Volg mij:
(Zoete) Baksels

Sinaasappelcake

Sinaasappeltaart

Sinaasappelcake. Een luchtige cake bomvol sinaasappel. Niet alleen in de cake zelf zit lekker veel sinaasappel, ook in de mooie glazuur én er gaat zelfs nog een sinaasappelsiroop overheen na het bakken. Juist, sinaasappel-lovers, haal je hart maar op want dit ga je lekker vinden!

Sinaasappel, sinds mijn zwangerschap ben ik er dol op. Op oranje fruit in het algemeen en dat is best een beetje bijzonder. Dat vinden wij niet raar, dat vinden wij alleen heel bijzonder . Juf Ank fan hier maar we dwalen af 😉 . Met oranje fruit bedoel ik onder andere sinaasappel, mandarijn, mango. Fruit wat ik altijd op zichzelf heel erg lekker vond maar ergens in… nee, dat had niet mijn voorkeur. Yoghurt met een smaakje? Lekker maar dan niet met sinaasappel. Thee met een smaakje? Lekker maar dan niet… je begrijpt vast wat ik bedoel. Sinaasappelsap of gewoon lekker een sinaasappel uit het handje, lekker maar dus niet ergens in.

Sinaasappelcake en sinaasappeltaart

Sinds mijn zwangerschap is dat totaal anders geworden. Sinaasappel, mango, mandarijnen, kumquat… lekker! Grappig hoe je smaak en voorkeur zo ineens kan veranderen.Ik wil er van alles mee maken en mijn hoofd stroomt over van de ideeën. Zo maakte ik een heerlijke kip uit de oven met sinaasappel en rozemarijn. Nu dus een cake en er komt nog meer aan 😉 . Dit keer een sinaasappelcake of misschien beter, een sinaasappeltaart, vanwege de vorm. Je kunt deze sinaasappelcake ook prima in een cakevorm maken trouwens. Deze ronde vorm vond ik voor de verandering nou juist zo leuk. Dat maakt voor de smaak niet uit en die is hemels! Bomvol sinaasappel zowel in de cake, als in de siroop die eroverheen gaat als in glace. Zalig!

Sinaasappelcake


Het recept voor sinaasappelcake:

Voorbereiding: 30 minuten | Bereiding: 45-60 minuten | Totale tijd: 1 uur en 30 minuten
Hoeveelheid: ca. 8-10 personen

Wat heb je nodig voor sinaasappelcake (ingrediënten):

  • 200 gram bloem
  • 250 gram suiker
  • 100 gram roomboter (ongezouten)
  • 75 ml melk
  • 75 ml sinaasappelsap (liefst vers) + een paar theelepels extra voor de glazuur
  • 3 eieren
  • sinaasappelrasp van 3 (middel) sinaasappels
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel vanille extract
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel baking soda

Taartvorm met een diameter van 17 centimeter of een cakevorm van 22 bij 12 centimeter

Hoe maak je sinaasappelcake:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Vet de bakvorm in of bedek deze met bakpapier.
  3. Doe de roomboter samen met 200 gram suiker in de mixer en mix dit 5 minuten tot het zacht en luchtig is.
  4. Voeg daarna de eieren toe samen met de sinaasappelrasp. Meng dit goed door elkaar.
  5. Doe daarna de bloem, bakpoeder, baking soda, melk, 25 ml sinaasappelsap, 1 eetlepel citroensap en het vanille extract erdoor. Mix dit tot een mooi glad beslag.
  6. Giet het beslag in de taart-, of cakevorm en bak de sinaasappelcake in 45-60 minuten mooi goudbruin.
    Test met een satéprikker of de cake gaar is door erin te prikken (als hij er schoon uitkomt is de cake gaar).
  7. Terwijl de cake in de oven staat maak je de siroop, hiermee gaan we na het bakken de cake bestrijken.
  8. Voor de siroop doe je 50 gram suiker, 50 ml sinaasappelsap en 1 eetlepel citroensap in een pannetje. Zet de pan op laag/ middelhoog vuur tot de suiker opgelost is en de siroop iets ingekookt is. Houd apart.
  9. Als de sinaasappelcake gaar is en uit de oven komt bestrijk je hem direct met de siroop. Vervolgens laat je de cake nog ca. 10 minuten afkoelen, haal hem uit de vorm en bestrijk hem nogmaals met de siroop. Laat de cake daarna volledig afkoelen.
  10. Als de cake volledig afgekoeld is maak je de glazuur. Hiervoor doe je poedersuiker samen met een beetje  sinaasappelsap mengen tot je een dikke pasta krijgt (dit moet echt even op gevoel maar je wilt echt een dikke pasta – zoals chocoladepasta krijgen dus gebruik niet te snel teveel vocht). Verdeel dit over de bovenkant van de sinaasappelcake, laat hard worden en eet smakelijk!

Sinaasappeltaart

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.


 Dit recept is geïnspireerd op het recept van de Amerikaanse blog “Gonna want seconds” (een zeer toepasselijke naam, zeker voor dit recept 😉 ).

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

1 Reactie

  • Beantwoorden Jacolien

    Heerlijk!, en super goed gelukt..
    Goed recept.
    Groetjes, Jacolien

    7 mei 2018 at 16:36
  • Laat een reactie achter