sinaasappeltaart

Sinaasappeltaart

Sinaasappeltaart. Én wat voor een. Als je dol bent op sinaasappels, dan moet je deze taart echt maken! Het is een heerlijk luchtige cake met een volle sinaasappelsmaak. De gesuikerde sinaasappels bovenop maken het tot een echt feest. Ik deel heel graag dit lekkere sinaasappeltaart recept met je.

Heb je ook weleens gehad dat je ergens een taartje ging eten in een bepaalde smaak, bijvoorbeeld sinaasappel, en dat de taart daar dan eigenlijk helemaal niet naar smaakte? Of heel ergens in de verte misschien een beetje. Ik wel, en dat vind ik dan altijd zo jammer. Want als ik een sinaasappeltaart ga eten, verwacht ik toch op z’n minst een goed aanwezige sinaasappelsmaak. En dat is dus bij deze taart dus wel het geval. De smaak is vol, fris en lekker ‘sinaasappelig’ en tegelijkertijd niet té.

Heerlijk sinaasappeltaart recept

Je hebt inmiddels wel door dat ik behoorlijk enthousiast ben over deze sinaasappeltaart. En dat terwijl de taart eigenlijk op een hele spontane manier tot stand is gekomen. Ik had namelijk nog flink wat sinaasappels liggen en kwam bij toeval een prachtige sinaasappeltaart tegen op Pinterest en wilde ‘m toen direct maken. Dat was het recept van Little Spice Jar en is de inspiratie geweest voor dit recept met wat kleine aanpassingen.

Taart met sinaasappels

Bakken met sinaasappels

Ik ben sowieso dol op sinaasappels, vandaar dat je ook al dit lekkere recept voor sinaasappelcake en deze overheerlijke sinaasappel curd op mijn blog vindt. Maar een sinaasappeltaart maken zoals deze, daar had ik mij nog niet eerder aan gewaagd. Het ziet er natuurlijk heel indrukwekkend uit, met die sinaasappelschijfjes zo netjes. Maar dat is eigenlijk helemaal niet ingewikkeld. Je bakt deze taart namelijk net als een tarte tatin, op z’n kop dus. De schijfjes gaan onderop en later keer je de taart om.

Sinaasappels

Leuk om te maken

En dat alleen al, maakt dit sinaasappeltaart recept zo leuk om te maken. De sinaasappel komt echt overal in terug. De gesuikerde schijfjes bovenop (die je doordat ze gesuikerd zijn met schil en al kunt eten), maar ook 2 sinaasappels door het beslag. Het is echt een heerlijke cake om te maken. Misschien niet eentje die je in een kwartier in de oven zet, maar wel eentje die absoluut de moeite waard is om even de tijd voor te nemen.

Stukjes sinaasappeltaart

Sinaasappeltaart 2.0

Want het resultaat, dat mag er wezen hoor beste mensen. De cake is echt fantastisch luchtig, ietwat smeuïg en absoluut niet droog. Dat komt grotendeels door de yoghurt, olijfolie en sinaasappelpuree in het beslag. Die maken het een echte smeuïge cake. En dan die sinaasappelschijfjes bovenop. Tja, die zijn echt de kers, of in dit geval sinaasappel 😉 , op de taart en maken het tot een sinaasappeltaart 2.0.

sinaasappeltaart recept

sinaasappeltaart

Sinaasappeltaart

Waanzinnig sinaasappeltaart recept. Heerlijke cake met een volle smaak van sinaasappel en gesuikerde sinaasappelschijfjes. Aanrader!
4.25 van 12 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 15 minuten
Totale tijd: 1 uur 35 minuten
Hoeveelheid: 8 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Gesuikerde sinaasappels
  • 175 ml water
  • 150 gram suiker
  • 2 sinaasappels (in schijfjes van ca. 5 mm)
Sinaasappel cake
  • 2 sinaasappels
  • 3 eieren (kamertemperatuur)
  • 250 gram suiker
  • 230 gram bloem
  • snuf zout
  • snuf nootmuskaat
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 75 ml olijfolie
  • 5 eetlepels yoghurt (kamertemperatuur)
  • 2 theelepels vanille extract

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Maak eerst de gesuikerde sinaasappels voor bovenop de cake. Breng het water met de suiker in een steelpan aan de kook. Zet het vuur laag en voeg de sinaasappelschijfjes toe. Laat 15 minuten sudderen terwijl je af en toe blijft roeren. Haal daarna van het vuur en laat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Vet een bakvorm van ca. 22 cm in en bekleed de onderkant met bakpapier.
  • Rasp de schil (alleen het oranje) van de twee sinaasappels en houd dit apart. Snij daarna de geraspte sinaasappels in partjes (snij het witte van de schil weg dat is vrij bitter van smaak).
  • Doe deze sinaasappelpartjes samen met de geraspte schil in een keukenmachine/kleine hakmolen en mix het zo fijn mogelijk. Zet apart.
  • Leg de afgekoelde gesuikerde sinaasappelschijfjes dakpansgewijs in de springvorm. Je bakt het als de onderkant en draait de taart later om. Bewaar de siroop.
  • Nu gaan we het beslag maken. Mix met een hand- of stamixer de eieren met de suiker licht en luchtig (ca. 5 minuten). Voeg langzaam de olijfolie toe en voeg dan het bloem, de zout, nootmuskaat en bakpoeder toe. Mix kort tot gemengd en voeg dan de yoghurt, vanille extract en sinaasappelpuree toe. Meng weer kort.
  • Giet het beslag bovenop de sinaasappelschijfjes. Bak de cake in 50-60 minuten gaar. Test met een satéprikker, als deze er droog uitkomt, is de cake gaar.
  • Laat de cake minstens 30 minuten afkoelen op een rooster. Haal dan de springvorm eraf. Laat volledig afkoelen en draai de cake dan om zodat de sinaasappelschijfjes bovenop liggen. Voor een extra glansje kun je de schijfjes bestrijken met de siroop. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 436kcal | Koolhydraten: 79g | Eiwitten: 6g | Vetten: 12g | Verzadigd vet: 2g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

sinaasappeltaart

8 reacties op “Sinaasappeltaart

  • 4 sterren
    Heb de taart vandaag gemaakt! Hij is echt heerlijk! Ik haal de volgende keer wel de schil om de sinaasappel schijfjes weg. Ik houd zelf niet zo van een bittertje. Verder echt top!.

  • Klinkt heerlijk! Ik ga dit recept binnenkort zeker maken aangezien wij een aantal sinaasappelbomen in de tuin hebben staan en ik vaak niet weet wat te doen met al die appeltjes van oranje! wat ik me wel afvraag….. blijft het cakebeslag echt zo mooi OP de sinaasappelschijfjes liggen?

    • Wat leuk om te lezen! Jazeker, als ik het kan, kan jij het ook 😉 Je doet de schijfjes onderop en daarop het beslag dus als je netjes werkt en een mooie bodem maakt dan komt ze er zo uit. Behalve wat nabewerking m.b.t. belichting e.d. is de foto niet gephotoshopt ofzo

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Ja hoor dat kan prima (wel altijd even goed afdekken als je de taart gaat bewaren tegen het uitdrogen) 🙂

  • Hoi lieve Eef .
    Ik ben door een medische misser in een rolstoel beland en ik heb ook nog eens een oogziekte glaucoom en kokervisie dat ik geërfd heb van mijn moeder .
    Ik maakte eerst kaarten en borduurde die maar dat lukt niet meer .
    Ik heb toen alles verkocht wat ik had voor kaarten te maken en dat was heel veel materiaal.
    Nu ben ik al een tijdje bezig om samen met mijn zorgverlener taarten en koekjes en cakes te maken en ook bonbons.
    Mijn zorgverlener leest de recepten voor mij op en ik voer ze uit onder toezicht van mijn zorgverlener natuurlijk.
    Ik heb al heel wat koekjes en cakes en taarten gebakken die iedereen lekker vind ,waaronder deze taart .
    Ik heb hem 2 dagen later met citroenen gemaakt die ook heerlijk was .
    Ik had er ook stukjes gesuikerde citroenen in gedaan .
    Ik maak alles zelf onder het toeziend oog van mijn zorgverlener natuurlijk .
    Wij staan soms 3 á 4 dagen in de keuken om al jouw lekkernijen te maken .
    Mijn dank is groot Eef .
    Bedankt voor je heerlijke recepten.
    Liefs van Petra ????

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Wauw wat ontzettend bijzonder om te lezen! Heel erg fijn dat je zo veel plezier beleefd aan het maken van de recepten. Heel graag gedaan, bedankt voor het delen van je reactie en ga zo door 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeel dit recept