Speculaaskruiden of koekkruiden, net hoe je het zelf wilt noemen. De één noemt het koek- en speculaaskruiden (daaronder schaar ik mezelf), de ander speculaaskruiden en weer een ander koekkruiden. We bedoelen allemaal hetzelfde en dus is er één recept voor deze heerlijke kruidenmix.
Deze kruidenmix is ideaal om in huis te hebben en zeker deze tijd van het jaar. Zo kun je met je eigen kruidenmix allerlei lekkere sinterklaas baksels maken. Hoe leuk is dat?! Je kunt het recept exact volgen maar je kunt natuurlijk ook een klein beetje op je gevoel afgaan en net even meer van een bepaald soort kruiden toevoegen die je lekker vindt.
Lekkere smaakmakers
Ik vind het altijd een leuk klusje om zelf kruidenmixen te maken. Een beetje van dit, een beetje van dat, je kunt het helemaal naar je eigen smaak maken én je weet exact wat er in je kruidenmix zit.
Wat mij betreft kun je nooit genoeg kruiden in huis hebben. De meeste kruiden blijven lang goed en als je aan het koken bent en je kunt kiezen uit allerlei lekkere smaakmakers: niets is fijner! Inmiddels heb ik dan ook een flinke verzameling kruiden in huis.
Speculaaskruiden of koekkruiden is echt een kruidenmix om nu te maken en er de komende tijd lekker mee aan de slag te gaan. Heb je direct een goede reden om lekker te bakken, je moet immers je kruidenmix uitproberen toch 😉 ?!
Op zoek naar meer kruidenmixen om zelf te maken? Bekijk dan het overzicht met alle kruidenmixen dan eens.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 5 theelepels kaneel
- 1 theelepel kruidnagel
- 1 theelepel nootmuskaat
- ½ theelepel kardemom
- ½ theelepel witte peper
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Neem een leuk potje en schrijf hier de naam van de kruidenmix op. Doe hier de kruiden in en meng ze goed door elkaar.
- Je kunt er ook voor kiezen eetlepels te gebruiken i.p.v. theelepels zodat je extra veel in een keer maakt. Zorg wel dat je de verhoudingen van het recept aanhoudt.
- Bewaar het potje gesloten, donker en koel.
Sandra says:
Van de geur alleen al word je instant happy! Ik wilde het zelf gaan maken maar toen kreeg ik net een potje toegestuurd maar als die op is ga ik je recept zeker uitproberen!
Marijke says:
Heel erg leuk om dit zelf te maken. Nog nooit speculaaskruiden gemaakt!
Eef says:
Ik heb deze verhouding kruiden gebruikt in een carrot cake. Superlekker!
Bedankt voor het delen!
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel voor je berichtje 🙂
Antje says:
Hoe maak je de kruidnagel fijn? In een vijzel?
Eef says:
Ik koop zelf fijngemalen kruidnagel, maar je kunt kruiden ook fijn malen in een koffiemolentje bijvoorbeeld. Fijngemalen kruidnagel kun je gewoon bij de meeste supermarkten kopen mocht je niet zo’n molentje in huis hebben.
Rian says:
Let wel op dat kruidnagel een plastic molen kan aantasten. Het maakt het plastic wazig en de geur blijft er enorm lang in hangen. Per ongeluk zelf gedaan een aantal weken terug. Verder is de molen nog wel te gebruiken.