Sinaasappelcake

Sinaasappelcake. Een luchtige cake bomvol sinaasappel. Niet alleen in de cake zelf zit lekker veel sinaasappel, maar ook in het glazuur. Juist, sinaasappel-lovers, haal je hart maar op want dit ga je lekker vinden!

De lekkerste sinaasappelcake

Sinaasappel, ik ben er dol op. Sinaasappelsap (het liefst vers geperst als het even kan) of gewoon lekker een sinaasappel uit het handje, en al helemaal in een lekkere sinaasappelcake zoals deze. Het liefst kies ik voor sinaasappels met een goede oorsprong. Daarover leerde ik meer van gebana en daar ga ik je zo meer over vertellen.

Zelf sinaasappeltaart maken

De cake is smeuïg en toch luchtig, precies zoals een goede cake hoort te zijn. De smaak is zacht en licht fris, je proeft de sinaasappel goed terug en het glazuur gemaakt met verse sinaasappelsap maakt het helemaal af.

Het is een makkelijke sinaasappelcake, want je hebt ‘m zo gemaakt en je hebt er ook niet veel voor nodig. Het beslag is appel(sien)tje, eitje om te maken en voornamelijk een kwestie van mengen. Binnen een half uurtje kun je deze cake met sinaasappel al in de oven hebben staan. Na het bakken even af laten koelen, glazuur erover en genieten maar!

Echte sinaasappels zijn niet perfect rond…

Wist je trouwens dat sinaasappels in verschillende kleuren en vormen bestaan? Perfect rond en oranje hoeft helemaal niet, dat zegt namelijk helemaal niets over de kwaliteit of smaak van de sinaasappel. En uiteindelijk is dat waar het natuurlijk om gaat: dat die sinaasappel ontzettend lekker smaakt.

Zo zonde dat er jaarlijks heel veel sinaasappels weggegooid worden of door de boeren voor veel minder verkocht kunnen worden omdat ze niet voldoen aan het ‘perfecte plaatje’ (die wordt trouwens bepaald door strenge EU-regelgeving op het gebied van vorm, grootte en kleur) terwijl die sinaasappels natuurlijk minstens zo lekker zijn.

Gebana – Fairtrade

Daarom ben ik ook zo enthousiast over het fairtrade-bedrijf gebana. Ze hebben een manier gevonden om de strenge EU-regelgeving te omzeilen en focussen op de echte kwaliteit (smaak dus) van het fruit, voor meer eerlijke salarissen voor de boeren in Griekenland en minder onnodige voedselverspilling. Dat is toch super! Dat die sinaasappels ook echt zo lekker smaken mocht ik trouwens zelf proeven, deze sinaasappels zijn het en je kunt ze trouwens ook eenvoudig bestellen via de website van gebana.

Ik kan je met zekerheid zeggen dat het ook echt fantastische sinaasappels zijn! 🙂

Makkelijke recepten met sinaasappel

Of je nu deze appelsiencake gaat maken of op zoek bent naar een ander lekker recept met sinaasappel. Genoeg opties hier op de blog. Dit sinaasappel sorbetijs is bijvoorbeeld ook echt goddelijk en deze sinaasappel kwarktaart wil je ook zeker een keertje proberen! En ik ben ook nog wel even benieuwd, wat maak jij graag met sinaasappels?

Sinaasappelcake

Het recept voor een heerlijke, luchtige sinaasappelcake, bomvol sinaasappel. Verse sinaasappelsap en -rasp zorgen voor een heerlijke cake.
4.72 van 25 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 15 minuten
Totale tijd: 1 uur 35 minuten
Hoeveelheid: 10 plakjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 350 gram roomboter
  • 350 gram suiker
  • 4 eieren
  • 125 ml sinaasappelsap (+ extra voor het glazuur)
  • 200 gram yoghurt
  • ½ eetlepel sinaasappelrasp
  • 1 theelepel vanille extract
  • 375 gram bloem
  • 10 gram bakpoeder
  • snuf zout
  • poedersuiker voor het glazuur
  • sinaasappelschijfjes ter garnering (optioneel)

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de cakevorm optioneel met bakpapier.
  • Klop de boter samen met de suiker met een hand- of stamixer luchtig.
  • Voeg 1 voor 1 de eieren toe aan het beslag.
  • Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe en meng het geheel kort tot een mooi beslag.
  • Verdeel het beslag over de cakevorm.
  • Bak de cake vervolgens in ca. 75 minuten gaar. Je kunt met een satéprikker testen of deze er droog uitkomt, dan is de cake gaar.
  • Laat de cake volledig afkoelen voor je het glazuur maakt. Meng daarvoor wat poedersuiker met een beetje sinaasappelsap tot je een dikke pasta krijgt. Verdeel dit over de bovenkant van de cake, laat hard worden. Garneer eventueel met extra sinaasappelschijfjes.

Video

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 567kcal | Koolhydraten: 66g | Eiwitten: 7g | Vetten: 31g | Verzadigd vet: 19g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met gebana. Wij bepalen zelf met welke merken/ bedrijven we samenwerken.
Hierdoor kiezen wij er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar we volledig achter staan.
Lees voor meer informatie onze disclaimer
.

47 thoughts on “Sinaasappelcake

  • Dank voor je reactie Eva (leuke naam 🙂 ) Blij dat hij in de smaak is gevallen! Ik heb direct poedersuiker vermeld bij de ingredienten, was inderdaad niet helemaal duidelijk zo.

  • Dank voor je reactie Eva (leuke naam 🙂 ) Blij dat hij in de smaak is gevallen! Ik heb direct poedersuiker vermeld bij de ingredienten, was inderdaad niet helemaal duidelijk zo.

  • ha Eef, ik heb de cake nog niet gemaakt maar wel het recept bekeken. Het lijkt wel erg weinig bloem voor de hoeveelheid suiker en boter…
    andere cakes hebben heel andere verhoudingen, maar ik zie hierboven enthousiaste reacties dus het zal wel goed gaan.

    • Hi Li, geen recept is gelijk 😉 Dit is hoe ik mijn sinaasappelcake maak en ik zou zeggen, probeer hem eens. Hij is heerlijk!

      • Hoi Eef, het recept klopt idd niet. Ingrediënten staat 250gr suiker en 200gr bloem. Echter in je bereiding praat je over; voeg 200gr suiker toe ???? bovendien moet het wel 250gr bloem zijn en 200gr suiker. Anders gaat je cake mis???? ook staat bij de ingrediënten 2 el citroensap en in de bereiding 1 el citroensap. Groetjes Claudia

        • Het klopt wel, je gebruikt namelijk 250 gram suiker waarvan je 200 gram gebruikt in stap 3 voor het beslag en de rest voor de siroop in stap 8. Daardoor klopt de hoeveel bloem ook wel degelijk 🙂

  • Zeer aan te bevelen, werkelijk verrukkelijk!! Het bijzondere vind ik dat de cake lekker smeuïg is, heerlijk. Ik heb ‘m ook een keer gemaakt met half citroen / half sinaasappel, dat was ook erg lekker.

  • Lekker recept, alleen is mijn cake in de laatste 20 minuten compleet ingestort. Ik heb geen idee hoe dit kan. Ik was van te voren van plan om nog stukjes chocolade en gehakte pistachenootjes toe te voegen aan de cake voor de crunch, helaas ben ik dat vergeten. Blijft dus voor een volgende keer en dan maar hopen dat de cake niet weer inzakt. 😉

    • Wat jammer! Vaak heeft dit met temperatuur verschil te maken, heb je misschien de oven tussentijds open gedaan of de cake op hetelucht gebakken ipv boven en onderwarmte?

  • 5 sterren
    Vandaag deze heerlijke taart gemaakt!
    Ik heb hem op 170° met hete lucht gebakken, zoals ik altijd doe en dat is goed gegaan
    Maar nu las ik net dat ik de gewone onder/boven onderwarmte had moeten gebruiken
    Ik zou graag weten waarom
    En hoeveel poedersuiker gebruik jij ongeveer voor de glazuur?

  • Lieve Eef
    Kan het misschien ook met minder suiker, of is dit niet aan te bevelen.
    Ga het gauw een keertje maken. Mooi idee met sinaasappel 🍊

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Annemiek, de verhouding is net bakpoeder/bloem is in dit recept anders dan de verhouding in zelfrijzend bakmeel. Ik zou dus voor de zekerheid gewoon het recept aanhouden, met bakken liggen dit soort dingen nogal nauw. 😉

  • Renate Heemels says:

    Ondertussen staat de cake in de oven maar qua hoeveelheden klopt dit echt niet. 350gr boter en de rest…. Ik kan wel drie cakeblikken vullen. Nu waarschijnlijk te veel in mijn cakeblik gedaan.
    Tijdens inkopen dacht ik al; mmm beetje grote hoeveelheden voor 10 plakjes.
    Hopelijk gaat het nog goed komen met mijn cake in de oven

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Renate, dat zou wellicht te maken kunnen hebben met de cakevorm? Eef heeft een redelijk grote, brede gebruikt dus vandaar. De vorm staat gelinkt onder de ingrediënten! Is ‘ie lekker geworden?

  • Heerlijke cake! Wel een flinke hoeveelheid beslag voor een gewoon cakeblik. Er is veel uitgelopen tijdens het bakken. Had ik ook kunnen bedenken aangezien het tot de rand kwam 😉

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Louisa, het recept is inderdaad gemaakt met een cakeblik van 24-26 cm (deze staat gelinkt onder de ingrediënten)! Fijn dat ‘ie zo lekker heeft gesmaakt!

  • Sophie Mul says:

    Hallo,
    Ik heb deze cake al een paar keer eerder gemaakt en nu wou ik even weer het recept checken al een zie ik dat het recept is veranderd. Kan ik ergens nog het oude recept vinden?

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Dat klopt, we hebben het recept een upgrade gegeven! Helaas hebben we het oude recept niet meer, sorry!

    • Mogelijk heb je een vrij lage vorm? Daar kan verschil in zitten – ik heb het bakplaat nagemeten met een meetlint dus het klopt zeker 😉

  • 5 sterren
    Wat een heerlijke cake is dit! Ga ik zeker vaker maken. Ik heb ‘m gisteravond gebakken en ik had wel veel te veel beslag voor het bakblik dat ik er in eerste instantie bijgepakt had n.a.v. de aanwijzingen. Een standaard cakeblik geeft een mooie cake met 250 boter, 250 suiker, 250 bloem, etc. Dit recept is veel meer, want er komt ook nog extra vocht van de sinaasappelsap en yoghurt bij. Mijn tulbandvorm met een inhoud van 2,4l liep bijna over bij het bakken. Een cakeblik van 24 cm heeft een inhoud van +/- 1,5 liter, dus dat zal nooit passen, tenzij je het recept halveert of twee cakes tegelijk bakt. 😉 Maar de cake zelf is echt top en ging schoon op!

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Wat leuk om te horen! Hoe groot was je bakblik? Voor zover wij ons kunnen herinneren zijn dit wel de hoeveelheden die we hebben gebruikt, maar was het wel een groot cakeblik dat ook wat breder was.

  • 5 sterren
    Hoi
    Ik heb dit recept ooit opgeslagen maar er is waarschijnlijk iets veranderd
    In het oude recept zat volgens mij geen yoghurt
    En moest ik het sap van een sinaasappel inkoken en over de cake doen
    En dan pas het glazuur
    Is het mogelijk dat ik het oude recept ergens kan vinden dit was zo een heerlijke cake

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept