Oven temperatuur omrekenen

Oven temperatuur omrekenen

Oven temperatuur omrekenen. Je kent het wel, er staat bij een recept dat je oven op x aantal graden moet. Maar wordt er dan boven- en onderwarmte bedoeld? En hoe pas je het aan naar hete lucht? Logische vragen die ik vaker krijg en dus leek het mij handig alle ‘oven’ vragen te bundelen. Zodat je hier heel makkelijk het antwoord op jouw vraag kunt vinden en je met gemak de oven temperatuur kunt omrekenen.

Onderaan dit artikel vind je een tabel waar je precies kunt zien hoe je de oven temperatuur kunt omrekenen. In al mijn recepten ga ik uit van boven- en onderwarmte en het plaatsen van het gerecht in het midden van de oven, tenzij anders vermeldt. Wil jij een heteluchtoven of gasoven gebruiken? Dan kun je onderstaande tabel gebruiken om de oventemperatuur om te rekenen. Ik zal nu eerst de meest gestelde vragen beantwoorden.

Wat betekent boven- en onderwarmte?

Boven- en onderwarmte kun je alleen toepassen in een elektrische oven. De warmte komt dan zowel van de bovenkant van de oven als de onderkant. Deze stand wordt ook wel conventioneel genoemd. Vaak kun je dit herkennen op het ovenpaneel aan de twee streepjes, eentje aan de bovenkant en eentje aan de onderkant.

sinaasappeltaart

Wat is het verschil tussen een elektrische oven en een heteluchtoven? 

Het verschil tussen een elektrische- en heteluchtoven is dat er bij een heteluchtoven (ook wel convectie-oven genoemd) warmte middels ventilatoren door de oven wordt geblazen. De hete lucht dus. Sommige ovens hebben alleen een hete lucht stand, bij andere ovens kun je bijvoorbeeld kiezen voor een hete lucht stand (die herken je vaak aan het symbool van een ventilator) in combinatie met onderwarmte, bovenwarmte of zowel onder- als bovenwarmte. Een ander verschil is dat een heteluchtoven vaak minder lang nodig heeft om voor te verwarmen.

Is een heteluchtoven warmer dan een elektrische oven?

Heteluchtovens hebben een snellere hitteoverdracht, zoals dat genoemd wordt, en dus garen je gerechten sneller dan in een elektrische oven. Of je kunt stellen dat een heteluchtoven ook daadwerkelijk warmer is in temperatuur wanneer beide ovens op dezelfde temperatuur staan ingesteld, dat is lastig om te beantwoorden. Maar in ieder geval werkt een heteluchtoven wel sneller en zet je die vaak dan dus ook wat lager, of je verkort de bereidingstijd, dan een elektrische oven.

Elektrischer thermometer

Boven, midden of onderin de oven?

Dan is nog de vraag, waar in de oven laat je jouw gerecht garen. Dit is ook afhankelijk van het soort oven. In een heteluchtoven wordt de warmte rond geblazen en is (in principe) de hele oven dezelfde temperatuur en maakt het dus niet uit. In de praktijk blijkt wel dat dit soms wat anders kan zijn, maar dat verschilt heel erg per oven. Het is dus altijd goed om je eigen oven te leren kennen. Bij boven- en onderwarmte zet je voor de meest gelijke garing het gerecht in het midden van de oven. Soms wil je juist een knapperig bovenlaagje of juist dat de bodem van een taart goed gaar bakt, dan kun je ervoor kiezen het gerecht iets hoger of juist lager in de oven te plaatsen.

Welke temperatuur hetelucht oven?

De vuistregel is dat de heteluchtoven altijd rond de 10 tot 20% lager mag t.o.v. een elektrische oven. Zie onderstaande tabel dan ook als leidraad. Over het algemeen maakt het niet zo heel erg veel uit of je de oven 5 of 10 graden hoger of lager zet bij de meeste gerechten. Het zal hooguit iets schelen qua tijd en dan hebben we het puur over minuten. Daarbij is elke oven anders. Ik heb zowel thuis een elektrische oven als in de studio en hoewel beide modellen relatief nieuw zijn, zit daar ook verschil in. De ene oven is net even krachtiger en heter dan de ander. Ook dit scheelt misschien maar 5 of 10 graden, daarom moet je soms ook even wennen aan een nieuwe oven.

Oven temperatuur omrekenen

Oven temperatuur omrekenen

Wil je gemakkelijk de oven temperatuur kunnen omrekenen, dan kun je onderstaande tabel gebruiken. Let wel, dit blijft een indicatie. Leer je oven kennen en dan weet je op een gegeven moment hoe ‘sterk’ de oven is.

Elektrische oven
(Boven- en onderwarmte)
HeteluchtovenGasoven
100 graden90 graden1/2 (100 graden)
125 graden100 graden3/4 (125 graden)
150 graden130 graden1 (140 graden)
160 graden140 graden2 (160 graden)
170 graden150 graden2 (160 graden)
180 graden160 graden3 (180 graden)
190 graden170 graden4 (200 graden)
200 graden180 graden4 (200 graden)
210 graden190 graden5 (220 graden)
220 graden200 graden5 (220 graden)
230 graden210 graden6 (240 graden)
240 graden220 graden6 (240 graden)
250 graden230 graden7 (260 graden)

8 reacties op “Oven temperatuur omrekenen

  • hoi Eef, fijn dat alles over oventemperaturen zo duidelijk is uitgelegd, is soms best een struikelblokje. We smullen vaak van de recepten en ook mijn dochters zijn met hun gezinnetjes een fan van je. lieve groeten

  • Ik wil een kopje melk opschuimen; volgens recept moet ik dan het kopje 40 seconden volvermogen in de magnetron zette. Ik heb echter geen magnetron, wel een electr. oven met hete lucht mogelijkheid. Is dit de juiste maniet om het bovenstaande te doen in de oven, zo ja hoeveel seconden mag het en op welk temperatuur?
    Vast bedankt.

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:

      Hi Shufai, ik zou de melk niet in de oven opwarmen in plaats van de magnetron! Ik zou hem zelf eerder gewoon in een pannetje opwarmen. Ik kan je helaas niet helpen met het omrekenen van een magnetron wattage naar een oven. Succes!

  • gerrievandersande zegt:

    GOEDE MIDDAG.mijn probleem is dat ik niet goed de voorverwam tijden weet’
    bijv 180 gr voorverwarmen 14minuten??
    200gr 16minuten??

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:

      Dat verschilt enorm per oven. Mijn oven doet er bijvoorbeeld 8 minuten over, maar oudere of grotere ovens kunnen er ook wel een kwartier over doen.

  • Musick jeanne zegt:

    Hoy Eef,
    Bedankt voor de temperatuur informatie.
    Heb een warmeluchtoven, mijn biscuit is altijd wat te donker gebakken.
    Bij deze gaat perfect zijn dank zij je tips..
    Groetjes Jeanne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *