Pizzasaus maken

Pizzasaus, oftewel tomatensaus met kruiden voor op de pizza. Simpel zou je denken… Maar het kostte mij toch echt even om die perfecte, écht lekkere tomatensaus te maken zodat zelfs de meest simpele pizza fan-tas-tisch lekker is door die pizzasaus als basis.

Dat het even heeft mogen duren wist je waarschijnlijk wel als je mij via Instagram volgt. Ik maak namelijk vaak zelf pizzadeeg, maar het recept voor dé perfecte pizzasaus had ik nog niet uitgewerkt. Elke keer was er wel iets, of te waterig, te veel tomaat, te zoet, te kruidig, te zuur, gewoon nét niet. Ik vroeg jullie om tips en werd overspoeld met allerlei goede tips. Het grootste verschil zat hem in de tomaten als basis voor de saus: geen passata gebruiken, maar gepelde tomaten of polpa (tomatenpulp/blokjes). Dát maakte een wereld van verschil.

Hoe maak je pizzasaus?

Pizzasaus maak je met gepelde tomaten of tomatenblokjes, ui, knoflook en (gedroogde) kruiden. Zelf vind ik die polpa van het merk Mutti fantastisch als basis (nee, dit is geen betaalde reclame – anders stond dat er sowieso netjes bij, maar even voor de zekerheid). Want een goede basis maakt het verschil. Daar ben ik dus wel achter. Ik heb heel lang passata als basis gebruikt en dat zorgt toch voor een totaal andere pizzasaus. Naast gepelde tomaten of tomatenblokjes heb je wat gedroogde Italiaanse kruiden nodig zoals tijm, basilicum en oregano.

Gedroogde kruiden of verse kruiden als basis voor je pizzasaus

Dat maakt nogal een verschil. Gedroogde kruiden zorgen voor veel smaak, ze zijn simpelweg sterker van smaak en geven hun smaak beter af. Verse basilicum verwerken in een saus die je nog gaat verwarmen is eigenlijk zonde want je proeft er zo goed als niets meer van terug. Dat is dan ook direct de reden dat ik kies voor gedroogde kruiden in plaats van verse kruiden voor IN mijn saus. Op de pizza daarentegen is een ander verhaal, wat verse blaadjes basilicum erop is bijvoorbeeld een heerlijke toevoeging!

Gekarameliseerde ui

Dat is ook echt een game-changer. Door de ui en knoflook even te karameliseren in suiker krijg je én een iets zoete smaak aan je pizzasaus, maar het haalt ook het zure uit de tomatensaus. Zou je alleen de uien langzaam karameliseren in de pan zonder de suiker (dat kan dus ook, ben je langer mee bezig, maar is op zichzelf ook heerlijk!), dan trek je niet dat zuurtje van de tomaten uit blik weg en dat doe je met dat halve lepeltje suiker dus wel. Ik gebruik dan ook het liefst lichtbruine basterdsuiker. Dat heeft een iets vollere smaak en is net nog even lekkerder. We gingen immers voor een perfecte pizzasaus toch?

Het geheim voor de perfecte pizzasaus

Wat ik je als laatste nog wil meegeven voor het maken van een perfecte pizzasaus: maak hem van tevoren! Maak deze saus een of twee dagen van tevoren klaar. Bewaar hem (eenmaal afgekoeld) in de koelkast en de smaken kunnen lekker intrekken. Als je dan zelf pizzadeeg hebt gemaakt, haal je het potje saus uit je koelkast en smeer je de zelfgemaakte pizzasaus naar smaak over je pizza. Nog wat beleg naar keuze erover en hoppa, de meest lekkere pizza die je ooit gaat proeven kan de oven in. Laat je me weten wat jouw favoriete topping is?

Pizzasaus maken

Zelf pizzasaus maken voor op de pizza. Deze tomatensaus met gekarameliseerde uien, knoflook en kruiden is de beste en lekkerste pizzasaus!
4.53 van 71 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Hoeveelheid: 1 pot saus*

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • ½ eetlepel suiker (liefst: lichtbruine basterdsuiker)
  • 2 theelepels oregano (gedroogd)
  • 2 theelepels basilicum (gedroogd)
  • 1 theelepel tijm (gedroogd)
  • 1 blik tomatenblokjes of gepelde tomaten (400 gram)
  • Olijfolie, peper en zout

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Snipper de ui en snij de knoflook fijn.
  • Verhit een beetje olie in een koekenpan en fruit de ui en de knoflook tot deze glazig zijn.
  • Voeg dan de lichtbruine basterdsuiker toe en laat de ui samen met de suiker enkele minuten karameliseren.
  • Voeg dan de kruiden toe en bak die even mee.
  • Tot slot voeg de je tomatenblokjes of gepelde tomaten toe en laat het geheel nu een paar minuten rustig pruttelen.
  • Voor een gladde saus pureer je de saus met een staafmixer. Indien nodig kun je hem nog iets inkoken als hij te vochtig is.
  • Doe de saus in een glazen pot, laat afkoelen en bewaar in de koelkast tot gebruik.

handig om te weten:

* 1 pot pizzasaus is (ruim) voldoende voor ongeveer 4 middelgrote pizza's.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 222kcal | Koolhydraten: 43g | Eiwitten: 8g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

45 thoughts on “Pizzasaus maken

  • Esther van Harn says:

    5 sterren
    Er gaat niets boven heerlijke zelfgemaakte pastasaus! Tijdens de zomer gebruik ik tomaten uit eigen tuin. Die rooster ik in de oven samen met de uit, knoflook en paprika 30 minuten op 200 graden.

  • 5 sterren
    Voor de pizza van vrijdag alvast deze saus gemaakt , echt nu al lekker ! Klein beetje de staafmixer erdoor en niks geen waterige saus. Super ! Net een tosti gemaakt met kaas , rauwe ham en klodder van deze saus….. .. hmmmm , zo lekker 🙂
    Bedankt weer .
    Groetjes Marja

  • Met de voorgestelde polpa gemaakt. Enorm lekker, die gaan we vaker gebruiken. Kan overal bij waar tomatensaus in moet? Dank voor dit heerlijke recept.

    • Ja lekker is hij he! Ik ben echt fan van Mutti. Ik gebruik de polpa eigenlijk vrijwel overal voor wanneer je ook tomatensaus of tomatenblokjes gebruikt.

  • Rene Plekkenpol says:

    Ja, heerlijk! Ik gebruik altijd Roma tomaten, die zijn heerlijk vol van smaak en een beetje rundergehakt, beetje aanbakken, dan de uitjes, dan de suiker en dan de tomaten in stukjes gesneden. En als extraatje doe ik er een beetje gemalen kruidnagel doorheen om een echte Bolognese pizzasaus te krijgen. Uiteindelijk een lekkere dikke saus maken met de staafmixer en een beetje inkoken tot de gewenste dikte.

  • Bedankt voor het recept. Ik heb het met verse ontvelde tomaten gemaakt. Is wat dun maar heb het ingekookt. Staat nu af te koelen en ik ben benieuwd hoe het gaat vanavond! Hartelijke groet Ineke

  • 5 sterren
    Van de week heb ik voor het eerst verse pizza gemaakt met mijn zoon.
    En ik moet zeggen dat ik nog nooit eerder zo’n lekkere pizza heb gegeten!

  • 5 sterren
    Ik ben heel blij met je recept
    het afgelopen jaar heb ik deze al een paar keer gemaakt en ik moet zeggen hij blijft bijzonder lekker. Ook mijn (volwassen en uit huis wonende) kinderen geven aan dat de saus toch wel veel lekkerder is als een potje uit de winkel.
    De olie die er na het bakken van de pizza’s overheen gaat is ook een samenraapsel van wat kruiden, knoflookteentjes, olie en soms een pitje erin (afhankelijk hoe sterk de smaak van de topping is).

    Sinds kort gestart met zelf project ‘zelf pizzadeeg maken’ en langzamerhand wordt het wel wat haha

    Bedankt voor het delen Eef!

  • Larissa Webbe says:

    NOOIT meer kan en klare pizzasaus! Wat is dit recept heerlijk! Voor de eerste keer gemaakt, maar omdat ik fan ben van jouw recepten gelijk een dubbele portie en wat ben ik daar nu blij om! Bij gebrek aan goede kant en klare pizzabodems (ik heb ze nog niet gevonden en niet altijd zin om ze zelf te maken) had ik de kant en klare pizzabodems van bertolli geprobeerd. Die zijn best lekker en passen goed bij de saus! En je reclame voor Mutti ben ik blij om: normaal gebruik ik supermarkt eigen merk, nu mutti en ja, dat verschil proef je, daar is niks aan gelogen. M’n man zei gelijk ‘hier heb je geen pomodoro huismerk voor gebruikt!’.
    Ik had iets teveel suiker voor de uien gebruikt waardoor de saus wat te zoet werd, dus dit gecompenseerd door een een flinke scheut rode wijnazijn door te doen – dat is echt een aanrader!

    Mijn vader is komende week jarig en in plaats van een bloemetje bij zijn cadeau geef ik hem een pizzakit: pizzabodems, houdbaar beleg én een pot zelfgemaakte saus (gewoon een pot appelmoes of zo hergebruiken, leuke sticker erop en klaar). Dus niet alleen lekker om voor jezelf te maken, ook leuk om cadeau te doen! Dank je wel Eef!

  • Ik maak het altijd voor op de eigengemaakte pizzabodems. Wanneer ik stokbroodjes over heb, smeer ik ze met de saus in, plakje kaas erop en even in de oven. Smullen!

  • Zelf maak ik ook altijd mijn eigen pizzasaus, de volgende keer zal ik het eens met gekarameliseerde uien proberen. Persoonlijk kook ik de saus nooit maar doe het rauw op de pizza nadat ik alle ingredienten in een blender heb gedaan. Op deze manier komt de smaak van de tomaten meer tot hun recht, ook na het bakken in de oven. De saus die overblijft kook ik wel en gebruik ik als pastasaus

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Barbara, dat lijkt me zeker mogelijk! We hebben het zelf niet getest, dus een echte garantie kan ik je niet geven. Laat je ons weten als je het hebt geprobeerd en hoe het smaakte?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept