Bloedsinaasappelcake

Bloedsinaasappelcake

Bloedsinaasappelcake oftewel cake gemaakt van bloedsinaasappels. Nu zijn deze super lekker, maar helaas niet heel erg lang in het seizoen dus sla nu nog even snel je slag en maak zo’n prachtige en heerlijke bloedsinaasappelcake.

Ik vind ze zo mooi, bloedsinaasappels. Elke keer als je er eentje open snijdt dan is het een verrassing hoe de binnenkant eruit ziet en hoe diep ze van de kleur zijn. In mijn netje bloedsinaasappels die ik deze keer had gekocht was de afwisseling tussen diep rood en vel oranje met wat rode ‘vlekjes’ groot. Ik dacht bijna even dat ze er gewone, kleine sinaasappels tussen hadden gedaan 😉 .

Bloedsinaasappelcake

Bloedsinaasappels hebben niet alleen een eigen kleur, maar ook een eigen karakteristieke smaak. Een heerlijke combinatie van licht zuur, zoet en bitter, maar allemaal mild zonder overheersend te zijn en dus bij uitstek geschikt om lekker te verwerken in een smaakvolle cake. De frosting heb ik natuurlijk ook voorzien van wat bloedsinaasappelsap zodat je die een prachtige, licht roze kleur krijgt.

Bloedsinaasappelcake met frosting

Seizoen van de bloedsinaasappel

Ik zei het al even, maar het seizoen van de bloedsinaasappel is helaas maar kort. Hij loopt van december tot en met maart en het is vaak even zoeken naar waar ze ze verkopen. Meestal weet de groenteboer wel raad, zelf vond ik ze dit jaar bij Lidl. Wist je trouwens dat bloedsinaasappels maart liefst 20% meer vitamine C bevatten in tegenstelling tot hun oranje broertjes de sinaasappel? Mocht je dus op zoek zijn naar een (extra) vitaminenbommetje deze winter dan moet je deze cake zeker eens proberen 😉 .

Cake met bloedsinaasappel

Mooi roze is niet lelijk

Kijk eens naar dit plaatje, hier word je toch gewoon blij van? En nee, de kleur van de bloedsinaasappels linksboven is niet bewerkt, zo intens van kleur waren ze dus bij mij dit jaar echt. Mooi he!

Makkelijke bloedsinaasappelcake

Bloedsinaasappelcake

Bloedsinaasappelcake

Heerlijke, luchtige cake met bloedsinaasappel
5 van 2 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
Totale tijd: 1 uur
Hoeveelheid: 10 plakjes cake

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de bloedsinaasappelcake:
  • 175 gram suiker
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram Griekse yoghurt
  • 75 ml zonnebloemolie
  • 3 eieren (middel)
  • 1 bloedsinaasappel
  • 1 theelepel vanille extract
  • snuf zout
Voor de glazuur:
  • 125 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel roomboter (ongezouten - gesmolten)
  • sap van de bloedsinaasappel

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Rasp de bloedsinaasappel en pers hem uit (vang de zaadjes op en gooi deze weg) en hou het sap apart.
  • Meng de Griekse yoghurt met de zonnebloemolie en de eieren eerst goed door elkaar.
  • Voeg de rasp van de bloedsinaasappel toe samen met een snuf zout en het vanille extract en meng weer goed door elkaar.
  • Beetje bij beetje meng je het zelfrijzend bakmeel erdoor samen met 175 gram suiker.
  • Vet de cakevorm in en/ of bedek hem met een velletje bakpapier.
  • Giet het beslag in de cakevorm en bak de cake in circa 45-50 minuten goudbruin en gaar.
  • Controleer of de cake gaar is door er met een satéprikker in te prikken, als deze er schoon uit komt is de cake gaar.
  • Laat de cake daarna volledig afkoelen. Als de cake afgekoeld is haal je hem uit de vorm en maak je de glazuur.
  • De glazuur voor de cake maak je door de poedersuiker, gesmolten roomboter en de bloedsinaasappelsap te mengen. Voeg steeds een eetlepeltje sap toe tot je de gewenste dikte glazuur hebt. Het kan dus zijn dat je wat sap overhoudt.
  • Verdeel de glazuur over de cake en laat hard worden. Daarna kun je de cake in plakken snijden. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 293kcal | Koolhydraten: 48g | Eiwitten: 5g | Vetten: 9g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Bloedsinaasappelcake

Bloedsinaasappelcake Pinterest Collage

4 thoughts on “Bloedsinaasappelcake

  • In je ingrediëntenlijst staat 225 gram suiker, in je recept 175….. wat is de juiste hoeveelheid.
    Heb zojuist beslag gemaakt met 225???? hopelijk geen mierzoete cake dadelijk

    • Oeps, dat was een tikfoutje van mijn kant in de ingrediëntenlijst. Het zal niet direct een mierzoete cake opleveren, maar wellicht wel iets zoeter dan de bedoeling is. Excuus!

  • Hoi Eef,
    Ik maak op dit moment je cake. Alleen staat er, denk ik, een foutje in het recept. Bij de ingredienten staat 225gr suiker. Bij stap 5 staat 175gr suiker. Deze heb ik dan ook aangehouden. Welke van de 2 klopt?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept