Aardbeien kwarktaart, één van de meeste gemaakte taarten… uit een pakje. Althans mijn “marktonderzoek” is voornamelijk onder bekenden, vrienden, collega’s en familie geweest. Tijd om daar verandering in te brengen want aardbeien kwarktaart zelf maken is appeltje-eitje of beter gezegd, appeltje-aardbeitje 😉 .
Met een handjevol ingrediënten maak je namelijk zelf een heerlijke, luchtige kwarktaart met aardbei. Deze keer een aardbeien kwarktaart met bastogne als bodem, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor biscuitjes of doe eens gek, speculaas! Dat is het fijne aan een taart zelf maken, je kunt er lekker op los variëren als je wilt, maar je kunt ook mijn makkelijke recept precies aanhouden voor een heerlijke kwarktaart die niet kan mislukken.
Aardbeien kwarktaart zelf maken
Ik maakte een middelgroot taartje, niet al te groot. Deze taart heeft een diameter van 16-18 centimeter. Ik gebruikte zelf deze springvorm. Daardoor wordt hij mooi hoog. Je kunt een iets grotere vorm gebruiken met hetzelfde recept dan wordt de taart iets lager of je past de hoeveelheden iets aan. Zo lang je verhoudingsgewijs alle ingrediënten vermeerderd kan ik niets mis gaan. Gebruik als het even kan natuurlijk verse aardbeien voor dit recept. Je kunt, buiten het seizoen, ook gaan voor diepvries aardbeien. Zo kun je het hele jaar door genieten van de lekkerste aardbeien kwarktaart die er is!
Mocht je trouwens op zoek naar meer recepten met aardbei, probeer dan ook zeker eens deze aardbeienslof bijvoorbeeld.
Aardbeien kwarktaart die niet in de oven hoeft
Dat lees je goed, deze kwarktaart hoeft niet in de oven. Net als die van het bekende pakje, maar dan zonder pakje. Volg je hem nog 😉 ?! Maak hem een dag van te voren zodat deze frisse aardbeien kwarktaart de tijd heeft om een nachtje op te stijven in de koelkast. Dan heb je de volgende dag een lekkere, luchtige kwarktaart die stevig genoeg is. Garneer met verse aardbeien of een toefje slagroom voor een extra feestelijk effect.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 350 gram aardbeien (verse)
- 300 gram halfvolle kwark
- 175 ml slagroom
- 100 gram bastognekoeken
- 100 gram suiker
- 40 gram roomboter (ongezouten)
- 7 blaadjes gelatine
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eetlepels citroensap
- 1 theelepel vanille extract
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Vet de springvorm in en/of bekleed deze met bakpapier.
Vergeet niet de zijkanten of gebruik hiervoor eventueel acetaatfolie. Dan krijg je, je kwarktaart namelijk mooi en makkelijk uit de vorm. - Verkruimel de bastognekoeken (evt. in een keukenmachine).
- Smelt de roomboter en schep dit door de verkruimelde bastognekoeken.
- Verdeel dit over de bodem en druk goed aan.
- Wel de blaadjes gelatine in koud water.
- Doe de aardbeien, citroensap, suiker en het vanille extract in een steelpannetje.
- Verwarm dit, pureer met de staafmixer en verwarm tot de suiker opgelost is.
- Haal daarna de pan van het vuur en laat het geheel iets laten afkoelen.
- Knijp de blaadjes gelatine uit en meng deze door het aardbeien/ suiker mengsel.
- Laat dit daarna ongeveer een half uur afkoelen.
- Klop ondertussen de slagroom goed stijf.
- Meng de aardbeienpuree door de kwark in een grote kom, schep de slagroom er vervolgens luchtig en voorzichtig door samen met een zakje vanillesuiker.
- Stort dit mengsel op de bodem van Bastogne en zet het geheel minimaal 3-4 uur of (bij voorkeur) een nacht in de koelkast om op te stijven.
- Garneer met toefjes slagroom of verse aardbeien en snijd de taart in puntjes. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Lydia says:
Hallo,
Alles in huis behalve gelatine blaadjes.
Is dit een must?
Liefs lydia
Lucie says:
Ha Eef,
De taart viel erg in de smaak bij mijn vriendinnen. Ga,hem zeker nog een keer maken. Dank voor je recept ????
Lucie
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen! Dankjewel voor je reactie 🙂
heleen says:
Het kan ook met agar agar. Dit geeft wel een andere structuur en verflauwt de smaak iets.
Eef says:
Yes die zijn best essentieel in dit recept anders wordt de kwarktaart namelijk niet goed stijf 🙂
Hennie says:
Ik heb alleen magere kwark ipv halfvolle …kan ik toch ook gebruiken ?
Eef says:
Ja dat moet geen probleem zijn 🙂
Bianca says:
Kan het ook met diepvriesaardbeien, aangezien het niet echt meer het aardbeienseizoen is?
Eef says:
Ja dat kan prima 🙂
Jordane says:
Ik eet geen gelatine, kan ik het vervangen?
Eef says:
Je zou agar agar kunnen proberen dat is de plantaardige variant van gelatine.
Ummra says:
Hoi eef, ik heb plantaatdige gelatine. Gebruik ik dan ook 7 blaadjes?
Eef says:
Hi Ummra, ik denk het wel. Ik heb er zelf nog niet eerder mee gewerkt dus ik zou het even uitproberen. Waarschijnlijk moet dat wel voldoende zijn.
Sandra says:
Hoi ummra waar heb jij de plantaardige gelatineblaadjes gekocht als ik vragen mag
Samiena says:
Hi Eef,
Ik.heb gelatine poeder, hoeveel moet ik daarvan gebruiken
Eef says:
Ik durf het je niet te zeggen, ik maak het zelf altijd met blaadjes. Waarschijnlijk staat op de verpakking wel de verhouding welke je kunt aanhouden to.v. blaadjes en anders even googlen, daar kun je het vast ook wel vinden 🙂
Ilona says:
Misschien met xantaangom??
Fernanda says:
Dankje Eef! Eerste Keer dat mijn kwarktaart is gelukt, Ben wat onhandig met gelatine! Het is heerlijk!
Onze eerste quarantaine taart! Politie patrouille en totale lockdown hier in Fuerteventura, Canarische Eilanden.
Dus wij gaan bakken! Dankjewel!
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel voor je reactie 🙂 Succes daar!
Sem says:
Hoi!
Ik heb recentelijk deze taart gemaakt en hij was heerlijk! Kan ik dit recept ook ongeveer aanhouden bij vruchten als blauwe bessen of frambozen?
Liefs,
Sem
Eef says:
Dat zou wel moeten lukken. Hou er alleen wel rekening mee dat frambozen vrij vochtig zijn t.o.v. aardbeien dus dat je de verhoudingen wellicht iets moet aanpassen.
maris says:
Hallo
Kan ik ook klopfix gebruiken ipv gelatine?
Dank alvast
Eef says:
Nee dat heeft niet dezelfde werking
Anoniem says:
Ik had de kwarktaart gemaakt en in de koelkast gelaten voor 3 uurtjes alleen de koekjesdeeg is nog zo slap en niet hard ?
Eef says:
Hi Anoniem, hoe bedoel je dat de koekjesbodem slap is? Het zijn verkruimelde koekjes en boter, dat kan namelijk niet slap worden of zijn?
Fabiola Depoorter says:
Lijkt me niet zo moeilijk.
Ga ik eens uit testen als ik de Crazy Ladies ( de naam voor onze zotte bende vriendinnen) uitnodig.
Maar wat zijn Bastogne koekjes?
Zijn dat een soort speculoos?
Groetjes,
nonafabi
Eef says:
Wat een leuke naam! Veel plezier 😀
Ja dat zijn een soort grovere speculooskoekjes, maar je kunt ook speculoos of biscuit hiervoor gebruiken, net wat je lekker vindt/ lijkt 🙂
heleen says:
tip: vermeng speculaasjes en oreo’s plus boter voor de bodem. Is verrukkelijk!
Jeanine says:
alles in huis gehaald en ik ga aan de slag..ben benieuwd
Eef says:
Leuk! Eet smakelijk alvast 🙂
Jeannette says:
Heerlijke kwarktaart!! Hebben alles x 1,5 gedaan en springvorm van 26cm gebruikt.
Eef says:
Wat goed om te lezen, dankjewel 🙂
Manon says:
De taart staat in de koelkast om op te stijven. Ik ben erg benieuwd. Het ziet er erg lekker uit. Ik heb wel een lactosevrije variant hiervan gemaakt.
Eef says:
Wat leuk! Eet smakelijk alvast 🙂
Mieke says:
Ik had nog nooit eerder met gelatine gewerkt en bij mij was het niet opgelost. Daardoor had je nog harde blaadjes in de taart (oeps!). Gelukkig smaakte hij goed en ga ik voor een herkansing.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Oeps…! Bij mij gaat er ook vaak genoeg iets mis. Gelukkig heeft het toch nog gesmaakt en volgende keer beter 😉
Stefanie Lankhorst says:
Hallo,
Ik wil dit recept graag maken met een springvorm van ongeveer 25 cm. Wat zijn dan ongeveer de hoeveelheden qua berekeningen? Als je hem ook een beetje hoog wilt
Groetjes Stefanie
Eef says:
Je kunt de hoeveelheden eenvoudig omrekenen naar ratio van je vorm (dus hoeveel groter je ronde springvorm is vs degene die ik heb gebruikt voor het recept (deze was 16-18 centimeter)). Dus hoeveelste deel de springvorm groter is, zo moet je ook de hoeveelheden aanpassen.
Elise says:
Hoi, kan ik deze taart ook maken zonder vanille extract?
Eef says:
Dat kan hoor, is wel lekkerder met 🙂
Amber says:
Wat een heerlijk recept! Gemaakt als Valentijnsmoment voor mn vriend. Ik heb hem zonder vanille-extract gemaakt, want die had ik niet in huis. Mét is dus nog lekkerder lees ik. Ik ben even benieuwd: hoe heb je de lactosevrije variant gemaakt Manon?
Bedankt voor het recept Eef!
Groet Amber
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
Elzelina Collaris says:
Ga het uitproberen de meiden en de kleine man zullen wel smullen hihi
Angela says:
Haii, ik wil deze taart graag maken ik was alleen even benieuwd welke kwark ik het beste kan gebruiken.
Groetjes Angela
Eef says:
Halfvolle kwark 🙂
Angela says:
Dankjewel! Gewoon de naturel neem ik aan?
Willie van hal says:
Hallo,
Ik heb de taart ook gemaakt maar 1 suikervrij, en 1 lactose en glutenvrij, en heel goed gelukt .
Groetjes Willie
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Marian says:
Hoe had je de suikervrije variant gezoet?
Charlotte says:
Had heel veel aardbeien over door onze moestuin. Gebruikt voor deze taart, hij was super lekker!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Marinda says:
De taart was heerlijk, alleen de bodem bleef niet aan de taart plakken. Is er een manier om ervoor te zorgen dat het 1 geheel blijft? Groetjes Marinda
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Fijn dat het gesmaakt heeft! Oh wat gek, dat heb ik nog niet eerder meegemaakt. Heb je misschien iets aangepast aan het recept/iets anders gedaan?
Angélique says:
Hoi Eef,
Ten eerste bedankt voor je lekkere recepten en het delen ervan. Net je recept gevonden voor een kwarktaart zonder pakje. Heerlijk…..voorstander van.
Nu mijn vraag: ik wil dit recept maken maar dan in mini appeltaart springvormpjes van rond 12 cm: kan dat ook?
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂 Jazeker dat kan ook hoor, dan zul je alleen het recept echt even moeten omrekenen qua hoeveelheden natuurlijk. Gelukkig zijn daarvoor allemaal handige rekensommetjes te vinden op het web
Anke says:
Dag Eef
Hoeveel gram wegen je gelatineblaadjes?
Ik wil de taart graag eens uitproberen, maar ze verkopen veel verschillende soorten blaadjes.
Eef says:
Ik gebruik meestal die van dr. oetker en die zijn 1,6 gram per stuk als ik het goed heb. Let meer op de hoeveelheid vloeistof die de gelatine aan kan trouwens dat is betrouwbaarder
Anke says:
Dankjewel. Ik heb de taart gemaakt en ze was overheerlijk!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat goed om te horen! 😀
Connie says:
Nu zoek ik nog de vergelijkbare bodem zonder pakje.. de meeste gebruiken als basis toch een pakje: de koekjes.. maar wat zit daar in…? E-nummers ;). Ben benieuwd ofnje die ook heb.
Eef says:
Ah dat je zelf de bodem maakt bedoel je? Nee, nog geen recept van maar wel een heel leuk idee. Ga hem eens onthouden 🙂
Caro says:
Je zou zandkoekjes of speculaasjes kunnen maken, die zijn erg lekker als bodem
Judith says:
Hoi Eef, al een paar keer dit recept met aardbeien gemaakt, en laatst ook een keer met bosvruchten, overheerlijk!
Zou het recept ook met banaan gemaakt kunnen worden?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen! Je zou het kunnen proberen met banaan, durf niet zo goed te zeggen hoe dat uitpakt omdat dit qua textuur wel heel anders is dan aardbeien of bosvruchten. Maar wie weet is het wel een groot succes, dan horen we dat graag natuurlijk 🙂