Sperziebonen ovenschotel. Een heerlijk gerecht uit de oven met sperziebonen, gehakt en aardappel. Op smaak gebracht met kerrie. Simpel, maar zo lekker! Favoriet bij het hele gezin.
Makkelijke sperziebonen ovenschotel
Ik heb weer een heerlijk recept voor een makkelijke sperziebonen ovenschotel voor je. Geïnspireerd op deze broccoli ovenschotel, die ook echt heel lekker is, maakte ik dit keer een ovenschotel met sperziebonen. Je zou er misschien niet zo snel aan denken om sperziebonen zo te verwerken, maar het is echt een aanrader.
Ovenschotel met sperziebonen
De combinatie van aardappelschijfjes, gehakt met kerriekruiden en natuurlijk een heerlijk laagje goudbruine kaas erover is namelijk echt smullen. Je hebt er niet veel voor nodig en ook de bereiding is niet ingewikkeld, het is vooral de oven die aan het werk is. Ondertussen heb jij tijd voor andere dingen en dat is op drukke doordeweekse avonden toch wel ideaal!
Sperziebonen ovenschotel maken
Je kunt zowel verse sperziebonen als sperziebonen uit de diepvries gebruiken voor deze sperziebonen ovenschotel. Zorg dan wel dat je ze niet te lang blancheert, je wilt namelijk wel dat ze nog een beetje knapperig zijn. Ben je fan van ovenschotels? Dan wil je deze bobotie ook eens uitproberen, dat is ook een ovenschotel met sperziebonen.
Lekker en écht makkelijk
Dit recept is er absoluut een in de categorie lekker en écht makkelijk, waar ik natuurlijk altijd op probeer te letten bij de recepten hier op de blog. Je kunt uiteraard zelf altijd nog variëren met dit recept. Wil je bijvoorbeeld wat extra groenten toevoegen, dan zouden wat champignons of paprika zeker lekker zijn!
Ook zou je er een vegetarische variant van kunnen maken door vegetarisch gehakt, eventueel gecombineerd met linzen, te gebruiken. Ook erg lekker!
Aan de slag
Deze ovenschotel was hier thuis weer een hit bij zowel jong als oud. En ook ideaal: je kunt het prima invriezen óf wat restjes lunchen de dag erna. Genoeg gekletst, tijd om aan de slag te gaan met deze overheerlijke sperziebonen ovenschotel met kerrie en gehakt. Geniet ervan!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 400 gram sperziebonen
- 600 gram aardappelschijfjes (voorgekookt)
- 1 ui (gesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (geperst)
- 500 gram rundergehakt
- 2 theelepels kerriepoeder
- 2 eieren (M)
- 250 ml kookroom
- 1 theelepel uienpoeder
- 75 gram mozzarella (geraspt)
- 75 gram belegen kaas (geraspt)
- 1 blokje groentenbouillon
- olie, peper en zout
- optioneel: verse peterselie
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Kook de sperziebonen in ca. 8 minuten beetgaar en kook de aardappelschijfjes 10 minuten voor.
- Fruit de ui en knoflook in een ruime hapjes- of koekenpan met wat olie. Voeg het gehakt toe en bak rul.
- Voeg 1 theelepel kerriepoeder en peper en zout naar smaak toe.
- Voeg de sperziebonen toe en bak nog 5 minuten mee met het gehakt op laag vuur.
- Lek de aardappelen goed uit, verdeel de helft van de aardappelen over de schaal, voeg dan de sperziebonen toe samen met het gehakt. Verdeel de 2e helft aardappels over de sperziebonen.
- Meng de eieren met de kookroom, 50 gram mozzarella, 50 gram belegen kaas, uienpoeder, kerrie en verkruimel het bouillonblokje erdoor. Voeg naar smaak zout en peper toe. Meng dit goed door met een garde. Giet de room over de aardappelen. Garneer met de extra kaas.
- Bak 30-45 minuten in de oven tot het gaar en goudbruin is en de kaas gesmolten. Garneer optioneel met verse peterselie. Eetsmakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Helen Van Deijl says:
Ovenschotel sperziebonen gisteren gegeten, erg lekker!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen! Bedankt voor het delen 🙂
Ursie Leurs says:
Hoi Eef… wat een heerlijke schotel
Voor herhaling vatbaar
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen, bedankt voor het delen! 🙂
Ron A says:
Als de aardappelschijfjes al voorgekookt gekocht worden, moeten ze dan toch nog gekookt worden?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Ron, nee hoor dan hoef je ze niet nogmaals te koken!
Mirthe says:
Super lekker gerecht met 3 man van gegeten en alles op! Complimenten
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat super om te horen, bedankt voor je reactie! 🙂
Evelien says:
Heerlijk! Zeker voor herhaling vatbaar.
Had voorgekookte aardappelschijfjes. Sommige waren nog wel een beetje hard. Dus misschien kook ik ze de volgende keer toch wel eventjes.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat fijn te horen! Wij hebben ook voorgekookte aardappelschijfjes gebruikt en die koken we ook nog 10 minuutjes zoals in het recept staat. 🙂
Letty says:
Lijkt me een heerlijk en makkelijk recept, maar ik probeerde eigenlijk het recept van “pinsa” te openen en kwam steeds weer bij deze schotel
terecht. Ligt dat aan mij?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat gek, nee dat is zeker niet de bedoeling, lukt het met deze link: https://www.eefkooktzo.nl/pinsa/
Suus says:
Hoi Eef,
Als ik het het recept voor de Italiaanse pinsa aanklik kom ik bij het recept van de sperzieboontjes? Ook lekker, maar doe ik iets niet goed of klopt de link niet?
Groetjes, suus
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat gek, dat is zeker niet de bedoeling. Lukt het met deze link: https://www.eefkooktzo.nl/pinsa/
Lieke says:
Heel erg lekker! Kind smulde er ook van 🙂
Eef says:
Wat onwijs leuk om te horen, dankjewel voor je berichtje 🙂
Inge says:
Wat gaatjes prikken in de verpakking van de voorgekookte aardappel schijfjes en paar minuten in de magnetron
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat is een goede tip, dankjewel!