Sinaasappelcake. Een luchtige cake bomvol sinaasappel. Niet alleen in de cake zelf zit lekker veel sinaasappel, maar ook in het glazuur. Juist, sinaasappel-lovers, haal je hart maar op want dit ga je lekker vinden!
De lekkerste sinaasappelcake
Sinaasappel, ik ben er dol op. Sinaasappelsap (het liefst vers geperst als het even kan) of gewoon lekker een sinaasappel uit het handje, en al helemaal in een lekkere sinaasappelcake zoals deze. Het liefst kies ik voor sinaasappels met een goede oorsprong. Daarover leerde ik meer van gebana en daar ga ik je zo meer over vertellen.
Zelf sinaasappeltaart maken
De cake is smeuïg en toch luchtig, precies zoals een goede cake hoort te zijn. De smaak is zacht en licht fris, je proeft de sinaasappel goed terug en het glazuur gemaakt met verse sinaasappelsap maakt het helemaal af.
Het is een makkelijke sinaasappelcake, want je hebt ‘m zo gemaakt en je hebt er ook niet veel voor nodig. Het beslag is appel(sien)tje, eitje om te maken en voornamelijk een kwestie van mengen. Binnen een half uurtje kun je deze cake met sinaasappel al in de oven hebben staan. Na het bakken even af laten koelen, glazuur erover en genieten maar!
Echte sinaasappels zijn niet perfect rond…
Wist je trouwens dat sinaasappels in verschillende kleuren en vormen bestaan? Perfect rond en oranje hoeft helemaal niet, dat zegt namelijk helemaal niets over de kwaliteit of smaak van de sinaasappel. En uiteindelijk is dat waar het natuurlijk om gaat: dat die sinaasappel ontzettend lekker smaakt.
Zo zonde dat er jaarlijks heel veel sinaasappels weggegooid worden of door de boeren voor veel minder verkocht kunnen worden omdat ze niet voldoen aan het ‘perfecte plaatje’ (die wordt trouwens bepaald door strenge EU-regelgeving op het gebied van vorm, grootte en kleur) terwijl die sinaasappels natuurlijk minstens zo lekker zijn.
Gebana – Fairtrade
Daarom ben ik ook zo enthousiast over het fairtrade-bedrijf gebana. Ze hebben een manier gevonden om de strenge EU-regelgeving te omzeilen en focussen op de echte kwaliteit (smaak dus) van het fruit, voor meer eerlijke salarissen voor de boeren in Griekenland en minder onnodige voedselverspilling. Dat is toch super! Dat die sinaasappels ook echt zo lekker smaken mocht ik trouwens zelf proeven, deze sinaasappels zijn het en je kunt ze trouwens ook eenvoudig bestellen via de website van gebana.
Ik kan je met zekerheid zeggen dat het ook echt fantastische sinaasappels zijn! 🙂
Makkelijke recepten met sinaasappel
Of je nu deze appelsiencake gaat maken of op zoek bent naar een ander lekker recept met sinaasappel. Genoeg opties hier op de blog. Dit sinaasappel sorbetijs is bijvoorbeeld ook echt goddelijk en deze sinaasappel kwarktaart wil je ook zeker een keertje proberen! En ik ben ook nog wel even benieuwd, wat maak jij graag met sinaasappels?
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 350 gram roomboter
- 350 gram suiker
- 4 eieren
- 125 ml sinaasappelsap (+ extra voor het glazuur)
- 200 gram yoghurt
- ½ eetlepel sinaasappelrasp
- 1 theelepel vanille extract
- 375 gram bloem
- 10 gram bakpoeder
- snuf zout
- poedersuiker voor het glazuur
- sinaasappelschijfjes ter garnering (optioneel)
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de cakevorm optioneel met bakpapier.
- Klop de boter samen met de suiker met een hand- of stamixer luchtig.
- Voeg 1 voor 1 de eieren toe aan het beslag.
- Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe en meng het geheel kort tot een mooi beslag.
- Verdeel het beslag over de cakevorm.
- Bak de cake vervolgens in ca. 75 minuten gaar. Je kunt met een satéprikker testen of deze er droog uitkomt, dan is de cake gaar.
- Laat de cake volledig afkoelen voor je het glazuur maakt. Meng daarvoor wat poedersuiker met een beetje sinaasappelsap tot je een dikke pasta krijgt. Verdeel dit over de bovenkant van de cake, laat hard worden. Garneer eventueel met extra sinaasappelschijfjes.
Video
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met gebana. Wij bepalen zelf met welke merken/ bedrijven we samenwerken.
Hierdoor kiezen wij er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar we volledig achter staan.
Lees voor meer informatie onze disclaimer.
Jacolien says:
Heerlijk!, en super goed gelukt..
Goed recept.
Groetjes, Jacolien
Jacolien says:
Heerlijk!, en super goed gelukt..
Goed recept.
Groetjes, Jacolien
Eva says:
Goed recept bedankt!
Alleen de poedersuiker staat in het begin niet vermeld als benodigdheden ik ha dat helaas niet meer in huis.Groetjes Eva
Eva says:
Goed recept bedankt!
Alleen de poedersuiker staat in het begin niet vermeld als benodigdheden ik ha dat helaas niet meer in huis.Groetjes Eva
Lucienne van Dijk says:
Hallo Eef
Welke maat cakevorm kan ik het beste gebruiken voor de sinaasappel cake?
Gr. Lucienne
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Een springvorm van ca. 16-18 cm. Dit vind je eigenlijk altijd net boven de bereidingswijze in het recept 🙂
Eef says:
Dank voor je reactie Eva (leuke naam 🙂 ) Blij dat hij in de smaak is gevallen! Ik heb direct poedersuiker vermeld bij de ingredienten, was inderdaad niet helemaal duidelijk zo.
Eef says:
Dank voor je reactie Eva (leuke naam 🙂 ) Blij dat hij in de smaak is gevallen! Ik heb direct poedersuiker vermeld bij de ingredienten, was inderdaad niet helemaal duidelijk zo.
Louisa says:
OMG, die geur!!! Als je mn keuken eens zou kunnen ruiken.. Heerlijk!!
Eef says:
Lekker he 🙂
Li says:
ha Eef, ik heb de cake nog niet gemaakt maar wel het recept bekeken. Het lijkt wel erg weinig bloem voor de hoeveelheid suiker en boter…
andere cakes hebben heel andere verhoudingen, maar ik zie hierboven enthousiaste reacties dus het zal wel goed gaan.
Eef says:
Hi Li, geen recept is gelijk 😉 Dit is hoe ik mijn sinaasappelcake maak en ik zou zeggen, probeer hem eens. Hij is heerlijk!
Claudia says:
Hoi Eef, het recept klopt idd niet. Ingrediënten staat 250gr suiker en 200gr bloem. Echter in je bereiding praat je over; voeg 200gr suiker toe ???? bovendien moet het wel 250gr bloem zijn en 200gr suiker. Anders gaat je cake mis???? ook staat bij de ingrediënten 2 el citroensap en in de bereiding 1 el citroensap. Groetjes Claudia
Eef says:
Het klopt wel, je gebruikt namelijk 250 gram suiker waarvan je 200 gram gebruikt in stap 3 voor het beslag en de rest voor de siroop in stap 8. Daardoor klopt de hoeveel bloem ook wel degelijk 🙂
Ingrid says:
Mijn glazuur is gelig en vrij zoet alles bij elkaar. Ligt dat aan mij?
JoséL says:
Zeer aan te bevelen, werkelijk verrukkelijk!! Het bijzondere vind ik dat de cake lekker smeuïg is, heerlijk. Ik heb ‘m ook een keer gemaakt met half citroen / half sinaasappel, dat was ook erg lekker.
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen! Dankjewel voor je reactie 😀
Saskia says:
Écht de lekkerste cake ever! Ik heb ipv citroen, limoen gebruikt dat gaat ook prima. Gebakken in een tulband. ????
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
Kris says:
Heel lekkere cake. Bedankt voor het recept
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel voor je reactie 🙂
Nynke says:
Lekker recept, alleen is mijn cake in de laatste 20 minuten compleet ingestort. Ik heb geen idee hoe dit kan. Ik was van te voren van plan om nog stukjes chocolade en gehakte pistachenootjes toe te voegen aan de cake voor de crunch, helaas ben ik dat vergeten. Blijft dus voor een volgende keer en dan maar hopen dat de cake niet weer inzakt. 😉
Eef says:
Wat jammer! Vaak heeft dit met temperatuur verschil te maken, heb je misschien de oven tussentijds open gedaan of de cake op hetelucht gebakken ipv boven en onderwarmte?
Mathias says:
Kheb je sinaasappel taart net gemaakt, en is super goed gelukt ook!! Mijn keuken ruikt er ook naar die lekker sinaasappelgeur. Bedankt!
Yvonne says:
Vandaag deze heerlijke taart gemaakt!
Ik heb hem op 170° met hete lucht gebakken, zoals ik altijd doe en dat is goed gegaan
Maar nu las ik net dat ik de gewone onder/boven onderwarmte had moeten gebruiken
Ik zou graag weten waarom
En hoeveel poedersuiker gebruik jij ongeveer voor de glazuur?
Eef says:
Omdat een cake kan barsten bij hetelucht en het resultaat vaak beter is met boven- en onderwarmte – vandaar dat advies 🙂
Agnes Dijk says:
Lieve Eef
Kan het misschien ook met minder suiker, of is dit niet aan te bevelen.
Ga het gauw een keertje maken. Mooi idee met sinaasappel 🍊
Eef says:
Kwestie van uitproberen, lastig om zo te zeggen. Suiker zorgt voor smaak maar ook voor structuur van de cake.
Annemiek says:
Hoi!
Kan ik deze cake ook maken met zelfrijzend bakmeel?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Annemiek, de verhouding is net bakpoeder/bloem is in dit recept anders dan de verhouding in zelfrijzend bakmeel. Ik zou dus voor de zekerheid gewoon het recept aanhouden, met bakken liggen dit soort dingen nogal nauw. 😉
Renate Heemels says:
Ondertussen staat de cake in de oven maar qua hoeveelheden klopt dit echt niet. 350gr boter en de rest…. Ik kan wel drie cakeblikken vullen. Nu waarschijnlijk te veel in mijn cakeblik gedaan.
Tijdens inkopen dacht ik al; mmm beetje grote hoeveelheden voor 10 plakjes.
Hopelijk gaat het nog goed komen met mijn cake in de oven
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Renate, dat zou wellicht te maken kunnen hebben met de cakevorm? Eef heeft een redelijk grote, brede gebruikt dus vandaar. De vorm staat gelinkt onder de ingrediënten! Is ‘ie lekker geworden?
Renate says:
Hoi Anna,
Ik heb ook een grote cakeblik maar de cake is gelukt!! Wel heel hoog geworden maar zalig!! Ga deze zeker vaker maken.
Groetjes Renate
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat fijn om te lezen! Bedankt voor het delen 🙂
Linda says:
Heb ik zojuist gedaan, gewoon zelfde hoeveelheid als in het recept gaat en is prima gelukt! 🙂
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat fijn! Geniet ervan!