Pinsa

Pinsa

Pinsa, een kruising tussen pizza en focaccia voor bij de borrel of een makkelijke maaltijd. Ontzettend lekker, makkelijk om te maken, je hebt er alleen wel wat tijd voor nodig en laat dat nou een heel handig voordeel zijn.

Wat is het verschil tussen pinsa en pizza?

Pinsa is een combinatie van pizza en focaccia. Bij pinsa gebruik je meerdere soorten bloem en de rijstijd van pinsadeeg is een stuk langer dan bij pizzadeeg. Daardoor zijn pinsa’s erg luchtig en licht verteerbaar. Ook bevatten ze een stuk minder calorieën dan pizza’s!

Als echte liefhebber van Italiaanse lekkernijen werd het dus hoog tijd dat ik naast mijn recept voor zelf pizzadeeg maken en focaccia recept, ook mijn recept voor pinsa’s met je deel! Laat je vooral niet afschrikken door de unieke samenstelling van het deeg, het is écht een eitje om te maken.

Pinsa recept

Verschillende soorten bloem

Het deeg voor Pinsa Romana maak je met verschillende soorten bloem. Italiaanse type 00 bloem, rijstbloem en sojabloem. Italiaanse bloem bevat iets minder eiwit waardoor je er een soepeler deeg door krijgt, je kunt dit prima vinden in de supermarkt. Dat geldt ook voor rijstbloem, maar sojabloem is wat lastiger te vinden. Ik heb het daarom achterwege gelaten in dit recept.

Het resultaat liegt er niet om, ze zijn heerlijk luchtig en perfect van structuur, dus bespaar je de moeite. Maar als je voor écht traditioneel wilt gaan dan kun je het uiteraard wel toevoegen. De verhouding is 100% bloem waarvan 80% Italiaanse bloem, 15% rijstbloem en 5% sojabloem – mocht je hiermee aan de slag willen ;-).

Pinsa deeg maken

Pinsadeeg maken

Pinsadeeg is anders dan pizza- of focacciadeeg dankzij de bloemsoorten die je gebruikt, maar ook doordat je naar verhouding veel vocht gebruikt. Daarbij heb je een lange rijstijd. Je laat het deeg namelijk minimaal 24 uur rijzen in de koelkast, langer mag ook. Het is dus ook een ideaal deeg om gedroogde gist te vervangen voor zuurdesem als je een zuurdesemstarter in huis hebt. Door het lange rijzen is het beter verteerbaar én kun je het tijd-technisch ontzettend goed plannen.

Tip van Eef: maak minimaal 1 dag van tevoren het deeg. Je hoeft op de dag zelf dan alleen het deeg te vormen in een bol, dat laat je minimaal 1 tot 2 uur op kamertemperatuur komen en daarna kun je het deeg vormen.

Pinsa romana

Pinsa’s op twee manieren

Je kunt ze zowel belegd als onbelegd afbakken. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar je kunt ze dus op twee manieren serveren. Als je ze belegt voor ze de oven ingaan krijg je dus een soort pizza. Als je ze belegd na het bakken een soort focaccia-achtig broodje. Beide zijn echt heerlijk als borrelhapje, makkelijke maaltijd of gewoon zo tussendoor!

Ongebakken of gebakken beleggen?

Als je het onbelegd afbakt druppel je er voor het bakken een beetje olijfolie overheen, druk het met je vingers uit zoals je kunt zien op de foto en bak de pinsa daarna af. Vervolgens kun je de pinsa beleggen met wat je lekker vindt. Deze manier van afbakken is ideaal als je toppings hebt die je misschien niet warm wilt laten worden zoals rauwe ham, knapperige sla, burrata etc.

Belegd afbakken spreekt voor zich denk ik, dan beleg je de pinsa met wat je lekker vindt en bak je hem af. Hou dan rekening met een baktijd van ongeveer 2 á 3 minuten langer. Ik druppel zelf ook dan een beetje olijfolie over de bodem voor ik hem beleg voor de smaak. Je kunt bijvoorbeeld ook zelf pesto maken, die doet het ook erg goed als beleg!

Pinsa

‌Pinsa

Pinsa Romana, de ideale combinatie tussen pizza en focaccia. Deze broodjes zijn onwijs lekker als borrelhapje, tussendoortje of makkelijke maaltijd!
5 van 1 stem
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Rijsstijd: 1 dag 2 uur
Totale tijd: 1 dag 2 uur 40 minuten
Hoeveelheid: 3 pinsa’s

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 200 gram bloem type 00
  • 75 gram rijstebloem (plus een beetje extra)
  • 2-3 gram gedroogde gist
  • 200 ml koud water
  • ½ theelepel zout
  • 5 gram olijfolie

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

Het deeg maken

  • Doe alle ingrediënten behalve het zout in een keukenmachine met deeghaak.
  • Meng op de laagste stand van de keukenmachine 5 minuten door elkaar tot het een deeg wordt. Voeg tijdens het mengen het zout toe.
  • Zet de keukenmachine op de middelste stand en kneed het deeg nog 10 minuten door.
  • Vet een kom in met olijfolie en leg hier de bol deeg in, dek af met huishoudfolie en een theedoek en zet voor minimaal 24 uur in de koelkast, langer mag ook. Pinsadeeg wordt soms wel tot 72 uur in de koelkast gelaten om te rijzen.
  • Verdeel daarna het deeg in 3 gelijke stukken en rol hier bollen van.
  • Dek af met huishoudfolie en een theedoek en laat weer 1-2 uur rijzen buiten de koelkast tot ze op kamertemperatuur zijn.

Bakken en beleggen

  • Verwarm de oven voor op de heetste stand (240 graden) boven- en onderwarmte, het liefste met een pizzasteen.
  • Druk de bollen deeg met je vingers voorzichtig uit tot je de vorm van de pinsa hebt (zoals je kunt zien op de foto) en gebruik een klein beetje extra rijstbloem zodat het niet aan je hand plakt.
  • Vet de bovenkant in met een beetje olijfolie en druk met je vingers het deeg verder uit op een velletje bakpapier. Je kunt hierna de Pinsa eventueel beleggen of je bakt hem zonder beleg.
  • Bak ze nu in ca. 7-8 goudbruin en knapperig (ca. 7-8 minuten zonder beleg, ca. 9-10 met beleg).
  • Ik heb de pinsa voor het bakken belegd met mozzarella, pesto en cherrytomaten. Voor de versie na het bakken heb ik er Italiaanse ham, rucola en cherrytomaten op gedaan. Geniet ervan!

handig om te weten:

Officieel wordt er ook sojabloem gebruikt als je pinsadeeg maakt. Dit is lastig te vinden dus dat heb ik achterwege gelaten.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 351kcal | Koolhydraten: 71g | Eiwitten: 9g | Vetten: 3g | Verzadigd vet: 0.4g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Pinsa

9 thoughts on “Pinsa

  • Leuk een Pinsa-recept, je komt het idd steeds vaker tegen in restaurants. Bedoel je met rijstebloem de bloem wat bij de babyvoeding staat? Ik zie in de AH en Jumbo app nl geen ander soort rijstebloem. Alvast bedankt!

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Klopt inderdaad! Dat is wat fijner dat rijstmeel namelijk. Je kunt het ook bij de toko halen, maar is in principe hetzelfde als die voor baby’s uit de andere supermarkten. Je maakt er bijvoorbeeld ook bapao mee!

  • Pinsa is hier nog ‘a work in progress’ 🙂 Ik gebruikte bloem ’00’ en rijstmeel. Vrijdag deeg gemaakt en vandaag (zondag) afgebakken. Het is niet heel luchtig gerezen en smaakt wat naar gist. Ik gebruikte een mixer met deeghaken om te kneden (te weinig deegmassa voor de keukenmachine). Wat kan ik volgende keer anders doen?

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Dat hebben we niet getest, dus dat durf ik je niet te zeggen. Als je het gaat proberen, laat je dan weten hoe het gelukt is? 🙂

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Deze hebben we zelf nog niet met starter gemaakt dus ik durf nog niet te zeggen wat de perfecte verhoudingen verhoudingen zijn.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept