Verse tomatensoep. Een heerlijk soepje bomvol groenten en rijpe verse tomaten. Makkelijk om te maken en eigenlijk zo klaar. Lekker met een stokbroodje of een salade erbij en je hebt in een handomdraai een heerlijke, verse, gezonde maaltijd op tafel.
Mij kun je zeker blij maken met een lekkere kop warme soep, het hele jaar door. Deze soep heb ik leren kennen door de moeder van een vriendin van me, Alexandra. Haar moeder maakte de lekkerste verse tomatensoep die ik me kan herinneren. Toen ik laatst ruim een kilo rijpe romatomaten in huis had moest ik direct aan die soep denken. Ik dook de keuken in om lekker te experimenteren en het resultaat was zo lekker dat ik blij was dat er de volgende dag nog wat over wat om te fotograferen. Dit recept kan ik jullie niet onthouden!
Verse tomatensoep maken
Het recept is vrij ruim, je maakt hier zeker een kommetje of 6 mee en als je kleine eters hebt zelf 8 kommen. Natuurlijk kun je het recept halveren als je het voor minder mensen wilt maken, maar je kunt ook het recept aanhouden en als je soep overhebt deze invriezen. Dat kan prima en dan heb je later nog eens een heerlijke, gezonde en snelle maaltijd.
Een aardappel hoort erbij
Ik gebruik een aardappeltje in deze soep om de soep te binden. Als de soep nog wat dun is, wat mogelijk is als je verse producten gebruikt, kook hem dan iets langer in. Voeg eventueel een papje van maizena (1 eetlepel maizena + 1 eetlepel water even mengen) toe om hem nog iets meer te binnen. Zoals je op bovenstaande foto goed kunt zien is het de bedoeling dat het een lekkere volle soep wordt. Gebruik dus ook echt goed rijpe roma tomaten voor extra smaak, maar ook voor extra binding in je soep.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1250 gram roma tomaten
- 1 aardappel
- 1 liter water
- 2 bouillonblokjes ((kip of groenten))
- 2 sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels tomatenpuree
- ½ eetlepel gembersiroop
- 1 theelepels oregano
- olie, peper en zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Ontvel de tomaten en snij ze in kleine stukjes.
- Schil de aardappel en snij deze ook in kleine stukjes. Snij de sjalotten en knoflook fijn.
- Verhit in een beetje olie in de pan en fruit de sjalotten en knoflook even kort aan.
- Voeg dan de tomatenpuree toe en bak dit kort mee.
- Doe de tomaten erbij, bak ze mee, verkruimel de bouillonblokjes erover en voeg het water samen met de aardappels toe.
- Breng de soep aan de kook terwijl je de gembersiroop, oregano en naar smaak peper en zout toevoegd.
- Laat de soep nu ongeveer 10 minuten koken en pureer daarna de soep glad met een staafmixer.
- Breng verder op smaak met peper en zout. Eet smakelijk!
Wikko says:
Slim om er een aardappeltje in te doen, lekker en voedzaam! Had helaas geen gember dus heb er gewone stroop in gedaan. Bij tomaten gaat een beetje honing, suiker of stroop prima om de smaak af te ronden.
Eef says:
Dankjewel 🙂
Rieta says:
Vandaag deze tomaten soep gemaakt, hij was heerlijk, de soep was niet rood maar oranje, ik had geen tomatenpuree in huis, kan dit de reden zijn dat de soep niet rood was, of is de oranje kleur wel goed, nogmaals de soep was heerlijk.
Eef says:
Hij is bij mij ook een beetje oranje hoor, de tomatenpuree maakt de kleur wel iets roder inderdaad 🙂 Als de smaak maar goed was en blij te horen dat dat het geval was 🙂
Peter says:
Ik heb nagenoeg jouw hele recept gevolgd, heerlijk! Het enige wat ik er nog aan toegevoegd heb zijn een volle eetlepel pesto en wat tabasco. Dat heeft het naar mijn smaak nog nét iets meer pit.
Eef says:
Klinkt als een lekkere toevoeging 🙂
hannelise says:
Waarmee heb je die prachtige witte topping gemaakt? Creme freche?
Jeanet says:
Gisteren dit superlekkere soepje gemaakt,
Ik heb er zelf voor de “pit” nog een stukje verse gember doorheen geraspt en net voor het pureren een handvol verse basilicum blaadjes erbij gedaan en deze meegeluisterd. Oh en soepballetjes erin van gehakt met Italiaanse kruiden en vers gesneden basilicum erin (na het pureren uiteraard)
Bij het opdienen een lepel kookroom door iedere kom
Erbij had ik gorgonzolabroodbolletjes gemaakt.
(Van zo’n blik danerolles deeg voor 6 pistoletBroodjes, ieder deegbolletje in 4-en snijden en in ieder stukje deeg een blokje gorgonzola “verstoppen”. Goed dichtvouwen en met het naadje naar beneden in een bakblik plaatsen, broodbolletjes bestrijken met een beetje olijfolie en er wat oregano over strooien, 15 min in de oven bij 225*C )
Hij was goddelijk!
Eef says:
Hmm dat klinkt inderdaad super lekker! Ik krijg trek van je berichtje zo vroeg in de ochtend 🙂
hannelise says:
Waarmee heb je die prachtige witte topping gemaakt? Creme freche?
Eef says:
Met een beetje kookroom 🙂
Sascha says:
Is deze soep wat dikker?
Eef says:
Lastig om te zeggen of deze zoek wat dikker is, Dat is natuurlijk echt iets wat je persoonlijk zou moeten proeven omdat delen. Maar het is zeker een dikkere soep en als je hem nog wat dikker wilt maken kun je altijd nog een aardappeltje mee koken of de soep wat langer laten inkoken.
Janina says:
Binnen moet denk binden zijn?
Eef says:
Klopt, direct aangepast 🙂
Twan says:
Goed recept, onverwachts bezoek die alleen veggie eet, gemakkelijk te maken, zeer smaakvol, inderdaad stokbrood erbij een complete maaltijd.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 😀
Conny Brizee says:
Heerlijk recept ga deze zeker vaker maken. Leuk dat ik jouw site heb gevonden. Erg leuke recepten en makkelijk te maken. Dank je wel.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
JD says:
Zijn die twee bouillon blokjes ook bedoeld voor 1 liter bouillon te maken. Ik heb namelijk tabletten van 1 blokje per liter en ben bang als ik er twee in gooi op 1 liter water het veel te sterk gaat zijn.
Eef says:
Yes dan gebruik je er 1 🙂 eventueel extra op smaak brengen met peper en zout (afhankelijk van hoe krachtig je blokje is natuurlijk)
Chris Hemink says:
Ik heb vandaag dit recept gevonden én gemaakt! Ik wilde mijn vrouw verrassen die de hele middag buitenshuis gewerkt heeft. (Pedicure). Ik had alle ingrediënten In huis en na ruim (….ehhh RUIM… mannen hè!) een half uur was de soep klaar! Vrouw kwam moe thuis en was aangenaam verrast; de soep vond ze super lekker! Mag ik dus meer maken! Eef bedankt voor het lekkere recept!
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Clara Jong says:
Hoi Eef,
Geweldig lekker tomatensoepje!
Ik ben een echte tomatensoepfan en deze versie is nu al favoriet!
Top! Dank je wel!
Clara Jong says:
Ik heb trouwens 1/2 liter water gebruikt…en wat meer tomaten… lekker dik soepje!
Eef says:
Wat een mooi compliment, dankjewel 🙂
Karin Laduk says:
Ik heb nu ak zo vaak tomatensoep gemaakt maar altijd met jouw recept. Iedereen vindt het heerlijk. Dankjewel.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Edwin Hoogervorst says:
Hoi Eef, hoe ontvel jij het snelst de tomaten?
Bij voorbaat dank voor je reactie!
Edwin
Eef says:
Inkepen in de bodem, kokend water erover, even laten staan en je trekt het velletje er zo af.
Edwin Hoogervorst says:
Dank je, ga ik doen!
Fijne jaarwisseling! ?
Jose says:
Hoi Eef, kun je ook een tip geven hoe je de soep zo leuk decoreert?
Is dit met een speciale garneerlepel?
Eef says:
Tuurlijk, in dit geval doe ik dropjes kookroom in de soep op een rijtje en trek ik er een sateprikker door, dan krijg je hartjes. Heel simpel, maar geeft direct een leuk effect 🙂
erik says:
hai eef,
was lekker,gebruik allen geen blokjes te zout, maar verse boullion.maak soms een pan vol rundvlees mergpijpje, goed laten indikken en dan in die ijsblokjesdingen en invriezen..
dat van aardappel wist ik niet, had ik ook niet, dus naar de boerderij die een stalletje heeft aan de straat.
omdat door oregano soep op italiaans ging lijken ook italiaanse bol in de oven wat sla roomkaas erop wat geraspte oude kaas verse tuinkruiden
Geert says:
Heerlijk, Eef! Hartelijk bedankt! Ik heb je recept gevolgd, alleen wat basilicumblaadjes toegevoegd in het bord.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Basilicum + tomaat = altijd een goed idee 🙂
Mieke Van Bogaert says:
Dag Eef , zou deze soep graag willen uitproberen , maar nog even een vraagje blijven de pitjes van de tomaten in de soep ?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Mieke, ik heb de zaadjes niet verwijderd uit de tomaten. Als ik dit wel doe staat dat duidelijk in het recept! 😉 Mocht je liever geen zaadjes in je soep willen kun je deze tijdens het snijden van de tomaten verwijderen, weet wel dat je wanneer de soep pureert dat de zaadjes een stuk kleiner worden gehakt. 😀
Ellen says:
Gisteren deze soep gemaakt. Aangezien er geen Roma tomaten waren heb ik 2 blikken gepelde tomaat gebruikt en daarbij maar een 1/2 liter water. Moest wel wat langer koken dan de 10 minuten omdat de aardappel nog niet gaar was. Op het laatst nog een theelepel sambal erdoorheen gedaan voor wat meer pit.