Sinaasappel kwarktaart

Sinaasappel kwarktaart

Sinaasappel kwarktaart. Vandaag deel ik dit heerlijke recept voor deze frisse kwarktaart met sinaasappel met je. Echt een aanrader om eens te maken, de zoete en frisse smaak van de sinaasappel proef je er goed in terug en de kruimelige biscuitbodem past er perfect bij. Lekker en écht makkelijk om te maken!

Op mijn blog kun je al een aardbeien kwarktaart en mango kwarktaart vinden, vandaag voeg ik aan dat rijtje nog een héle lekkere variant toe. Namelijk deze sinaasappel kwarktaart. Net zoals de andere kwarktaarten, is deze lekker fris. Door die frisheid ben ik echt dol op kwarktaarten. En ze vallen ook altijd bij iedereen wel in de smaak. Ideaal dus ook voor een verjaardag of andere gelegenheid. Je kan de taart ook nog eens goed voorbereiden. Moet ook wel want hij mag even lekker opstijven in de koelkast 😉 .

Recept kwarktaart sinaasappel

Eigenlijk kan deze kwarktaart met sinaasappel altijd wel vind ik. Het is niet per se een taart voor een specifiek seizoen. Sinaasappels passen namelijk net zo goed bij de herfst en winter als bij de lente en zomer. Omdat ze zowel licht zoet als lekker fris zijn. Ze maken mij eigenlijk altijd vrolijk! Met die gezellige oranje kleur en smaak, mmm ik hou ervan. Als je net als ik dol bent op sinaasappels, dan zul je deze sinaasappeltaart trouwens ook heel lekker vinden.

stukjes kwarktaart met sinaasappel

De bodem van een kwarktaart

De bodem van een kwarktaart bestaat eigenlijk altijd uit biscuit of een andere soort harde koekjes zoals speculaas of bastognekoeken gemengd met een beetje gesmolten boter. De bodem is, ondanks dat het best een klein onderdeel is van je taart, behoorlijk van invloed op de smaakbeleving. Zo kan een kruidig koekje zoals speculaas of bastogne echt voor een compleet andere smaak zorgen dan ‘gewone’ biscuits. Maar ook daarin zit verschil. Ga je voor een lekkere grove volkoren of haver biscuit of juist voor een glad Maria biscuitje? Waar je al niet over na moet denken bij het maken van taarten 😉 . Ik ga voor lekkere grove haver biscuits in dit recept en het liefst met een beetje gember erdoor die heb je onder andere van McVitie’s, Gingernuts heten die. Dat combineert waanzinnig bij deze kwarktaart net zoals bastognekoeken trouwens als je liever voor een iets kruidigere/ warmere bodem wilt gaan.

Sinaasappels

Frisse sinaasappel kwarktaart

Deze sinaasappel kwarktaart vind ik niet alleen heerlijk van smaak, hij heeft ook nog eens goede looks. Door de ‘swirl’ op de bovenkant krijg je een marmereffect op de taart, en dat ziet er gelijk indrukwekkend uit. Is trouwens helemaal niet moeilijk om te maken. Je verdeelt simpelweg wat sinaasappelpuree over de bovenkant van de taart en gaat daar met een satéprikker doorheen. Kind kan de was doen, echt waar. Net als voor de rest van de taart trouwens, het is super easy. Je hoeft ook niets te bakken, deze kwarktaart is helemaal no bake. En dat maakt het extra makkelijk vind ik.

Sinaasappel kwarktaart recept

Sinaasappel kwarktaart

Sinaasappel kwarktaart

Recept voor een heerlijke frisse sinaasappel kwarktaart met biscuitbodem. Makkelijk en leuk om te maken. Echt een aanrader!
4.39 van 18 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Opstijven: 3 uur
Totale tijd: 3 uur 30 minuten
Hoeveelheid: 8 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 150 gram biscuits (haver of volkoren*)
  • 50 gram roomboter
  • 7 blaadjes gelatine
  • 400 gram sinaasappels (ca. 2-3 stuks)
  • 1 eetlepel sinaasappel rasp
  • 300 gram halfvolle kwark
  • 175 ml slagroom
  • 100 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 theelepel sinaasappel extract
  • 1 theelepel vanille extract

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Bekleed de springvorm met bakpapier en/of vet deze in. Eventueel kun je acetaatfolie voor de randen gebruiken, dan haal je de kwarktaart mooi en makkelijk uit de vorm.
  • Verkruimel de biscuits. Smelt de boter en schep dit direct door de koekkruimels.
  • Verdeel dit over de bodem van de springvorm, druk goed aan.
  • Wel de blaadjes gelatine in koud water.
  • Rasp de schil van 1 sinaasappel. Snij de schil van de sinaasappels en snij het vruchtvlees in blokjes. Doe de blokjes in een steelpannetje samen met de sinaasappelrasp, suiker, sinaasappelextract en vanille-extract.
  • Verwarm dit tot de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en pureer glad met een staafmixer. Haal het mengsel door een zeef zodat het een gladde massa wordt.
  • Dan knijp je de gelatine uit en meng je deze door het sinaasappelmengsel.
  • Laat het geheel eventjes afkoelen tot het niet meer heel heet is, maar wel nog vloeibaar. Hou ongeveer 75 gram apart voor de bovenkant van de taart.
  • Klop ondertussen de slagroom stijf met de vanillesuiker.
  • Meng dan de sinaasappelpuree (hou de 75 gram nog apart) met de kwark in een grote kom, schep de slagroom er dan voorzichtig door.
  • Verdeel dit mengsel over de koekjesbodem. Verdeel het apart gehouden deel van de sinaasappelpuree over de bovenkant. Roer er met een satéprikker door zodat je een mooi patroon krijgt.
  • Zet de taart voor ca. 3-4 uur of (bij voorkeur) een nacht in de koelkast om op te stijven. Eet smakelijk!

handig om te weten:

* Bij deze kwarktaart is het ook erg lekker om te kiezen voor biscuits met gember erdoor. Dat zorgt voor een heerlijke smaakcombinatie met de sinaasappel in de kwarktaart.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 301kcal | Koolhydraten: 29g | Eiwitten: 7g | Vetten: 18g | Verzadigd vet: 9g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Sinaasappel kwarktaart

29 thoughts on “Sinaasappel kwarktaart

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      In principe is de werking van alle soorten gelatine hetzelfde. Het zal wel een iets minder sterke sinaasappelsmaak geven zonder het extract, maar ik verwacht alsnog een smaakvol resultaat.

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Als je de slagroom weglaat, verwacht ik wel een ander resultaat omdat er minder vloeistof is. Maar je kunt het uiteraard proberen. Met mandarijnen klinkt ook lekker!

      • Hoi Eef,

        De mooie swirl op de foto is me niet zo mooi gelukt. Het mengde zich bijna meteen met de andere vloeistof.
        Moet ik de eerste vloeistof eerst iets laten opstijven voor het aanbrengen tweede vloeistof?
        Groetjes Frank

        • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

          Hi Frank, beiden horen in ieder geval niet vloeibaar te zijn! Het is lastig om op afstand in te schatten waar het mis ging, maar eerst opstijven gaat helaas niet werken. Dan snijd je als het ware in de kwarkvulling wanneer je swirl maakt.

  • Meriam Hermus says:

    Vanmiddag gemaakt en heerlijk fris. Alleen heel jammer dat het marmereffect is mislukt het sap zakte er meteen doorheen. Wat heb ik fout gedaan?

    • Wat leuk om te lezen! Dan was hij denk ik nog wat te dun. Je kunt hem eventueel even in half uurtje/ uurtje in de koelkast doen en dan de bovenkant doen dan is hij wat dikker. Zeker met dit warme weer duurt het opstijven wat langer.

  • 3 sterren
    Helaas is de taart mislukt. Na het zeven werd het recept voor mij te onduidelijk. Onder de zeef blijft een soort sinaasappelsap over. Dat is niet voorzichtig te mengen met slagroom. Dus ik heb iets verkeerd gedaan…maar wat?

  • 3 sterren
    Hij was helaas erg bitter 🙁 terwijl de sinaasappels wel zoet waren. En erop gelet dat er weinig wit van de sinaasappels meeging. Misschien niet genoeg ingekookt? Of vanwege het missen van de sinaasappelaroma?

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Wat zonde Danique, niet alle sinaasappels smaken natuurlijk hetzelfde dus de ene keer zal hij bitterder zijn dan de andere. Ik proef zelf altijd tussendoor om er zeker van te zijn dat de smaken naar wens zijn. Sowieso is het sinaasappelaroma een enorm belangrijke toevoeging en ik zou de volgende keer even proeven of je hem zoeter wilt. Wees niet bang extra suiker toe te voegen 😉 . Fijn weekend!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept