Pizzasaus, oftewel tomatensaus met kruiden voor op de pizza. Simpel zou je denken… Maar het kostte mij toch echt even om die perfecte, écht lekkere tomatensaus te maken zodat zelfs de meest simpele pizza fan-tas-tisch lekker is door die pizzasaus als basis.
Dat het even heeft mogen duren wist je waarschijnlijk wel als je mij via Instagram volgt. Ik maak namelijk vaak zelf pizzadeeg, maar het recept voor dé perfecte pizzasaus had ik nog niet uitgewerkt. Elke keer was er wel iets, of te waterig, te veel tomaat, te zoet, te kruidig, te zuur, gewoon nét niet. Ik vroeg jullie om tips en werd overspoeld met allerlei goede tips. Het grootste verschil zat hem in de tomaten als basis voor de saus: geen passata gebruiken, maar gepelde tomaten of polpa (tomatenpulp/blokjes). Dát maakte een wereld van verschil.
Hoe maak je pizzasaus?
Pizzasaus maak je met gepelde tomaten of tomatenblokjes, ui, knoflook en (gedroogde) kruiden. Zelf vind ik die polpa van het merk Mutti fantastisch als basis (nee, dit is geen betaalde reclame – anders stond dat er sowieso netjes bij, maar even voor de zekerheid). Want een goede basis maakt het verschil. Daar ben ik dus wel achter. Ik heb heel lang passata als basis gebruikt en dat zorgt toch voor een totaal andere pizzasaus. Naast gepelde tomaten of tomatenblokjes heb je wat gedroogde Italiaanse kruiden nodig zoals tijm, basilicum en oregano.
Gedroogde kruiden of verse kruiden als basis voor je pizzasaus
Dat maakt nogal een verschil. Gedroogde kruiden zorgen voor veel smaak, ze zijn simpelweg sterker van smaak en geven hun smaak beter af. Verse basilicum verwerken in een saus die je nog gaat verwarmen is eigenlijk zonde want je proeft er zo goed als niets meer van terug. Dat is dan ook direct de reden dat ik kies voor gedroogde kruiden in plaats van verse kruiden voor IN mijn saus. Op de pizza daarentegen is een ander verhaal, wat verse blaadjes basilicum erop is bijvoorbeeld een heerlijke toevoeging!
Gekarameliseerde ui
Dat is ook echt een game-changer. Door de ui en knoflook even te karameliseren in suiker krijg je én een iets zoete smaak aan je pizzasaus, maar het haalt ook het zure uit de tomatensaus. Zou je alleen de uien langzaam karameliseren in de pan zonder de suiker (dat kan dus ook, ben je langer mee bezig, maar is op zichzelf ook heerlijk!), dan trek je niet dat zuurtje van de tomaten uit blik weg en dat doe je met dat halve lepeltje suiker dus wel. Ik gebruik dan ook het liefst lichtbruine basterdsuiker. Dat heeft een iets vollere smaak en is net nog even lekkerder. We gingen immers voor een perfecte pizzasaus toch?
Het geheim voor de perfecte pizzasaus
Wat ik je als laatste nog wil meegeven voor het maken van een perfecte pizzasaus: maak hem van tevoren! Maak deze saus een of twee dagen van tevoren klaar. Bewaar hem (eenmaal afgekoeld) in de koelkast en de smaken kunnen lekker intrekken. Als je dan zelf pizzadeeg hebt gemaakt, haal je het potje saus uit je koelkast en smeer je de zelfgemaakte pizzasaus naar smaak over je pizza. Nog wat beleg naar keuze erover en hoppa, de meest lekkere pizza die je ooit gaat proeven kan de oven in. Laat je me weten wat jouw favoriete topping is?
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- ½ eetlepel suiker (liefst: lichtbruine basterdsuiker)
- 2 theelepels oregano (gedroogd)
- 2 theelepels basilicum (gedroogd)
- 1 theelepel tijm (gedroogd)
- 1 blik tomatenblokjes of gepelde tomaten (400 gram)
- Olijfolie, peper en zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Snipper de ui en snij de knoflook fijn.
- Verhit een beetje olie in een koekenpan en fruit de ui en de knoflook tot deze glazig zijn.
- Voeg dan de lichtbruine basterdsuiker toe en laat de ui samen met de suiker enkele minuten karameliseren.
- Voeg dan de kruiden toe en bak die even mee.
- Tot slot voeg de je tomatenblokjes of gepelde tomaten toe en laat het geheel nu een paar minuten rustig pruttelen.
- Voor een gladde saus pureer je de saus met een staafmixer. Indien nodig kun je hem nog iets inkoken als hij te vochtig is.
- Doe de saus in een glazen pot, laat afkoelen en bewaar in de koelkast tot gebruik.
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Esther van Harn says:
Er gaat niets boven heerlijke zelfgemaakte pastasaus! Tijdens de zomer gebruik ik tomaten uit eigen tuin. Die rooster ik in de oven samen met de uit, knoflook en paprika 30 minuten op 200 graden.
Eef says:
Helemaal lekker met tomaten uit eigen tuin! Krijg er al direct trek van 🙂
Saskia says:
Hoe lang kun je deze saus bewaren?
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hoi Saskia! Je kunt het zo’n 3 dagen in de koelkast en 3 maanden in de vriezer bewaren.
Cirolo says:
Je kan de saus ook wecken dan minimaal een jaar houdbaar
Marja says:
Voor de pizza van vrijdag alvast deze saus gemaakt , echt nu al lekker ! Klein beetje de staafmixer erdoor en niks geen waterige saus. Super ! Net een tosti gemaakt met kaas , rauwe ham en klodder van deze saus….. .. hmmmm , zo lekker 🙂
Bedankt weer .
Groetjes Marja
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
Annemieke says:
Kun je de saus ook invriezen?
Eef says:
Ja dat kan prima.
Carry Struijs says:
Heerlijke saus! Precies goed van smaak. Fijne recepten op deze website!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Margot says:
Net deze saus gegeten op de zelfgemaakte pizza.
Lekker, maar wij vonden het toch te zoet. Volgende keer zonder de suiker.
Irma says:
Heb al veel van je recepten gemaakt en ze zijn allemaal lekker, maar deze pizzasaus is echt de perfecte. Eerste keer meteen super gelukt!! Bedankt!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Nou wat superleuk om te horen! Bedankt voor het delen 🙂
Patrick says:
Wat een top saus ????
Eef says:
Yes 🙂
Douwe says:
Heerlijke saus! Dank voor het recept (en het uitzoekwerk :-))
Eef says:
Graag gedaan 😉
Ellen says:
Met de voorgestelde polpa gemaakt. Enorm lekker, die gaan we vaker gebruiken. Kan overal bij waar tomatensaus in moet? Dank voor dit heerlijke recept.
Eef says:
Ja lekker is hij he! Ik ben echt fan van Mutti. Ik gebruik de polpa eigenlijk vrijwel overal voor wanneer je ook tomatensaus of tomatenblokjes gebruikt.
Anne-Marie says:
Ik ga deze morgen proberen! Waar kun je de Mutti kopen?
Eef says:
Gewoon bij de supermarkt, ik koop het zelf meestal bij Albert Heijn
joep edelaar says:
echt heerlijk we doen het nu al 3 keer op onze pizza ik geef het echt 5 sterren
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Suzanne says:
Echt een heerlijke saus, de kids hebben ook zitten smullen. Deze saus gaan we zeker vaker maken, bedankt voor het recept!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen! Bedankt voor je reactie 🙂
Rene Plekkenpol says:
Ja, heerlijk! Ik gebruik altijd Roma tomaten, die zijn heerlijk vol van smaak en een beetje rundergehakt, beetje aanbakken, dan de uitjes, dan de suiker en dan de tomaten in stukjes gesneden. En als extraatje doe ik er een beetje gemalen kruidnagel doorheen om een echte Bolognese pizzasaus te krijgen. Uiteindelijk een lekkere dikke saus maken met de staafmixer en een beetje inkoken tot de gewenste dikte.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat goed om te horen! Klinkt ook heerlijk zo 🙂
Ineke says:
Bedankt voor het recept. Ik heb het met verse ontvelde tomaten gemaakt. Is wat dun maar heb het ingekookt. Staat nu af te koelen en ik ben benieuwd hoe het gaat vanavond! Hartelijke groet Ineke
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat klinkt lekker, ben erg benieuwd 🙂
René says:
Van de week heb ik voor het eerst verse pizza gemaakt met mijn zoon.
En ik moet zeggen dat ik nog nooit eerder zo’n lekkere pizza heb gegeten!
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat een fijn compliment, dank je wel 🙂
Leonie Ruissen says:
Heeeel erg lekker je recept voor pizzasaus en pizzadeeg. Ik gebruik dit recept nu altijd!! Dankjewel!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat fijn om te horen Leonie, dankjewel!
Jan Coorn says:
Er staat niet op welk moment je peper en zout toevoegt.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dit voeg je naar smaak toe na het pureren!
M V says:
Ik ben heel blij met je recept
het afgelopen jaar heb ik deze al een paar keer gemaakt en ik moet zeggen hij blijft bijzonder lekker. Ook mijn (volwassen en uit huis wonende) kinderen geven aan dat de saus toch wel veel lekkerder is als een potje uit de winkel.
De olie die er na het bakken van de pizza’s overheen gaat is ook een samenraapsel van wat kruiden, knoflookteentjes, olie en soms een pitje erin (afhankelijk hoe sterk de smaak van de topping is).
Sinds kort gestart met zelf project ‘zelf pizzadeeg maken’ en langzamerhand wordt het wel wat haha
Bedankt voor het delen Eef!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk, dankjewel! Heerlijk om te lezen dat mensen meer plezier vinden in de keuken, koken is zo leuk!
Larissa Webbe says:
NOOIT meer kan en klare pizzasaus! Wat is dit recept heerlijk! Voor de eerste keer gemaakt, maar omdat ik fan ben van jouw recepten gelijk een dubbele portie en wat ben ik daar nu blij om! Bij gebrek aan goede kant en klare pizzabodems (ik heb ze nog niet gevonden en niet altijd zin om ze zelf te maken) had ik de kant en klare pizzabodems van bertolli geprobeerd. Die zijn best lekker en passen goed bij de saus! En je reclame voor Mutti ben ik blij om: normaal gebruik ik supermarkt eigen merk, nu mutti en ja, dat verschil proef je, daar is niks aan gelogen. M’n man zei gelijk ‘hier heb je geen pomodoro huismerk voor gebruikt!’.
Ik had iets teveel suiker voor de uien gebruikt waardoor de saus wat te zoet werd, dus dit gecompenseerd door een een flinke scheut rode wijnazijn door te doen – dat is echt een aanrader!
Mijn vader is komende week jarig en in plaats van een bloemetje bij zijn cadeau geef ik hem een pizzakit: pizzabodems, houdbaar beleg én een pot zelfgemaakte saus (gewoon een pot appelmoes of zo hergebruiken, leuke sticker erop en klaar). Dus niet alleen lekker om voor jezelf te maken, ook leuk om cadeau te doen! Dank je wel Eef!
Ans says:
Ik maak het altijd voor op de eigengemaakte pizzabodems. Wanneer ik stokbroodjes over heb, smeer ik ze met de saus in, plakje kaas erop en even in de oven. Smullen!
Eef says:
Wat leuk om te lezen!
Frank says:
Zelf maak ik ook altijd mijn eigen pizzasaus, de volgende keer zal ik het eens met gekarameliseerde uien proberen. Persoonlijk kook ik de saus nooit maar doe het rauw op de pizza nadat ik alle ingredienten in een blender heb gedaan. Op deze manier komt de smaak van de tomaten meer tot hun recht, ook na het bakken in de oven. De saus die overblijft kook ik wel en gebruik ik als pastasaus
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Heerlijk hè zo zelf gemaakt! Laat je weten wat je van dit recept vindt?
Barbara Touw says:
Ik krijg er zo’n zin om deze zomer de saus van verse tomaten te maken. Kan ik deze ook Wecken denk je?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Barbara, dat lijkt me zeker mogelijk! We hebben het zelf niet getest, dus een echte garantie kan ik je niet geven. Laat je ons weten als je het hebt geprobeerd en hoe het smaakte?