Zelf pizzadeeg maken is ontzettend makkelijk. Mocht je het nog nooit gedaan hebben, dan vraag je je na het maken van dit recept (of beter gezegd na het proeven van die heerlijke zelfgemaakte pizza) af, waarom heb ik dat niet eerder gedaan? Een leuk én lekker klusje om thuis te doen (ook leuk samen met de kinderen).
Dit recept voor pizzadeeg was ik jullie al even verschuldigd. Op Instagram deelde ik toen ik hoogzwanger was van Jurre dat ik zelf pizza’s aan het maken was. En vrijwel direct kwamen de vragen binnen voor het recept.
Daar word ik als foodblogger natuurlijk blij van, maar hoewel ik vaker zelf pizza maak en helemaal blij was over mijn deeg recept had ik nog geen ‘perfect’ recept voor een steengoede pizzasaus. Nu wel (mede dankzij al jullie fantastische tips trouwens, dank daarvoor) dus die deel ik binnenkort ook met je. Maar vandaag dan eindelijk het lang verwachte pizzadeeg recept. Want eenmaal zelfgemaakt, ben je verkocht!
Zelf pizzadeeg maken
Zelf pizzadeeg maken is echt niet moeilijk. Ik weet dat veel mensen zelf deeg maken en met gist werken een dingetje vinden. Zonde want het is zeker niet moeilijk en als je het recept stap voor stap volgt, kan het niet misgaan.
Ik heb duidelijke tijden gezet bij hoe lang het deeg moet rijzen. Ben je een wat gevorderde bakker dan kun je uiteraard ook gewoon kijken naar het deeg. Op een warme, vochtige dag is het immers sneller gerezen dan op een koude winterse dag. Zolang het deeg in hoeveelheid verdubbeld is, dan is het goed.
Weinig tijd?
Heb je ’s avonds weinig tijd om nog helemaal het deeg te maken en het te laten rijzen? Dan kun je ook de eerste of de tweede rijs gewoon in de koelkast doen. Zo wilde ik laatst in het weekend pizza maken, maar ik wist dat we het hele weekend op pad zouden zijn.
Dus ik had ’s morgens het deeg gemaakt, een uurtje laten rijzen en er 4 bollen van gevormd. Daar wat bloem overheen gestrooid, stukje huishoudfolie en een theedoek erover tegen het plakken en uitdrogen en ’s avonds kon ik het deeg zo uit de koelkast pakken, vormen en er heerlijke pizza’s van bakken.
In de koelkast gaat het rijzen namelijk veel langzamer en zo kun je het tijd technisch gezien plannen zoals het beste uitkomt.

Basisrecept voor pizzadeeg
Met dit basisrecept kun je 4 pizza’s maken. Dat zijn middelgrote pizza’s. Je kunt er uiteraard ook 2 grote mee maken, maar het kan (zeker in het begin) lastig zijn de pizza’s in de oven te laten glijden. Dat is dan ook het enige wat lastig wordt hoor, maak je geen zorgen 😉 .
Maar daarom is een kleiner formaat dan handig en ik vind het zelf gewoon lekkerder eten, dus maak ik er 4 met dit recept. Reken ongeveer 1 pizza per persoon en voor de echt grote eters misschien 1½.
Tip: strooi wat semolina op de plank waarmee je de pizza in de oven schuift om te voorkomen dat hij aan de plank blijft plakken.
Pizza’s die de oven in glijden
Wat betreft dat laten glijden in de oven van die pizza’s het volgende: het deeg is slap (in tegenstelling tot een diepvries pizza 😉 ). Dus je moet het echt een soort van laten glijden in de oven op je pizzasteen of bakplaat. Dat doe je door een houten (snij)plank te voorzien van een laagje bloem zodat de pizza ‘los’ op de plank ligt.
Als je de plank beweegt, dan beweegt je pizzadeeg ook en zo blijft hij niet vast liggen op de plank. Zo kun je de verse, zelfgemaakte pizza in de oven doen door de plank iets te bewegen en de pizza er af te laten glijden. Net als een echte ‘pizzaiolo’.
Wist je trouwens dat ik ook een waanzinnig lekker recept online heb gezet voor zelf pizzasaus maken?!


Ingrediënten
- 300 gram water (lauwwarm – rond de 30 graden)
- 1 eetlepel suiker
- 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
- 500 gram bloem (type "00" (Italiaans pizzabloem)**)
- 25 gram olijfolie (+ extra om de kom in te vetten)
- 12 gram zout
Ook handig:
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Meng het water samen met de suiker en de gist in een ruime kom (evt. van je keukenmachine). Laat dit een paar minuten staan tot het gaat schuimen.
- Doe hier vervolgens de bloem bij samen met de olijfolie en kneed er een soepel deeg van (bij voorkeur met de deeghaak in een keukenmachine).
- Voeg tijdens het kneden pas het zout toe.
- Haal het deeg uit de kom, maak er een bol van.
- Vet de kom in met een beetje olijfolie, doe de bol erin en draai om zodat hij rondom bedekt is met een dun laagje olie.
- Dek de kom af en laat het deeg nu 1 uur rijzen of tot het in hoeveelheid is verdubbeld.
- Daarna verdeel je het deeg op een licht bebloemd aanrecht in 4 gelijke bollen. Bol het deeg strak op (het deeg mag wat "aangespannen" voelen)
- Zorg dat je de bollen iets bestuift met wat bloem en dek ze af met een theedoek. Laat vervolgens 30-45 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 250 graden (boven- en onderwarmte) met, als je die in huis hebt, een pizzasteen erin.
- Bedek een houten (snij)plank met een beetje bloem en druk elk bolletje met je handen uit tot een mooie ronde, middelgrote pizza met opstaande randjes.
- Verdeel er saus en beleg naar wens over en bak de pizza in ca. 11-13 minuten goudbruin en gaar.
** Voor het beste resultaat gebruik je speciale bloem voor pizza, bekend als type OO. Dit is gemaakt van zacht graan en heeft een hoger glutengehalte waardoor het een beter resultaat oplevert. Kun je het niet vinden, dan kun je ook gewone bloem gebruiken. Â Tip: strooi wat semolina op de plank waarmee je de pizza in de oven schuift om te voorkomen dat hij aan de plank blijft plakken.
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.




Kan je de deegbollen ook invriezen?
Makkelijk om er wat in de diepvriezer te hebben liggen en te kunnen uitnemen wanneer ik zin heb om ’s avonds pizza te maken.
Zeker! Het is het beste om het deeg te invriezen na het rijzen en in porties te verdelen. Verpak deegbollen luchtdicht in plasticfolie of vrieszakken om uitdroging te voorkomen. Ontdooi het deeg langzaam in de koelkast, laat het daarna op kamertemperatuur komen en kneed het eventueel nogmaals voor gebruik.
Dankjewel voor het fijne recept, topnpizzadeeg, erg lekker
Hoi Eef, al vaak je deeg voor pizza gemaakt en elke keer weer heerlijk. Ook je sausrecept is zalig! Wij wonen in Servie en hier zijn veel types bloem verkrijgbaar maar het lekkerste is toch type 00. Wij hebben een groot tuinhuis met grote bbq en gaan straks daarop pizza’s bakken. Iedereen mag z’n eigen lekkernij er op leggen. Mijn kleindochter van 3 jaar vind tonijn het lekkerste. Dank je wel voor het heerlijke recept!
Wat onwijs leuk om te horen Ingrid, super dat mijn recepten zelfs in Servië worden gemaakt 🙂
Mijn gist schuimt ook niet… op hoop van zegen.
Soms schuimt het niet, dat kan verschillende redenen hebben. Soms is dat omdat de gist niet actief is en dan lukt je deeg verder ook niet. Maar soms komt het ook gewoon goed, succes!
Goedemiddag Eef, ik ben ca 20 minuten met een handmixer met deeghaken bezig geweest en het deeg blijft plakkerig (alles volgens recept gedaan). Wat doe ik niet goed en wat kan ik er aan doen?
Hi Thomas, ik heb helaas geen ervaring met een handmixer en deeghaken. Ik kneed of met de hand of met een standmixer, dat laatste heeft veel meer kracht dan een handmixer dus wellicht zit daar een groot verschil in. Er kan ook verschil zitten in de bloem die je gebruikt en ook de temperatuur per dag (is het een dag met hoge luchtvochtigheid). Mix met de hand of een standmixer en blijft het erg plakkerig dan kun je een klein beetje bloem extra toevoegen.
Hoi Eef, dit is het pizzadeegrecept wat wij al jaren met veel plezier gebruiken. De tweede rijs doen we nauwelijks; half uurtje tevoren even het deeg verdelen. Ik maak het deeg vrij nat als we de pizza in de houtgestookte oven maken. Uit 500 gr bloem tippo 0.0 maken we 6 pizza’s of 4 pizza’s en 2 focaccia’s. Invriezen van deeg gaat prima, ik vries dan per portie in.
Wat super om te horen! En goed om te weten van deze werkwijze, bedankt voor je reactie 🙂
Hoi hoi! Kan je pizzadeeg wat overblijft (uiteraard voor bakken;)) invriezen? Wil dit gaan maken! Thanks
Ja dat schijnt wel te kunnen, ik heb alleen ervaring met het in de koeling doen (dan blijft het 2-3 dagen goed) als je het goed verpakt in huishoudfolie zodat er geen lucht bij kan.
Super fijn recept! We hebben sindskort een pizza oven voor buiten en dit recept is echt top. Ik was benieuwd of je het deeg ook kan invriezen. Ik wil het zelf proberen om ze in de vriezer te doen nadat ik ze in vieren heb gedeeld. Maar mocht jij daar nog een tip voor hebben .. 😉
Ik heb het zelf nog niet proberen in te vriezen maar in de koelkast doen kan wel voor een paar dagen, strak verpakt in huishoudfolie.
Bij mij blijft het deeg erg nat en kan ik geen bal maken. Ik heb geen deeghaken dus met de garde en handen gekneed maar ik kreeg het niet dik genoeg. Ligt het aan de haken of moet het zo wel lukken? Groetjes Loes
Hu Loes, het plakkerige kan komen door de bloem die je gebruikt. Elke bloem ‘werkt’ anders en de een neemt nu eenmaal meer vocht op dan het andere, ook speelt luchtvochtigheid een grote rol! Ik zou op gevoel in kleine beetjes bloem toevoegen tot het deeg mooi is. Kook ze!