Haricots verts in spek gerold, een klassieker als het gaat om lekkere bijgerechten. Nét even luxer dan de sperziebonen in spek gerold en vrijwel iedereen vindt het lekker. Hoe je ze maakt en hoe je ze makkelijk kunt voorbereiden ga ik je nu vertellen!
Haricots verts, een chique boontje met een Franse naam. Wist je dat haricots verts en sperziebonen van dezelfde bonen familie komen? Sperziebonen zijn iets knapperig en zijn Franse zusje is net iets zachter van textuur.
Verrassend lekker
Haricots verts met spek is een bekend bijgerecht. Perfect om te serveren tijdens een uitgebreid diner met de feestdagen bijvoorbeeld of om een avondje A.G.V. (Aardappel, Groenten, Vlees) nét even ietsje verrassender te maken. Wat betreft het spek heb ik deze keer pancetta gebruikt maar je kunt natuurlijk ook ontbijtspek, katenspek of zelfs bacon gebruiken, net wat je lekker vindt.
Pancetta is iets romiger van smaak en daarom maakt het een mooie combinatie met de zachte textuur van de haricots verts. Lekker met een klein beetje tijm erover om nét die “oempf” te geven die dit gerecht helemaal af maakt.
Wanneer is het seizoen van de haricots verts?
Haricots verts zijn alleen in de maanden juli, augustus en september verkrijgbaar van Hollandse bodem. Buiten deze maanden kun je ze overigens ook gewoon vers vinden in de supermarkt maar dan zijn ze afkomstig uit het buitenland wat ze overigens zeker niet minder lekker maakt.
Koop trouwens nooit haricots verts uit een potje. Dat is echt zonde want ze zijn dan behoorlijk slap en bevatten veel extra zout terwijl ze vers juist zó lekker zijn. Je hebt er niet veel extra werk aan en een potje kan qua smaak zeker niet op tegen verse. Spoel de boontjes even af, kop & het kontje eraf en dan even kort blancheren. In een kwartier staan deze heerlijke haricots verts in spek gerold bij jou op tafel!
Voorbereiden
Je kunt dit gerecht prima voorbereiden. Kook ‘s morgens of de dag ervoor de haricots verts gaar en bewaar ze afgesloten in de koelkast. De dag zelf wikkel je ze om met spek en kort voor je gaat dineren doe je ze nog even in de oven.
Op zoek naar meer lekker bijgerechten? Bekijk dan het overzicht met bijgerechten.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 150 gram haricots verts
- 100 gram pancetta ((Italiaans) spek in plakjes)
- 2 takjes tijm (vers)
- zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Breng een pannetje water met een snuf zout aan de kook en verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Was ondertussen de haricots verts en snijd de kontjes eraf.
- Als het water kookt doe je de haricots verts erin en kook je ze in ongeveer 5 minuten gaar. Giet ze af en spoel ze kort om met koud water. Je kunt testen of de haricots verts gaar zijn door er even met een vorkje in te prikken. Gaat de vork er makkelijk doorheen? Dan zijn de boontjes gaar.
- Leg één of twee plakjes Pancetta op een snijplank en leg hier een stuk of 7 haricots verts op en maak er een rolletje van. Herhaal dit tot je alle haricots verts van een jasje hebt voorzien.
- Leg ze in een ovenschaal. Ris de blaadjes tijm erover. Zet het geheel voor 5 minuten in de oven. Eet smakelijk en fijne feestdagen!
Marlotte says:
Normaal ben ik niet zo van de haricots verts, maar zo lijkt het me wel lekker! Ga het eens proberen!
Fred says:
Met de Kerst zeker maken. alleen een beetje minder, gezien het aantal gasten, duizend bommen en granaten hahah
Anne-Marie Otter says:
Voor mij een echte kerstklassieker, hoort er gewoon bij op tafel!
Eef says:
Daar kan ik het niet meer dan mee eens zijn 😉
sunny mama says:
Heel lekker!
Ik maakte dat vroeger ook weleens en ooit heb ik tijdens een diner eens hetzelfde idee voorgeschoteld gekregen maar dan met andijvie in plaats van haricots verts. Dat was ook een heel geslaagde combi.
Eef says:
Dat klinkt ook goed! Andijvie in een jasje, prima combi denk ik zo! Wellicht even opgebakken met een beetje ui & knof om er helemaal een feestje van te maken 😉
Eef Kookt Zo - Coq au Vin | Eef Kookt Zo says:
[…] Gorgonzola of wat dacht je van Zuurkoolrolletjes met (jawel) Franse mosterd. Ook lekker zijn de haricots verts rolletjes in een jasje van Pancetta een echte favoriet die veel mensen lekker vinden. Zo! Genoeg inspiratie voor aan de […]
Cristel says:
Vraagje: kan ik dit ook al voorbereiden ‘s ochtends tot en met het oprollen in de pancetta en het dan ‘s middags als de visite er is in de oven zetten? Of is het dan niet zo lekker meer?
Eef says:
Dat kan prima mits je ze goed afdekt. Ik heb het direct even vermeld in het recept onder het kopje “voorbereiden” 🙂
Eef Kookt Zo - Beenham honing mosterd uit de oven | Eef Kookt Zo says:
[…] Haricots verts in een jasje […]