fbpx
Pizzasaus maken

Pizzasaus maken

Pizzasaus, oftewel tomatensaus met kruiden voor op de pizza. Simpel zou je denken… Maar het kostte mij toch echt even om die perfecte, écht lekkere tomatensaus te maken zodat zelfs de meest simpele pizza fan-tas-tisch lekker is door die pizzasaus als basis.

Dat het even heeft mogen duren wist je waarschijnlijk wel als je mij via Instagram volgt. Ik maak namelijk vaak zelf pizzadeeg, maar het recept voor dé perfecte pizzasaus had ik nog niet uitgewerkt. Elke keer was er wel iets, of te waterig, te veel tomaat, te zoet, te kruidig, te zuur, gewoon nét niet. Ik vroeg jullie om tips en werd overspoeld met allerlei goede tips. Het grootste verschil zat hem in de tomaten als basis voor de saus: geen passata gebruiken, maar gepelde tomaten of polpa (tomatenpulp/blokjes). Dát maakte een wereld van verschil. 

Hoe maak je pizzasaus?

Pizzasaus maak je met gepelde tomaten of tomatenblokjes, ui, knoflook en (gedroogde) kruiden. Zelf vind ik die polpa van het merk Mutti fantastisch als basis (nee, dit is geen betaalde reclame – anders stond dat er sowieso netjes bij, maar even voor de zekerheid). Want een goede basis maakt het verschil. Daar ben ik dus wel achter. Ik heb heel lang passata als basis gebruikt en dat zorgt toch voor een totaal andere pizzasaus. Naast gepelde tomaten of tomatenblokjes heb je wat gedroogde Italiaanse kruiden nodig zoals tijm, basilicum en oregano. 

Zelfgemaakte pizzasaus

Gedroogde kruiden of verse kruiden als basis voor je pizzasaus

Dat maakt nogal een verschil. Gedroogde kruiden zorgen voor veel smaak, ze zijn simpelweg sterker van smaak en geven hun smaak beter af. Verse basilicum verwerken in een saus die je nog gaat verwarmen is eigenlijk zonde want je proeft er zo goed als niets meer van terug. Dat is dan ook direct de reden dat ik kies voor gedroogde kruiden in plaats van verse kruiden voor IN mijn saus. Op de pizza daarentegen is een ander verhaal, wat verse blaadjes basilicum erop is bijvoorbeeld een heerlijke toevoeging!

Ingredienten zelf pizzasaus maken

Gekarameliseerde ui 

Dat is ook echt een game-changer. Door de ui en knoflook even te karameliseren in suiker krijg je én een iets zoete smaak aan je pizzasaus, maar het haalt ook het zure uit de tomatensaus. Zou je alleen de uien langzaam karameliseren in de pan zonder de suiker (dat kan dus ook, ben je langer mee bezig, maar is op zichzelf ook heerlijk!), dan trek je niet dat zuurtje van de tomaten uit blik weg en dat doe je met dat halve lepeltje suiker dus wel. Ik gebruik dan ook het liefst lichtbruine basterdsuiker. Dat heeft een iets vollere smaak en is net nog even lekkerder. We gingen immers voor een perfecte pizzasaus toch?

De lekkerste pizzasaus

Het geheim voor de perfecte pizzasaus

Wat ik je als laatste nog wil meegeven voor het maken van een perfecte pizzasaus: maak hem van tevoren! Maak deze saus een of twee dagen van tevoren klaar. Bewaar hem (eenmaal afgekoeld) in de koelkast en de smaken kunnen lekker intrekken. Als je dan zelf pizzadeeg hebt gemaakt, haal je het potje saus uit je koelkast en smeer je de zelfgemaakte pizzasaus naar smaak over je pizza. Nog wat beleg naar keuze erover en hoppa, de meest lekkere pizza die je ooit gaat proeven kan de oven in. Laat je me weten wat jouw favoriete topping is?

Tomatensaus voor op de pizza

Pizzasaus maken

Zelf pizzasaus maken voor op de pizza. Deze tomatensaus met gekarameliseerde uien, knoflook en kruiden is de beste en lekkerste pizzasaus!
4.72 van 7 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Hoeveelheid: 1 pot saus*

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • ½ eetlepel suiker (liefst: lichtbruine basterdsuiker)
  • 2 theelepels oregano (gedroogd)
  • 2 theelepels basilicum (gedroogd)
  • 1 theelepel tijm (gedroogd)
  • 1 blik tomatenblokjes of gepelde tomaten (400 gram)
  • Olijfolie, peper en zout

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Snipper de ui en snij de knoflook fijn.
  • Verhit een beetje olie in een koekenpan en fruit de ui en de knoflook tot deze glazig zijn.
  • Voeg dan de lichtbruine basterdsuiker toe en laat de ui samen met de suiker enkele minuten karameliseren.
  • Voeg dan de kruiden toe en bak die even mee.
  • Tot slot voeg de je tomatenblokjes of gepelde tomaten toe en laat het geheel nu een paar minuten rustig pruttelen.
  • Voor een gladde saus pureer je de saus met een staafmixer. Indien nodig kun je hem nog iets inkoken als hij te vochtig is.
  • Doe de saus in een glazen pot, laat afkoelen en bewaar in de koelkast tot gebruik.

handig om te weten:

* 1 pot pizzasaus is (ruim) voldoende voor ongeveer 4 middelgrote pizza's.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 222kcal | Koolhydraten: 43g | Eiwitten: 8g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Pizzasaus maken

Pizzasaus Pinterest Collage

Eef

Eef

Hi! Ik ben Eef, eigenaar van Eefkooktzo.nl. Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

8 reacties op “Pizzasaus maken”

  1. 5 sterren
    Er gaat niets boven heerlijke zelfgemaakte pastasaus! Tijdens de zomer gebruik ik tomaten uit eigen tuin. Die rooster ik in de oven samen met de uit, knoflook en paprika 30 minuten op 200 graden.

  2. 5 sterren
    Voor de pizza van vrijdag alvast deze saus gemaakt , echt nu al lekker ! Klein beetje de staafmixer erdoor en niks geen waterige saus. Super ! Net een tosti gemaakt met kaas , rauwe ham en klodder van deze saus….. .. hmmmm , zo lekker 🙂
    Bedankt weer .
    Groetjes Marja

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top