Yoghurtcake recept. Een ontzettend makkelijk recept voor een heerlijke, luchtige en frisse cake. Alle ingrediënten mix je in een grote kom, in de cakevorm ermee, afbakken et voila: in een handomdraai zet je een heerlijke cake op tafel (en bonus: je huis ruikt werkelijk waar heerlijk!).
Deze maand deed ik weer mee aan de foodblogswap. De foodblogswap wordt georganiseerd in een Facebook-groep voor foodbloggers. Je kunt je hiervoor opgeven en dan krijg je willekeurig een blog toegewezen waarvan je een recept gaat maken. Dat recept geef je dan een eigen twist. Bekijk ook dit overzicht met al mijn ‘foodblogswap-recepten’ voor meer inspiratie.
Cake met yoghurt
Deze maand ging ik aan de slag met een recept voor cake met yoghurt. Het is een heerlijke frisse cake geworden met Griekse yoghurt. Vol van smaak, zacht en smeuïg van structuur met een heel dun krokant laagje. Precies zoals een geslaagde cake voor mij moet zijn. Ik strooide er nog wat poedersuiker overheen, maar je kunt ook een lekkere frisse glazuur maken bijvoorbeeld, ook lekker.
Even voorstellen… Inge & Elsa
Het recept voor deze yoghurtcake komt van het blog, ElsaRblog. Ik kreeg namelijk dit blog van Inge & Elsa weer toegewezen. Weer? Jazeker! Heel wat jaren geleden mocht ik ook met hun blog aan de slag en toen maakte ik deze heerlijke bagrhir (Marokkaanse pannenkoeken). Dat is alweer bijna 2 jaar geleden en het was zeker geen straf om nogmaals van ze te mogen koken voor de foodblogswap. Inmiddels staan er weer een hoop nieuwe recepten op hun blog dus ik besloot even lekker te neuzen tussen al het nieuws. Naast recepten delen Inge en Elsa ook allerlei andere leuke DIY-producten, tips en handige lijstjes. Een aanrader om eens een kijkje te nemen!
Ik besloot te gaan voor dit recept uit Portugal: een yoghurtcake. Elsa maakte hem in een mooie tulbandvorm en met vanilleyoghurt. Ik gaf er mijn eigen ‘twist’ aan door hem in een gewone cakevorm te maken en voor Griekse yoghurt te gaan (ik weet namelijk dat jullie anders gaan vragen: ‘kan ik het ook maken met Griekse yoghurt’, ik ken jullie inmiddels een beetje 😉 ). En dat is niet erg, want dat leek mij juist ook een erg lekkere combinatie. En dat was het ook! Een heerlijke, zachtzoete, frisse en smeuïge yoghurtcake was het resultaat. Dankjewel Elsa voor de inspiratie.
Wat heb je nodig om zelf yoghurtcake te maken
Dat is het leuke aan dit recept, je hebt helemaal niet zoveel ingrediënten nodig. Met een beetje mazzel heb je ze wel in huis of in ieder geval de meeste. Zelfrijzend bakmeel, suiker, ei, vanille-extract, olie en natuurlijk yoghurt. Ik gebruikte zelf volvette (10%) Griekse yoghurt.
Uiteraard kun je dit recept ook maken met kwark of een andere vergelijkbare (wat dikkere) yoghurt, maar juist omdat Griekse yoghurt van zichzelf niet zoet is, eerder een tikkie zuur, is het een heerlijke toevoeging in deze cake. Het maakt hem net even frisser en in combinatie met de suiker, zachtzoet. Minder zoet dan een gewone cake.
Ik gebruik overigens vaker yoghurt in mijn cakes zoals bij dit recept voor mandarijn cake, bloedsinaasappelcake en grapefruit cake. Blijkbaar vind ik de combinatie yoghurt en citrusvruchten in cake erg lekker zie ik nu haha 😉 . Maar deze zonder citrus is ook heerlijk, dat kan ik je wel vertellen.
Hoe bewaar je (yoghurt)cake?
Cake bewaar je buiten de koelkast. Als je hem in de koelkast zet droogt hij namelijk uit. Je hebt handige cakedozen om cake in te bewaren, handig als je vaker cake bakt. Maar je kunt ook de cake inpakken in huishoud of aluminiumfolie om uitdrogen te voorkomen. Laat hem op het aanrecht (uit de zon) of in een keukenkastje staan en je kunt hem zo maximaal 1 week bewaren.
Wist je dat je cake ook heel goed kunt invriezen? Dat is eigenlijk het lekkerst! Verpak de cake per plakje in huishoudfolie of een (herbruikbaar) diepvrieszakje en vries ze in. Elke keer als je zin hebt in cake haal je er een plakje uit. Ideaal ook als je onverwacht visite krijgt, je hebt zo altijd wat lekkers in de vriezer achter de hand (tip!).

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 275 gram zelfrijzend bakmeel
- 200 gram suiker
- snuf zout
- 225 gram Griekse yoghurt (10% vet)
- 2 eieren (middel)
- 150 gram zonnebloemolie
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Vet de cakevorm in en/of bedek met een velletje bakpapier.
- Meng eerst de droge en de natte ingrediënten apart in een kom door elkaar. Meng ze vervolgens met elkaar tot een mooi glad beslag.
- Doe het beslag in de cakevorm en bak de cake in ca. 60 minuten goudbruin en gaar. Test of de cake gaar is door er met een satéprikker in te prikken, komt deze er schoon uit dan is de cake gaar.
- Laat de cake afkoelen en decoreer eventueel met een beetje poedersuiker. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Elsa says:
Goedemorgen Eef ☻ wat een mooie foto’s zeg! !! Superleuk om te horen dat jij de yoghurtcake lekker vond. Hier thuis zijn we er ook dol op. Heel erg bedankt voor de mooie woorden. Echt lief ♥
Eef says:
Graag gedaan! Ik vond het een feestje om weer wat van jullie te mogen maken en de cake was waanzinnig lekker, dankjewel voor de inspiratie 🙂
Greet says:
Dag Eef!
Ik wil graag aan de slag gaan met jouw recept omdat deze cake er overheerlijk uitziet! Er is juist een kleine onduidelijkheid voor mij… In jouw beschrijving schrijf je dat je vanille-extract nodig hebt, maar dit verdwijnt in jouw recept zelf.. Heb je effectief vanille-extract nodig en zo ja, hoeveel? Lukt het ook met olijfolie of boter?
Alvast bedankt!
Groetjes, Greet
Eef says:
Ik zie het, foutje. Heb dat direct aangepast. Je mag het uiteraard wel toevoegen hoor, maar het hoeft niet perse 🙂
Annemarie says:
Wauw wat is deze yoghurtcake lekker. Zelfs dochter die bijna geen cake, taart lust vondt deze lekker.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Martine Buis says:
Heeeerlijk! Ik heb zelf zeste van een citroen en beetje maanzaad toegevoegd. Maar wat een fijne structuur heeft deze cake. Die ga ik vaker maken.
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
niki says:
I’m so excited to try this and hopefully adapt the recipie to fit my bakery – cinnabumrolls. I have tried countless of your recipes and i love them all – especially the old school traditional dutch ones 🙂 Thanks so much!
Karin says:
Wat een heerlijke cake, thuis of op het werk in het verpleeghuis, iedereen is er dol op. Een heerlijke luchtige cake. Deze ingrediënten heb je vaak toch al in huis.
Makkelijk snel te maken overheerlijk recept.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Kim says:
Goedemiddag,
Ivm een allergie zou ik deze cake graag ei vrij willen maken, heeft u daar ervaring mee?
Groetjes Kim
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat heb ik zelf niet getest voor deze specifieke cake, maar weet wel dat er eivervangers bestaan (bijvoorbeeld chiazaad), daar zou je eens naar kunnen zoeken 🙂 Succes!
Jolijn says:
Ik wil deze cake graag maken, maar graag zonder de olie, want die heb ik niet in huis. Is dat mogelijk, of waar zou je het mee kunnen vervangen?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Zelf vind ik de olie essentieel in dit recept omdat je (onder andere) daardoor echt een smeuïge cake krijgt, maar je zou het kunnen proberen met boter. Ik durf je dus alleen niet te zeggen hoe dat uitpakt, want dat hebben we zelf niet getest.
Andrea says:
Hoi, moet de yoghurt gelijk uit de koelkast of in kamer temperatuur? Dank.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Andrea, gelijk uit de koelkast is prima! 🙂
Ine says:
Kan je ook een yohurtcake maken zonder suiker, dus bijv. met fruit?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dat heb ik zelf niet geprobeerd dus dat durf ik niet te zeggen, je zou e.v.t. wel druivensuiker of kokosbloesemsuiker kunnen gebruiken als natuurlijke vervanger?
Chris says:
Lijkt me heerlijk en ga het ook snel uitproberen. Kan ik ook olijfolie gebruiken??
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Leuk! Dat kan, alleen dat geeft wel een smaakje.
Yentje says:
Wat een heerlijke cake!! Ik heb zelf 150 gram suiker gebruikt ipv 200. En ik heb rasp van 1 citroen en sap van halve citroen gebruikt.
Heb je nog andere variaties geprobeerd met dit recept? Ik vraag me af of appel ook lekker is in deze cake? Of misschien chocolade? In ieder geval, ik ga dit vaker maken.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat super om te horen! Wat lekker wat citroen erbij. We hebben nog geen variaties geprobeerd, maar appel lijkt me zeker lekker of ander fruit zoals sinaasappel of perzik, ook heerlijk denk ik!
Margreet says:
Hoi,
Ik vroeg me af of ik de suiker kan vervangen voor iets?en Zoja voor wat en welke hoeveelheid?
Groetjes
Margreet
Froukje says:
Wat een heerlijke cake, had geen zelfrijzend bakmeel dus met bloem en bakpoeder gedaan en heb er 2 appels die ik geschaafd heb met de kaasschaaf zodat het flinterdun wordt er doorheen gedaan! Dit cake recept is een blijvertje!!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk om te horen, lekker zo met de appel! Dankjewel voor je reactie Froukje 🙂