fbpx
Pizzadeeg maken

Pizzadeeg maken (basisrecept)

Zelf pizzadeeg maken is ontzettend makkelijk. Mocht je het nog nooit gedaan hebben, dan vraag je je na het maken van dit recept (of beter gezegd na het proeven van die heerlijke zelfgemaakte pizza) af, waarom heb ik dat niet eerder gedaan? Een leuk én lekker klusje om thuis te doen (ook leuk samen met de kinderen).

Dit recept voor pizzadeeg was ik jullie al even verschuldigd. Op Instagram deelde ik toen ik hoogzwanger was van Jurre dat ik zelf pizza’s aan het maken was. En vrijwel direct kwamen de vragen binnen voor het recept. Daar word ik als foodblogger natuurlijk blij van, maar hoewel ik vaker zelf pizza maak en helemaal blij was over mijn deeg recept had ik nog geen ‘perfect’ recept voor een steengoede pizzasaus. Nu wel (mede dankzij al jullie fantastische tips trouwens, dank daarvoor) dus die deel ik binnenkort ook met je. Maar vandaag dan eindelijk het lang verwachte pizzadeeg recept. Want eenmaal zelfgemaakt, ben je verkocht!

Zelf pizzadeeg maken

Zelf pizzadeeg maken is echt niet moeilijk. Ik weet dat veel mensen zelf deeg maken en met gist werken een dingetje vinden. Zonde want het is zeker niet moeilijk en als je het recept stap voor stap volgt, kan het niet misgaan. Ik heb duidelijke tijden gezet bij hoe lang het deeg moet rijzen. Ben je een wat gevorderde bakker dan kun je uiteraard ook gewoon kijken naar het deeg. Op een warme, vochtige dag is het immers sneller gerezen dan op een koude winterse dag. Zolang het deeg in hoeveelheid verdubbeld is, dan is het goed.

Weinig tijd?

Heb je ‘s avonds weinig tijd om nog helemaal het deeg te maken en het te laten rijzen? Dan kun je ook de eerste of de tweede rijs gewoon in de koelkast doen. Zo wilde ik laatst in het weekend pizza maken, maar ik wist dat we het hele weekend op pad zouden zijn. Dus ik had ‘s morgens het deeg gemaakt, een uurtje laten rijzen en er 4 bollen van gevormd. Daar wat bloem overheen gestrooid, stukje huishoudfolie en een theedoek erover tegen het plakken en uitdrogen en ‘s avonds kon ik het deeg zo uit de koelkast pakken, vormen en er heerlijke pizza’s van bakken. In de koelkast gaat het rijzen namelijk veel langzamer en zo kun je het tijd technisch gezien plannen zoals het beste uitkomt.

Ingredienten zelf pizzadeeg maken

Basisrecept voor pizzadeeg

Met dit basisrecept kun je 4 pizza’s maken. Dat zijn middelgrote pizza’s. Je kunt er uiteraard ook 2 grote mee maken, maar het kan (zeker in het begin) lastig zijn de pizza’s in de oven te laten glijden. Dat is dan ook het enige wat lastig wordt hoor, maak je geen zorgen 😉 . Maar daarom is een kleiner formaat dan handig en ik vind het zelf gewoon lekkerder eten, dus maak ik er 4 met dit recept. Reken ongeveer 1 pizza per persoon en voor de echt grote eters misschien 1½. 

Wat betreft dat laten glijden in de oven van die pizza’s het volgende: het deeg is slap (in tegenstelling tot een diepvries pizza 😉 ). Dus je moet het echt een soort van laten glijden in de oven op je pizzasteen of bakplaat. Dat doe je door een houten (snij)plank te voorzien van een laagje bloem zodat de pizza ‘los’ op de plank ligt. Als je de plank beweegt, dan beweegt je pizzadeeg ook en zo blijft hij niet vast liggen op de plank. Zo kun je de verse, zelfgemaakte pizza in de oven doen door de plank iets te bewegen en de pizza er af te laten glijden. Net als een echte ‘pizzaiolo’.

Basisrecept voor pizzadeeg

Basisrecept pizzadeeg

Pizzadeeg maken. Stap-voor-stap basisrecept om zelf de lekkerste pizza's mee te maken. Makkelijk recept voor elke thuiskok.
5 van 3 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Rijstijd: 1 uur 45 minuten
Totale tijd: 2 uur 20 minuten
Hoeveelheid: 4 middelgrote pizza's

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 300 gram water (lauwwarm - rond de 30 graden)
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 500 gram bloem (type "00" (Italiaans pizzabloem)**)
  • 25 gram olijfolie (+ extra om de kom in te vetten)
  • 12 gram zout

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Meng het water samen met de suiker en de gist in een ruime kom (evt. van je keukenmachine). Laat dit een paar minuten staan tot het gaat schuimen.
  • Doe hier vervolgens de bloem bij samen met de olijfolie en kneed er een soepel deeg van (bij voorkeur met de deeghaak in een keukenmachine).
  • Voeg tijdens het kneden pas het zout toe.
  • Haal het deeg uit de kom, maak er een bol van.
  • Vet de kom in met een beetje olijfolie, doe de bol erin en draai om zodat hij rondom bedekt is met een dun laagje olie.
  • Dek de kom af en laat het deeg nu 1 uur rijzen of tot het in hoeveelheid is verdubbeld.
  • Daarna verdeel je het deeg op een licht bebloemd aanrecht in 4 gelijke bollen. Bol het deeg strak op (het deeg mag wat "aangespannen" voelen)
  • Zorg dat je de bollen iets bestuift met wat bloem en dek ze af met een theedoek. Laat vervolgens 30-45 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 250 graden met, als je die in huis hebt, een pizzasteen erin.
  • Bedek een houten (snij)plank met een beetje bloem en druk elk bolletje met je handen uit tot een mooie ronde, middelgrote pizza met opstaande randjes.
  • Verdeel er saus en beleg naar wens over en bak de pizza in ca. 11-13 minuten goudbruin en gaar.

handig om te weten:

* Ter info: voedingswaarden zijn uiteraard voor een niet belegde pizza.
** Voor het beste resultaat gebruik je speciale bloem voor pizza, bekend als type OO. Dit is gemaakt van zacht graan en heeft een hoger glutengehalte waardoor het een beter resultaat oplevert. Kun je het niet vinden, dan kun je ook gewone bloem gebruiken.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 512kcal | Koolhydraten: 96g | Eiwitten: 13g | Vetten: 7g | Verzadigd vet: 1g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Pizzadeeg maken

Pizzadeeg Pinterest Collage

Eef

Eef

Hi! Ik ben Eef, eigenaar van Eefkooktzo.nl. Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

8 reacties op “Pizzadeeg maken (basisrecept)”

  1. Hoi Eef, kan ik recept ook volgen maar het bijvoorbeeld maken in de middag of avond en het de volgende dag pas in de oven bakken ??

    Dank, Johan

    1. Eef

      Ja dat kan prima. Ik maak het deeg ook weleens ‘s morgens klaar, dan 1 uur rijzen, bolletjes maken en dan zet ik het voor de laatste rijs in de koelkast en bak ze pas ‘s avonds af. Haal ze wel even iets eerder uit de koelkast zodat ze nog een beetje kunnen rijzen buiten de koelkast voor je er pizza’s van gaat vormen 🙂

  2. Tip van Flip! Ik haal de bakplaat uit de oven en vorm en beleg daar de pizza’s op… geen “gedoe” met in de oven laten glijden met eventueel ongelukjes 🙈

    1. Eef

      Dankjewel voor je toevoeging. Voor het beste resultaat raad ik wel echt een hete pizzasteen of hete ovenplaat aan om het erop te laten glijden want dan krijg je de lekkerste bodem 😉

      1. Ja dat is helemaal waar! Maar heb helaas al eens een pizza op de grond gehad door geklungel 🤣 dus neem het zekere voor t onzeker. Hahaha

    1. Hoi Eef, vraagje kan je ook zonnebloemolie gebruiken? Heb geen olijfolie meer in huis. En ik heb ook niet zo’n handige keukenmachine, hoe lang kneden met de hand denk je? Groetjes van Wendy

      1. Eef

        Kan, ik ben er niet zo weg van, maar het kan zeker. Hoe lang is lastig om te zeggen. Je voelt het vaak vanzelf wanneer het soepel is. Als je er een vliesje van kunt trekken is het deeg goed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top