer reageren op het Tzatziki recept.
Op Kreta was deze altijd zo heerlijk dik en romig. Ligt dit aan het soort yoghurt of kun je van de yoghurt eerst een soort hangop/labneh maken voor je de komkommer toevoegt?
Goeie, volvette Griekse of Turkse yoghurt komt in NL het dichtsbij! Je kunt zeker ook een stap verder gaan en er inderdaad hangop van maken, dan is hij nog lobbiger en romiger.
Ik ben net terug uit Kreta waar bij ieder restaurant de Griekse salade op de kaart staat.
Een vast ingrediënt van de salade is reepjes knapperige groene paprika. Het viel me ook op dat de salade overal behoorlijk grof gesneden is, zelfs de uienringen. De olijven waren altijd heel, met pit! Hoe dan ook een heerlijke salade
Griekse salade moet naar mijn smaak met oregano!
Je bent helemaal vrij om naar smaak toe te voegen wat je wilt!
Super makkelijk! Er zijn veel recepten te vinden voor Griekse salade (met meer toeters en bellen) maar deze is gewoon simpel lekker. Enige dat ik extra doe, is de ui kort (15 min) pekelen in wat (rode wijn) azijn die ook meteen als dressing kan dienen.
Klinkt heerlijk! Soms is het des te lekkerder als het eenvoudiger is 😉 .
Gisteren gemaakt voor de grote bbq-feest bij ons thuis. Viel heel goed in de smaak! Samen met de souvlaki!
Wat ontzettend leuk om te horen!
Dit weekend, met dat hele warme weer, gegeten als maaltijd salade met wat (volkoren) pasta penne erdoor. Complete maaltijd. Heerlijk!
als je deze salade een 1 dag van te voren maakt wordt die dan niet slap en waterig
Valt wel mee als je hem in de koelkast bewaard, ik bewaar regelmatig een restje van deze salade en er komt wat vocht vrij wat je prima kunt afgieten. Het lekkerste vind ik hem vers gemaakt natuurlijk 🙂
” je kunt de salade ook prima 1 of 2 dagen bewaren. Ik vind de salade op dag 2 het lekkerst.”
Wat is het nou? Vers het lekkerst of op dag 2? 😉
Hier krijgt ie overigens nooit de kans om de koelkast te bereiken, omdat het zo’n lichte én lekkere salade is blijf je er in dooreten tot ie op is 😄
Allebei eigenlijk haha. Ik eet hem ook altijd vers maar als ik een restje over heb (wat niet al te vaak gebeurd) dan ben ik heel blij voor de lunch 😉
Gisteren deze salade gemaakt en we hebben er van genoten! Gaan we zeker vaker maken.
Wat fijn om te horen, dankjewel Ellen!
Welke dressing moet ik gebruiken bij Griekse salade?
Zelf gebruiken we alleen olijfolie en wat peper en zout bij deze salade, maar je kunt natuurlijk ook een dressing maken met olijfolie en azijn bijvoorbeeld!
De komkommer komt niet mee op het lijstje als je de “Direct in je mandje bij” knop van de appie gebruikt 😉
Ik heb de salade zojuist voor de lunch gemaakt. Heel lekker! Ik heb op de randen van de borden een paar mooie aardbeien en bramen gelegd, voor een wat frisse, zoete tegenhanger.
Wat leuk om te lezen! Dat klinkt heerlijk erbij 🙂
Het enige wat ik nog mis zijn groene pepers van Royals!
Welk merk olijfolie, feta en olijf gebruikt je dan, als we voor kwaliteit gaan?
Dat wisselt, als het even kan bij lokale adresjes zo haal ik graag lekkere olijven van de markt bij mijn favoriete Grieks delicatessen adresje. Maar ik heb ook een favoriet uit de supermarkt, Royal Griekse Chalkidiki olijven vind ik erg lekker. Dit geldt ook voor de feta en olijven. Dat is een kwestie van smaak en je favoriete, lekkerste ingrediënten van goede kwaliteit kiezen. Daar ga je vast uitkomen Corina. Succes 😉
Welke olijf olie gebruik jij hiervoor
Extra vierge olijfolie