Yoghurtcake recept

Yoghurtcake recept. Een ontzettend makkelijk recept voor een heerlijke, luchtige en frisse cake. Alle ingrediënten mix je in een grote kom, in de cakevorm ermee, afbakken et voila: in een handomdraai zet je een heerlijke cake op tafel (en bonus: je huis ruikt werkelijk waar heerlijk!).

Deze maand deed ik weer mee aan de foodblogswap. De foodblogswap wordt georganiseerd in een Facebook-groep voor foodbloggers. Je kunt je hiervoor opgeven en dan krijg je willekeurig een blog toegewezen waarvan je een recept gaat maken. Dat recept geef je dan een eigen twist. Bekijk ook dit overzicht met al mijn ‘foodblogswap-recepten’ voor meer inspiratie.

Cake met yoghurt

Deze maand ging ik aan de slag met een recept voor cake met yoghurt. Het is een heerlijke frisse cake geworden met Griekse yoghurt. Vol van smaak, zacht en smeuïg van structuur met een heel dun krokant laagje. Precies zoals een geslaagde cake voor mij moet zijn. Ik strooide er nog wat poedersuiker overheen, maar je kunt ook een lekkere frisse glazuur maken bijvoorbeeld, ook lekker.

Even voorstellen… Inge & Elsa

Het recept voor deze yoghurtcake komt van het blog, ElsaRblog. Ik kreeg namelijk dit blog van Inge & Elsa weer toegewezen. Weer? Jazeker! Heel wat jaren geleden mocht ik ook met hun blog aan de slag en toen maakte ik deze heerlijke bagrhir (Marokkaanse pannenkoeken). Dat is alweer bijna 2 jaar geleden en het was zeker geen straf om nogmaals van ze te mogen koken voor de foodblogswap. Inmiddels staan er weer een hoop nieuwe recepten op hun blog dus ik besloot even lekker te neuzen tussen al het nieuws. Naast recepten delen Inge en Elsa ook allerlei andere leuke DIY-producten, tips en handige lijstjes. Een aanrader om eens een kijkje te nemen!

Ik besloot te gaan voor dit recept uit Portugal: een yoghurtcake. Elsa maakte hem in een mooie tulbandvorm en met vanilleyoghurt. Ik gaf er mijn eigen ’twist’ aan door hem in een gewone cakevorm te maken en voor Griekse yoghurt te gaan (ik weet namelijk dat jullie anders gaan vragen: ‘kan ik het ook maken met Griekse yoghurt’, ik ken jullie inmiddels een beetje 😉 ). En dat is niet erg, want dat leek mij juist ook een erg lekkere combinatie. En dat was het ook! Een heerlijke, zachtzoete, frisse en smeuïge yoghurtcake was het resultaat. Dankjewel Elsa voor de inspiratie.

Wat heb je nodig om zelf yoghurtcake te maken

Dat is het leuke aan dit recept, je hebt helemaal niet zoveel ingrediënten nodig. Met een beetje mazzel heb je ze wel in huis of in ieder geval de meeste. Zelfrijzend bakmeel, suiker, ei, vanille-extract, olie en natuurlijk yoghurt. Ik gebruikte zelf volvette (10%) Griekse yoghurt.

Uiteraard kun je dit recept ook maken met kwark of een andere vergelijkbare (wat dikkere) yoghurt, maar juist omdat Griekse yoghurt van zichzelf niet zoet is, eerder een tikkie zuur, is het een heerlijke toevoeging in deze cake. Het maakt hem net even frisser en in combinatie met de suiker, zachtzoet. Minder zoet dan een gewone cake.

Ik gebruik overigens vaker yoghurt in mijn cakes zoals bij dit recept voor mandarijn cake, bloedsinaasappelcake en grapefruit cake. Blijkbaar vind ik de combinatie yoghurt en citrusvruchten in cake erg lekker zie ik nu haha 😉 . Maar deze zonder citrus is ook heerlijk, dat kan ik je wel vertellen.

Hoe bewaar je (yoghurt)cake?

Cake bewaar je buiten de koelkast. Als je hem in de koelkast zet droogt hij namelijk uit. Je hebt handige cakedozen om cake in te bewaren, handig als je vaker cake bakt. Maar je kunt ook de cake inpakken in huishoud of aluminiumfolie om uitdrogen te voorkomen. Laat hem op het aanrecht (uit de zon) of in een keukenkastje staan en je kunt hem zo maximaal 1 week bewaren.

Wist je dat je cake ook heel goed kunt invriezen? Dat is eigenlijk het lekkerst! Verpak de cake per plakje in huishoudfolie of een (herbruikbaar) diepvrieszakje en vries ze in. Elke keer als je zin hebt in cake haal je er een plakje uit. Ideaal ook als je onverwacht visite krijgt, je hebt zo altijd wat lekkers in de vriezer achter de hand (tip!).

Yoghurtcake

Makkelijk recept voor een heerlijke frisse yoghurtcake met Griekse yoghurt. Fris, zachtzoet en lekker luchtig. Een aanrader!
4.38 van 54 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Hoeveelheid: 10 plakjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 275 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram suiker
  • snuf zout
  • 225 gram Griekse yoghurt (10% vet)
  • 2 eieren (middel)
  • 150 gram zonnebloemolie

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Vet de cakevorm in en/of bedek met een velletje bakpapier.
  • Meng eerst de droge en de natte ingrediënten apart in een kom door elkaar. Meng ze vervolgens met elkaar tot een mooi glad beslag.
  • Doe het beslag in de cakevorm en bak de cake in ca. 60 minuten goudbruin en gaar. Test of de cake gaar is door er met een satéprikker in te prikken, komt deze er schoon uit dan is de cake gaar.
  • Laat de cake afkoelen en decoreer eventueel met een beetje poedersuiker. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 335kcal | Koolhydraten: 41g | Eiwitten: 7g | Vetten: 16g | Verzadigd vet: 2g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

34 thoughts on “Yoghurtcake recept

  • Goedemorgen Eef ☻ wat een mooie foto’s zeg! !! Superleuk om te horen dat jij de yoghurtcake lekker vond. Hier thuis zijn we er ook dol op. Heel erg bedankt voor de mooie woorden. Echt lief ♥

  • Dag Eef!
    Ik wil graag aan de slag gaan met jouw recept omdat deze cake er overheerlijk uitziet! Er is juist een kleine onduidelijkheid voor mij… In jouw beschrijving schrijf je dat je vanille-extract nodig hebt, maar dit verdwijnt in jouw recept zelf.. Heb je effectief vanille-extract nodig en zo ja, hoeveel? Lukt het ook met olijfolie of boter?
    Alvast bedankt!
    Groetjes, Greet

  • Martine Buis says:

    5 sterren
    Heeeerlijk! Ik heb zelf zeste van een citroen en beetje maanzaad toegevoegd. Maar wat een fijne structuur heeft deze cake. Die ga ik vaker maken.

  • I’m so excited to try this and hopefully adapt the recipie to fit my bakery – cinnabumrolls. I have tried countless of your recipes and i love them all – especially the old school traditional dutch ones 🙂 Thanks so much!

  • 5 sterren
    Wat een heerlijke cake, thuis of op het werk in het verpleeghuis, iedereen is er dol op. Een heerlijke luchtige cake. Deze ingrediënten heb je vaak toch al in huis.
    Makkelijk snel te maken overheerlijk recept.

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Dat heb ik zelf niet getest voor deze specifieke cake, maar weet wel dat er eivervangers bestaan (bijvoorbeeld chiazaad), daar zou je eens naar kunnen zoeken 🙂 Succes!

  • Ik wil deze cake graag maken, maar graag zonder de olie, want die heb ik niet in huis. Is dat mogelijk, of waar zou je het mee kunnen vervangen?

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Zelf vind ik de olie essentieel in dit recept omdat je (onder andere) daardoor echt een smeuïge cake krijgt, maar je zou het kunnen proberen met boter. Ik durf je dus alleen niet te zeggen hoe dat uitpakt, want dat hebben we zelf niet getest.

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Dat heb ik zelf niet geprobeerd dus dat durf ik niet te zeggen, je zou e.v.t. wel druivensuiker of kokosbloesemsuiker kunnen gebruiken als natuurlijke vervanger?

  • 5 sterren
    Wat een heerlijke cake!! Ik heb zelf 150 gram suiker gebruikt ipv 200. En ik heb rasp van 1 citroen en sap van halve citroen gebruikt.
    Heb je nog andere variaties geprobeerd met dit recept? Ik vraag me af of appel ook lekker is in deze cake? Of misschien chocolade? In ieder geval, ik ga dit vaker maken.

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Wat super om te horen! Wat lekker wat citroen erbij. We hebben nog geen variaties geprobeerd, maar appel lijkt me zeker lekker of ander fruit zoals sinaasappel of perzik, ook heerlijk denk ik!

  • Wat een heerlijke cake, had geen zelfrijzend bakmeel dus met bloem en bakpoeder gedaan en heb er 2 appels die ik geschaafd heb met de kaasschaaf zodat het flinterdun wordt er doorheen gedaan! Dit cake recept is een blijvertje!!

  • Diane van Hemsbergen says:

    Ik heb gisteren deze yoghurtcake gemaakt.. chaoot als ik ben, had ik alleen slaolie.. nou ja, olie is olie toch en had ik wel de natte onderdelen gemengd, maar niet de droge. Blijkbaar heb ik alles toch goed gemengd, want hij is verrukkelijk! Ik had er nog wel van 2 appels apoelstukjes ingestoken.. dat bleek een prima idee. Deze komt vaker op het menu!

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Wat goed om te horen dat de cake alsnog goed gelukt is! Het is ook zeker een recept waarmee je kunt variëren, bedankt voor je reactie!

  • Dit lijkt me een supertof receptje.
    Ik ben nogal verslaafd aan chocolade. Zou ik er ook chocoladestukjes aan kunnen toevoegen?
    Of de helft van de bloem vervangen met amandelmeel?

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Ik denk dat je er zeker chocolade aan toe kunt voegen! De helft van de bloem vervangen geeft verwacht ik wel een andere textuur, maar wellicht wel heel lekker. Zou het vooral eens proberen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept