Stoofperentaart. Met frangipane. Moet ik nog meer zeggen? Wauw, wat een heerlijk taartje is dit geworden. Zoet en licht kruidig door de stoofperen en nootachtig en zijdezacht door de frangipane, mét een kruidige koekbodem waarin ik wat speculaaskruiden heb gedaan. Echt een super lekker taartje, en ook nog eens heel erg eenvoudig maken. Ik deel het recept voor deze taart van stoofperen heel graag met je!
Zodra het herfst is en de winter nadert, is het ook weer tijd om stoofpeertjes te maken. Voor deze taart heb ik mijn eigen recept voor stoofperen zonder alcohol gebruikt. Die maak ik met bessensap, zo lekker! Daardoor worden de peertjes heerlijk van smaak en kunnen ook de kleinste thuis ervan genieten want geen alcohol.
Stoofperentaart met frangipane
Naast die heerlijke stoofperen zit er ook frangipane in de taart. Frangipane is een frans beslag op basis van amandelen met ei, boter, bloem en suiker. Een soort amandelspijs, maar dan echt een beslag en zachter van smaak. Perfect voor in deze stoofperentaart omdat het zo goed combineert met de (stoof)peren. En niet alleen de smaak is fantastisch, het ziet er ook echt uit als een plaatje! Al zeg ik het zelf 😉 .

Taart met stoofperen
Wat natuurlijk de ‘eyecatcher’ is van deze taart zijn de prachtig rood-roze stoofpeertjes. Ik heb ze gehalveerd en in dunne pakjes gesneden met een scherp mesje. Daarna waaier je ze een beetje uit en leg je ze op de taart. De truc is om eerst boven en onder een peertje te doen en daarna de zijkanten te vullen met 2 of 3 halve peertjes. Bij mij konden er 2 halve peertjes tussen, maar heb je iets kleinere peren dan moet 3 ook wel lukken. Deze taart kun je in 8 punten snijden of 6 grote als je de peertjes heel wilt laten 😉 .

Makkelijk taartje met veel smaak
Wat ik zo lekker vind aan dit taartje, is de combinatie van smaken en texturen. De bodem is lekker krokant en met een heerlijke kruidige smaak door de speculaaskruiden. Waar de frangipane heerlijk zacht is en de peertjes dan weer sappig en fruitig. En dan al die smaken in één hap. Loopt het water je al in de mond? Bij mij wel hoor nu ik dit zo schrijf! Echt een toptaartje is het geworden.

Bakken met stoofperen
Bijna ieder jaar bak ik wel iets lekkers met stoofperen. Ik hou er zo van! Vorig jaar maakte ik deze heerlijke stoofperen cake. Ook superleuk omdat de stoofperen daar rechtop instaan, gelijk een wauw-effect! En eerder maakte ik deze heerlijke stoofperen crumble, ook echt een aanrader en heel eenvoudig om te maken. Genoeg opties dus om iets lekkers te maken met die heerlijke stoofpeertjes. Maar eerst is het tijd om dit voor het recept van deze geweldige stoofperentaart met frangipane met je te delen!


Ingrediënten
- 200 gram bloem
- ½ theelepel bakpoeder
- 125 gram roomboter (koud - in stukjes)
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- (koud) water, zout
- 50 gram amandelmeel
- 125 gram suiker
- 125 gram roomboter (kamertemperatuur)
- 2 eieren (middel)
- 2 eetlepels bloem
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Doe de bloem samen met een snuf zout, de bakpoeder, speculaaskruiden en de roomboter in stukjes in een keukenmachine. Voeg een of twee eetlepels (koud) water toe tijdens het mixen tot het deeg pakt en een mooie bol vormt.
- Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Verdeel het deeg over een ingevette taartvorm en bak 15 minuten blind voor (met bakpapier en bakbonen).
- Verlaag de temperatuur van de oven naar 175 graden boven- en onderwarmte.
- Mix het amandelmeel, suiker en boter met een (hand)mixer tot het licht en luchtig is. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en voeg dan de bloem toe.
- Verdeel de frangipane over de bodem van de taart.
- Halveer de peertjes, snij in mooie plakjes en verdeel over de taart.
- Bak in ca. 40 minuten goudbruin en gaar. Eet smakelijk!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.




Kan je ook iets anders gebruiken dan een keukenmachine voor het deeg?
Je zou het met de hand kunnen proberen?
Ik heb het met de hand gekneed, maar ik kreeg ket deeg in deze samenstelling niet vast , ook niet met iets meer water. Ik heb een recept van Rutger ( bakt…) erbij gepakt. Vervolgen heb ik iets suiker ( helaas) 40 gram amandelmeel en 2 eieren toegevoegd. Dat lukte wel. We het deeg een uur laten rusten. Toen uit de koelkast gehaald en iets op kamertemperatuur laten komen. Deze hoefd3 niet eerst blind gebakken te worden. De peertje (zonder alcohol) waren heerlijk. Straks kijken en proeven wanneer hij uit de oven komt. Ik ben benieuwd!
Hi, wat is blind voorbakken? Stap 3. Wat als he geen bakbonen hebt?
Blind voorbakken houdt in dat je de bodem even voorbakt zonder vulling, om ervoor te zorgen dat het goed gaar wordt. Je legt een velletje bakpapier op het deeg en daarover bakbonen (zodat de bodem niet omhoog komt), maar je kunt ook (ongekookte) rijst of bonen gebruiken!
Misdadig lekker!! Dank voor dit recept! 🍐🍐
Jeey!! Jij bedankt 🙂
even een vraagje, klopt de verhouding van het recept voor de frangipane wel…in verhouding wel erg weinig amandelmeel denk ik…
Ik heb net ook je reactie beantwoord toen je naam Brigitte was (zelfde e-mail adres ;-))
Hoi, ik heb je recept ook gemaakt maar vond de frangipane vrij vettig. Nu las ik dat frangipane eigenlijk bestaat uit gelijke delen suiker boter en amandelmeel. Zit er dan niet veel te weinig amandelmeel in jouw recept?
Vaak wel inderdaad, maar we hebben de verhoudingen bewust zo gedaan dat je de peer er makkelijk in kunt leggen.
Heerlijke taart!! Maarrr bij ons viel de bodem behoorlijk uit elkaar (zanderig), heb je daar nog een tip voor? Je recept voor de stoofpeertjes overigens ook gebruikt, erg lekker!
Hi Sarah, dat is lastig om op afstand in te schatten. Heb je het recept helemaal gevolgd? Ook is het wel belangrijk dat je deeg de juiste structuur heeft, vandaar het optioneel toevoegen van water, en minimaal een half uurtje in de koelkast heeft gelegen.
De taart is heerlijk. Onze bewoners van het verpleeghuis hebben ervan genoten. Kun je taart ook invriezen.
Hi Regina, dankjewel!! Dat hebben wij zelf nog niet geprobeerd maar ik denk dat het wel zou moeten kunnen! We horen graag of hij nog net zo lekker is als hij uit de vriezer komt. 🙂
Nu al twee keer gemaakt en echt een favoriet!
Wat fijn om te horen Janouk, dankjewel!!
Hey Janouke,
Hi ik vroeg me af of er echt 2 eetlepels speculaaskruiden in het recept moeten. 2 theelepels is al veel toch?
Ben benieuwd!
Groetjes Olga
2 eetlepels klopt! Maar je kunt natuurlijk minder doen als je denkt dat je dat teveel vindt.
Hallo,
Misschien een domme Vraag; gebruik je reeds gekookte stoofperen?
En als ik een hele plaat van dit gebak wil maken ? Dan het recept verdubbelen??
Groetjes Ans
Hi Ans, De peren zijn inderdaad al gekookt! Hiervoor kun je ook een recept vinden op de website, mocht je dat leuk vinden. Dit recept is voldoende voor 1 taart/quichevorm van 20 cm diameter, ik durf zo niet te vertellen hoeveel je nodig hebt voor een plaat. Kook ze!
Lekker recept hoor. Ik heb wel bruine suiker in het deeg voor de bodem gedaan. Vond het anders te flauw van smaak. Verder heb ik het stoofvocht van de peertjes ingekookt en heb daarmee de taart bestreken.
Dat klinkt goed! Fijn dat hij goed gelukt is en in de smaak is gevallen 🙂