Mandarijn cake

Mandarijn cake met yoghurt

Mandarijn cake met yoghurt. Een heerlijk frisse, luchtige en superlekkere cake met… mandarijntjes! Weer eens wat anders en als je van lekkere zachte, romige cake houdt met de frisse citrus smaak van mandarijn dan MOET je deze echt eens proberen.

Een paar weken geleden had ik een grote hoeveelheid mandarijntjes meegenomen van de markt. Want de week ervoor had ik ook mandarijnen gekocht bij de groenteboer van de markt en die waren zo lekker, dus ik keek er echt naar uit. Helaas had hij deze week hele zure mandarijntjes… Daar zat ik dan met extra veel mandarijntjes.

Wat te doen met mandarijnen?

Wat kun je maken met mandarijnen? Nou heel veel, maar cake is een waanzinnig goed idee! Ik gebruik vaker citrusvruchten in cake zoals bijvoorbeeld voor deze sinaasappelcake, deze grapefruitcake of deze lekkere citroencake. Als het seizoen er is raad ik je deze bloedsinaasappelcake ook aan, die maak je ook met yoghurt en hoewel de smaak compleet anders is, is hij heerlijk! Maar goed, ik dwaal af want deze fan-tas-tisch lekkere mandarijncake kun je dus maken van die iets te zure mandarijntjes. Overigens ook van niet te zure mandarijntjes, want ook daarmee maak je in een handomdraai een heerlijke cake!

Verse mandarijntjes

11 november – Sint Maarten

Vandaag is het 11 november en in onze regio betekent het dat zodra het ’s avonds donker wordt buiten, de kleine kindjes de straat opgaan om liedjes te zingen in ruil voor een snoepje met een (zelfgemaakte) lampion. Maar ja, vanwege Corona en we al twijfelde of het wellicht wat aan de vroege kant is om al met Lotte te lopen, slaan we dit jaar over.

Volgend jaar kunnen we hopelijk met een gerust hart met haar langs de deuren, nu maken we er een gezellige avond binnen van. Maak bijvoorbeeld deze lekkere cake! Leuk (en lekker 😉 ) klusje om samen te doen. Deze cake is in ieder geval goedgekeurd door onze kleine dame 🙂 .

Plakjes mandarijn cake

Mandarijn cake

Ik ben dol op lekkere, luchtige cakes. Je zult mij niet snel een kruimelige, droge cake zien maken. De frisse luchtige structuur van deze cake krijg je door het luchtig kloppen van de boter en suiker. Maar ook door het zelfrijzend bakmeel natuurlijk. Verder gebruiken we mandarijnsap, rasp en een beetje citroensap in het recept. Samen met de Griekse yoghurt zorgt dat voor een lekkere, frisse smaak.

Pas wel even op als je de cake uit de oven haalt. Zet hem echt (!) voorzichtig neer en let op dat het temperatuurverschil niet té groot is (dus niet dichtbij een raam bijvoorbeeld). Dan kan hij namelijk iets instorten.

Mandarijn cake recept

Mandarijn cake

Mandarijn cake

Heerlijke, frisse mandarijn cake met Griekse yoghurt
4.44 van 16 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 10 minuten
Hoeveelheid: 10 plakjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 150 gram roomboter (ongezouten - kamertemperatuur )
  • 275 gram suiker
  • 3 eieren (middel)
  • 100 ml mandarijnsap (sap van 2-3 mandarijnen - gezeefd)
  • ½ eetlepel mandarijn rasp
  • 1 eetlepel citroensap
  • 175 gram Griekse yoghurt (volle)
  • 1 theelepel vanille extract
  • 275 gram zelfrijzend bakmeel
  • zout

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Vet de cakevorm in en/of bedek hem met een velletje bakpapier.
  • Klop de boter samen met de suiker in enkele minuten luchtig en bijna wit van kleur in een standmixer.
  • Voeg dan de eieren 1 voor 1 toe en vervolgens het sap van de mandarijnen, citroen en de rasp van de mandarijnen.
  • Ondertussen blijf je steeds kloppen met de mixer door het beslag en voeg je de yoghurt en het vanille extract toe.
  • Tot slot mix je het meel en een snuf zout naar smaak toe.
  • Giet het beslag in de cakevorm en bak er in ca. 60 minuten een goudbruine gare cake van.
  • Controleer of de cake gaar is door er met een satéprikker in te prikken en als deze er schoon uitkomt is de cake gaar.
  • Laat de cake afkoelen en snij in plakken, eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 343kcal | Koolhydraten: 48g | Eiwitten: 7g | Vetten: 14g | Verzadigd vet: 8g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Mandarijn cake

Mandarijn cake Pinterest Collage

8 thoughts on “Mandarijn cake met yoghurt

  • Nicoline Strijbosch-van Heugten says:

    4 sterren
    Vandaag gebakken. Had geen 20cm vorm dus een 24/25cm genomen. Gezien hoeveelheid bakmeel leek me dat ook wel te kunnen. Was prima van formaat, prachtig gerezen in de oven. Voorzichtig eruit gehaald na 1u en 5 min (iets langer ivm gaarheid), helaas zachte hij toch wat in, tot net onder de rand van de vorm. Ik ga m iets minder warm bakken volgende keer of iets korter, hij is best wel bruin gekleurd, donkerder als ik normaal met een cake heb, maar misschien komt dat ook door het sap of de yoghurt? Maar….. hij smaakt heerlijk! Ga m zeker nog een keer maken!

    • Wat fijn om te horen dat ik cake zo in de smaak valt. Iets in zakken kan natuurlijk maar blijft echt goed luchtig, adres keer proberen om iets langer minderheid te bakken. De bruine kleur komt inderdaad van het beslag heb ik ook, dat kun je denk ik ook wel zien op de foto 🙂

  • Ella Schermerhorn says:

    De cake geproefd via een kennis: verrukkelijk! Dus ik heb het recept exact gevolgd, oven op 170C gezet ipv 175 omdat ik normaliter een cake op 150C bak. Echter is de cake veel te compact met’banken’ erin. Zó jammer! Wat is hier misgegaan??!

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hey Ella, wat leuk dat je hier zo via via bent gekomen! De cake is inderdaad wel compact of ‘dense’ maar moet zeker ook wat luchtig blijven, op de foto’s zie je de structuur goed. Je kunt hem inderdaad proberen op 150 graden en dat wat langer, misschien dat de structuur dan meer naar wens wordt! Ik kan op afstand moeilijk zeggen wat er ‘mis’ is gegaan. Wat bedoel je precies met banken? De cake, zoals je kan zien op de foto’s, is natuurlijk niet perfect recht.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept