Volg mij:
Ontbijt

Baghrir – Marokkaanse pannenkoeken

Baghrir - Marokkaanse pannenkoeken

Baghrir oftewel Marokkaanse pannenkoeken. Liefkozend worden ze ook wel “duizendgaten pannenkoeken” genoemd. Geen gekke naam voor deze pannenkoekjes met duizenden gaatjes 😉 . Ze zijn lekker, zacht van smaak en van textuur en smaken heerlijk.

Deze maand deed ik weer mee aan de foodblogswap. De foodblogswap wordt georganiseerd in een Facebookgroep voor foodbloggers. Je kunt je hiervoor opgeven en dan krijg je willekeurig een blog toegewezen waarvan je een recept gaat maken met uiteraard een eigen twist. Bekijk ook het overzicht van al mijn ‘foodblogswap-recepten‘ voor meer inspiratie.

Even voorstellen… ElsaRblog

Ik mocht deze maand aan de slag met het blog van Inge en Elsa, ElsaRblog. Een foodblog met een vleugje lifestyle en een snufje Portugal om in foodie-termen te blijven 😉 . Elsa heeft Portugese roots en daardoor vind je veel Portugese recepten op haar blog. Ik twijfelde even om voor een Portugees recept te gaan tot ik het recept voor baghrir zag. Dit recept stond al zo lang op mijn wensenlijstje om eens te proberen en van die keuze heb ik zeker geen spijt!

Marokkaanse pannenkoeken met duizend gaatjes

Deze heerlijke pannenkoeken hebben duizend gaatjes. Dit komt door de gist in het beslag. Tijdens het bakken ontstaan luchtbelletjes en dit zorgt voor al die mooie gaatjes én heerlijk luchtige pannenkoeken. Ze zijn overigens helemaal niet moeilijk om te maken en je hebt er verder geen keukenmachine voor nodig. Alleen een garde, een grote kom en goede anti-aanbakpan. Je gebruikt namelijk geen extra boter of olie om de pannenkoekjes te bakken dus die anti-aanbakpan moet zijn werk goed doen 😉 . Als twist op het recept van Elsa en Inge deed ik een eetlepels sinaasappelrasp door het beslag. Het geeft een lekkere frisse twist. Serveer de Marokkaanse pannenkoekjes met honing. Met rozenblaadjes mag ook als je die in huis hebt, maar dat is natuurlijk meer voor het oog ;-).

Zelf marokkaanse pannenkoeken maken


Het recept voor Marokkaanse pannenkoeken (baghrir):

Voorbereiding: 5 minuten | Bereiding: 15 minuten | Totale tijd: 20 minuten (+ rijzen beslag)
Hoeveelheid: ca. 16 pannenkoekjes

Wat heb je nodig voor Marokkaanse pannenkoeken (ingrediënten):

  • 560 ml water (lauwwarm)
  • 250 gram griesmeel (fijn)
  • 150 gram bloem
  • 2 zakjes bakpoeder (30 gram)
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 1 eetlepel sinaasappelrasp
  • zout

Hoe maak je Marokkaanse pannenkoeken:

  1. Neem een ruime kom en doe hierin de griesmeel, bloem, gist, bakpoeder en een snuf zout.
  2. Meng even kort door elkaar met een garde.
  3. Voeg beetje bij beetje 500 ml lauwwarm water erbij en mix dit goed door met een garde zodat er geen klontjes in het beslag zitten.
  4. Mix de sinaasappelrasp erdoorheen en dek de kom af met een theedoek.
  5. Laat het beslag nu ongeveer 1 uur rijzen.
  6. Na het rijzen voeg je de overige 60 ml water (lauwwarm) toe aan het beslag en mix je dit met een garde erdoor.
  7. Zet de anti-aanbakpan op het kleinste pitje en het vuur voluit.
  8. Giet met een kleine soeplepel het beslag in de pan en bak de pannenkoekjes. De pannenkoekjes zijn gaar als er allemaal gaatjes in zitten en het beslag niet meer nat is. De onderkant van de Marokkaanse pannenkoekjes mag licht goudbruin zijn. Gaat het te hard? Dan zet je het vuur iets lager – speel hier een beetje mee.
  9. Leg de pannenkoekjes op een bord. Leg ze niet op elkaar (dan krijg je ze niet meer los), maar half op elkaar in een bloempatroon zoals je op de foto kunt zien.
  10. Herhaal tot het beslag op is. Serveer met honing en eet smakelijk!

Baghrir - Marokkaanse pannenkoeken

Marokkaanse pannenkoekjes zelf maken Pinterest collage

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

Geen reacties

Laat een reactie achter